Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με μνημόσυνα, πένθιμες κωδωνοκρουσίες και άλλες εκδηλώσεις ο κυπριακός ελληνισμός θυμάται την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής, τιμά τους πεσόντες για την προάσπιση της ελευθερίας της Κύπρου και διατρανώνει την αποφασιστικότητα του, να μην δεχθεί τα τετελεσμένα της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής.

Στις οκτώ και τριάντα το πρωί, τελέστηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρισταμένων του Προέδρου Κληρίδη, αρχηγών κομμάτων και συγγενών και τιμητών των πεσόντων.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης, και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έστειλαν μήνυματα ενότητας και εμμονής στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στις δέκα το πρωί, εψάλη παράκληση στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας για απελευθέρωση, επιστροφή των προσφύγων και ανεύρεση των αγνοουμένων.

Στη συνέχεια, ετελέσθη μνημόσυνο για τους πεσόντες στην τουρκική εισβολή στο οποίο μίλησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Αλέκος Παπαδόπουλος.

Τόσο στην παράκληση όσο και στο μνημόσυνο προϊστατο Η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πολιτικές, πολιτειακές, στρατιωτικές και άλλες αρχές, συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, και άλλοι επίσημοι.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Ελληνας Υπουργός Εσωτερικών εκ μέρους της κυβέρνησης και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κύριος Κασουλίδης στον επιμνημόσυνο λόγο του, επεσήμανε ότι τον αγώνα της Κύπρου ενισχύσει η συστράτευση του ελληνισμού, και τόνισε την ανάγκη αρραγούς ενότητας μεταξύ όλων των δυνάμεων στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Αλέκος Παπαδόπουλος, τόνισε με την σειρά του ότι η σημερινή επέτειος είναι επέτειος ευθύνης για τον ελληνισμό και επέτειος καταισχύνης για τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες.


Σε δηλώσεις για την μαύρη επέτειο της εισβολής προέβησαν και οι αρχηγοί των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα επιτρέψει τη νομιμοποίηση του δίδυμου εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι η σημερινή ημέρα επιβάλλει ενότητα ώστε να δώσουμε σαφή τα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθούμε τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι αυτό που επιβάλλεται είναι μια συλλογική δράση ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας σε Κύπρο και Ελλάδα, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η δημοκρατία να καταστεί τρόπος ζωής στον τόπο μας.


Με προκλήσεις και απειλές προς την ελληνική κυπριακή πλευρά, το καθεστώς Ντενκτάς γιορτάζει την εικοστή-τέταρτη επέτειο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Πρώτος στο χορό των προκλήσεων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ αναφέρθηκε στο θέμα των πυραύλων ΕΣ-300 και την κατασκευή ναυτικής και αεροπορικής βάσης, λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν παραδειγματισθεί από την ιστορία.

Θέλω για άλλη μιά φορά να τους υπενθυμίσω, είπε ο Μεσούτ Γιλμάζ, ότι αυτή η πορεία, που θυμίζει την περίοδο πριν από το 1974, είναι επικίνδυνη και λανθασμένη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που έφθασε στα κατεχόμενα για να παραστεί στους πανηγυρισμούς του Αττίλα, μίλησε και για κλιμάκωση της έντασης από μέρους της πλευράς μας.

Μήνυμα με ανάλογο περιεχόμενο έστειλε στον Ραούφ Ντενκτάς και ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκε το πρωί στρατιωτική παρέλαση, ενώ στο τουρκοκρατούμενο λιμάνι της Κερύνειας κατέπλευσαν έξι σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, περιλαμβανομένων και δύο υποβρυχίων.

Εξάλλου, στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου σταθμεύουν τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη τα οποία θα προβούν σε επιδείξεις πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο.


Ελλάδα και Κύπρος καταγγέλλουν τη τουρκική προκλητικότητα, και προκαλούν το διεθνή παράγοντα να αντιδράσει με την ίδια ευαισθησία που αντέδρασε πρίν από μερικές εβδομάδες όταν Ελληνικά μαχητικά προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Πάφου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Πρόσκληση στο διεθνή παράγοντα να συμβάλει στην εφαρμοογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό απήυθυνε η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα, με αφορμή τη σημερινή επέτειο.

Ολοι πρέπει να συναισθανθούν το θέμα και να συμβάλουν στην άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, είπε ο κύριος Ρέπας και σημείωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση συνεργάζεται αρμονικά με την Κυπριακή, υπερασπιζόμενη το δίκαιο του Κυπριακού λαού και ζητώντας την εφαρμογή των αποφάσεων του διεθνούς Οργανισμού.

Ο κύριος Ρέπας τόνισε επίσης ότι η παρουσία τόσων πολλών Τούρκων αξιωματούχων στα κατεχόμενα αυτές τις ημέρες και η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων φανερώνει την αδυναμία της Τουρκίας, και επιβεβαίωνει ότι παρανόμως κατέχει τμήμα του νησιού.


Η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας, επέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και στα Ηνωμένα Εθνη, με το οποίο καλείται ο Διεθνής Οργανισμός να πάρει μέτρα, με στόχο την εφαρμογή των ψηφισμάτων του.

Η Συντονιστική Επιτροπή απαιτεί την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Κύπρο και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Ο Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων εξάλλου, συνέχισε και σήμερα την εκστρατεία ενημέρωσης κατά της ομοσπονδίας.

Παράλληλα απόψε στις οκτώ, διοργανώνει εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στην οποία θα τιμηθεί ο Αντώνης Βλαχάκος, πατέρας του Ελλαδίτη αξιωματικού που σκοτώθηκε κατά την κρίση στα Ιμια.

Εν τω μεταξύ, στη μία το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η τριήμερη απεργία πείνας που πραγματοποίησαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, συγγενείς αγνοουμένων, μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, της Αδούλωτης Κερύνειας και άλλων προσφυγικών σωματείων.


Η καρδιά και η ψυχή ολόκληρου του ελληνισμού κτυπά αυτές τις μέρες στην Κύπρο, τόνισε ο επικεφαλής της διακομματικής αντιπροσωπείας της βουλής των Ελλήνων που επισκέπτεται την Κύπρο, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανέστης Σαατσόγλου.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της βουλής Σπύρο Κυπριανού στον οποίο μετέφερε την συμπαράταξη ολοκληρου του Ελληνισμού.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Κυπριανού υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον ολόκληρου του ελληνισμού για τη σωτηρία της Κύπρου.

Τόνισε τέλος ότι η έκβαση του αγώνα στην Κύπρο, έχει άμεση σχέση με την επιβίωση ολόκληρου του ελληνισμού.

Η τετραμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, συναντήθηκε αργότερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.


Εφθασε πριν από λίγο στην Κύπρο ο Ειδικός απεσταλμένος της Αυστριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντέηβιτ Χάνεϋ, συνοδευόμενος από τον ειδικό απεσταλμένο της Αυστρίας δόκτωρα Γόλτερ Χακ.

Αύριο το πρωί οι δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Ο κίνδυνος για ξέσπασμα ενός γενικευμένου βαλκανικού πολέμου στην ανατολική Ευρώπη πλανάται ολοένα και περισσότερο μετά τις βαριές κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες που αντάλλαξαν, Γιουγκοσλαβία και Αλβανία.

Η σερβική τηλεόραση μετέδωσε πως τρακόσιοι Αλβανοί στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα και εισήλθαν στην Γιουγκοσλαβία για να ενισχύσουν τις θέσεις των Αλβανών αυτονομιστών στο Κοσσυφοπέδιο.

Η αλβανική κυβέρνηση διέψευσε την είδηση, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πασκάλ Μίλο, υποστήριξε σε δηλώσεις του πως σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, η Αλβανία διαθέτει τα αναγκαία μέσα για να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα.

Κατά τις τελευταίες 24 ώρες ένας Σέρβος έχασε τη ζωή του και άλλοι πενήντα απήχθησαν από Αλβανούς αυτονομιστές, στο Νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο.


Χωρίς να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος έληξε ο πρώτος γύρος των χθεσινοβραδυνών ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ωστόσο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιτζάκ Μορδεχάϊ, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη των δύο πλευρών και ο διάλογος να επικεντρωθεί στην αναζήτηση λύσης στα βασικά θέματα, ούτως ώστε επέλθει τελική συμφωνία.

Πάντως η χθεσινή απόπειρα τοποθέτησης βόμβας σε αυτοκίνητο στην δυτική Ιερουσαλήμ, έθεσε και πάλι σε κινητοποίηση τις Ισραηλινές αρχές, οι οποίες προχώρησαν στην λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας.


Στους τρείς χιλιάδες εκφράζονται φόβοι ότι θα ανέλθει ο αριθμός των νεκρών στην Παπούα-Νέα Γουινέα, από το παλιρροιακό κύμα το οποίο έπληξε την χώρα, μετά τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος επτακοσίων ατόμων, όμως οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες.

Η πρόσβαση εξάλλου των συνεργείων παροχής ιατροφαρμακευτικής και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές είναι κατορθωτή μόνο αεροπορικώς.

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας προς βοήθεια των πληγέντων.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά θα σχηματισθεί κατά τόπους ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητή δύο έως τριών Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσεις γύρω στους 21 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη γενικά, αλλά στα νότια παράλια θα είναι μέχρι ταραγμένη το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 41 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 21, στη Λεμεσό 32 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 20


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 20 July 1998 - 17:27:28 UTC