Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στο προσκήνιο επανέρχεται η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

Ο ειδικός συντονιστής στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλλερ μεταβαίνει αύριο στην Αγκυρα, μεταφέροντας νέες ιδέες και προτάσεις στην Τουρκική ηγεσία, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Λευκωσία.

Στη διάρκεια των διαδοχικών επισκέψεων του, ο Αμερικανός διπλωμάτης θα επιχειρήσει να εκτονώσει το τεταμένο κλίμα που δημιούργησε η επικείμενη εγκατάσταση των ΕΣ-300 στην Κύπρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ιδέες του Τόμας Μίλλερ θα περιστραφούν γύρω από την αρχική του πρόταση που προβλέπει αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων, για διάστημα οκτώ έως δώδεκα μηνών.

Η ιδέα της αναβολής φαίνεται ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος, βρίσκοντας σύμφωνη την ελληνική αλλά και την κυπριακή πλευρά, με την προϋπόθεση όμως, ότι αυτή θα έχει ως αντίκρυσμα τα επιθυμητά βήματα προόδου στο Κυπριακό.

Αντίθετα στο κενό έπεσε η πρόταση του Βρετανού διπλωμάτη Ντέϊβιντ Χάνει για ακύρωση της εγκατάστασης των ΕΣ-300 στο κυπριακό έδαφος.

Η πορεία των πρωτοβουλιών Μίλλερ θα είναι το κύριο θέμα της συνάντησης που θα έχουν Κληρίδης και Σημίτης στην Αθήνα, στις 27 Αυγούστου οπόταν και αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί η μελλοντική πολιτική που θα ακολουθήσει η ελληνική και η κυπριακή πλευρά, προκειμένου να οριοθετηθεί η νέα περίοδος επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό.

Επίσημες πηγές προειδοποιούν πάντως ότι εάν η συμπεριφορά της Αγκυρας δεν αναθεωρηθεί, το χρονοδιάγραμμα που τοποθετεί χρονικά την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο το φθινόπωρο, δεν θα αλλάξει.


Σχέδιο τεσσάρων σημείων για μείωση της έντασης στην Κύπρο προτείνει, σύμφωνα με την τουρκική καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα "Turkish Daily News", το Βρετανικό - Αμερικανικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Πληροφοριών, Μπεισικ, ενώ υποστηρίζει ότι πωλώντας οπλισμό στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν την κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών.

Οπως δημοσιεύει σήμερα η "Turkish Daily News", σε έκθεσή του με τίτλο Διπλωματία και Οπλα, το Αμερικανο-βρεττανικό Συμβούλιο Ασφαλείας και Πληροφοριών υποστηρίζει ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία, αναπτύσσουν τις αναγκαίες ικανότητες για ένα πόλεμο στην Κύπρο.

Επικαλούμενη, εξάλλου, δηλώσεις του αναλυτή του BASIC, η "Turkish Daily News" γράφει ότι ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο αντιπάλων, το Πεντάγωνο υποβοηθά στην έξαρση της έντασης, πωλώντας τους προηγμένα επιθετικά όπλα.

Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει την πρόταση τεσσάρων σημείων του BASIC για την Κύπρο, η οποία περιλαμβάνει αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, με αντάλλαγμα τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς και την απόσυρση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου από το νησί.

Η έκθεση του BASIC προτείνει επίσης όπως η Κύπρος και η Ελλάδα αποκηρύξουν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και παγοποιήσουν όλα τα σχετικά στρατιωτικά τους προγράμματα, ενώ σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ενσωμάτωση των κατεχομένων.


Αστείο, χαρακτήρησε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τζοχατζόπουλος τον ισχυρισμό της Αγκυρας, ότι απειλείται από την ενδυνάμωση της άμυνας της Κύπρου.

Οι δηλώσεις του κυρίου Τσοχατζόπουλου έγιναν κατά τη διάρκεια δεξίωσης χθές βράδυ, προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων στις εγκαταστάσεις των Αξιωματικών στον 'Αγιο Ανδρέα.

Ο κύριος Τζοχατζόπουλος παρατήρησε ακόμη, ότι οι δηλώσεις του απερχόμενου αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, με τις οποίες υπονοεί ότι η Ελλάδα σχεδιάζει μερική ρήξη για την άντληση πλεονεκτημάτων, ξεπερνούν κάθε σοβαρό όριο.

Στη δεξίωση παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής κύριος Απόστολος Κακλαμάνης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριος Χριστόδουλος, πολιτικές και στρατιωτικες αρχές, διπλωμάτες ξένων χωρών, εκπρόσωποι κομμάτων και αλλοι επίσημοι.


Συμπληρώνονται σήμερα είκοσι τέσσερα χρόνια από την αποφράδα επέτειο της κατάληψης της κωμόπολης της Μόρφου και των χωριών του διαμερίσματος Μόρφου.

Με αφορμή την αποφράδα επέτειο της κατάληψης της πόλης, ο Δήμος Μόρφου, διοργανώνει αντικατοχική εκδήλωση μνήμης τιμής και αντίστασης την ερχόμενη Τετάρτη.

Η εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στους πεσόντες και τους αγνοούμενους της κατεχόμενης κωμόπολης, θα αρχίσει με δέηση στο εκκλησάκι της Παναγίας Μακεδονίτισσας και θα ολοκληρωθεί με σεμνή τελετή στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Ενωρίτερα, το πρωί, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου θα επιδόσουν ψηφίσματα στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στους αντιπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο.


Συναισθηματικά φορτισμένες από τις θύμισες του τραγικού Αυγούστου του 1974, οι μαυροφορεμένες μάνες και οι γυναίκες των αγνοουμένων συνέχισαν και σήμερα την διαφώτιση ξένων τουριστών.

Πλάι τους τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και του σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, στέλλουν μηνύματα αγώνα και επιμονής.

Η διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, την οποίαν ενίσχυσαν μέλη του κινήματος οικολόγων περιβαλλοντιστών, ήταν και σήμερα αφιερωμένη στην δεκάτη τετάρτη Αυγούστου, επέτειο της καταλήψεως της Αμμοχώστου.


Κλοπή και εμπρησμό αγωνιστικού αυτοκινήτου αξίας 24 χιλιάδων λιρών, διερευνά η αστυνομία Λεμεσού.

Το αυτοκίνητο, ανήκει στον Κυριάκο Καρδανά, επιχειρηματία εγκαταστάσεων συσκευών κλιματισμού, ο οποίος είχε αφήσει το αυτοκίνητό του την προηγούμενη νύκτα, σταθμευμένο, αλλά ξεκλείδωτο, στην αυλή του σπιτιού του.

Στις 4.45 σήμερα τα ξημερώματα, το αυτοκίνητο, μάρκας Μιτσουμπίσιη Λάνσερ, θεάθηκε να καίγεται στην οδό Καστανιά.

Εμπειρογνώμονες της αστυνομίας, κατέφθασαν στον χώρο, ενώ οι έρευνες και η λήψη καταθέσεων συνεχίζεται προς εντοπισμό των δραστών.


Με την απειλή δίκαννου κυνηγετικού όπλου έδιωξε από την μπυραρία της νεαρή Αγγλίδα που διαμένει στην Κύπρο, η Τζακλίν Κυριακίδου, 50 ετών.

Το περιστατικό συνέβη τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες, όταν η φοιτήτρια Νιαλόρ Μέισον, 17 ετών, βρισκόταν στην μπυραρία Γουάιτ Χορς και διασκέδαζε με την παρέα της.

Επειτα από λογομαχία η ιδιοκτήτρια της μπυραρίας ανέσυρε από την αποθήκη, κυνηγετικό όπλο και το έστρεψε εναντίον της Μέισον, λέγοντας της να εγκαταλείψει αμέσως τη μπυραρία, αλλοιώς θα την πυροβολούσε.

Η νεαρή Αγγλίδα εγκατέλειψε την μπυραρία και ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία προχώρησε στη σύλληψη και κράτηση της Κυριακίδου.


Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες στην πόλη Ομάγκ της Βορείου Ιρλανδίας και προκάλεσε τον θάνατο σε 28 άτομα και τον τραυματισμό σε άλλα 220.

Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται μία έγκυος και ένα δεκαοκτάμηνο βρέφος, ενώ πολλά παιδιά έχουν τραυματιστεί.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας εξέφρασε την άποψη ότι "οι άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες" επεδίωξαν να υπάρξουν πολλά θύματα, παραπλανώντας τις αρχές με ψευδή προειδοποίηση όσον αφορά τον χώρο της έκρηξης.

Την βομβιστική επίθεση καταδίκασε απερίφραστα και ο ηγέτης του Σίν Φέϊν-της πολιτικής πτέρυγας του IRA, Τζέρι Ανταμς.

Είναι η πρώτη φορά που ο Τζέρι Ανταμς, καταδικάζει βομβιστική ενέργεια, την οποίαν θεωρεί έργο Καθολικών ανταρτών που σχετίζονται με τον IRA.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλαίρ, επιστρέφει εσπευσμένα από τη Νότιο Γαλλία, όπου περνούσε τις διακοπές του, και μεταβαίνει στον χώρο της έκρηξης.

Στο κανονικό πρόγραμμα των διακοπών του θα επιστρέψει αύριο, αφού απόψε θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο της Βορείου Ιρλανδίας, όσο και με τον Πρόεδρο Κλίντον.


Μονοήμερη επίσκεψη στις πρωτεύουσες της Κένυας και της Τανζανίας στους χώρους των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη, η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η σύντομη επίσκεψη της Ολμπράιτ στις δύο χώρες εκτιμάται ως επίδειξη αποφασιστικότητας εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης να διατηρήσει τη διπλωματική της παρουσία σε ολόκληρο τον κόσμο και να εντοπίσει τους υπευθύνους των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι οι Πακιστανικές αρχές συνέλαβαν σήμερα έναν ύποπτο για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις και τον οποίο απέστειλαν ήδη, στην Κένυα .


Ενα από τα τελευταία προπύργια των αυτονομιστών ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, το Γιούνικ, έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η πτώση του Γιούνικ, ενός ημιορεινού χωριού κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες υπέστη σοβαρές ήττες από τις σερβικές δυνάμεις.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ταραγμένη επαρχία της Γιουγκοσλαβίας, έχουν δημιουργήσει ένα κύμα προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς μέχρι στιγμής, το 10% του αλβανόφωνου πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τις εστίες του.


Ο Μπιλ Κλίντον θα παραδεχτεί ότι είχε -μiα- ερωτική σχέση με την Μόνικα Λεβίνσκι κατά την αυριανή κατάθεσή του ενώπιον του Διευρυμένου Σώματος των Ενόρκων, γράφει σήμερα η Ουάσινγκτον Ποστ, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην νομική ομάδα του Αμερικανού Προέδρου.

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι ο Κλίντον δεν πρόκειται να παραδεχτεί ότι είχε πεί ψέμματα στην κατάθεσή του τον περασμένο Ιανουάριο, -όταν είχε διαβεβαιώσει τον αμερικανικό λαό-, ότι δεν είχε οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση με την νεαρή πρώην μαθητευόμενη υπάλληλο του Λευκού Οίκου.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θεωρούν πιθανό, μετά την κατάθεση η οποία θα γίνει μέσω κλειστού δορυφορικού κυκλώματος, ο Αμερικανός Πρόεδρος να εμφανιστεί στην τηλεόραση για να δώσει εξηγήσεις στον αμερικανικό λαό.

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του περιοδικού Νιούζγουικ, η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον δεν θα πεί όλη την αλήθεια στην αυριανή του κατάθεση.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα έιναι αίθριος, ενώ αυξημένη υγρασία και ομίχλη θα σημειωθούν σε νότιες παράλιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν γενικά ευμετάβλητοι ασθενείς 3 Μποφόρ, αλλά στις προσήνεμες περιοχές θα παραμείνουν βόρειοι 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά, και ταραγμένη στις βόρειες και ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η θεμροκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με αρειές παροδικές νεφώσεις το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ, αλλά στις προσήνεμες περιοχές θα παραμείνουν βόρειοι 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη γεικά και ταραγμένη στις βόρειες και ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 35 στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 30 στα υπόλοιπα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 25, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 34 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 23 και τέλος στον


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 16 August 1998 - 18:12:56 UTC