Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τραγικό τέλος είχε το πάθος δύο φίλων από τη Λεμεσό για το κυνήγι, οι οποίοι συμμετείχαν από χθες το πρωϊ, σε εξόρμηση αναγνώρισης περιοχών.

Ο Γιαννάκης Γεωργίου, 39 ετών, έχασε τη ζωή του, όταν το αυτοκίνητο του κατέπεσε σε χαράδρα βάθους τριάντα μέτρων, σε σημείο του δρόμου Ανώγυρας- Αυδήμου.

Σοβαρά τραυματίας βρέθηκε ο συνοδηγός και φίλος του Γεωργίου, Μαρίνος Αβραάμ 24 ετών.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Αθήνα ή τη Λευκωσία που να μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας άτακτης υποχώρησης στο θέμα των πυραύλων, δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα "Η καθημερινή" ο Ακης Τσοχατζόπουλος επαναλαμβάνει πως οι ΕΣ-300 δεν θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, μόνο εάν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η κυπριακή κυβέρνηση.

Οσον αφορά τις πιέσεις που δέχεται η πλευρά μας για μη εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος, ο υπουργός εθνικής Αμύνης ανέφερε πως εάν υποκύψουμε θα ανοίξουμε το δρόμο για κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Το Βήμα" οι αμερικανοί επιμένουν στο μορατόριουμ υπερπτήσεων πάνω από την Κύπρο, ως αντάλλαγμα για την μη άφιξη των Ες-300.

Πάντως, ο αμερικανός πρέσβης στη Αθήνα Νίκολας Μπέρνς, σε συνέντευξή του στο "ΒΗΜΑ", ξεκαθαρίζει ότι η αμερικανική πολιτική παραμένει η ίδια στο κυπριακό.


Η Κύπρος είναι κράτος κυρίαρχο, με πολιτική και κρατική αυτοτέλεια και για τους εξοπλισμούς της χώρας αποφασίζουν τα συντεταγμένα όργανα της κυπριακής πολιτείας, με μοναδικό γνώμονα τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και τίποτα άλλο.

Δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος σχολίαζε την πρόταση των Αμερικανών για αγορά από μέρους της Κύπρου, αντιπυραυλικού συστήματος ΕΣ-300 μικρότερου βεληνεκούς από αυτού των ΕΣ-300.

Ας κατευθύνουν οι Αμερικανοί,

πρόσθεσε ο κύριος Ομήρου, τις υποδείξεις και τις συμβουλές προς την Τουρκία, η οποία κατ'εξακολούθηση παραβιάζει τον Αμερικανικό νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο το 1988, για το γεγονός ότι η Τουρκία εισάγει συνεχώς στην Κύπρο μοντέρνα οπλικά συστήματα αμερικανικής προέλευσης.

Ο κύριος Ομήρου παρέστη στο μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Ανδρέα Χατζηθεωρή, οι οποίοι έπεσαν στις μάχες της Τηλλυρίας.


"Ενισχύουμε την άμυνα μας με κάθε αμυντικό όπλο που θεωρούμε ότι μεγιστοποιεί την ασφάλεια μας.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο στρατόπεδο Μάρκου Δράκου στην Ευρύχου, όπου τελέστηκε τρισάγιο των πεσόντων και αγνοουμένων, του διακοσιοστού-πεντηκοστού-έκτου Τάγματος Πεζικού, προειδοποίησε πως τώρα θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί ιδιαίτερα με την εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας.


Η Πολιτεία, η Εκκλησία και ο λαός τίμησαν σήμερα τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, με αμορμή την συμπλήρωση εικοσι-ενός ετών από το θάνατο του.

Το πρωί, τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Κύκκου το ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Εθνάρχη.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαρα-στατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού,

η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ο πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Ομιλητής στο μνημόσυνο ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος εξήρε τους αγώνες και την προσφορά του μεγάλου ηγέτη.

Επίσης, τόνισε ότι ο Μακάριος παραμένει ζωντανός στη μνήμη και την καρδιά του λαού, αποτελώντας σύμβολο του αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του Μακαρίου στο Θρονί και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.

Εν τω μεταξύ, σε δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του αείμνηστου Εθνάρχη, τονίζοντας ότι η μνήμη του Μακαρίου φωτίζει τον αγώνα για απελευθέρωση της σκλαβωμένης γης μας.


Απομακρυσμένες όσο ποτέ άλλοτε χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, τις προοπτικές δίκαιης λύσης του κυπριακού, ενώ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία, που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί και σε κρίση.

Μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο, στη γενέτειρα του Παναγιά, αλλά και καταδίκης του πραξικοπήματος, ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι η αδιαλλαξία του Ντενκτάς και της Αγκυρας, βρίσκονται στο απόγειο τους και αποτρέπουν κάθε πρόοδο.


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας συνέρχεται την ερχόμενη Τρίτη για να ενημερωθεί για το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Απαντώντας το πρωί σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι η Ιερά Σύνοδος θα ενημερωθεί λεπτομερώς από το Μητροπολίτη Χρύσανθο και θα αποφασίσει ελεύθερα.

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι πάντοτε υπάρχει διαφάνεια στην Εκκλησία.

Δεν καλύπτουμε κανένα, πρόσθεσε, ούτε και κρύβουμε ο,τιδήποτε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διευκρίνισε ότι δεν υποστηρίζει, αλλά ούτε και κατηγορεί κανένα, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι, από την ενημέρωση που είχε από το Μητροπολίτη Λεμεσού, δεν προκύπτει οτιδήποτε το επιλήψιμο.

Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος θα χειρισθεί το θέμα με πλήρη συναίσθηση ευθυνών και κατά τρόπο που θα γνωσθεί η πλήρης αλήθεια.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Ιερά σύνοδος θα ασχοληθεί και με το θέμα της πλήρωσης του Μητροπολιτικού Θρόνου Μόρφου.


Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ο δεκαεξάχρονος Αδάμος Σωτηρίου Ούπλες από τον προσφυγικό συνοικισμό Παραλιμνίου, όταν έχασε τις αισθήσεις του σε πισίνα ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα.

Τον Αδάμο ανέσυρε από την πισίνα ο Τάσος Ματθαίου 16 ετών από την Λευκωσία.

Γύρω στο μεσημέρι ο Αδάμος είχε πάει για κολύμβι μετά το φαγητό.


Κηδεύτηκε στις έντεκα το πρωί στη γενέτειρα του στο Κολόσσι, ο Αντρος Αεροπόρου, θύμα δολοφονικής απόπειρας τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, έξω από νυκτερινό κέντρο στον Ποταμό Γερμασόγειας.

Στην κηδεία, παρέστησαν περίπου δύο χιλιάδες φίλοι και συγγενείς του θύματος, μεταξύ των οποίων και ο δικηγόρος τους Ευστάθιος Ευσταθίου.

Ο Αντρος τάφηκε δίπλα από τον αδελφικό φίλο του Ανδρέα Κίκα, ο οποίος επίσης ήταν θύμα δολοφονικής απόπειρας.

Κατά την διάρκεια της κηδείας, διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας με πολιτική περιβολή.

Εν τω μεταξύ, άκαρπες παραμένουν οι έρευνες της αστυνομίας ενώ καθημερινώς αννκρίνονται άτομα, που φέρονται ως αντίπαλοι της οικογένειας Αεροπόρου.


Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν σήμερα τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων της Εθνικής Φρουράς.

Αιτία το πρώτο εντευκτήριο, το οποίο γονείς, συγγενείς και φίλοι δεν άφησαν ανεκμετάλλευτο και έσπευσαν να δουν τους νεοσύλλεκτους.

Σε ότι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης στην Εθνική Φρουρά, γονείς και στρατιώτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Σε δηλώσεις του εξάλλου στο ΛΟΓΟ ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η κυβέρνηση, θα στηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εθνοφρουρών μας.

Από την άλλη, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης, χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις συνθήκες διαβίωσης.

Η ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων οπλιτών θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο.


Μηνύματα αγώνα και ελπίδας έστειλαν και σήμερα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου συνεχίζουν για δύο σχεδόν χρόνια τη διαφωτιστική εκστρατεία ξένων επισκεπτών, τα μέλη του ΠΑΚ και οι συγγενείς των αγνοουμένων.

Η σημερινή εκστρατεία διαφώτισης ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, με την συμπλήρωση είκοσι-ενός χρόνων από το θάνατο του.

Την διαφωτιστική εκστρατεία ενίσχυσαν σήμερα το σωματείο "Αδούλωτη Κερύνεια", η φοιτητική παράταξη Πρωτοπορία, το προσφυγικό σωματείο Ακανθού και το Δημοτικό συμβούλιο

του Δήμου της Ακανθούς.


Δεύτερο κρούσμα μηνιγγίτιδας, αυτή τη φορά σε δεκαεννιάχρονο Βρετανό τουρίστα, που βρισκόταν για διακοπές στον Πρωταρά.

Ο Βρετανός εισήχθη χθες βράδυ στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, σε κωματώδη κατάσταση.

Οι υγειονομικές αρχές κινητοποιήθηκαν πλήρως και λαμβάνουν ήδη τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.

Η κατάσταση της υγείας του βρετανού, εξακολουθεί να παραμένει σταθερά σοβαρή.


Αναζωπυρώθηκαν και πάλι οι μάχες μεταξύ Σερβικών Δυνάμεων Ασφαλείας και Αλβανών αυτονομιστών, στη ταραγμένη επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Νωρίς το απόγευμα, οι Σερβικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση, βομβαρδίζοντας το χωριό Νέκοβ-τσε, αναγκάζοντας πολλούς από τους πέντε χιλιάδες πρόσφυγες που κρύβονταν εκεί, να αναζητήσουν πανικόβλητοι, καταφύγιο.

Κατά μήκος εξάλλου της οδικής αρτηρίας που ενώνει την Πρίστινα με το Πετς, διεξήχθησαν μάχες, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν πυρά.


Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, νοτιοδυτικά του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τριαντα-πέντε ατόμων.

Από την έκρηξη της βόμβας, η οποία είχε τοποθετηθεί σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στην κυριότερη εμπορική οδό της πόλης, προξενήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές και καταστράφηκαν ολοσχερώς πολλά καταστήματα.

Στο νοσοκομείο διακομίσθηκαν συνολικά 35 άτομα, με ελαφρά τραύματα, οι περισσότεροι σε κατάσταση σοκ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα σχηματίζεται τοπικά χαμηλή νέφωση ενώ αργότερα η ορατότητα θα περιοριστεί εξαιτίας ομίχλης που θα επηρεάσει αρκετές περιοχές.

Οι άνεμοι θα τραπόυν σε ασθενείς μεταβλητούς 2 εως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή παντού αίθριος αλλά το απόγευμα θα σχηματισθούν λίγες νεφώσεις στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι 4 εως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό,στους 34 στα νότια παράλια και στους 32 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 40 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 25, στη Λεμεσό 33 με 26, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 22


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 2 August 1998 - 15:27:26 UTC