Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στο θέμα των Ρωσικών πυραύλων Ες-300, η Ελληνική κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο συμβουλευτικά και η Αθήνα, θα υποστηρίξει τις θέσεις της Κυπριακής κυβέρνησης, όποιες και αν είναι αυτές δήλωσε στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος.

Σχολιάζοντας το ρόλο της Ελλάδος στο ζήτημα των Ες-300 ο έλληνας υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για μία υπόθεση, που αφορά τη Δημοκρατία της Κύπρου και μόνον.

Η ουσία, πρόσθεσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, έπειτα από συνάντησή που είχε με τον ομόλογό του των Σεϋχελλών, είναι η επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ - ΔΗΛΩΣΗ"


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δεν είναι ρίψασπις, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις περί ανάγκης παραιτήσεως του προέδρου Κληρίδη, σε περίπτωση μή εγκατάστασης των πυραύλων Εσ-300, χωρίς την εκπλήρωση των γνωστών προϋποθέσεων που τέθηκαν για τη μή εγκατάσταση τους.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, έχει πάρει εντολή από τον Κυπριακό λαό, να χειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά θέματα και αυτό θα κάνει.

Οι δηλώσεις Κασουλίδη, έγιναν κατά την αποχώρησή του από το συνεδριακό κέντρο, όπου ενημέρωσε τα Κεντρικά Συμβούλια της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ, πάνω στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε το μεσημέρι για τη Λισσαβώνα, όπου θα επισκεφθεί την έκθεση ΕΧΠΟ '98, στην οποία συμμετέχει η Κύπρος, με δικό της περίπτερο.


Πέραν των αποφάσεων του εθνικού συμβουλίου δεν έχει ληφθεί καμιά νέα απόφαση για τους πυραύλους Ες 300, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Υστερα απο συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κύριος Κυπριανού, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πάρει οποιαδήποτε δέσμευση, έναντι των ξένων σε σχέση με το θέμα των πυραύλων.

Ο κύριος Κυπριανού, κάλεσε τους πάντες, όπως τερματίσουν τη συζήτηση για τα θέματα της άμυνας, γιατί είπε, προκαλείται ζημιά στην εθνική μας υπόθεση.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι ο πρόεδρος θα παραιτηθεί αν δεν έλθουν στην Κύπρο οι ΕΣ-300.

Ο πρόεδρος, πρόσθεσε, επιθυμεί να ολοκληρώσει το έργο του και την πενταετία.

Οποιεσδήποτε αποφάσεις σημείωσε ο κύριος Στυλιανίδης, θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ επανέλαβε την έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

Για τη σύσκεψη στην ΑΘήνα ο Χρίστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι θα τεθούν τρία βασικά θέματα.

Πρώτο, οι χειρισμοί του κυπριακού,

Δεύτερο, η ευρωπαϊκή πορεία και τρίτο, το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου μαζί με το εξοπλιστικό πρόγραμμα.


Υπάρχουν ευκαιρίες για πρόοδο στο Κυπριακό και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που ενεργούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, ύστερα απο συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο Κληρίδη.

Σε παρατήρηση ότι οι πρωτοβουλίες στο Κυπριακό έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, ο κύριος Μπριλ διαφώνησε, λέγοντας ότι η χώρα του, συνεχίζει να εργάζεται σε όλα τα θέματα που αφορούν την Κύπρο και διαβεβαίωσε ότι αυτό αποτελεί δέσμευση της χώρας του.

Σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης των κατοχικών στρατευμάτων, ο κύριος Μπρίλ ανέφερε ότι όταν θα έχει κάτι το οποίο θα μπορεί να μοιραστεί με την Κυπριακή Κυβέρνηση θα το κάνει.

Ο αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει γενικά παραπληροφόρηση, απέφυγε όμως να δώσει λεπτομέρειες.


Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα και ο Βρετανός Υπατος Αρμοστης στην Κύπρο Ντέιβιντ Μάτεν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και της εγκατάστασης των πυραύλων Ες 300.

Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι θα δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για μη έλευση των πυραύλων στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών συνέχισε ο κύριος Μάντεν, θα γίνουν διαβουλεύσεις για το Κυπριακό και τα άλλα θέματα για τα οποία, όπως ανέφερε, περιλαμβάνεται και το θέμα των ΕΣ 330.

Το μορατόριουμ και κάποιες άλλες ιδέες, πρόσθεσε, εξακολουθούν να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Ο κύριος Μάτεν υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για ενίσχυση των Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου της βουλής Χρήστο Πουργουρίδη, να καταθέσει ότι στοιχεία έχει για σκάνδαλα κατΟδολίευσης του δημοσίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χρίστος Στυλιανίδης.

Αυτά τα στοιχεία, πρόσθεσε ο κύριος Στυλιανίδης, θα πρέπει να διαβιβαστούν στο γενικό εισαγγελέα για την αξιολόγηση τους και τη λήψη των επιβαλλόμενων μέτρων.

Ο Χρήστος Στυαλιανίδης επέκρινε εμμέσως τον κύριο Πουργουρίδη, σημειώνοντας ότι, μέλη της βουλής, θα πρέπει πρώτα, να καταφεύγουν στον ίδιο τον πρόεδρο ή και τον πρόεδρο της βουλής, πριν να προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση των καταγγελιών τους.

Για το θέμα, ρωτήθηκε και ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης ψήφισης του νόμου για το πόθεν έσχες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το θέμα του πόθεν έσχες, συζητήθηκε στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκείνο που είμαι εξουσιοδοτημένος να δηλώσω είπε ο κύριος Κυπριανού, από την επιτροπή νομικών της Βουλής, είναι ότι δεν υπήρξε καμία κωλυσιεργία, απλώς η προσπάθεια προσέκρουε όλα αυτά τα χρόνια, σε καθαρά νομικές δυσκολίες, διαβεβαιώνοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή θα συνεχισθεί.

Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον κύριο Πουργουρίδη, να δώσει συνέχεια στις καταγγελίες του, αναφορικά με τον παράνομο πλουτισμό πολιτικών προσώπων με υποβολή συγκεκριμμένων στοιχείων.


Αρχισε σήμερα στη Λευκωσία το τετραήμερο συνέδριο των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα.

Το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε τους συνέδρους γιά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ αργά το απόγευμα οι απόδημοι θα ενημερωθούν και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστορφερ είπε ότι μετά το πλήγμα που υπέστη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον από το σκάνδαλο Λεβίνσκι, η πλευρά μας στρέφεται τώρα προς τον αντιπρόεδρο Αλ Γκόρ και την υπουργό εξωτερικών Ματλίν Ολμπραιτ.


Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ίδρυση του πρώτου ημερήσιου ελληνορθόδοξου δημοτικού σχολείου στο Λονδίνο, έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, Λυκούργος Κάππας σε αντιπροσωπεία απόδημων Κυπρίων από την βρετανική πρωτεύουσα.

Η αντιπροσωπεία έγινε το πρωϊ δεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Το έργο επιχορήγησε στο μεγαλύτερο μέρος του, η βρετανική κυβέρνηση, η οποία παραχώρησε τα τρία εκ των τεσσάρων εκατομμυρίων στερλινών.

Στην συνάντηση παρίστατο και ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για έγκριση του κονδυλίου, ύψους πεντακοσίων χιλιάδων στερλινών.

Ενωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με αντιπροσωπεία βρετανών βουλευτών και συζήτησαν την ενταξιακή πορεία και την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό.

Ο πρόεδρος της βουλής χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική την συνάντηση δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "αν έχουμε πολλούς φίλους που να επιδεικνύουν μια τέτοια κατανόηση, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.


Την εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος με έλεγχο και εξάλειψη φαινομένων αθέμιτου πλουτισμού απο τους δημόσιους υπαλλήλους, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Οπως ανέφερε, ζήτησε απο το Γενικό Ελεγκτή και το Γενικό Λογιστή του κράτους, να ελέγξουν τη χρήση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και να ενεργοποιηθεί ο νόμος που προνοεί την ανά τριετία δήλωση των περιουσιακών στοιχείων των δημόσιων υπαλλήλων.

Ο κύριος Χριστοδούλου ζήτησε επίσης να ερευνηθούν καταγγελίες που φέρουν γιατρούς να κάνουν κακή χρήση των υπερωριών, με αποτέλεσμα το κράτος να επιβαρύνεται με εξήμυσι εκατομύρια λίρες το χρόνο.


Τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα επτά πρώτα θέματα που θα διαπραγματευτούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το φθινόπωρο, συζήτησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων με τον Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργο Βασιλείου, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη σύσκεψη, ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι στόχος αυτών των συσκέψεων, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα, είναι η βοήθεια των κομμάτων για να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από αυτά τα θέματαα.

Εξάλλου, ερωτηθείς, κατά πόσο η ενταξιακή πορεία της Κύπρου ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με την έλευση των ΕΣ-300, ο κύριος Βασιλείου είπε ότι κάποιες Ευρωπαϊκές Χώρες δηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα και άλλες όχι, γι'αυτό, πρόσθεσε, είναι στην εκτίμηση των κυβερνήσεων Ελλάδας-Κύπρου, σε ποιό βαθμό θα ληφθούν υπόψην αυτές οι ανησυχίες.


Στις επτά και οκτώ Σεπτεμβρίου θα γίνει η επαναβεβαίωση εγγραφής των παιδιών στα δημοτικά καθώς και συμπληρωματικές εγγραφές.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρει ότι τα παιδιά, θα πρέπει να παρουσιασθούν στις 10 Σεπτεμβρίου από τις οκτώ το πρωϊ έως τις δεκα και τριάντα, για να τακτοποιηθούν σε τμήματα και να πάρουν τα βιβλία τους.

Τα μαθήματα αρχίζουν κανονικά στις 14 του Σεπτέμβρη.


Νέα δραματική καμπή διαγράφει η πολιτική κρίση στη Ρωσία, έπειτα από την καθαίρεση, από τον Πρόεδρο Γέλτσιν, της κυβέρνησης του 35χρονου Σεργκέι Κιριγιένκο και την επαναφορά στην Πρωθυπουργία του Βίκτωρ Τσερνομίρτιν.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μπορίς Γέλτσιν υπογράμμισε ότι η επαναφορά του Τσερνομύρτιν κρίθηκε απαραίτητη γιά να συμβάλει στην αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

Ο Ρώσος ηγέτης, ανακοίνωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός, θα είναι υποψήφιος γιά να τον διαδεχθεί στις εκλογές του 2000.

Στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την επιστροφή στο πρωθυπουργικό αξίωμα, ο Τσερνομύρτιν ανέφερε ότι προτεραιότητα του θα είναι η ανάλυση της κρίσης στις χρηματαγορές.

Ο διορισμός του βετεράνου Τσερνομύρτιν, θα πρέπει να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία από την Κάτω Βουλή της χώρας, η οποία έχει προθεσμία μιάς εβδομάδας.

Αν η επιλογή του Γέλτσιν απορριφθεί τρείς φορές, τότε ο Ρώσος Πρόεδρος θα διαλύσει την Κάτω Βουλή και θα προκηρύξει νέες εκλογές.


Κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε στο Κονγκό, έπειτα από προσωπική παρέμβαση του Νέλσον Μαντέλα.

Ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης δήλωσε ότι ο εχθροπραξίες στη χώρα θα τερματιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις Μαντέλα, συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του προέδρου Λοράν Καμπίλα και αντικυβερνητικών ανταρτών στα δυτικά της χώρας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 21 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος παντού εκτός από τα ορεινά όπου θα σχηματισθούν λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 22, στη Λεμεσό 34 με 23, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 21


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 24 August 1998 - 14:27:14 UTC