Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης απέδωσε σε άγνοια των πραγματικών δεδομένων που είχε στη διάθεση της η υπηρεσία του, τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στο θέμα της απόσυρσης των κατηγοριών για κατασκοπεία απ τους δύο ισραηλινούς.

Το θέμα πρόσθεσε ο κύριος Μαρκίδης εκρίθηκε με αυστηρά νομικά κριτήρια και δεν λήφθηκαν υπόψιν οι παρεμβάσεις τρίτων, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις ότι υπήρξε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε πως η Κυβέρνηση δεν έχει ανάμειξη στη νομική εξέταση του θέματος, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την αξία του χάρτη που βρέθηκε στο διαμέρισμα των δύο Ισραηλινών αφού βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κύπρου δεν ήταν σημειωμένες.

Αυτή τη στιγμή είπε υπάρχει επίσημη παραδοχή ενώπιον Δικαστηρίου, ότι το Ισραήλ διέταξε αποστολή πρακτόρων στην Κύπρο χωρίς να εξασφαλίσει άδεια, υπογραμμίζοντας ότι με την παραδοχή αυτή συνεπάγεται ποινή φυλάκισης μέχρι έξι ετών.

Η πρόταση για παραδοχή συνέχισε ο κύριος Μαρκίδης, έλυσε και το πρόβλημα της διεξαγωγής μιας δίκης στην οποία θα δίδετο μαρτυρία για πλήρεις λεπτομέρειες για το τί έκανε η Εθνική Φρουρά στο Ζύγι το βράδυ της έκτης Νοεμβρίου 1998.


Νέο σοβαρό ολίσθημα της κυβέρνησης που τραυματίζει σοβαρά την οντότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο Ισραηλινών.

Το ΔΗΚΟ σημειώνει πως οδηγείται στο συμπέρασμα ότι τα σοβαρά κριτήρια της απόφασης ήταν πολιτικά.

Για το ίδιο θέμα ο πρώτος Αντιπροεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επεσήμανε σε δηλώσεις του, ότι με τέτοιες ενεργειες δίνουμε το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι ενα αμπελοχώραφο, -οπως χαρακτηριστικά είπε- , στο οποίο μπορουν να μπαίνουν και να βγαίνουν ελεύθερα πράκτορες, που τελικό στόχο έχουν την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας, της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Νέα επιδρομή της Αστυνομίας στη λέσχη του Αντωνη Φανιέρου στη Λάρνακα.

Συνελήφθει ο ίδιος, ο γιός του και άλλα δεκατρία πρόσωπα.

Η σημερινή επιχείρηση, η δεύτερη σε δέκα ημέρες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αντώνη Φανιέρου ο οποίος μίλησε για πόλεμο της Αστυνομίας εναντίον του.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την στελέχωση των ομάδων εργασίας στην Κύπρο που ασχολούνται με την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο ανέλαβε να προωθήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στα ελληνικά υπουργεία και στα κέντρα που ασχολούνται με την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών ύστερα απο συνάντηση του με τον Γενικό εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη στην οποία συζητήθηκε η όλη πορεία της ενσωμάτωσης του κοινοτικού κεκτημένου στην κυπριακή νομοθεσία.

Απο την πλευρά του ο κύριος Μαρκίδης τόνισε την ύπαρξη άμεσου προβλήματος αύξησης της ποσοτικής παραγωγής, λόγω σχεδίων και νομοθετημάτων.

Περίπου 80 χιλιάδες σελίδες κατέληξε ο κύριος Μαρκίδης, περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο θα πρέπει να ενσωματωθεί στην κυπριακή νομοθεσία.


Τη δέσμευση της χώρας του για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο επεναλαμβάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στην διμηνιαία έκθεση του προς το Κογκρέσο.

Στην έκθεση η οποία καλύπτει την περίοδο Οκτωβρίου Νοεμβρίου 1998, ο Πρόεδρος Κλίντον αναφέρει ότι μετά την ανακοίνωση στις 30 Σεπτεμβρίου απο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για ανάληψη πρωτοβουλίας με στόχο την μείωση των εντάσεων και την προώθηση προόδου προς μια δίκαιη και μόνιμη λύση, τα Ηνωμένα Εθνη άρχισαν συνομιλίες με τις δύο κοινότητες τον επόμενο μήνα.

Ο αμερικανός πρόεδρος προσθέτει στην έκθεση του ότι αμερικανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.


Ο Υπουργός Εωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων αποκάλυψε ότι ο ειδικός απεσταλμένος της Γερμανίας για το Κυπριακό Ντέτλεβ Ράντσαου, στη τελευταία τους συνάντηση αναφέρθηκε στο ελβετικό μοντέλο συνομοσπονδίας, θέση την οποία ο ίδιος αντέκρουσε σημείωσε χαρακτηριστικά .

Ο Ελληνας Υπουργός Εωτερικών είπε ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν συνομοσπονδία με δικαίωμα απόσχισης και μένουν αμετακίνητοι στην διατήρηση των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.

Σημείωσε επίσης ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, με την συνομοσπονδία εννοεί διχοτόμηση.


Μεμονωμένο χαρακτήρισε ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης, το πρόσφατο περιστατικό ξυλοδαρμού μαθητών απο εξωσχολικούς στο Δάλι.

Ξεκαθάρισε παράλληλα, ότι το υπουργείο του δέν προτίθεται να πάρει οποιαδήποτε μέτρα αστυνόμευσης.

Αυτό που πρέπει να γίνει δήλωσε χαρακτηριστικά, είναι να κτιστούν περιτυχίσματα στα σχολεία όπου δέν υπάρχουν, ενώ, όπου παρουσιαστούν κρούσματα συστηματικής ενόχλησης, να ειδοποιείται η αστυνομία προκειμένου να επέμβει.

Πάντως, εκτός απο το περιστατικό στο Δάλι, ο κύριος Ιωαννίδης, δέν είναι ενημερωμένος για άλλο περιστατικό παρόμοιας φύσεως.


Επικρύσεις κατά της πολιτικής του υπουργείου παιδείας, να εισάξει νέο σύστημα εξετάσεων, πανομοιότυπο με αυτό της Ελλάδας, επισημαίνει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ .

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Υπουργείο Παιδείας, προτείνει ενα σύστημα για το οποίο αυτή ακριβώς την στιγμή στην Ελλάδα, υπάρχει μια έντονη λαϊκή κατακραυγή και δεν εχει ακόμη ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα.

Το ΑΚΕΛ εισηγήται την συνολική αντίκρυση των προβλημάτων του εκπαιδευτικού συστήματος και καλεί τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το προνεινόμενο σχέδιο εξετάσεων.


Μνημόσυνο των ιδρυτων, Ευεργετών, Σχολικών Εφόρων, Υπουργών Πιδείας και Εκπαιδευτικών, τέλεσαν στον καθεδρικό ναό Αγιου Ιωάννη, η Ιερα Αρχιεπισκοπή και η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, με την ευκαιρία της σημερινης γιορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Του μνημοσύνου προέστει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης.

Ακολούθησε σύντομη εκδήλωση στο Μέγα Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής και απονομή πλακεττών στους διευθυντές των σχολείων Μέσης και δημοτικής εκπαίδευσης που αφυπηρέτησαν το 1998.

Εξάλλου ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος λειτούργησε στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα ενώ οι εκπαιδευτικές οργανώσεις Λεμεσού, Αμμοχώστου, Κερύνειας και Μόρφου, τέλεσαν μνημόσυνο των εκπαιδευτικών της επαρχίας Λεμεσού και των κατεχόμενων περιοχών, στην εκκλησία Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό.


Με την σκέψη στραμμένη στις κατεχόμενες πόλεις και τους αγνοουμένους μας, τα μέλη του ΠΑΚ και οι συγγενείς αγνοουμένων, έδωσαν για αλλη μια φορά το παρόν τους, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, κρατώντας έτσι την υπόσχεση για αδιάκοπο αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Στην διαφωτιστική εκστρατεία, η οποία συνεχίζεται για περισσότερο απο δύο χρόνια, συνέβαλαν σήμερα μαθητες απο γυμνάσια της Λεμεσού και της Πάφου.

Η εκστρατεία διαφώτησης των ξένων τουριστών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, την οποία διοργανώνουν απο κοινού το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, οι συγγενείς αγνοουμένων και προσφυγικά σωματεία, θα συνεχιστεί και αύριο Κυριακή.


Ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα αποφάσισε την παράνομη κράτηση για άλλες τέσσερις ημέρες του 47χρονου Γιώργου Ιωάννου απο την Εγκωμη, ο οποίος εισήλθε το βράδυ της Τετάρτης στα κατεχόμενα
Επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί ο βοηθός υπουργός παιδείας του καναδά Ντενίς Κόσριαν επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Γενί Ντεμοκράτ.

Ο καναδός αξιωματούχος, επισκέφθηκε το λεγόμενο πανεπιστήμιο ανατολικής μεσογείου και συζήτησε θέματα συνεργασίας στον τομέα της παιδείας.

Εξάλλου ο πρόεδρος του ανώτατου ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακαθήσει σε πρόγευμα με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον με συμμετοχή 3000 προσωπικοτήτων απο τον κόσμο.


Κακόβουλη φωτιά σε αυτοκίνητο στη Λάρνακα τέθηκε νωρίς το πρωι.

Το αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντες και το οποίο υπέστει εκτεταμένες ζημιές ανήκει στον Δημήτρη Ηλία.

Οι δράστες έβαλαν την φωτιά στο αυτοκίνητο ενώ αυτό ήταν σταθμευμένο στο γκαράζ της κατοικίας του ιδιοκτήτη.


Αυτονομία γιά τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, υποστήριξε το Συμβούλιο Ασφαλείας σε χθεσινοβραδυνό του ψήφισμα.

Μας ενημερώνει ο Κωνσταντίνος Τσιντάς.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στoύς τέσσερεις αγώνες του πρώτου γύρου της προ-ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου, στο ποδόσφαιρο, λίγο πρίν από την λήξη, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΑΠΟΕΛ-ΟΜΟΝΟΙΑ 2-2

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ-ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ 1-0

ΑΕΚ-ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 4-3

ενώ στην Πάφο, η ΑΝόρθωση νίκησε τον Ευαγόρα με 3-0


Και να ολοκηρώσουμε το δελτίο μας, με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε αναμένονται κατά διαστήματα νεφώσεις και θα πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα νοτιοδυτικά, μέτριοι, τριών εως τεσσάρων μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννέα στα παράλια και στους μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, την Ελληνική Κινηματογραφική ταινία "Δάσκαλε τι δίδασκες" με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Γιάννη Βογιατζή.

Στις έξι και τριάντα θα παρακολουθήσουμε σε άμεση μετάδοση τον αγώνα ΑΠΟΛΛΩΝ - ΑΧΙΛΛΕΑΣ, για την 17η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 30 January 1999 - 15:27:22 UTC