Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-31

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε ένα από τους συνηθισμένους ελιγμούς του προέβη σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς ανακοινώνοντας δήθεν νέα πρόταση για λύση του Κυπριακού και η οποια στην ουσία αποτελεί επανάληψη των αδιάλλακτων διχοτομικών θέσεων του.

Ο Ντενκτάς πρότεινε την εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας, στη βάση δύο χωριστών κρατών χαρακτηρίζοντας μάλιστα την πρόταση του ως μια τελευταία ευκαιρία για διευθέτηση του κυπριακού.

Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ, ο οποίος επισκέφθηκε παράνομα την κατεχόμενη Κύπρο, ο Ντενκτάς δήλωσε πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στις συνομιλίες, για να συζητήσει όλα τα θέματα, ακόμα και το εδαφικό, μόνο στην περίπτωση που γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του.

Ο Ντενκτάς εισηγείται την ολοκλήρωση ειδικής σχέσης μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας και ανάλογη σχέση της Ελλάδας με τους Ελληνοκυπρίους.

Εισηγείται ακόμη την εγκαθίδρυση Κυπριακής Συνομοσπονδίας και την συνέχιση της συνθήκης εγγυήσεων του 1960.

Για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, σημειώνει πως πρέπει να συναποφασιστεί, ενώ επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις του, είπε ότι μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση, πρέπει να της παραχωρηθούν όλα τα δικαίωματα και υποχρεώσεις ενός πλήρους μέλους.

Περιγράφοντας τη συνομοσπονδιακή δομή που εισηγείται, μίλησε για δύο λαούς, δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη, για πολιτική ισότητα και αναγνώριση πολιτικών εξουσιών.

Νωρίς το απόγευμα, ο Ραούφ Ντενκτάς είχε συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους, στην οποία παρέδωσε τις προτάσεις του.

Ο Ισμαήλ Τζέμ, παρουσίασε την πρόταση, ως πρόταση του Ντενκτάς και υποστήριξε ότι δεν έχει σχέση με τους Ες-300, τους οποίους χαρακτήρισε μπελά στο κεφάλι των Ελληνοκυπρίων.

Αμεση ήταν η αντίδραση των Κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας.

Η Τουρκική πρόταση απορρίπτεται και όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα, Δημήτρης Ρέππας, επιβεβαιώνεται η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ" ΔΗΛΩΣΗ

Υψηλόβαθμος Κύπριος αξιωματούχος ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Κληρίδη στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής δήλωσε στο ΛΟΓΟ, πως το όλο θέμα συζητείται σε σύσκεψη και ότι οι θέσεις Ντενκτάς θα απαντηθούν ολοκληρωτικά και με το ύφος που τους αρμόζει.


Ιδιαίτερα προσεκτικός ήταν στα πρώτα του σχόλια για την πρόταση Ντενκτάς, ο αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ.

Πάντως ο διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε πως θέση της χώρας του, είναι η προώθηση λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επεσήμανε παράλληλα πως το κλειδί για εξεύρεση λύσης είναι οι συνομιλίες.

Επιφυλάχθηκε ωστόσο να σχολιάσει περαιτέρω την τουρκική πρόταση, αφού μελετήσει διεξοδικά το γραπτό κείμενο που ανέγνωσε σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς.


Το Εργατικό Κόμμα της Ιρλανδίας υποστηρίζει λύση στο Κυπριακό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού του νησιού, ανέφερε σήμερα ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας Ρόρι Κουίν, ο οποίος τόνισε ότι προς το σκοπό αυτό, η χώρα του θα παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια, μπορεί.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ο κύριος Κουίν ανέφερε πως η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις άλλες πέντε υποψήφιες, για ένταξη χώρες, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ από την πλευρά του, είπε ότι, τόσο η Κύπρος όσο και η Ιρλανδία, συμφωνούν πως το Κυπριακό δεν είναι μία διακοινοτική διαφορά, αλλά είναι θέμα Τουρκίας και άρα η προσοχή θα πρέπει να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να εξαναγκαστεί να επιτρέψει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Αργότερα, ο κύριος Κουίν είχε συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, καθώς και με τον Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου.


Ευρείας σύσκεψης που πραγματοποείται αυτή τη στιγμή στην αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού, προεδρεύει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Νίκος Κόσης.

Στην σύσκεψη αναμένεται να αποφασισθεί η λήψη περαιτέρω μέτρων, για την αντιμετώπιση της έξαρσης του οργανωμένου εγκλήματος.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία συνεχίζει χωρίς κανένα αποτέλεσμα, τις μέχρι στιγμής έρευνες της, σε σχέση με την απόπειρα φόνου εναντίον του Σωτήρη Αθηνή.


Στην απόφαση να μην πληρώσουν τις χίλιες λίρες που απαιτούνται για την εγγραφή τους, κατέληξαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ παράλληλα θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

Ζητούν επίσης σε πρώτη φάση να πληρώσουν το συμβολικό ποσό των πέντε λιρών, ώστε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση, να καταργήσει τα δίδακτρα με νομοθετική ρύθμιση.

Οι πρωτοετείς μεταπτυχιακοί φοιτητές καλούνται να πληρώσουν περίπου χίλιες λίρες για να εγγραφούν, ενώ οι δευτεροετείς θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον χίλιες λίρες, για πέρυσι.

Εκπρόσωπος των φοιτητών πάντως, χαρακτήρισε την καταβολή διδάκτρων σαν εκπαιδευτική απέλαση των φοιτητών από την επαρχία, ενώ όπως είπε, οι αιτήσεις των φοιτητών από την επαρχία και την Ελλάδα, είναι μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι.


Σχεδόν βέβαιη είναι η καταψήφιση από την ρωσική Δούμα, την πρότασης του προέδρου Μπορίς Γέλτσιν, να αναθέσει την πρωθυπουργία της χώρας στον Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

Ολες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ρωσικό κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει από νωρίς το απόγευμα, δεν πρόκειται να εγκρίνει την πρόταση του ρώσου προέδρου, εφόσον, ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την συγκατάθεση της αντιπολίτευσης, στις πρωινές του συναντήσεις με τα κομμουνιστικά κόμματα, τα οποία κατέχουν την πλειοψηφία των εδρών της Δούμα.

Η αριστερά επιμένει, παράλληλα, στην παραίτηση του Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα.

Στην ομιλία του, ενώπιον της Δούμα, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Τσερνομίρντιν, έκανε λόγο για βαθιά οικονομική κατάρρευση και πολιτική εξασθένηση.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των ηγετών των πολιτικών κομμάτων και από τις τοποθετήσεις των κομμουνιστών ηγετών, διαφαίνεται ότι στο παρόν στάδιο, δεν θα εγκριθεί η υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν.

Αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι θέσεις της αριστεράς, συνεργάτης του Γιέλτσιν δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν προτίθεται πλέον να υπογράψει την πολιτική συμφωνία με την Δούμα, η οποία προέβλεπε παραχώρηση εξουσιών στην Βουλή, αλλά ούτε και να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Υστερα από την καταψήφιση της απόφασης του από την Δούμα, ο ρώσος πρόεδρος μπορεί να επανέλθει, προτείνοντας εκ νέου τον ίδιο πρωθυπουργό ή κάποιον άλλο.

Εάν η πρόταση του απορριφθεί σε τρεις ψηφοφορίες στη Δούμα, ο Γιέλτσιν έχει το δικαίωμα να διαλύσει την Βουλή, να διορίσει πρωθυπουργό και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Τα μείζονα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Γιέλτσιν, θα είναι τα κυριότερα θέματα των συνομιλιών του με τον αμερικανό ομόλογο του, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην ρωσική πρωτεύουσα.


Βολή βαλλιστικού πυραύλου διενήργησε σήμερα η Βόρειος Κορέα, στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Τον πύραυλο εντόπισαν τα ρωσικά συστήματα παρακολούθησης πυραύλων στα χωρικά ύδατα της χώρας.

Η εκτόξευση του πυραύλου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ιαπωνία, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει πλοία στην περιοχή, εφόσον ο πύραυλος κατέπεσε σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

Πάντως, μέχρι στιγμής παραμένουν αδιευκρίνιστα τα αίτια που οδήγησαν την Βόρειο Κορέα στην διενέργεια πυραυλικής βολής, όμως μελετάται το ενδεχόμενο εάν πρόκειται για κάποιο μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο χαρακτήρισε το γεγονός "σοβαρή εξέλιξη" και το Υπουργείο Αμυνας "εκτιμά" την κατάσταση.


Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το μοιραίο δυστύχημα στην υπόγεια σήραγγα της γέφυρας Ντ'Αλμά στο Παρίσι, στο οποίο έχασαν την ζωή τους η πριγκίπισα Νταϊάνα, ο σύντροφος της Ντόντι Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός τους.

Χιλιάδες λαού, βρετανοί, αλλά και ξένοι τουρίστες καταφθάνουν στην κατοικία της οικογένειας Σπένσερ, όπου είναι θαμμένη η Νταϊάνα, για να αφήσουν ένα λουλούδι και να ανάψουν ένα κερί, εις μνήμη της αδικοχαμένης Λαίδης Ντι.

Με λουλούδια και μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης, γέμισε και η πλατεία Ντ'Αλμά στο Παρίσι.

Τον τάφο της πριγκίπισσας της Ουαλλίας επισκέφθηκαν το πρωί, όλα τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, καθώς και ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Προηγουμένως είχαν παρευρεθεί σε επιμνημόσυνη τελετή, την μόνη επίσημη εκδήλωση που έγινε για την πρώτη επέτειο του θανάτου της Νταϊάνα.

Η βρετανική σημαία των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ κυμάτιζε μεσίστια.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιή ομίχλη σε μερικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθνείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 20 στα δυτικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στις ορεινές περιοχές το απόγευμα.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 23, στη Λεμεσό 34 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 19


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 31 August 1998 - 15:27:52 UTC