Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-11-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την απόφαση που πήρε χθες η Ιερά Σύνοδος την υπέγραψαν όλοι οι Συνοδικοί, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τις αναφορές για πλειοψηφία και όχι ομοφωνία στο θέμα του Μητροπολίτη Χρύσανθου.

Ο Μακαριώτατος, τόνισε ότι δεν υπήρξε διάσπαση στην Ιερά Σύνοδο, αλλά εκφράστηκαν μόνο διαφορετικές απόψεις επί του θέματος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Σχολιάζοντας την ποινή που επιβλήθηκε, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι η Εκκλησία, δεν φυλακίζει και ούτε εκδικείται, σημειώνοντας ότι η παραίτηση του Μητροπολίτη Χρύσανθου και τα δύο χρόνια αργίας που του επιβλήθηκαν, ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει.

Τόνισε επίσης ότι δεν θα μπορούσε η Ιερά Σύνοδος, να τον εγκαταλείψει χωρίς μισθό και χωρίς να μπορεί να έχει τα απαραίτητα για να ζήσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έκανε τις δηλώσεις αυτές, ύστερα από συνάντηση με την Επιτροπή για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σ'ολόκληρη την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι αυτό, είναι το πιο ισχυρό μας όπλο.

Ερωτηθείς για την συνάντηση Κληρίδη-Σημίτη, ο Μακαριώτατος είπε ότι από τα αποτελέσματα, θα φανεί πόσο καθοριστική θα είναι, για τις μετέπειτα εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ για τους Ες-300, τόνισε ότι θα έπρεπε να λέμε λιγότερα και να πράττουμε περισσότερα.


Το γεγονός ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, έγινε αποδεκτή από όλους τους Ιεράρχες και άσχετα με το εάν είχαν εκφρασθεί διαφορετικές απόψεις, επιβεβαίωσε το πρωί και ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Κυρηνείας.

Σ' ό,τι αφορά στη διαδοχή του Μητροπολίτη Χρύσανθου, ο Μητροπολίτης Πάφου, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς.

Ο Μητροπολίτης Πάφου, παρατήρησε ότι το άσχημο κλίμα που δημιουργήθηκε γύρω από την υπόθεση, είναι παροδικό και σε λίγες ημέρες θα ανήκει στο παρελθόν.


Από πλευράς Αστυνομίας η υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, θα λήξει όταν θα συμπληρωθούν οι ανακρίσεις και θα ετοιμαστούν οι φάκελοι για να σταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης και πρόσθεσε ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, θα σταλεί στην Γενική Εισαγγελεία, ο φάκελος για το θέμα των τριών κόμμα επτά εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ετοιμάζονται και οι υπόλοιποι.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΒουληςΣπύρο Κυπριανού, δήλωσε κατηγορηματικά, ότι θα κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, κατά του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού εφόσον προκύψουν ποινικές ευθύνες.

Αναφορικά, εξάλλου, με την υπόθεση του Υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε ότι έχει αρχίσει η έρευνα της καταγγελίας Πουργουρίδη, για το θέμα της έγκρισης σε φακέλους του Τμήματος Μετανάστευσης.


Στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ σκοτώθηκε στις πέντε το πρωί, όταν εκπυρσοκρότησε το όπλο του και κτυπήθηκε από δύο σφαίρες στον λαιμό.

Πρόκειται για τον Σωτήρη Μανουδάκη, 19 ετών, από τον Πειραιά, ο οποίος υπηρετούσε σε στρατόπεδο στην περιοχή Λευκωσίας και είχε έλθει στην Κύπρο, πριν από μία εβδομάδα.

Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, ο Ελδυκάριος, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διενεργήθηκε νεκροψία.

Ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους απέκλεισε εγκληματική ενέργεια.

Η σορός του Μανουδάκη θα μεταφερθεί αύριο το πρωί στην Ελλάδα.

Η Αστυνομία και η διοίκηση της ΕΛΔΥΚ διεξάγουν ανάκριση για την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο Μανουδάκης.


Σύσκεψη με τους Υπουργούς των Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, είχε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενόψει της συνάντησης του, την ερχόμενη Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη, αναμενόταν όπως καθοριστεί οριστικά η θέση που θα εκφράσει η Ελληνική κυβερνηση, στο θέμα των πυραύλων Ες-300.

Στη σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.


Συγκλονίζει την Μοσσάντ, με ευρύτερες προεκτάσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ, η σύλληψη των δύο ισραηλινών πρακτόρων στην Κύπρο, ύστερα από άλλες αποτυχίες της

υπηρεσίας αυτής.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα "Χάαρετζ", ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της Μοσσάντ, θα παρουσιαστούν εντός των ημερών, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, για να καταθέσουν αναφορικά με τις έρευνες που διεξάγονται στην υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ.

Σημειώνοντας ότι το συμβάν στην Κύπρο, είναι το τρίτο μεγάλο λάθος της Μοσσάντ, μέσα σε 14 μήνες, η εφημερίδα "Χααρέτζ", υποστηρίζει ότι οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθησαν στο νησί για κατασκοπεία, μάλλον παρακολουθούσαν ισλαμικούς στόχους.

Τέλος, σημειώνει ότι η προσπάθεια του Ισραήλ, να πείσει τις κυπριακές αρχές, ότι οι δύο πράκτορες της Μοσσάντ δεν διενεργούσαν κατασκοπεία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποσκοπεί στην απελευθέρωση τους, πριν από τις 8 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που έχει καθοριστεί για την προσαγωγή τους στο δικαστήριο.


Ανατράπηκε πρίν από λίγο η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μεσούτ Γιλμάζ, ύστερα από ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, επί πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης.

Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 314 βουλευτές, από τους 276 που χρειαζόταν γιά πτώση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα σενάρια πού είδαν το φώς της δημοσιότητας, επικρατέστερη εξέλιξη μετά την πτώση Γιλμάζ, θεωρείται ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές, τον Απρίλιο του 1999.


Η συζήτηση που γίνεται στο παρόν στάδιο, για επίλυση της διαφοράς στον ιατρικό τομέα, δεν αφορά στην ουσία των προβλημάτων ή των αιτημάτων των κυβερνητικών γιατρών, αλλά στην διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να υπάρξει μία κοινά αποδεκτή λύση.

Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σε δηλώσεις του ύστερα απο συνάντηση που είχε το μεσημέρι η αρμόδια διϋπουργική επιτροπή, με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ.

Οπως ανέφερε ο κύριος Χριστοδούλου, η εξ'υπουργών επιτροπή, ζήτησε τις απόψεις της ΠΑΣΥΔΥ, επί ορισμένων ερωτημάτων, ενώ συζητήθηκαν και οι νομοτυπικές και διαδικαστικές πτυχές του θέματος.

Απο την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, δήλωσε ότι οι κυβερνητικοί γιατροί, εξακολουθούν να είναι μέλη της Συντεχνίας.

Η εξ'υπουργών επιτροπή, αφού σταθμίσει όλα όσα έχει ακούσει από την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, θα αποφασίσει την επόμενη διαδικαστική της κίνηση, η οποία ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί αύριο.


Θέματα οικονομικής υφής συζήτησαν το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε ότι η συζήτηση των προυπολογισμών στην ολομέλεια της Βουλής προβλέπεται για τον Ιανουάριο.

Εκείνο όμως, είπε, που έχει αποφασιστεί οριστικά, είναι ότι η ολομέλεια της Βουλής, θα συνέλθει στις 10 Δεκεμβρίου για να μιλήσει ο Υπουργός των Οικονομικών.

Το δεύτερο θέμα, συνέχισε ο κύριος Χριστοδούλου, που συζήτησε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ήταν η υποβληθείσα πρίν από λίγες εβδομάδες, πρόταση του κυρίου Κυπριανού για μια οικονομική σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Κληρίδη και στην παρουσία των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών, αποσύνδεσε τη σύσκεψη από τους προυπολογισμούς, λέγοντας ότι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί αφορούν έσοδα και δαπάνες μιάς συγκεκριμένης χρονικής περιόδου ενός χρόνου.


Να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από τα δυτικά αλλά θα είναι πολύ εξασθενημένοι 2-3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 11 στα παράλια και στους 7 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Δείτε αμέσως μετά, τη σειρά ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ, και στη συνέχεια, το τρίτο επεισόδιο της παραγωγής του Λόγου, ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ.

Ακολουθούν, το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ και στις επτά, οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ, με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και πενήντα-πέντε, θα μεταδοθεί ένα νέο επεισόδιο της εύθυμης κυπριακής παραγωγής του Λόγου, Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ.

Νεώτερες Ειδήσεις στι 8.15

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 25 November 1998 - 16:27:12 UTC