Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος ανέλαβε δεσμεύσεις και προέβη σε συμφωνίες οικονομικής φύσεως χωρίς την έγκριση της Ιεράς Συνόδου και του Οικονομικού Συμβουλίου.

Αυτό διεπίστωσε η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή της συνεδρία, έπειτα από την εξέταση των εγγράφων που ετέθησαν ενώπιον της σχετικά με την υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού, και ύστερα από όσα ανέφερε ο ίδιος στη σύνοδο.

Η τελική αντιμετώπιση του θέματος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου της Ιεράς Συνόδου, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ερευνών των αρμόδιων οργάνων του κράτους, καθώς και της ειδικής επιτροπής την οποία θα διορίσει η Ιερά Σύνοδος.

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Χρύσανθος παραδέχθηκε ότι προέβη σε συμφωνίες οικονομικής φύσεως, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση γιατί το έπραξε χωρίς την έγκριση της Ιεράς Συνόδου.

Είπε, επίσης, ότι σέβεται την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και πρόσθεσε πως πρέπει να περιμένουμε το έργο της Δικαιοσύνης και το αποτέλεσμα της ειδικής έρευνας.

Εν τω μεταξύ, η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου επεκύρωσε τα αποτελέσματα της εκλογής των γενικών αντιπροσώπων για την ανάδειξη του Μητροπολίτη Μόρφου.

Ορισε επίσης όπως η εκλογική συνέλευση για την ανάδειξη του Μητροπολίτη Μόρφου γίνει στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στις 22 Αυγούστου.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Μόρφου ορίστηκε να γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου.


Στη διαπίστωση ότι ο Ραούφ Ντενκτάς παραμένει αμετακίνητος στις αδιάλλακτες θέσεις του, προέβη ο απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιζώφ, μιλώντας κατά την αναχώρησή του το μεσημέρι για την Μόσχα.

Ο Ρώσος απεσταλμένος εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη μη πρόοδο των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένταση στην Κύπρο, οφείλεται στο αδιέξοδο που υπάρχει στο Κυπριακό και όχι στο θέμα των Ες-300.

Η θέση της χώρας του, σημείωσε ο κύριος Τζιζώφ, είναι ότι για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Απαράδεκτες παρεμβάσεις, χαρακτήρισε τις πληροφορίες που φέρουν κάποιους μεσολαβητές να συνδέουν την Ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, με το θέμα των πυραύλων Ες-300, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας να εξοπλίζεται δεν συνδέεται με την Ευρωπαϊκή της πορεία και επεσήμανε ότι εάν τίθεται έτσι το θέμα, τότε είναι εκβιασμός.

Αναφερόμενος από την άλλη στις αμερικανικές προσπάθειες για την σύσταση ενός μορατόριουμ υπερπτήσεων, με αντάλλαγμα την μή έλευση των πυραύλων, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση εμμένει στις προϋποθέσεις που έθεσε, για εγγυημένη δηλαδή ζώνη απαγορευμένων πτήσεων, η οποία να εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστρατιωτικοποίησης.


Στην Ελλάδα η πύρινη λαίλαπα κάνει στάχτη στο περασμά της, δάση, καλλιεργημένες εκτάσεις ακόμη και σπίτια.

Δεκάδες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την χώρα, ενώ η Ανατολική Αττική έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών ζούν εφιαλτικές στιγμές.

Η περιοχή Πεντέλης φλέγεται κυριολεκτικά ενώ στην Κοινότητα Ανθούσας όπως μεταδίδεται, πενήντα σπίτια έχουν καεί και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έξι άνθρωποι αγνοούνται.

Για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών έκανε λόγο ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Ρωμαίος, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, παρατηρούνταν συνεχείς παρεμβολές στις συχνότητες των ασυρμάτων της πυροσβεστικής.


Κανένας λόγος ανησυχίας για ύπαρξη επιδημίας μηνιγγίτιδας στην Κύπρο, επαναδιαβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής.

Ο κύριος Σολωμής προέτρεψε να σταματήσει οποιοσδήποτε θόρυβος γύρω από το όλο θέμα, ύστερα από τις ανησυχίες που διετυπώθηκαν λόγω των κρουσμάτων της ασθένειας που εμφανίστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο αρμόδιος Υπουργός εξήγησε ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα τρία τελευταία κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας, που αφορούσαν δεκαεννιάχρονο εθνοφρουρό και δύο βρετανούς τουρίστες, άρα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για επιδημία.

Ο Υπουργός Υγείας, τόνισε επίσης, ότι είναι πολύ πιθανόν, οι δύο τουρίστες να προσεβλήθησαν στην μεγάλη Βρετανία, όπου υπάρχει αυτό τον καιρό επιδημία μηνιγγίτιδας.

Λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία, ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε, ότι έχει ζητηθεί από την παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, λεπτομερής αναφορά για την κατάσταση της επιδημίας στην χώρα αυτή, ώστε να εκδοθεί, αν χρειαστεί, σχετικό προειδοποιητικό ανακοινωθέν, σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στην Μεγάλη Βρετανία.


Απάντηση στις κατηγορίες που έχει εξαπολύσει εναντίον του Υπουργού Υγείας ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, περί πλήγματος της ιδιωτικής ιατρικής, έδωσε σήμερα ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε, ο Υπουργός Υγείας, απέρριψε τις κατηγορίες διαβεβαιώνοντας ότι ο διάλογος και η συνεργασία του Υπουργείου με τους ιδωτικούς γιατρούς εξακολουθεί να ισχύει.

Για το θέμα της απασχόλησης ξένων νοσηλευτών, ο κύριος Σολωμής, παρέπεμψε στο νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο το 1990, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η εργοδότηση ξένων νοσηλευτών μόνο σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι δεν είναι δυνατό να εξευρεθεί Κύπριος.

Υστερα από ορισμένα παράπονα που διετυπώθησαν για απασχόληση μη προσοντούχων νοσηλευτών, υπόθεση που βρίσκεται υπό διερεύνηση, ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί τροποποιητικό νομοσχέδιο, για εκσυγχρονισμό της απηρχαιωμένης νομοθεσίας που διέπει την ομαλή λειτουργία των νοσηλευτηρίων.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο, και θα παραπεμφθεί ενώπιον της Βουλής.


Ερευνα του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών που έγινε σε σφαγεία τριών τύπων, καταδεικνύει πως παραβιάζονται οι νόμοι και οι κανονισμοί λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του καταναλωτή.

Τα πορίσματα της έρευνας έδωσαν σε σημερινή Διάσκεψη Τύπου εκπρόσωποι του Συνδέσμου.

Εξάλλου, ο Σύνδεσμος με επιστολή του στους συναρμόδιους Υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών και Εμπορίου, μεταξύ άλλων ζητά το άμεσο κλείσιμο όλων των μη αναβαθμισμένων κοινοτικών σφαγείων, την επάνδρωση τους με μόνιμους κτηνιάτρους και τον έλεγχο των κρεάτων από ανεξάρτητους λειτουργούς.


Σε μικρή υπεραγορά ναρκωτικών είχαν μετατρέψει το διαμέρισμα τους στην Αγία Νάπα έξι Βρετανοί τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ένας Κύπριος της Αγγλίας.

Οι Βρετανοί επιχείρησαν να διαθέσουν τα ναρκωτικά σε γνωστά νυκτερινά κέντρα στην Αγία Νάπα, εντοπίστηκαν όμως από άνδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών.

Στην κατοχή τους ανευρέθηκε μεγάλη ποσότητα διαφόρων ειδών ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων και σκληρά όπως ηρωίνη, κοκαϊνη και χάπια έκσταση.

Οι Βρετανοί τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση ενώ η Αστυνομία αναζητεί τους προμηθευτές τους.


Νεό σοβαρό δυστύχημα σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα στον κύριο δρόμο Τσάδας-Καλλέπειας.

Αυτοκίνητο που οδηγούσε η Ευαγγελία Λοϊζου Παπαιωάννου οικοκυρά, με συνεπιβάτες τα τρία ανήλικα παιδιά της, κάτω από άγνωστες συνθήκες παρεξέκλινε της πορείας του και κατέπεσε σε παρακείμενο αγρό.

Σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση υπέστη ο τετράχρονος Κωνσταντίνος Παπαιωάννου, ο οποίος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η κατάσταση του μικρού παραμένει σοβαρή.

Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες του αυτοκινήτου τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Εξάλλου, τραγικό θάνατο σε δυστύχημα που έγινε αργά χθες το απόγευμα στο δρόμο Παραλιμνίου-Πρωταρά, βρήκε ο δεκαεξάχρονος Ανδρέας Παπατρύφωνος, από την Εγκωμη.

Μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο Παπατρύφωνος προσέκρουσε λόγω υπερβολικής ταχύτητας πάνω σε οδικό προειδοποιητικό σήμα.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παραλιμνίου, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.


Εντείνονται οι εσπευσμένες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες εκφράζονται με πιέσεις πρός το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρντμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο πλευρών επιβάλλει την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, πηγή του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι προωθούνται επείγουσες επιλογές στο Κοσσυφοπέδιο και τα σχέδια της Συμμαχίας για στρατιωτική επέμβαση, είναι έτοιμα από τον περασμένο Μάιο.

Πρό του φάσματος της επέμβασης του ΝΑΤΟ, η Ρωσία αποστέλλει στην περιοχή τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, σε μία προσπάθεια να πείσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να τερματίσει τις εχθροπραξίες.

Εν τω μεταξύ, μαίνονται οι πολύνεκρες μάχες που ξέσπασαν κοντά στα σύνορα της ταραγμένης επαρχίας με την Αλβανία, ενώ οι Σερβικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους, την στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ντρένιτσα, στο Κεντρικό Κοσσυφοπέδιο.


Εγιναν γνωστά τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εξετάσεων από εμπειρογνώμονες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, για την προέλευση του λεκέ σπέρματος στο φόρεμα της Μόνικα Λεβίνσκι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ενώ οι έρευνες έχουν φτάσει στο κρισιμότερο τους σημείο με την κατάθεση του Μπίλ Κλίντον στις 17 Αυγούστου.

Τα αποτελέσματα, τα οποία θα μείνουν απόρρητα, γνωρίζει και ο ανεξάρτητος κατήγορος Κένεθ Στάρ, πού ηγείται των ερευνών γιά το σκάνδαλο, και ο οποίος ενδέχεται να ζητήσει δείγμα αίματος, τρίχας και σάλιου, από τον Αμερικανό πρόεδρο, για να διαπιστωθεί αν το σπέρμα ανήκει στον ίδιο.

Ο πλανητάρχης έχει αρνηθεί επανειλημμένως ότι είχε σεξουαλική σχέση με την Λεβίνσκι, την οποία και προσπάθησε να συγκαλύψει.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ αυξημένη υγρασία καθώς και ομίχλη και χαμηλή νέφωση θα επικρατούν σε αρκετές περιοχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν ευμετάβλητοι ασθνείς, 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Σε μερικές παράλιες περιοχές θα διατηρηθεί αυξημένη υγρασία και η ορατότητα θα είναι περιορισμένη, ενώ από το μεσημέρι θα εμφανισθούν τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά, όπου και πιθανό να πέσουν μεμονωμένες βροχές.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ το πρωϊ για να καταστούν δυτικοί ως νοτιοδυτικοί, μέτριοι, 4 μποφόρ το απόγευμα.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εωστερικό, στους 33 στα νότια και τα ανατολιά παράλια και αστους 31 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 41 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 33 με 25, στην Κερύνεια και την Πάφο 32 με 23 και τέλος στον


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 4 August 1998 - 16:27:10 UTC