Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μακρές προοπτικές στην εργασιακή ειρήνη στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, κρίνεται ότι διανοίγονται με την επικύρωση της χθεσινοβραδυνής συμφωνίας, μεταξύ των ξενοδόχων και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, η οποία θα έχει τετραετή ισχύ.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας προτίθεται, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, να αναλάβει την καταβολή του εικοσι-πέντε τοις εκατόν των μισθών των ξενοδοχο-υπαλλήλων, για τους μήνες που τα ξενοδοχεία θα είναι κλειστά.

Μετά την επικύρωση της συμφωνίας, οι εκπρόσωποι των δύο συνδέσμων ξενοδόχων, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, όσο και οι εκπρόσωποι των συντεχνιών, χαιρέτισαν την επίτευξη συμφωνίας και επεσήμαναν την καταλυτική προς την κατεύθυνση αυτή, συμβολή του κυρίου Μουσιούττα.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν θετικό το γεγονός της υποβολής από τον Ραούφ Ντενκτάς της πρότασης για συνομοσπονδία, επειδή πρόκειται για πολιτική και όχι για στρατιωτική πρόταση.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενόψει της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, για την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η λύση που αναζητείται, πρόσθεσε ο κύριος Μπριλ, είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η χώρα του, συνεχίζει τις προσπάθειες για να φέρει τις δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Τίποτα το θετικό δεν υπάρχει στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

Σημειώνοντας ότι δεν αναιρείται το ενδεχόμενο προσφυγής στη Γενική Συνέλευση ή το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κύριος Κυπριανού πρόσθεσε ότι θα πρέπει να στραφούμε προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε ακολούθως με αντιπροσωπεία Βρετανών βουλευτών, με τους οποίους συζήτησε τρόπους για την εμπολοκή των τουρκοκυπρίων στην ενταξιακή πορεία.


Σχετική ηρεμία επικρατεί σήμερα στην Αλβανική πρωτεύουσα και όλα τα κυβερνητικά κτίρια έχουν περιέλθει και πάλιν υπό τον έλεγχο των αλβανικών αρχών, ύστερα από τις χθεσινές ταραχές, στις οποίες σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν δεκατέσσερα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας απαγόρευσε την προγραμματισμένη για σήμερα διαδήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα, καλώντας τους οπαδούς του να παραδώσουν τα όπλα, για να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

Ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και όχι στην κεντρική πλατεία των Τιράνων.

Μιλώντας στους χίλιους περίπου οπαδούς του, ο Σαλί Μπερίσα έκανε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι ο ίδιος θέλει να αποφύγει κάθε πράξη βίας.

Επανέλαβε, επίσης, εκ νέου το αίτημα του για παραίτηση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι είχε συνάντηση χθες βράδυ με τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, για μελέτη της κατάστασης.

Απών από την συνεδρία ήταν ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, γεγονός που ενισχύει τις φήμες περί την αντικατάστασή του και την σύσταση ενός νέου κυβερνητικού σχηματισμού.

Ο ίδιος ο Φάτος Νάνο διέψευσε πληροφορίες για απειλές ότι αν δεν εγκαταλείψει την χώρα θα συλληφθεί.


Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού εξακολουθεί να ανησυχεί από την στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Κατά την συνάντηση που είχαν το πρωϊ, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σεμί Τζουρ, διαβεβαίωσε τον κύριο Κυπριανού, ότι η στρατιωτική συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία, δεν πρόκειται να βλάψει την Κύπρο.

Παράλληλα, προέτρεψε τις αραβικές χώρες, που ανησυχούν για τη συνεργασία, να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο κύριος Τζουρ επανέλαβε ότι η χώρα του επιθυμεί λύση του Κυπριακού, για να μπορέσει η Κύπρος να αποτελέσει, βάση, για συνεργασία σε όλη την περιοχή.


Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για κατάθεση των περι-ουσιακών στοιχείων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει αποκλειστικό σκοπό, να αποκαταστήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και των πολιτικών διαδικασίων.

Συνεπώς, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τάσσος Παπαδόπουλος, δεν έπρεπε να χαρακτηρίσει ως "λαϊκισμό" την σχετική πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως των όποιων διαφορετικών απόψεων.

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ο κύριος Στυλιανίδης, αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στο να λειτουργήσουν παραδειγματικά, οι διαδικασίες χρηστής διοίκησης και αξιοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, με σημερινές του δηλώσεις ο βουλευτής Τάσσος Παπαδόπουλος, επανατόνισε ότι δεν έχει καμία σημασία, η δήλωση των περιουσιακών στοιχείων των υπουργών χωρίς την ύπαρξη νόμου, και επανέλαβε ότι η πρόθεση του Προέδρου και των υπουργών είναι λαϊκιστική.


Ατυχείς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου περί λαϊκισμού του Προέδρου Κληρίδη, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Υστερα από πρωινή συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε πως αν κάποιοι ευθύνονται για την μή ψήφιση του νομοσχεδίου, για το πόθεν έσχες είναι η Βουλή.

Επίσης, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι καταγγελίες περί αθέμιτου πλουτισμού πολιτικών προσώπων, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και να μήν επιδέχονται αμφισβήτησης.


Μέχρι τέλος του χρόνου υπολογίζεται να κατατατεθεί στην Βουλή, το πρωταρχικό νομοσχέδιο που θα αποτελέσει την βάση για συζήτηση του θέματος της φιλελευθεροποίησης των επιτοκίων, δηλώνει ο Υπουργός των Οικονομικών.

Για τον σκοπό αυτό ο κύριος Χριστοδούλου, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου, πραγματοποιεί σειρά επαφών με πολιτικούς ηγέτες.

Το πρωϊ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξη Γαλανό, ενώ αμέσως μετά με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

Σε δηλώσεις τους, οι κύριοι Γαλανός και Χριστόφιας, αναγνώρισαν την αναγκαιότητα φιλελευθεροποίησης των επιτοκίων, ωστόσο εξέφρασαν την άποψη ότι η διαδικασία αυτή, θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφαλιστικές δικλείδες.


Σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης και οριοθέτησης των λεγόμενων συνόρων του ψευδοκράτους, οι Αττίλες προχώρησαν σήμερα στην μεταφορά συνεργείων για την εκτέλεση οδικών έργων, στην Πύλα.

Η μεταφορά των τουρκικών συνεργείων στο μικτό χωριό της Πύλας, το οποίο επιτηρείται από δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ελληνοκυπρίων.

Πολύωρη σύσκεψη των δύο πλευρών που συνεκλήθη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν απέφερε αποτέλεσμα, και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο.

Η ειρηνευτική δύναμη παραχώρησε ωστόσο άδεια για την εκφόρτωση του υλικού, που μετέφεραν τα φορτηγά από τα κατεχόμενα.


Στη συγκρότηση μίας ενιαίας πολιτιστικής ζώνης Ελλάδας και Κύπρου, αποσκοπεί η υπογραφή σχετικού μνημονίου, μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδος και της Κύπρου.

Το πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας, για τα έτη 1998-2000, υπεγράφη το πρωί από τους Υπουργούς Πολιτισμού της Κύπρου και της Ελλάδας Λυκούργο Κάππα και Ευάγγελο Βενιζέλο, αντίστοιχα.

Ερωτηθείς για το θέμα της αξιοποίησης κονδυλίων για τον πολιτισμό, που προέρχονται από τα κέρδη του ΟΠΑΠ, ο Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, εξέφρασε την άποψη ότι το σύστημα που ισχύει στην Ελλάδα, θα πρέπει να ισχύει και στην Κύπρο.

Είπε ωστόσο, ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης της Κυπριακής κυβέρνησης.

Αργότερα, ο κύριος Βενιζέλος μετέβη στη Βουλή, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση της Κυβέρνησης για αναστολή της λειτουργίας του σχολείου των Κατυδάτων, πραγματοποίησαν γονείς και παιδιά έξω από τη Βουλή.

Κύριο αίτημα των γονέων να συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου, με τους 13 μαθητές που υπάρχουν στο χωριό.

Το αίτημα αντικρύστηκε θετικά από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία συζήτησε το θέμα.

Συναφώς ο πρόεδρος της επιτροπής Σοφοκλής Χατζηγιάννης, επεσήμανε ότι θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να δείξει κατανόηση.


Συμφωνία διμερούς συνεργασίας στον τομέα τη πολεμικής βιομηχανίας, υπέγραψαν Τουρκία και Βρετανία.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην στην Αγκυρα, στη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Αμύνης, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος αφίχθη σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο Ρόμπερτσον θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, τον Υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, και τον ομόλογό του Ισμέτ Σεζγκίν.

Η μεγαλύτερη βρετανο-τουρκική συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, μέχρι στιγμής είναι η συμφωνία ύψους εκατόν-εξήντα εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή αρμάτων, με την συνεργασία του τουρκικού στρατού και της βρετανικής εταιρείας Μαρκόνι.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει, από την βρετανική εταιρεία Βίκερς χίλια άρματα μάχης τύπου Τσάλετζερ-δύο, συνολικής αξίας πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά την προσεχή δεκαετία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21 στα νότια παράλια και στους 18 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος και σταδιακά θα σχηματιστούν νεφώσεις στα ορεινά με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες βροχές στο εσωτερικό.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι κυρίως βόρειοι ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και ατο απόγευμα θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέχρι δυτικούς και θα τραπούν σε 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια, στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 23, στη Λεμεσό 31 με 21 στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 18 και τέλος στον Πρόδρομο 29 με 20.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 15 September 1998 - 15:27:43 UTC