Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κυρίες και κύριοι, χαίρετε, και καλή χρονιά.

Η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ συνέρχεται από τις δύο το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Φιλοξενία" και μελετά την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μη εγκατάσταση των πυραύλων ΕΣ-300 στην Κύπρο.

Στην τηλεφωνική μας γραμμή βρίσκεται ο Κυριάκος Κυριακίδης για να μας ενημερώσει.

Κυριάκο, καλό απόγευμα σε ακούμε...

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ


Την ίδια ώρα που η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ αναμένεται να επικυρώσει την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου για αποχώρηση από την Κυβέρνηση, τόσο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών απευθύνουν έκκληση για γίνουν δεύτερες σκέψεις.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εκκληση για ενότητα και τερματισμό στις μεταξύ μας διαμάχες, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Ο Μακαριώτατος το πρωϊ έκοψε την βασιλόπιττα των μαχητών του οδοφράγματος, αφού προηγουμένως με τον Μητροπολιτη Κηρυνείας Παύλο, ανέπεμψαν δέηση για την απελευθέρωση της Κύπρου, την ανεύρεση των αγνοουμένων και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

Ο Πρόεδρος του Πακ Αρης Χατζηπαναγιώτου σε ομιλία του κάλεσε όσους αισθάνονται τους ώμους τους αδύνατους να κρατήσουν το βάρος του εθνικού αγώνα και μικροί να αντεπεξέλθουν στις περιστάσεις, να παραχωρήσουν τις θέσεις τους σε εκείνους που έχουν και την δύναμη και το σθένος να αντέξουν το βαρύ χρέος του αντικατοχικού μας αγώνα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να γίνουμε μικροί αχθοφόροι της μεγάλης και ένδοξης τρισχιλιετούς ιστορίας μας.

Απο την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε τον κυπριακό Ελληνισμό να αγωνιστεί για τα δίκαια του και να απαιτήσει ανάλογη αγωνιστικότητα και από τους πολιτικούς ηγέτες.

Εξάλλου, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμό εάν δεν απελευθερωθεί όλη η Κύπρος και εάν δεν επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους.

Τέλος αναφέρθηκε στις σχέσεις Αθηνών- Λευκωσίας, καθώς και στο περιεχόμενο που θα πρέπει να τις διέπει.

Δήλωση Αρχιεπισκόπου.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ασπασθεί πλήρως της θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα των Ες- 300 καταλήγοντας στην απόφαση του να προτείνει εγκατάσταση τους στην Κρήτη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δικαιολογώντας τη θέση του κόμματος του στο θέμα των ΕΣ-300, δήλωσε ότι το κόμμα του στις κρίσιμες ώρες αγνόησε το πολιτικό κόστος και επέλεξε την οδό της εθνικής ευθύνης.

Δεν επιρρίψαμε ευθύνες, υπογραμίζει ο Νικος Αναστασιάδης, αλλά υποχρεωθήκαμε απαντώντας σε όσους υποκριτικά προσποιούνται άγνοια γεγονότων, να γνωστοποιήσουμε αυτό που η ίδια η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν αρνήθηκε, ότι δηλαδή, θεωρούσε πως κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν ήταν εθνικά συμφέρουσα η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο.

Επιπλέον, ο κύριος Αναστασιάδης εξέφρασε δυσαρέσκεια για το διαμορφούμενο κλίμα που δεν συμβάλλει, όπως αναφέρει, στην επιδιωκόμενη εθνική ομοψυχία, και κάλεσε όλους να αρθούν στο υψος των περιστάσεων.


Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος από τις 22 Δεκεμβρίου νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κύριος Χριστόφιας εισήχθη στο νοσοκομείο με σοβαρή μορφή βρογχοπνευμονίας.

Μετά την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία αποθεραπεύθηκε σχεδόν πλήρως και με άδεια των γιατρών του, πέρασε την Πρωτοχρονιά στο σπίτι του.

Σήμερα επέστρεψε στο νοσοκομείο με σοβαρή επιδείνωση της νεφρικής του λειτουργίας για την οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, του γίνεται η κατάλληλη θεραπεία.


Από έμφραγμα του μυοκαρδίου, πέθανε ο 20χρονος φοιτητής Γιάννος Ιακώβου, χθες τα ξημερώματα, την ώρα που γιόρταζε τον ερχομό του νέου χρόνου.

Το πρωί, ο ιατροδικαστής, Σοφοκλής Σοφοκλέους, διενήργησε νεκροψία επί της σορού του άτυχου νέου.

Ο Γιάννος Ιακώβου, έχασε τις αισθήσεις του ενώ βρισκόταν σε νυκτερινό κέντρο της πρωτεύουσας. Γύρω στις 4.45 μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου εξέπνευσε.


Νέα στοιχεία για το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου αποκαλύφθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, κατά την ανανέωση των διαταγμάτων κράτησης τριών υπόπτων, για άλλες οκτώ ημέρες.

Οι ύποπτοι είναι ο Σωτήρης Αθηνής,

ο αστυνομικός Χρίστος Συμιανός και η αδελφή του πρώτου, Ζωή Αλεξάνδρου.

Αξιωματικός του ΤΑΕ Λεμεσού κατέθεσε στο δικαστήριο, ότι αμέσως μετά το φόνο οι τρείς εκτελεστές του Χαμπή Αεροπόρου ανάγκασαν υπό την απειλή όπλου, ένα πρόσωπο να τους μεταφέρει με το αυτοκίνητο του σε διαμέρισμα του συγκροτήματος "Κάσλ".

Στο διαμέρισμα αυτό βρέθηκαν αργότερα, εκρηκτικές ύλες.

Το πρόσωπο που μετέφερε τους δράστες έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία.


Εννέα πρόσωπα έχασαν την ζωή τους και εικοσι-έξι τραυματίσθηκαν σε απόμερο παραλιακό χωριό του βορείου Καναδά, 1500 χιλιόμετρα από το Μοντρεάλ. όταν θάφτηκαν από τεράστια χιονοστιβάδα, ενώ γιόρταζαν τον ερχομό του νέου χρόνου,

Ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερος, αφού τόνοι χιονιού καταπλάκωσαν σχολικό γυμναστήριο, στο οποίο 500 άτομα διασκέδαζαν.

Ανάμεσα στους νεκρούς, περιλαμβάνεται και μητέρα, με δύο ανήλικα παιδιά.

Μερικοί από τους παρευρισκόμενους υποστήριξαν ότι η χιονοστιβάδα πιθανόν να προκλήθηκε από χαιρετιστήριες βολές γιά το νέο χρόνο, οι οποίες ερρίφθησαν 90 λεπτά, πρίν την μοιραία κάθοδο του χιονιού, από κοντινό λόφο.

Συγκεκριμένα, οι βολές πιθανόν να χαλάρωσαν όγκους χιονιού από τον λόφο, προκαλώντας την χιονοστιβάδα, η οποία έθαψε δεκάδες ανθρώπους κάτω από χιόνι βάθους τριών μέτρων.

Η προσπάθεια ανεύρεσης και διάσωσης επιζώντων, έγινε υπό αντίξοες συνθήκες, αφού στην περιοχή επικρατούσε χιονοθύελλα, με ανέμους 60 μιλίων την ώρα, ενώ η θερμοκρασία είχε πέσει στους 20 βαθμούς υπό το μηδέν.

Η μικρή κοινότητα πού κτυπήθηκε από την δύναμη της φύσης, αριθμεί εξακόσιους ανθρώπους της φυλής Εσκιμώων Ινουίτ, ενώ στην περιοχή συνεχώς καταφθάνουν αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια.

Δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στο νοσοκομείο του Μοντρεάλ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε o καιρός θα συνεχίσει να είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 εως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη σε όλες τις περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό,στους 9 στα παράλια και στους 3 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, την ελληνική ταινία "ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΑΚΙ" με τους Κώστα Χατζηχρίστο και Κάκια Αναλυτή.

Ακολουθεί η οικογενειακή ταινία "Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΑ".

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 2 January 1999 - 15:27:45 UTC