Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εικοσιτέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα ημέρα της 15ης Ιουλίου, και ο Κυπριακός Ελληνισμός θυμάται, μνημονεύει και τιμά τους πεσόντες κατά το επάρατο πραξικόπημα για την προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

Το επίσημο μνημόσυνο τελέστηκε στις οκτώ και τριάντα το πρωί, στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, στρατιωτικές και άλλες αρχές, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο Υπουργός Αμύνης Γιαννάκης Ομήρου.

Καταδικάζοντας το προδοτικό πραξικόπημα, ο Υπουργός Αμύνης τόνισε ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί το σκηνικό του 1974.

Ενα νέο εγχείρημα της Τουρκίας σημείωσε, δεν θα είναι περίπατος, αλλά ένας ανήφορος, στο τέλος του οποίου τόνισε, πιθανόν να την περιμένουν και εκπλήξεις.

Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων για την προάσπιση της Δημοκρατίας και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Μιλώντας μετά το τρισάγιο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου.

Τρισάγιο τελέστηκε επίσης στους τάφους των Λοκατζήδων που έλαβαν μέρος στην επίθεση εναντίον του προεδρικού.


Την ανάγκη προσήλωσης στους δημοκρατικούς θεσμούς τόνισε το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, λίγα λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, οι οποίες, πριν από 24 χρόνια, σήμαναν την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ"




Σε αντιπαράθεση μεταξύ των Δημήτρη Χριστόφια και Βάσου Λυσσαρίδη εξελίχθηκε η ειδική συνεδρία της Βουλής, για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής.

Εναυσμα για την σύγκρουση, αποτέλεσε η κατηγορία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι θύτες και θύματα, πραξικοπηματίες και άνθρωποι που πολέμησαν το πραξικόπημα, κάθονται μαζί στο Υπουργικό Συμβούλιο και συγκυβερνούν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επικαλέσθηκε επίσης, παλαιότερη δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, στην οποία ο κύριος Λυσσαρίδης είχε αναφέρει ότι μερικοί καταδικάζουν το πραξικόπημα, αλλά επιβραβεύουν τους πραξικοπηματίες.

Απαντώντας, ο Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι ένοχοι, συνένοχοι, απαθείς και ουδέτεροι, προβάλλονται ως σωτήρες και μονοπωλιακοί πρωταγωνιστές της αντίστασης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρατήρησε ότι θα ήταν πολύ ευτυχής, εάν οι απόψεις του γίνονταν κατανοητές σωστά, πριν και κατά το πραξικόπημα, και όχι ύστερα από τόσα χρόνια.

Στη έκτακτη συνεδρία της Βουλής μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Σώματος Σπύρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου και οι βουλευτές Αλέξης Γαλανός και Νίκος Κλεάνθους.


Επαφές με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου είχε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για το πραξικόπημα και την εισβολή.

Ο κύριος Μαντέλης, επισκέφθηκε το πρωί τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των απαγχονισθέντων, από τους Αγγλους, ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα 55-59.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας, έγινε αργότερα δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις του κυπριακού και αντάλλαξαν απόψεις για άλλα εθνικά ζητήματα.

Ενωρίτερα, ο Τάσος Μαντέλης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, με τον οποίο συζήτησε θέματα που άπτονται του κυπριακού, ενώ στη συνέχεια, επισκέφθηκε στο Προεδρικό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.


Εντολοδόχο Αξιωματούχο έχουν αποστείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη περιοχή, για να συζητήσει το θέμα των πυραύλων ΕΣ-300.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο Εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπεϊκον, ο οποίος επανέλαβε για ακόμη μία φορά, την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτείων στην εγκατάσταση του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος, στη Κύπρο.

Αναφερόμενος στο θέμα της απαγόρευσης υππερπτήσεων πάνω από την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε πως οι δύο πλευρές προτρέπονται να προχωρήσουν σε ένα μορατόριουμ πτήσεων, χωρίς οποιαδήποτε εγγύηση.

Στη Λευκωσία πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης, παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση.

Μία εξέλιξη, πρόσθεσε, που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί απο τη μία μέρα στην άλλη.

Χρειάζεται, συνέχισε ο κύριος Στυλιανίδης, μία διαδικασία.

Στην Κύπρος πάντως, αναμένεται στις 24 Ιουλίου ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στεϊτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλλερ.


Την εκτίμηση ότι η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, είναι εφικτή, στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε το πρωί, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Ντεϊβιντ Μάτεν.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επίσκεψη στη Κύπρο, του απεσταλμένου για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χανεϊ στις εικοσι-μία Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή, η Βρετανία συνεχίζει τις προσπάθειες της στο Κυπριακό, παρόλες τις δυσκολίες που προκύπτουν.


Πρωτοβουλία για αποτροπή της απεργίας που εξήγγηλαν χθες οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών και της Γιουροσίπρια, για τις 23 Ιουλίου, αναλάμβανουν οι Υπουργοί Συγκοινωνιών, Εργασίας και Οικονομικών.

Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο και εξέτασε το θέμα.

Ο κύριος Στυλιανίδης, τόνισε ότι η πραγματοποίηση της απεργίας, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την οικονομία και τον τουρισμό, και κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Μιλώντας ενωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός ότι η συντεχνία των πιλότων, αποφάσισε να απειλήσει, όπως είπε, χρησιμοποιώντας το ιερό δικαίωμα της απεργίας και μάλιστα αυτή την περίοδο.

Δεν νομίζω, κατέληξε ο κύριος Χριστοδούλου, ότι οι ενέργειες των πιλότων, αποτελούν υπεύθυνη συμπεριφορά.


Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο θλιβερός απολογισμός, σοβαρού τροχαίου δυστυχήματος που έγινε στη μία και τριάντα τα ξημερώματα, στο δρόμο Ζακακίου-Τραχωνίου στη Λεμεσό.

Νεκρός είναι ο δεκαεπτάχρονος Ανδρέας Αντωνάκη Νεοκλέους και κρίσιμα τραυματισμένος, ο Ηρακλής Σιδερά και οι δύο από το Τραχώνι.

Σοβαρά τραυματίστηκαν επίσης, ο οδηγός του αυτοκινήτου Ιωάννης Χριστοδούλου, 27 ετών και ο Χρίστος Χριστοδούλου 17 ετών.

Το δυστύχημα συνέβη όταν ο οδηγός του οχήματος, σε κάποιο σημείο του δρόμου, έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να κτυπήσει σε παρακείμενα δέντρα.

Πέμπτο άτομο, ο Ιάκωβος Ευγενίου, 17 ετών, ο οποίος επέβαινε επίσης του αυτοκινήτου, δεν έπαθε τίποτα.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται από την Αστυνομία Λεμεσού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κύρια αιτία του δυστυχήματος ήταν η υπερβολική ταχύτητα.


Δεκαεπτά άντρες των Τουρκικών Δυνάμεων Ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού κόμματος ΠΕΚΑΚΑ, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινών συγκρούσεων, στη περιοχή Χακάρι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων, νεκροί είναι δυο αξιωματικοί, οκτώ στρατιώτες και επτά κυβερνητικοί φρουροί.

Για πρώτη φορά ο Τουρκικός στρατός παραδέχεται ότι υπέστη τόσο βαρειές απώλειες, σε συγκρούσεις που διεξάγει με Κούρδους αντάρτες.


Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στην Βηθλεέμ, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν παλαιστίνιοι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές επίσημες πηγές, από τους πυροβολισμούς δεν υπήρξαν θύματα.

Εν τω μεταξύ, στην Χεβρώνα, άλλο ένα αυτοκίνητο της παλαιστινιακής αστυνομίας δέχθηκε επίθεση με πέτρες που έριχναν εναντίον του εβραίοι έποικοι.

Την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση εβραίων εποίκων, που φέρει την ονομασία "Επιτροπή για την Ασφάλεια των δρόμων".


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς, δύο ως τριών Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς.

Αύριο, ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, δύο ως τριών Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους ως δυνατούς, τεσσάρων ως πέντε Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευμα, ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 29, στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 40 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 22, στη Λεμεσό 34 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 22


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 15 July 1998 - 14:27:12 UTC