Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-09-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μία από τις χειρότερες και πολύνεκρες αεροπορικές τραγωδίες της ιστορίας σημειώθηκε τις αυγινές ώρες.

Αεροσκάφος των Ελβετικών αερογραμμών Σουίς-Αιρ, με 229 επιβαίνοντες, που εκτελούσε την πτήση 111 από Νέα Υόρκη-Γενεύη, κατέπεσε, στις τέσσερις και σαράντα, ώρα Κύπρου, στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, κοντά στις ακτές της Νέας Σκωτίας, στον Καναδά.

Κανένας από τους επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους δεν επέζησε της αεροπορικής τραγωδίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Σουίς Αιρ.

Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται και έξι έλληνες, οι οποίοι μέσω Γενεύης, θα επέστρεφαν στην Αθήνα.

Οι επιβαίνοντες του αεροσκάφους ήταν στην πλειοψηφία τους ελβετοί και γαλλόφωνοι καναδοί.

Ο Λόγος, επικοινώνησε με τα γραφεία της ελβετικής εταιρείας στην Κύπρο, τα οποία μας διαβεβαίωσαν ότι στο αεροσκάφος, δεν υπήρχαν Κύπριοι.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν εντοπισθεί στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, δεκαοκτώ πτώματα, δεκαέξι από τα οποία ανασύρθηκαν από τα σωστικά συνεργεία, ενώ άλλα δύο εξεβράσθησαν στην ακτή.

Τα αίτια της πτώσης του ελβετικού τζετ, τύπου Εμ-Ντι έντεκα, δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί, επιβεβαιωμένες όμως πληροφρορίες, αναφέρουν ότι ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, μία ώρα μετά την απογείωση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο Κέννεντι στην Νέα Υόρκη, αναφέροντας ότι εντόπισε καπνό στο πιλοτήριο και ότι θα επιχειρούσε καταναγκαστική προσγείωση στο καναδικό αεροδρόμιο του Χάλιφαξ.

Λίγα λεπτά αργότερα το σήμα του αεροπλάνου εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ των αεροδρομίων της περιοχής.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν ένα εκκωφαντικό θόρυβο που έμοιαζε με έκρηξη.

Σωστικά συνεργεία, εντόπισαν τα συντρίμια του μοιραίου αεροσκάφους,

οκτώ χιλιόμετρα, μακριά από τις ακτές του καναδικού θερέτρου, Πέγκυς Κόουβ.

Σωστικά συνεργεία, ενισχυμένα από δώδεκα στρατιωτικά αεροσκάφη, δύο πολεμικά πλοία και δεκάδες σκάφη της καναδικής ακτοφυλακής, χτενίζουν την περιοχή για εντοπισμό των πτωμάτων.

Οι έρευνες διεξάγονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς επικρατούν σφοδροί άνεμοι, βροχή και θαλασσοταραχή.


Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να έχει σε μία περίπου ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού πραγματοποιείται λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

Από το βήμα πάντως της δωδέκατης Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτη την πρόταση Ντενκτάς, και επεσήμανε ότι αυτή στοχεύει στο να καταστραφεί η Κύπρος ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και να μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Σημείωσε από την άλλη, τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να δημιουργήσει και να διατηρήσει κλίμα έντασης στην περιοχή και επανέλαβε τις προτάσεις τις οποίες, όπως ο ίδιος υπέδειξε, με συνέπεια έχει υποβάλει για μείωση της έντασης.

Δυστυχώς όμως, κάτεληξε, η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει όλες αυτές τις προτάσεις, περιλαμβανομένης και της πρότασης για αποστρατιωτικοποίηση.

Ενωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο του Ιράν.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία τοποθετήθηκαν σήμερα επισήμως πάνω στην πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία, δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν το στόχο μιάς διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που συμφωνήθηκε στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 79.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να αναφέρει κατά πόσο η χώρα του απορρίπτει την απαράδεκτη πρόταση Ντενκτάς, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν την πρόταση Ντενκτάς.

Δεν βλέπουμε κανένα χρήσιμο λόγο να γίνεται συζήτηση διαφόρων προτάσεων μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, σημείωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι "η προσοχή μας παραμένει στις προσπάθειές μας μέσω παρασκηνιακών διπλωματικών καναλιών, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του, το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία, εξακολουθεί να υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη συνολικής διευθέτησης με στόχο μιά διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως έχει συμφωνηθεί στις συμφωνίες κορυφής.

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Ρακμάνιν, δήλωσε ότι η πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, αντίκειται σε πολλά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 79.


Την απειλή ότι θα μετανοιώσουν όσοι δεν έκαναν τον κόπο να αξιολογήσουν τη πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία, εκτόξευσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Νετζετί Ουτκάν.

Σύμφωνα με το τούρκο αξιωματούχο, η πρόταση Ντενκτάς αποσκοπούσε στην εκτόνωση της κλιμακούμενης έντασης στη Κύπρο, ενώ η αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς φέρνει ψευδοκράτος και Τουρκία ακόμη πιο κοντά, σημείωσε προκλητικά ο Νετζετί Ουτκάν.

Εξάλλου, ύστερα από το πρόσφατο ταξίδι του τούρκου υπουργού εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, τα κατεχόμενα επισκέπτεται το ερχόμενο Σάββατο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίντ.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της εισβολής, προκλητικός όσο ποτέ άλλοτε ανέφερε πως το κυπριακό έχει λυθεί, επισημαίνοντας οτι από τώρα και στο εξής, οι συνομιλίες στην Κύπρο θα διεξάγονται στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών.


Την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, η Κύπρος θα καταθέσει στο Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ενωσης και στην αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαικής Επιτροπής, τις διαπραγματευτικές της θέσεις, σε ότι αφορά τα επτά κεφάλαια, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος επέστρεψε χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες, όπου είχε επαφές.

Ο κύριος Βασιλείου τόνισε ότι τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, για τον οποίο έχει δοθεί ένας χρόνος παράτασης για να εναρμονισθεί με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα των αυτοκινήτων ανέφερε ότι με την ένταξη, θα πρέπει τα αυτοκίνητα ηλικίας 4 ετών και άνω, να εξασφαλίζουν πιστοποιητικά καταλληλότητας.

Οσα δεν θα έχουν το πιστοποιητικό, είπε ο κύριος Βασιλείου, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν και θα καταντούν παλιοσίδερα.


Επιστρέφει απόψε από το ταξίδι του στη Ρουμανία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος συμμετέΣχε στην δωδέκατη Διεθνή Συνδιάσκεψη "Λαοί και Θρησκείες", στο Βουκουρέστι από τις 31 Αυγούστου μέχρι την πρώτη Σεπτεμβρίου.

Στη Συνδιάσκεψη ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους συνομιλήτες του για την παρούσα φάση του κυπριακού και είχε σημαντικές επαφές και συναντήσεις τόσο με τον Πατριάρχη Ρουμανίας Θεόκτιστο, όσο και με άλλους πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες.

Τον Μακαριώτατο συνόδευσαν στο Βουκουρέστι, ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και ο Δόκτωρ Ανδρέας Μιτσίδης, Διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου.


Αναπόφευκτες θεωρούνται πλέον οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας, ολοκληρώνοντας σήμερα το διερευνητικό κύκλο επαφών του μετά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ, δήλωσε απαισιόδοξος για την πιθανότητα μεσολάβησης του, μεταξύ ΠΑΣΥΞΕ και συνδικαλιστών.

Οριστική όμως απόφαση, πρόσθεσε, θα πάρει εντός του εικοσιτετραώρου.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες, μέλη του ΠΑΣΥΞΕ από την ερχόμενη Κυριακή, θα βρίσκονται υπό κατάσταση απεργίας, όπως αποφάσισαν τα κλαδικά συμβούλια των ΠΕΟ και ΣΕΚ, ως αποτέλεσμα του αδιεξόδου που σημειώθηκε στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.


Ενοχλημένος για την απόκρυψη στοιχείων αναφορικά με την αγορά κτήματος, το οποίο ανήκει στην Μητρόπολη Λεμεσού από την Αρχή Ηλεκτρισμού, εμφανίστηκε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Οπως αποκάλυψε σήμερα ο κύριος Ρολάνδης, η αρχή ηλεκτρισμού ακύρωσε την πρώτη προσφορά που προκήρυξε για την αγορά κτήματος, επειδή η προσφορά της Μητρόπολης Λεμεσού είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα.

Οπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, τις εξελίξεις αυτές, πληροφορήθηκε από μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Παράλληλα, ο κύριος Ρολάνδης διερωτήθηκε ποιοί είναι εκείνοι που ήθελαν η Μητρόπολη να είναι εντός των προσφορών, ενώ όπως ανέφερε, αποφάσεις θα ληφθούν αφού μελετήσει την εκτίμηση του κτηματολογίου.


Μαραθώνια ανάκριση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, η οποία άρχισε στις δέκα το πρωϊ, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, από κλιμάκιο της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, σχετικά με την υπόθεση των Πορτογάλλων επιχειρηματιών.

Στην ανάκριση παρίστανται δύο δικηγόροι του Μητροπολίτη Χρύσανθου.


Αστραπιαία επιχείρηση της Αστυνομίας εντόπισε το μεσημέρι στη Λάρνακα, κλεμμένο αυτοκίνητο ενοικίασης, του οποίου είχαν αντικατασταθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Το αυτοκίνητο βρισκόταν σταθμευμένο σε πολυκατοικία, δύο μόλις εκατοντάδες μέτρα από την λέσχη του Αντώνη Φανιέρου.

Ωστόσο, εξονυχιστικές έρευνες για πιθανό εντοπισμό εκρηκτικών υλών, δεν απέφεραν αποτέλεσμα.

Στο κλεμμένο αυτοκίνητο βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία πιστεύεται ότι θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.


Τετράημερο διάταγμα κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον του Αντώνη Σάββα Γεωργίου, 22 ετών από τον Αγιο Αθανάσιο, σχετικά με δύο υποθέσεις βιασμού στη Λεμεσό και μία απόπειρα βιασμού στην Πάφο.

Η διαδικασία έκδοσης προσωποκράτησης του Γεωργίου, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ύστερα από αίτηση της κατηγορούσας αρχής, με το αιτιολογητικό ότι τα θύματα είναι ανήλικα.


Ρυμουλκήθηκε σήμερα το εμπορικό πλοίο που εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από δύο μέρες στα ανοικτά του Ακάμα.

Το πλοίο το οποίο υπέστη σοβαρή κλίση, ρυμούλκησε η πλοιοκτήτρια εταιρεία και μεταφέρθηκε στο Λατσί, προκειμένου να επισκευασθεί και να συνεχίσει τον προορισμό του.

Το δεκαμελές πλήρωμα του πλοίου διαμένει σε ξενοδοχείο στην Πάφο, αναμένοντας νεότερες εντολές.


Πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις δύο και δεκαπέντε τα ξημερώματα, σε ιδιωτικό αυτοκίνητο υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Το αυτοκίνητο ανήκει στην Ιωάννα Τηλεμάχου Σιαμπάνια από την Πάφο και σύμφωνα με την αστυνομία η φωτιά τέθηκε κακόβουλα.

Δίπλα από το αυτοκίνητο βρέθηκαν πλαστικά δοχεία με εύφλεκτη ύλη.

Η φωτιά κατασβέστηκε από τους ιδιοκτήτες, προτού επεκταθεί σε ολόκληρο το αυτοκίνητο, το οποίο δεν είναι ασφαλισμένο.


Ενόψη της αυριανής συνεδρίασης τηζ Δούμα, η οποία θα εξετάσει για δεύτερη φορά την υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν, εκπρόσωπος του Μπορίς Γέλτσιν, δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος θα καταθέσει νέες προτάσεις στο κείμενο της συμφωνίας που έκανε το περασμένο Σάββατο με τους κομμουνιστές, σε μια ύστατη προσπάθεια να τους πείσει να επικυρώσουν την πρόταση του.

Την ίδια ώρα ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το πρωθυπουργικό αξίωμα της Ρωσίας, παρά την καταψήφιση της υποψηφιότητας του.

Μιλώντας σε σημερινή υπουργική σύνοδο, ο Τσερνομίντιν, στον οποίο η Δύση στηρίζει τις ελπίδες της για να βγει η Ρωσία από την κρίση, δήλωσε ότι πήρε την απόφαση αυτή, για λόγους συνειδη-σιακούς, καθώς και για το συμφέρον της επιχείρησης για αναστήλωση της ρωσικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, έχοντας ολοκληρώσει την διήμερη επίσκεψη του στη Ρωσία, την οποία ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Βίκτρ Τσερνομίρντιν χαρακτήρισε επιτυχή, αφήχθη σήμερα στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος, τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, πραγματοποιεί δωδεκάωρη επίσκεψη στην χώρα, κατά την οποία θα έχει επαφές με πολιτικούς και τοπικούς ηγέτες στην Βόρειο Ιρλανδία, με στόχο να πείσει καθολικούς και προτεστάντες να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 23 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στις ορεινές περιοχές το απόγευμα.

Οι άνεμοι το πρωϊ, θα είναι βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και αργότερα νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 21, στη Λεμεσό 31 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 21


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 3 September 1998 - 14:28:29 UTC