Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-10-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κλίμα έντασης προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής, με συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, αλλά και προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από χθες το πρωί, οι Τούρκοι προχωρούν σε εκβάθυνση του μικρού λιμανιού στα Κόκκινα, με τη βοήθεια γερανών και ρυμουλκών, ενώ τις εργασίες επιβλέπουν δύο ταχύπλοα σκάφη συνοδευόμενα από τρία μικρά περιπολικά.

Παράλληλα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προέβησαν σε διαδοχικές παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας τόσο στο Φίρ Αθηνών, όσο και στο Φίρ Λευκωσίας, οι οποίες εξελίχθηκαν σε παραβιάσεις του εθνικού εναέρου χώρου.

Στην περιοχή του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου είκοσι τουρκικά F-16 και έξι F-4 παρέβησαν σε δεκατρείς περιπτώσεις τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ισάριθμα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε έξι περιπτώσεις η διαδικασία αναιχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Στο Φιρ Λευκωσίας, εξάλλου, τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος βρισκόταν πίσω από ένα ελληνικό Σε 130 το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα -Πάφος για ελάχιστα λεπτά και μετά αποχώρησε.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 98, η οποία διεξάγεται παράλληλα με την αεροναυτική άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων "Τοξότης", στο τρίγωνο Κρήτης - Ρόδος - Κύπρος.


Εκ νέου θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, για συνέχιση της συζήτησης του θέματος της προσφυγής ή όχι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία άρχισε στις εννέα Οκτωβρίου.

Στην σημερινή συνεδρία συζητήθηκε διεξοδικά το όλο θέμα της προσφυγής, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την συνάντηση του με την Αναπληρωτή ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ανν Χέρκους, στο πλαίσιο της διαδικασίας του "πηγαιν'ελα" για το Κυπριακό.

Η κυρία Χέρκους είχε σήμερα την πρώτη της συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ αύριο θα έχει δεύτερη συνάντηση με τον Προέδρο Κληρίδη.


Επτά ώρες χωρίς διακοπή, από τις εννέα το πρωί μέχρι τις τέσσερεις το απόγευμα, διήρκεσε η ανάκριση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου από την Συνοδική Επιτροπή στην οποία ανατέθηκε από την Ιερά Σύνοδο η ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου αναφορικά με τις κατηγορίες που του καταλογίζονται.

Το έργο της Συνοδικής Ανακριτικής Επιτροπής αναμένεται να τελειώσει σύντομα και τον λόγο θα αναλάβει η Ιερά Σύνοδος.

Βγαίνοντας από την Ιερά Αρχιεπισκοπή ο Μητροπολίτης Λεμεσού δήλωσε ότι ο ίδιος ΕΙΠΕ ότι είχε να πει.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ο Πρόεδρος της Συνοδικής Ανακριτικής Επιτροπής Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, δεν θέλησε να αναφερθεί επί της ουσίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ

Η Συνοδική Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της με την εξέταση διαφόρων μαρτύρων.


Το θέμα της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Τουρκία και ειδικότερα η πρόταση του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, συζητείται σήμερα στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση διεξάγεται, τόσο στο επίπεδο της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων όσο και στο επίπεδο των επικεφαλής των Γραφείων των Επιτρόπων.

Η πρόταση του Ολλανδού Επιτρόπου, προνοεί την χρηματοδότηση της Τουρκίας για τα επόμενα τρία χρόνια, με δύο κανονισμούς, συνολικού ύψους 195 εκατομμυρίων εκιού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση Βαν ντεν Μπρούκ, τυγχάνει θετικής υποδοχής από τους εκπροσώπους των περισσοτέρων χωρών ενώ υποστηρίχθηκε θερμά από τον Γάλλο εκπρόσωπο.

Εντονη είναι πάντως η αντίδραση της Ελλάδος, η οποία υποστηρίζει πως σε περίπτωση που παρακαμφθεί το δικαίωμα βέτο που έχει, τότε θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής πλευράς, υποστήριξε, ότι πέραν του ότι νομικά η πρόταση είναι αστήρικτη, η υιοθέτησή της, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον, συνιστώντας ένα κακό προηγούμενο παράκαμψης του κατοχυρωμένου δικαιώματος αρνησικυρίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Τερματίζεται η Τουρκο-Συριακή κρίση γιά τις δραστηριότητες των Κούρδων ανταρτών, έπειτα από χθεσινοβραδυνή συμφωνία πού υπέγραψαν οι δύο χώρες.

"Τώρα τελειώνει η κρίση και αρχίζει ο διάλογος", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών Νετσατί Ουτκάν, σχολιάζοντας την συμφωνία.

Η Τουρκία, ωστόσο, διατηρεί το δικαίωμα να λάβει στρατιωτικά μέτρα στο μέλλον, τόνισε ο Ουτκάν, εάν κρίνει ότι η Δαμασκός δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Αραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, η Τουρκο-Συριακή συμφωνία προβλέπει την αποστολή στη Δαμασκό, Τούρκων επιθεωρητών, οι οποίοι θα επαληθεύσουν ότι ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει εγκαταλείψει τη χώρα.


Τη διενέργεια νεκροψίας στις σορούς εγκλωβισμένων που πεθαίνουν από αφύσικα αίτια, προτείνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εγκλωβισμένων.

Υστερα από το θάνατο της εγκλωβισμένης Ελένης Προκόπη, η οποία βρέθηκε νεκρή στο πηγάδι του σπιτιού της, ο "ΛΟΓΟΣ" έφερε στην επιφάνεια την παράλειψη που υπάρχει για 24 χρόνια από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες ουδέποτε είχαν προβεί στη διενέργεια νεκροψίας σε σορό εγκλωβισμένου.

Απλώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, υιοθετούσαν το πόρισμα των ιατρών του ψευδοκράτους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν προέβαιναν ούτε και σε νεκροψία.

Το θέμα ενέγραψε ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης, σημειώνοντας το απαράδεκτο της κατάστασης, ενώ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, σε έντονο ύφος, επικαλέσθηκε τεχνικούς λόγους για τη μη διενέργεια νεκροψίας.

Εξάλλου, στην Επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα μετάβασης δασκάλου στα κατεχόμενα, το οποίο οδεύει σε οριστική διευθέτηση.


Ο Ανδρέας Ξιούρουππας, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας, και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λάρνακας, έδωσε το πρωί κατάθεση σε κλιμάκιο ανακριτών της Αστυνομίας.

Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο διευθυντής του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ναθαναήλ Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει οτιδήποτε για την κατάθεση Ξιούρουππα.

Πάντως, οι ανακριτές είναι τώρα αισιόδοξοι για την πορεία των ανακρίσεων και δεν αποκλείεται να υπάρξουν συλλήψεις σύντομα.


Η αστυνομία Λεμεσού συνέλαβε το μεσημέρι τα αδέλφια Τάκη και 'Αντη Χριστοδούλου από την Λεμεσό για επηρεασμό μαρτύρων της υπόθεσης φόνου του Μάριου Παναγίδη.

Οι δύο συλληφθέντες είναι αδέλφια του Ιερόθεου Χριστοδούλου Ρόπα ο οποίος είναι ένας από τους τρείς κατηγορούμενους στην υπόθεση.

Τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν ύστερα από καταγγελία συγκεκριμένου μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, ότι τον απείλησαν με σκοπό να αλλάξει ή να αρνηθεί τα όσα κατέθεσε σε μαρτυρία του στις ανακριτικές αρχές.

Ο παραπονούμενος είναι ένας από τους ουσιαστικότερους μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του Ρόπα και των άλλων δύο συγκατηγορουμένων του, Νίκου Νικολάου και 'Αρα Χαρουτουνιάν.

Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο ενώπιον του δικαστηρίου.


Η κυβέρνηση εμμένει στον διορισμό του Βύρωνα Κρανιδιώτη, στην προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία διαχειρίζεται το Ξενοδοχείο Χίλτον.

Το πρωί ο υπουργός Εμπορίου, Νίκος Ρολάνδης, είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο επέλεξε για πρόεδρο του τον Μάριο Πελίδη, με σκοπό την συζήτηση της διαφοράς που προέκυψε.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Ρολάνδης, ανέφερε ότι περιμένει από το Διοικητικό Συμβούλιο, ενημέρωση για τους περαιτέρω χειρισμούς και αν εμμένει στην επιλογή Πελίδη, τότε, όπως είπε, θα θέσει το θέμα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 29 του μηνός, το οποίο και θα αποφασίσει αν θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των μετόχων, για να διορίσει άλλα μέλη.

Ο κύριος Ρολάνδης ανέφερε, εξάλλου, ότι αναμένει από το Διοικητικό Συμβούλιο του Χίλτον έκθεση, που αφορά ορισμένες πληροφορίες περί ατασθαλιών.


Με την επείγουσα ανόρυξη γεωτρήσεων σε ολόκληρη την Κύπρο, το Υπουργείο Γεωργίας προσπαθεί να επιλύσει το υδατικό πρόβλημα για τους επόμενους μήνες.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Διυλιστήριο Τερσεφάνου.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους, που επισκέφθηκε και άλλες εγκαταστάσεις, ανέφερε ότι τα αποθέματα νερού στα φράγματα έχουν πέσει στο έξι τοις εκατόν της συνολικής χωρητικότητας.


Η ανάγκη τροποποίησης της Κυπριακής νομοθεσίας, ώστε να μην γίνεται διάκριση εις βάρος των γυναικών που παντρεύονται αλλοδαπούς, συζητήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όταν μια Κυπρία τελέσει γάμο με αλλοδαπό, αυτός δικαιούται να υποβάλει αίτηση για πολιτογράφηση αφού περάσουν πέντε χρόνια, ενώ τα παιδιά από αυτό τον γάμο αποκτούν Κυπριακή υπηκοότητα αφού πρώτα την αποκτήσει ο πατέρας τους.

Αντίθετα, όταν ένας Κύπριος νυμφευθεί αλλοδαπή, η σύζυγος του μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα σε ένα μόνο χρόνο, ενώ στα παιδιά τους δίδεται η Κυπριακή υπηκοότητα αυτόματα.

Οπως ανέφερε ο Λειτουργός Μετανάστευσης Χριστόδουλος Νικολαίδης, αυτή την στιγμή εξετάζεται από την Γενική Εισαγγελία νομοσχέδιο με το οποίο δίδεται δικαίωμα απόκτησης υπηκοότητας σε τρία χρόνια από τον γάμο, τόσο για τους ανδρες όσο και για τις γυναίκες, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εικονικοί γάμοι.


Παρά την εμπλοκή του βασιλιά της Ιορδανίας Χουσείν, οι υπό Αμερικανική επίβλεψη συνομιλίες για το Μεσανατολικό δεν φαίνεται να δημιουργούν τις προοπτικές επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν έπειτα από την δωδεκάωρη παρουσία του Μπίλ Κλίντον στο τραπέζι τν συνομιλιών, ανέφερε ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν επ'αόριστον, χωρίς να διευκρινίσει αν επίκειται οποιαδήποτε συμφωνία.

Στη Δυτική Οχθη, εν τω μεταξύ, οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας έχουν προβεί στη σύλληψη είκοσι φανατικών ισλαμιστών, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για την τελευταία βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ.

Η επιχείρηση διεξήχθη μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση από την ένοπλη πτέρυγα της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Εξάλλου, ακροδεξιά στοιχεία της Ισραηλινής βουλής απείλησαν τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ότι θα ανατρέψουν την κυβέρνηση του, αν προχωρήσει σε συμφωνία με τους Παλαιστινίουε, ενώ έποικοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη.


Μία στις δέκα γυναίκες επηρεάζεται σε κάποιο στάδιο της ζωής της από τον καρκίνο του μαστού, ενώ με την ευκαιρία της ημέρας της ρόζ κορδέλας,που είναι και το σύμβολο της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις.

Αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων,

επισκέφθηκε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο επέδωσε υπόμνημα με δέκα χιλιάδες υπογραφές στήριξης για τους στόχους της κίνησης.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε από τον Πρόεδρο Κληρίδη την υιοθέτηση εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, ενώ μοίρασε ροζ κορδέλλες στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και τους δημοσιογράφους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 βαθμούς στα παράλια.


Απολαύστε στη συνέχεια την οικογενειακή σειρά ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΕΙΒΑΔΙ. Ακολουθεί ακόμα ένα επεισόδιο του ΑΟΡΑΤΟΥ ΦΑΚΟΥ και στην συνέχεια το πρώτο τηλεπαιγνίδι στον κόσμο Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Στις επτά μην χάσετε την Ισπανόφωνη σειρά ΑΛΑΣ με τον Γουστάβο Μπερμούντεζ και στις επτά και σαράντα-πέντε ακόμη ένα επεισόδιο της εύθυμης κυπριακής παραγωγής του Λόγου Η ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και δεκαπέντε.

Καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 21 October 1998 - 16:32:34 UTC