Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σκληρή και ξεκάθαρη απάντηση στις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου με σαφείς προειδοποιήσεις προς πάσα κατεύθυνση, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Ο κύριος Στεφανόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, περί επιθέσεως εναντίον της Κύπρου σε περίπτωση που οι Ρωσικοί πύραυλοι Ες-300, εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Απειλές, πρόσθεσε, που δεν στέκονται πουθενά.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ - ΔΗΛΩΣΗ"


Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε στη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τζέημς Ρούμπιν, ότι δεν έγιναν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά, κατά τους πανηγυρισμούς στο ψευδοκράτος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε το πρωί, ότι δεν έτρεφε οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις, όταν στις 20 Ιουλίου δήλωνε, ότι ανέμενε να δει ποιές αντιδράσεις θα υπήρχαν για τις τουρκικές προκλήσεις.

Απλούστατα, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Κασουλίδης, ήθελα να κάνω τη δήλωση εκείνη για να μην μας παίρνουν για βλάκες.

Εξάλλου, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την είσοδο οποιουδήποτε αεροπλάνου ή πλοίου, στον εθνικό εναέριο χώρο ή στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Τη δήλωση Ρούμπιν αναφορικά με την παρουσία υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στους εορτασμούς στο ψευδοκράτος για την επέτειο της εισβολής, σχολίασε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κύριος Στυλιανίδης τόνισε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ούτε και υπό την προσωπική τους ιδιότητα, θα πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιες προκλητικές εκδηλώσεις, διότι δίδουν νομιμοφάνεια στο ψευδοκράτος.

Στην Αθήνα, εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται τέτοια συμπεριφορά.


Η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να προσέλθει σε συνομιλίες για το Κυπριακό, με την αναγνώριση καθεστώτος χωριστού κράτους στον Ραούφ Ντενκτάς.

Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνει, για έναρξη συνομιλιών χωρίς να επηρεάζεται το στάτους της κάθε πλευράς.

Ο κύριος Στυλιανίδης, διευκρίνισε ότι στη χθεσινή ομιλία του στα κατεχόμενα, ο κύριος Χάνει δεν υποστήριξε επανέναρξη του διαλόγου πάνω σε διαφορετική βάση.

Επανέλαβε επίσης, ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί αλλαγή της βάσης των συνομιλιών, οι οποίες διεξάγονται σε επίπεδο εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, ο κύριος Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι στις τέσσερις Αυγούστου, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί για τις επαφές με τους απεσταλμένους για το Κυπριακό, καθώς και με τον Αμερικανό ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλλερ, που φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή.


Την ετοιμότητα της Βρετανίας να προσφέρει κάθε βοήθεια για επιτήρηση τυχόν συμφωνίας μορατόριουμ πτήσεων, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κυπριακό Ντεϊβιντ Χάνεϊ.

Ο Βρετανός αξιωματούχος μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με την ολοκλήρωση των επαφών του στη Κύπρο ανέφερε πως προτεραιότητα στο παρόν στάδιο είναι να σταματήσουν οι εξοπλισμοί και μετά να αναζητηθούν τρόποι μείωσης τής ήδη υφιστάμενης στρατιωτικής δύναμης των δύο πλευρών.

Ο κύριος Χάνεϋ απέρριψε κατηγορηματικά την άποψη ότι αναζητεί τρόπους για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών, και σημείωσε ότι τους αμέσως επόμενους μήνες, οι προσπάθειες θα εντατικοποιηθούν γύρω από τρείς τομείς: Πρώτον, στην επανέναρξη των συνομιλιών, δεύτερον, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τρίτον, στην ασφάλεια.


Ενωρίτερα, ο Σέρ Ντέιβιντ Χάνεϋ, είχε μακρά συνάντηση με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική Ενωση, Γιώργο Βασιλείου.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι διάφορες πτυχές της αίτησης της Κύπρου για ένταξη, καθώς και η προοπτική έναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων επί Αυστριακής προεδρίας.

Ενημερωτική συνάντηση με τον Ντέϊβιντ Χάνευ, είχε επίσης ομάδα Κυπρίων επιχειρηματιών, στην οποία συζητήθηκαν οι προσπάθειες που καταβάλλουν για δικοινοτικές επαφές με Τουρκοκύπριους ομολόγους τους.


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βόλφ-γκανγκ Σούσιελ εξέφρασε την άποψη πως η εγκατάσταση των Ες-300, την παρούσα στιγμή, δεν θα είχε το επιθυμητό, αλλά το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η Κύπρος, είπε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , δεν μπορεί να προστατευθεί με επιπλέον εξοπλισμό, αλλά μόνον μέσω της Διεθνούς Κοινότητας και κατέληξε λέγοντας πως περισσότερα όπλα, δεν σημαίνουν και περισσότερη ασφάλεια.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σιούσελ, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, για να ζητηθούν διευκρινίσεις από την Αυστριακή Προεδρία.


Απόπειρα φόνου εναντίον πέντε αλλοδαπών που ασχολούνταν με καταδύσεις στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο στον Πρωταρά, εξετάζει η αστυνομία.

Οι δύτες κινδύνεψαν σοβαρά ενώ βρίσκονταν στον βυθό, από έκρηξη που προκλήθηκε από δυναμίτιδα, προφανώς για παράνομο ψάρεμα.

Και οι πέντε αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στον θάλαμο αποσυμπίεσης του νοσοκομείου Λάρνακας, με συμπτώματα της νόσου των δυτών.

Μια από τους δύτες, φιλλανδικής καταγωγής, υπέστη ρήξη τυμπάνου και στα δύο της αυτιά, ωστόσο, η κατάστασή της δεν προκαλεί ανησυχία.

Η αστυνομία επικεντρώνει τώρα τις έρευνες της σε πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για απασχόληση με παράνομο ψάρεμα.


Δύο Ελλαδίτες απήχθησαν από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις χθες όταν εισήλθαν κατά λάθος στα κατεχόμενα.

Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Θωμάς Νιακόπουλος και η Ασπασία Σαϊτη, από τη Λάρισα, επισκέπτες στην Κύπρο, εισήλθαν με αυτοκίνητο ενοικιάσεως στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μέσω του σημείου ελέγχου του στρατού των βρετανικών βάσεων στο δρόμο Βρυσούλλων-Αμμοχώστου χθες το απόγευμα.

Οι Αρχές της Δημοκρατίας προέβησαν στις σχετικές παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη για απελευθέρωση των δύο Ελλαδιτών, ενώ μέχρι στιγμής οι Τούρκοι αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, γύρω από το περιστατικό.


Μεγάλη πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε γύρω στο μεσημέρι σε περιοχή του χωριού Τραχυπέδουλα, της επαρχίας Πάφου, μαίνεται εκτός ελέγχου.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της αστυνομίας, του τμήματος δασών, της υπηρεσίας θήρας, καθώς και δεκάδες κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων.

Λόγω του δύσβατου της περιοχής, η προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς καθίσταται πολύ δύκολη, και για τον σκοπό αυτό έχει ζητηθεί από τις βρετανικές βάσεις, η βοήθεια ελικοπτέρου.

Από την πυρκαγιά κινδυνεύουν κτηνοτροφικά υποστατικά, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί αμπέλια, δένδρα και άγρια βλάστηση.


Η κυβέρνηση θα έχει επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα με στόχο την εξεύρεση συναινετικής λύσης στο θέμα της αύξησης του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου κλήθηκε ύστερα από την πρωινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να σχολιάσει την εισήγηση Γιώργου Βασιλείου για αύξηση του ΦΠΑ κατά ένα τοις εκατόν αντί της αύξησης της εισφοράς για την άμυνα.

Ο κύριος Χριστοδούλου απάντησε ότι έγιναν κάποιες εισηγήσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται θετικά, εφόσον στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων για αντιμετώπιση των εξοπλιστικών μας αναγκών.


Τέσσερις υπάλληλοι του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, τρεις στρατιωτικοί παρατηρητές και ένας διερμηνέας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία του Τατζικιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού.

Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, αμέσως μετά τις δολοφονίες, ζήτησε από όλο το προσωπικό να επιστρέψει στη πρωτεύουσα Ντουσάμπε.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών με ανακοίνωσή του καταδικάζει την εν ψυχρώ δολοφονία των τεσσάρων υπαλλήλων και αναφέρει, ότι σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, τα μέλη της περιπολίας φαίνεται ξεκάθαρα πως έπεσαν σε ενέδρα και εκτελέστηκαν.


Στις νότιες επαρχίες της Κίνας, ενώ οι πλήμμυρες από τις αρχές Μαϊου, έχουν προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους μέχρι σήμερα, τα φράγματα γύρω από τον μεγαλύτερο ποταμό της χώρας, Γιανγκτσέ, απειλούν να σπάσουν, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Πρόεδρος της χώρας Ζιανγκ Ζεμίν, ζήτησε σήμερα την επιτάχυνση των εργασιών στην κατασκευή αντιπλημμυρικών φραγμάτων, που θα συγκρατήσουν τα υπερχειλισμένα νερά του ποταμού.

Ο Ζιανγκ Ζεμίν, επεσήμανε ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο, διατρέχει η μητροπολιτική περιοχή της Γουχάν, με συνολικό πληθυσμό επτά εκατομμυρίων κατοίκων.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 140 χιλιάδες άτομα, επλήγησαν από την θεομηνία.

Οι υλικές δε ζημιές, ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολλάρια.


Στις ευρωπαϊκές μάχες ρίχνονται απόψε Ανόρθωση και Ομόνοια.

Στις οκτώ η Ομόνοια φιλοξενεί στο Μακάρειο στάδιο τη Λίνφιλντ Βορείου Ιρλανδίας στο πλαίσιο του πρώτου προκριματικού γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Μια ώρα αργότερα η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στη Μάλτα τη Βαλέτα για την πρώτη προκριματική φάση του κυπέλλου πρωταθλητριών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος, αλλά σε αρκετές, κυρίως παράλιες, περιοχές θα εμφανισθεί χαμηλή νέφωση και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα καταστούν ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 24 στις υπόλοιπες περιοχές.

Αύριο μετά τη διάλυση της ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί παντού αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα στα νότια παράλια θα καταστούν δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 30 στα υπόλοιπα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 41 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 24, στη Λεμεσό 31 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 21


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 22 July 1998 - 15:27:11 UTC