Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο Αστραχάντ της Ρωσσίας οι δοκιμαστικές βολές των Ες-300 ενώπιον του Υπουργού Αμυνας Γιανάκη Ομήρου.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διά του εκπροσώπου του Τζέϊμς Ρούμπιν επαναδιατυπώνει την αμερικανική αντίθεση για εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος στη Κύπρο.

Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές τις προτάσεις για απαγόρευση υπερπτήσεων πάνω από τη Κύπρο και την κατάρριψη αεροσκαφών που θα παραβίαζαν τη ζώνη απαγόρευσης.

Το όλο θέμα συζήτησε χθες ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλλιαμ Κόεν.

Στη Λευκωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σχολιάζοντας τις συνομιλίες Τσοχατζόπουλου στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης εξέφρασε θέσεις βάσει της κοινής στρατηγικής Κύπρου - Ελλάδος.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Ματλίν Ολμπραϊτ απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει και το περιεχόμενο της.


Εχουμε κι εμείς χρέος να ενισχύσουμε τη δική μας αμυντική ικανότητα, δεδομένης της αναδίπλωσης των τουρκικών στρατευμάτων με επιθετική διάθεση και της συνεχούς ενίσχυσής τους, δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, υποδεχόμενος ομάδα σπουδαστών της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας της Ελλάδας.

Μετά τη συνομολόγηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κυπριακός Ελληνισμός, αισθάνεται ότι δεν στέκεται μόνος στον αγώνα, αλλά ότι η Ελλάδα είναι στο ίδιο χαράκωμα μαζί του.

Ο Διοικητής της Σχολής, Ταξίαρχος Αναστάσιος Παπαϊωάννου, προσφωνώντας τον Πρόεδρο Κληρίδη, ανέφερε ότι οι συνεχείς και θρασύτατες προκλήσεις των Τούρκων έχουν αρχίσει να εξαντλούν τα όρια της υπομονής, και τόνισε ότι είναι έτοιμοι αν χρειαστεί να συνεχίσουν τη λαμπρή ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας.

Ο Ταξίαρχος Παπαϊωάννου πρόσφερε στον Πρόεδρο Κληρίδη, εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας, το έμβλημα της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας καθώς και τους μέχρι τώρα εκδοθέντες τρεις τόμους βιβλίων της ιστορίας της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.


Αναμένεται να συζητηθεί σε λίγο στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αύξηση της εισφοράς για την άμυνα κατά ΜΙΑ ποσοστιαία μονάδα, θέμα το οποίο τέθηκε το πρωί και συζητείται αυτή την ώρα στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Ολα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ συμφωνούν στην αύξηση της εισφοράς, ωστόσο η πάγια τακτική επιβάλλει τη ομόφωνη έγκριση νομοθετημάτων για την άμυνα.

Αίτημα του ΑΚΕΛ είναι η αναβολή μέχρι τον Σεμπτέμβριο και η καθιέρωση κλιμακωτής αύξησης.

Επίσης, στην ολοήμερη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, εγκρίθηκε η παράταση για άλλους έξι μήνες της υπηρεσίας των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων με την παράλληλη έκκληση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να λυθεί το όλο θέμα.

Εξάλλου, η ολομέλεια απέρριψε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, για δωρεάν μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και παρέπεμψε για τον Σεμπτέμβριο το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες.

Για τον Σεπτέμβριο επίσης, παρέπεμψε η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, νομοθέτημα για αλλαγή του ωραρίου για τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές.


Δύο αρχαία αγάλματα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα εκλάπησαν από αρχαιοκάπηλους, όπως καταγγέλθηκε από τον τουρκοκυπριακό τύπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν στα σημερινά τους φύλλα, η "Κίπρις" και η "Γενί Ντουζέν", τα αγάλματα, ένα από γρανίτη και ένα από μάρμαρο, αφαιρέθηκαν με τη βάση τους από τον χώρο απέναντι από το αμφιθέατρο της Σαλαμίνος, πιθανότατα προχθές το βράδυ.

Οι εφημερίδες υποστηρίζουν ότι η κλοπή είναι έργο αρχαιοκάπηλων, σπείρα των οποίων δρά συστηματικά στους αρχαιολογικούς χώρους της κατεχόμενης Κύπρου.


Απάντηση στην χθεσινή φραστική επίθεση του Σπύρου Κυπριανού έδωσε σήμερα ο Γιώργος Βασιλείου.

Ο κύριος Κυπριανού είχε επικρίνει θέσεις του κυρίου Βασιλείου σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση και την παρουσίαση των εξοπλισμών, και εξέφρασε την απόψη, ότι οι απόψεις του δημιουργούν εντυπώσεις, άλλες από τις εκφρασμένες θέσεις της κυβέρνησης.

Ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι γνωρίζει πολύ καλά πότε εκφράζει θέσεις ως πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών και πότε ως επικεφαλής της διααπραγματευτικής ομάδας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σημείωσε ότι χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.


Γενική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου βαίνει καλώς.

Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης μετά από τη πρώτη συνεδρία της υπουργικής επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ενωση υπό τη προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγινε ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Γιώργο Βασιλείου για τις τελευταίες εξελίξεις.


Σε απλή συγκυρία απέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου την ταυτόχρονη παρουσία του στη Μόσχα με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Υπουργό Αμυνας.

Ο κύριος Χριστοδούλου αναχώρησε το πρωί για τη ρωσική πρωτεύουσα με σκοπό την ανανέωση της συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Επαναλαμβάνοντας ότι η κυπριακή οικονομία, παρά τα πλήγματα που δέχθηκε από τα γεγονότα της Δερύνειας, την πυραυλολογία, και την ανομβρία, βρίσκεται σε καλά επίπεδα, ο κύριος Χριστοδούλου επεσήμανε την ανάγκη αύξησης κατά ΕΝΑ τοις εκατό, της εισφοράς για την άμυνα.

Οι δυνατότητες των δημοσίων οικονομικών, κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών, δεν είναι απεριόριστες, δεδομένης της διαρκούς αύξησης των δαπανών από τη μιά, και της μείωσης των εσόδων λόγω της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης, από την άλλη.


Διάταγμα οκταήμερης κράτησης, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εναντίον του επιχειρηματία, Παναγιώτη Ζηντίλη, από την Αγία Νάπα.

Ο Ζηντίλης, φέρεται να είναι ο εγκέφαλος ομάδας, που διά μέσου ελλαδίτισσας, εξήγαγε παράνομα από την Κύπρο, μεγάλης αξίας συνάλλαγμα, κυρίως σε δολλάρια Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα κατηγορείται και για ξέπλυμμα βρόμικου χρήματος, καθώς και για πλαστογραφίες που σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση εμπορικής τράπεζας.

Η υπόθεση ήρθε στο φώς, μετά την σύλληψη πριν από τρείς μήνες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, της ελλαδίτισσας, που φέρεται ως συνεργάτιδα του Ζηντίλη.

Στην κατοχή της βρέθηκαν έντεκα περίπου χιλιάδες δολλάρια και τρείς χιλιάδες λίρες Κύπρου, ποσά τα οποία ίδια παραδέχθηκε ότι της τα είχε δώσει ο Ζηντίλης.

Παράλληλα, από τις έρευνες διεφάνη ότι σε διάστημα δέκα μηνών ταξίδευσε στην Κύπρο εικοσιμία φορές.

Οπως ανέφερε στο δικαστήριο ο ανακριτής της αστυνομίας, υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι ύποπτοι διακίνησαν ποσά πέραν του μισού εκατομμυρίου δολλαρίων.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα, στον δρόμο Λεμεσού - Πλατρών, με θύμα τον Αντώνη Κυριάκου, 61 ετών από το Τραχώνι.

Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις δύο το μεσημέρι, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κυριάκου με κατεύθυνση τη Λεμεσό, συγκρούστηκε μετωπικά κάτω από άγνωστες συνθήκες με αυτοκίνητο τύπου βάν που οδηγούσε από την αντίθετη κατεύθυνση ο Ευθύμιος Χρυσοστόμου

Από τη σύγκρουση ο Κυριάκου εκσφενδονίστηκε από το όχημά του με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Ο Χρυσοστόμου τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθνκε στο γενικό νοσοκομείο Λεμεσού για περίθαλψη.


Η αστυνομία εντατικοποιεί τις προσπάθειες για εντοπισμό των δραστών της ληστείας που διεπράχθη χθες το πρωί σε κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στο Τραχώνι.

Η ληστεία διεπράχθη από δύο κουκουλοφόρους, οι οποίοι απέσπασαν, με την απειλή όπλου ποσό δεκαεννέα χιλιάδων λιρών περίπου, σε κυπριακά και ξένα χαρτονομίσματα.


Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το πρωί, τις Αζόρες νήσους στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδαίτερα αισθητή στα πορτογαλικά νησιά Φαϊάλ και Κόρβο, όπου έχουν σημειωθεί και οι περισσότερες καταστροφές.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγo για πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα περισσότερα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, ενώ ανεπανόρθωτες ζημιές έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο πολλών νησιών, καθώς και στις τηλεπικοινωνίες.

Τα συνεργεία διάσωσης ανασύρουν από το πρωί δεκάδες τραυματίες μέσα από τα ερείπια, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από φόβο για μια νέα μετασεισμική δόνηση.

Σημειώνεταί ότι οι Αζόρες νήσοι είναι ηφαιστειακή περιοχή, όπου σημειώνονται συχνά σεισμικές δονήσεις.


Επίσκεψη στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων πραγματοποιεί ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος μετά από συνομιλίες στα Τίρανα με την πολιτική ηγεσία της χώρας για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε ανησυχία για τις προοπτικές εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση, τονίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται.

Ο κύριος Κίνγκελ ενημέρωσε, παράλληλα, την αλβανική ηγεσία, για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου της Ομάδας Επαφής, στην Βόννη.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτνμεντ, Τζέημς Ρούμπιν, επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Ασπαζόμενος επίσης τις απόψεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι μια πιθανή επέκταση των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση Ελλάδας -Τουρκίας, ο κύριος Ρούμπιν δήλωσε ότι δεδομένης της κατάστασης θα μπορούσε να υπάρξει μια σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, όχι όμως στο παρόν στάδιο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές παράλιες περιοχές θα εμφανισθεί χαμηλή νέφωση και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα έιναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 19 στα δυτικά παράλια.

Αύριο μετά τη διάλυση της ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί παντού αίθριος. Λίγες παροδικές νεφώσεις θα εμφανίζονται το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα καταστούν δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ, ενώ στα νότια παράλια θα ενισχυθούν το απόγευμα στα 5 ως 6 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη και το απόγευμα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, και στους 30 βαθμούς στα λοιπά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 19, στη Λεμεσό 32 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 18


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 9 July 1998 - 15:27:12 UTC