Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχισε πρίν από μια περίπου ώρα ενώπιον της Βουλής των αντιπροσώπων η συζήτηση των τριών προϋπολογισμών του κράτους, για το 1999.

Η συζήτηση άρχισε με ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή το βράδυ, με ψηφοφορία.


Σοβαρά ερωτηματικά και ανυσηχίες για τη σκοπιμότητα της προγραμματισμένης συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον βρετανό εκπρόσωπο για το κυπριακό Σερ Ντεϊβιντ Χάνεϊ στην πρεσβευτική κατοικία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κύριος Σπύρος Κυπριανού, άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο εάν πραγματοποιηθεί η συναντήση στο κτίριο της Υπάτης Αρμοστίας και οχι στο Προεδρικό Μέγαρο, τότε το Δημοκρατικό κόμμα να διαφοροποιήσει την στάση του στους προϋπολογισμούς.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στο ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε την χθεσινή δηλωσή του οτι η συνάντηση του προέδρου με τον Σερ Ντεϊβιντ Χανεϊ στην οικία του βρετανού Υπατού Αρμοστή σε καμία περίπτωση δεν θέτει θέμα μή αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Βρεττανία.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε οτι με βάση όλες τις επίσημες δηλώσεις της βρετανικής πλευράς καθώς και τις επίσημες θέσεις που εκφράζονται στα διεθνή βήματα, το Λονδίνο δεν έθεσε ποτέ θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ώς της μόνης κρατικής οντώτητας στη Κύπρο.


Το θέμα των Ρωσικών πυραύλων ΕΣ-300, επανέρχεται σήμερα στην Ελληνική Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και την οποία θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Παράλληλα, εκκρεμεί και αίτημα για σύγκληση της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας ώστε να συζητήσει το ίδιο θέμα.

Εξάλλου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, στην οποία αναφέρονται πληροφορίες της ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης, "Πρωινή", συμφωνα με τις οποίες, η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται την εγκατάσταση των ΕΣ- 300, στην Αίγυπτο.


Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσήχθησαν σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στη Λάρνακα, οι δύο Ισραηλινοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας και το Φεβρουάριο η Κυβέρνηση θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η Κυβέρνηση είναι αποφάσισμένη να καταθέσει το νομοσχέδιο τον ερχόμενο μήνα ανεξάρτητα από τις τυχόν διαφωνίες των κοινωνικών εταίρων.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και όπως ανέφερε ο Υπυργός Υγείας το συνολικό κόστος του σχεδίου έχει υπολογιστεί στα 187 εκατομύρια λίρες ετησίως.

Το ποσό αυτό εξήγησε, θα προέλθει από εισφορά τεσσάρων κόμμα πενήντα πέντε τοις εκατό από το κράτος, δύο τοις εκατό από τους μισθωτούς, δύο κόμμα πέντε από του αυτοτελώς εργαζομένους και δύο τοις εκατό από ενοίκια και μερίσματα.


Υστατη έκκληση απυήθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, προς τις δύο επιτροπές συγγενών αγνοουμένων να ενοποιηθούν, ώστε με μια φωνή να συνεχίσουν τον αγώνα για τη σωστή διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

Το θέμα της ενοποίησης θα είναι στο επίκεντρο συζήτησης του εκατονταμελούς συμβουλίου της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, που συνεδριάζει αυτή τη στιγμή, ενώ σε μια ώρα το θέμα θα συζητηθεί και στη συνεδρία της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους στη Λεμεσό.


Γύρω στις επτά το πρωί, 1370 μουσουλμάνοι προσκυνητές από τα κατεχόμενα, Τουρκοκύπριοι και έποικοι, έφθασαν στο οδόφραγμα του Λήδρα-Πάλας για να μεταβούν στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα με την ευκαιρία της δεύτερης ημέρας του Ραμαζάν Μπαϊράμ.

Στο χώρο του οδοφράγματος βρίσκονταν μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, οι οποία διαμοίρασαν διαφωτιστικά φυλλάδια στην Τουρκική γλώσσα.

Ολοι, σημειώνεται στα φυλλάδια του ΠΑΚ, είμαστε θύματα της ίδια θηριωδίας που μας ξεσπίτωσε και μας έκανε πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα και σκόρπισε το θάνατο και τη δυστυχία στην Κύπρο.

Παράλληλα το ΠΑΚ καλεί τους Τουρκοκυπρίους σε αγώνα για μια ελεύθερη, ενωμένη και ειρηνική πατρίδα.

Από το οδόφραγμα του Λήδρα-Πάλας, οι προσκυνητές αναχώρησαν με λεωφορεία για το τέμενος Χαλά-Σουλτάν στην Λάρνακα, συνοδευόμενοι από άνδρες της Ουνφικύπ.

Προηγουμένως, τα λεωφορεία τους μετέφεραν στις φοινικούδες και στην πρώην Τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας.

Στις 4 το απόγευμα αναμένετο να αρχίσει η αναχώρηση για τα κατεχόμενα.


Το ενδεχόμενο Νατοικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον Γιουγκοσλαβικών στόχων, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, είναι το αντικείμενο κρίσιμης συνεδρίας των Συμμάχων στις Βρυξέλλες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε σήμερα τη νενομισμένη διαβεβαίωση ο νέος Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δημήτρης Χατζηχαμπής, υποσχόμενος να υπηρετεί πιστά το καθήκον του.

Δεχόμενος τη διαβεβαίωση του κυρίου Χατζηχαμπή, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν χρειάζεται να υποδείξει οτιδήποτε σε δικαστή, ο οποίος για πολλά χρόνια υπηρετεί τη δικαιοσύνη και πως απλώς του ευχεται καθε επιτυχία στο έργο του.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και ψυχρός και σε αρκετές περιοχές θα σχηματιστεί παγετός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 4 βαθμούς στα παράλια και στους πλην 4 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθεί σε άμεση μετάδοση ο αγώνας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας μεταξύ των ομάδων ΠΑΟΚ - ΤΣΕ.ΣΕ.ΚΑ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κυριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 20 January 1999 - 16:27:10 UTC