Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία και το πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αντιδράσει, άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Στο σημερινό πρώτο μέρος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές τους στην Αθήνα και στη Νότιο Αφρική.

Οι πολιτικοί αρχηγοί πλήν του Νίκου Κουτσού έχουν ήδη καταθέσει τις απόψεις τους πάνω στα μείζονα θέματα που συζητούνται, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση εάν μετά την πρόταση Ντενκτάς, ενισχύεται η πιθανότητα προσφυγής της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Στυλιανίδης επανέλαβε ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει την αυριανή συνεδρία του σώματος, η οποία υπέδειξε, θα καταλήξει σε κάποιες σκέψεις, προβληματισμούς και αποφάσεις.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι κάποιες χώρες ενθαρρύνουν παρασκηνιακά τον Ντενκτάς, ο κύριος Στυλιανίδης είπε ότι αυτή είναι μια αξιολόγηση, προσθέτοντας, ότι αναμενόταν μια πιο σθεναρή και πιο καταδικαστική στάση απέναντι στην τουρκική ενέργεια, από πολλές χώρες.

Ελπίζουμε και θα επιμένουμε, κατέληξε, σ' ένα επόμενο στάδιο να έχουμε μια τέτοια καταδικαστική θέση.


Συναπόφαση Ελλάδας-Κύπρου αποτελεί το θέμα των πυραύλων ΕΣ-300, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ότι η τελική απόφαση ανήκει στη Λευκωσία.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε το δικαίωμα της Κύπρου, να αναβαθμίζει την άμυνά της και υπενθύμισε την αναφορά του Πρωθυπουργού για το "συναποφασίζειν".

Αλίμονο εάν η Ελλάδα θέσει σε αμφιβολία το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου, να ασχολείται με την άμυνά της, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Αμύνης του Ισραήλ, διέψευσε πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ, ζήτησε υποστήριξη της χώρας του σε περίπτωση που η διαμάχη για τους ΕΣ-300, εξελιχθεί σε πόλεμο.

Ο Ισραηλινός Υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του, είναι πολύ φιλική προς την Κύπρο, και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ασχοληθεί με το κυπριακό πρόβλημα.


Την αισιοδοξία τους ότι το θέμα της καταβολής της διπλής φορολογίας που αφορά τις ρωσικές υπεράκτιες εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο, θα λυθεί σύντομα, εξέφρασαν ύστερα από συνάντηση τους ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Πρέσβης της Ρωσίας Γκεόρκι Μουράτωφ.

Ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι με τη Ρωσία έχουμε ένα παρελθόν που μας φέρνει πάντα να συμφωνούμε ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα, σημειώνοντας ότι θα ήταν αδιανόητο να μην βρεθεί λύση που να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα, και των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κύριος Μουράτωφ, επικροτώντας τις δηλώσεις του κυρίου Χριστοδούλου, πρόσθεσε ότι στο θέμα της συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας, δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Κύπρο ο Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, όμως το ταξίδι του έχει προσωρινά ανασταλεί μέχρι να ξεκαθαρίσει η εσωτερική πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα.


Το θέμα που προέκυψε από την αγορά κτήματος στη Μέσα Γειτονιά από την Αρχή Ηλεκτρισμού, συζήτησε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση ο κύριος Ρολάνδης, απηύθυνε έκκληση προς τη Μητρόπολη Λεμεσού, να επιστρέψει ποσό 600 έως 700 χιλιάδων λιρών που εισέπραξε επιπλέον από την Αρχή Ηλεκτρισμού, για την πώληση του κτήματος.

Επίσης ανέφερε ότι θα δώσει οδηγίες για παγοποίηση όλων των επενδύσεων που αφορούν ανέγερση κτιρίων των ημικρατικών οργανισμών, προκειμένου να διενεργηθεί λεπτομερής έλεγχος από το υπουργείο.

Ο κύριος Ρολάνδης συζήτησε επίσης σήμερα το θέμα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, στο οποίο υπέβαλε ερωτηματολόγιο, ζητώντας απαντήσεις πριν από την συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη.

Αργότερα συνήλθε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, η συνεδρία του οποίου συνεχιζόταν έως πριν από λίγο.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Κώστας Κωνσταντινίδης, δήλωσε ότι προβληματίζεται κατά πόσο θα υποβάλει παραίτηση.

Εν τω μεταξύ, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος απαντώντας στις δηλώσεις του κυρίου Ρολάνδη ανέφερε ότι η Μητρόπολη Λεμεσού πώλησε το κτήμα, κατόπιν προσφορών και ότι η Μητρόπολη δεν ευθύνεται εάν η Αρχή Ηλεκτρισμού πρόσφερε ενάμισυ εκατομμύριο λίρες.

Ο Μητροπολίτης Χρύσανθος είπε, επίσης, ότι δεν πρέπει να συνδέεται το κονδύλι που προορίζεται για τους μισθούς των ιερέων με την πώληση οποιουδήποτε κτήματος.


Σε αποκαλύψεις - σοκ προέβη το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, σχετικά με τις επισκέψεις ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Χριστόπουλος απεκάλυψε ότι τον Δεκαπενταύγουστο, 150 περίπου ελληνοκύπριοι, μετέβησαν στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, πληρώνοντας στο ψευδοκράτος 15 στερλίνες έκαστος, και υπογράφοντας τα λεγόμενα έγγραφα μετάβασης που απαιτεί ο Ντενκτάς, για να επιτρέψει την είσοδο τους στο καθεστώς.

Ο κύριος Χριστόπουλος διευκρίνισε ότι η μετάβαση αυτών των ελληνοκυπρίων, δεν έχει καμιά σχέση με την επίσκεψη που οργανώνει το γραφείο του την ερχόμενη Κυριακή, στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Εν τω μεταξύ, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, συγγενείς αγνοουμένων και η Αδούλωτη Κερύνεια, απευθύνουν πρόσκληση σε όλα τα προσφυγικά σωματεία, για να μελετήσουν το θέμα που προκύπτει από τις επισκέψεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, με βάση τις διαδικασίες που επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς.

Η σύσκεψη θα παραγματοποιηθεί απόψε στις 7.30, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΚ.


Διαδοχικές συσκέψεις είχε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας με εκπροσώπους των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ και της Ενωσης Ξενοδόχων ΣΤΕΚ, σε μια προσπάθεια αποτροπής της κρίσης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Μάριος Χαμπουλλάς, ενημέρωσαν τον Υπουργό Εργασίας για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχαν με τις συντεχνίες, οι οποίες όπως είπε, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Καταβάλλονται, πρόσθεσε ο κύριος Χαμπουλλάς προσπάθειες επίσπευσης της έγκρισης, της κατ'αρχήν συμφωνίας, που επήλθε με τους κοινωνικούς εταίρους για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, με σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης, για να αποφύγουν την κήρυξη εργατικού αδιεξόδου όπως ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Εξάλλου, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών στη συνάντηση που είχαν με τον κύριο Μουσιούττα παρέλαβαν τη νέα πρόταση, που κατέθεσε ο ΠΑΣΥΞΕ την περασμένη Παρασκευή και επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επι της ουσίας εντός του επόμενου 24ώρου.


Τσεχο-αμερικανός συνελήφθη χθες στη Λάρνακα, ύστερα από μήνυμα της Ιντερπόλ Γερμανίας, για παραβιάσεις του νόμου περί τελωνείων και δασμών, ύψους 47,5 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, πρόκειται για τον 55χρονο Ρίτσαρντ Χουλίνσκι, του οποίου η σύλληψη έγινε με προσωρινό διάταγμα, βάσει του περί εκδόσεως φυγοδίκων νόμου.

Επειτα από αίτηση των γερμανικών αρχών ο Tσεχο-αμερικανός παρουσιάστηκε σήμερα στο δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο και έκρινε ότι μπορούσε να παραμείνει ελεύθερος, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλει εγγύηση σαράντα χιλιάδων λιρών και θα παρουσιάζεται καθημερινά στην αστυνομία.


Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκε ο Χριστάκης Πέτρου Πατατάρης, με την κατηγορία της απόπειρας φόνου του Ευάγγελου Χριστοδούλου Αντζιελή.

Ο Πατατάρης προφυλακίστηκε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε αρχίζει η δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Αντζιελή, διεπράχθη ξημερώματα Σαββάτου στις 22 Αυγούστου.

Σημαντικά στοιχεία που φαίνεται να ενοχοποιούν τον Πατατάρη, είναι τα αποτελέσματα επιστημονικών εξετάσεων τύπου DNA.


Οκταήμερο διάταγμα κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον του Γιώργου Ιωάννου Κοτσούθκια και του αδελφού του Μιχάλη, σε σχέση με υπόθεση αποζείν από κέρδη πορνείας.

Για την ίδια υπόθεση καταζητούνται δύο αλλοδαπές καλλιτέχνιδες, οι οποίες εργοδοτούντο παράνομα από τους δύο υπόπτους.


Διεξήχθη στις τέσσερις το απόγευμα στην ρωσική Δούμα, κρίσιμη ψηφοφορία από την οποίαν εξαρτάται η ανάδειξη του Βίκτωρ Τσερνομίρτιν στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας.

Επειτα από πρωινή και απογευματινή συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων της Δούμα, ο Πρόεδρος Γέλτσιν επέμεινε στην υποψηφιότητα Τσερνομύρτιν, ενώ η αντιπολίτευση την απέρριψε, προτείνοντας πέντε άλλους υποψηφίους, μεταξύ των οποίων και τον Υπουργό Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακώφ.

Την ίδια στιγμή, ο Μπορίς Γέλτσιν πρότεινε στη Δούμα τον διορισμό του Τσερνομύρτιν γιά μιά δοκιμαστική περίοδο έξι ως οκτώ μηνών μετά το πέρας της οποίας, θα γίνει απολογισμός του κυβερνητικού έργου.

Παρά την εμμονή των δύο πλευρών στις θέσεις τους, οι τελευταίες ενδείξεις διπλωματικών κύκλων, αναφέρουν ότι δημιουργείται κλίμα υποστήριξης προς τον Δήμαρχο Μόσχας Γιούρι Λουζκώφ, ο οποίος προτάθηκε από τους Κομμουνιστές, ως υποψήφιος για την πρωθυπουργία.

Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Σεργκέι Ντουμπίνιν, ο οποίος τόνισε ότι η Δούμα δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει το Ρωσικό λαό από την τρέχουσα οικονομική και νομισματική κρίση.


Περιφερειακή αμυντική συμμαχία με την Τουρκία, επιδιώκει το Ισραήλ, γράφει σήμερα ο ισραηλινός Τύπος, ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αναμένεται να θέσει το θέμα της δημιουργίας ενός συστήματος περιφερειακής ασφάλειας με την Τουρκία.

Πάντως, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έσπευσε χθες να διαβεβαιώσει ότι η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως συμμαχία.


Κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον Πρόεδρο Κλίντον, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην καθαίρεσή του, θα περιέχει η έκθεση του ανεξάρτητου κατήγορου Κένεθ Στάρ, για το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

Η έκθεση πιθανόν να δοθεί στο Κογκρέσσο αυτή την εβδομάδα, ενώ κύκλοι του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασαν απαισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, στην έκθεση παρατίθενται συγκεκριμένα παραδείγματα ψευδορκίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο και γραφικές λεπτομέρειες της σεξουαλικής σχέσης του με τη Μόνικα Λεβίνσκι.


Ανασύρθηκε το ένα από τα δύο "μαύρα κουτιά", το οποίο περιέχει τα δεδομένα της πτήσης 111 του αεροσκάφους της Σουϊς-Εαρ, το οποίο συνετρίβη την περασμένη Τετάρτη, στα ανοικτά της περιοχής Νέα Σκωτία του Καναδά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 229 επιβάτες.

Το "μαύρο κουτί" θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οττάβα, όπου ομάδα ερευνητών θα απο-κωδικοποιήσει τα στοιχεία που περιέχει.

Οι δύτες που ανέσυραν το κουτί, ανακάλυψαν επίσης και τρία μεγάλα τμήματα του αεροσκάφους, ένα από τα οποία είναι το κύριο μέρος του, μήκους 17 μέτρων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, η ορατότητα στο σημείο του βυθού, όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια, είναι μόλις δύο μέτρα.

Εν τω μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει ακόμη δεκαεννέα πτώματα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιή ομίχλη. Τις αυγινές ώρες σε μερικές περιοχές ενδέχεται να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση και η ορατότητα θα είναι τοπικά μέτρια.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι, κυρίως βόρειοι, ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά κυρίως βόρειοι, ασθενείς, 2 έως 3 Μποφόρ και το μεσημέρι θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέχρι δυτικούς μέτριους, 3 έως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 22, στη Λεμεσό 30 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 19


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 7 September 1998 - 14:27:41 UTC