Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και αδελφικής αγάπης, ο κυπριακός Ελληνισμός υποδέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Πρόεδρου της Ελλάδας άρχισε στις 11 το πρωί, όταν ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος πατούσε τα μαρτυρικά χώματα της πατρίδας μας.

Στον υψηλό προσκεκλημένο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεφυλάχθη θερμότατη υποδοχή, από τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, σύσσωμη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου, καθώς και από πλήθος λαού.

Αγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές με ρίψη εικοσιενός χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών, και στη συνέχεια ανέκρουσε τον Εθνικό Υμνο.

Τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρος Μπαλτάς, καθώς και πολυάριθμη αντιπροσωπεία.

Το μήνυμα που μετέφερε στον κυπριακό Ελληνισμό ο ηγέτης του μητροπολιτικού ελληνισμού, ξεκάθαρο:

Η Ελλάδα δεν λησμονεί την Κύπρο, η Ελλάδα είναι εδώ.


Αμέσως μετά την αναχώρηση του για τη Λευκωσία, ο Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, στάθμευσε για λίγο στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς στην βιομηχανική περιοχή Αραδίππου, όπου οι κάτοικοι του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.
Ντυμένη στα γαλανόλευκα υποδέχθηκε η πρωτεύουσα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στην είσοδο της πόλης, τον Κωστή Στεφανόπουλο καλωσόρισε ο Δήμαρχος Λέλλος Δημητριάδης, ο οποίος σε σύντομη τελετή του επέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης.


Στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, δεκάδες συγγενείς αγνοουμένων, ανέμεναν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να ζητήσουν την βοήθεια του ώστε να επιλυθεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων.

Φθάνοντας, ο κύριος Στεφανόπουλος θέλησε να σταματήσει και να συνομιλήσει με τους συγγενείς των αγνοουμένων, όμως κρίθηκε αναγκαίο από την Ασφάλεια να προχωρήσει η αυτοκινητοπομπή χωρίς σταθμό.

Σε υπόμνημα που επέδωσε αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, ζητεί από τον Ελληνα Πρόεδρο, να ασκηθούν όλες οι πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να δώσει τα απαιτούμενα στοιχεία και εξηγήσεις για την τύχη των αγνοουμένων.


Μετά και το πέρας των συνομιλιών μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο με το Μέγα περιδέραιο του τάγματος Μακαρίου του τρίτου.

Οπως ανέφερε ο Γλαύκος Κληρίδης παρασημοφόρησε τον ομόλογό του της ελληνικής Δημοκρατίας, με αισθήματα αδελφικής αγάπης.

Από την πλευρά του ο Κωστής Στεφανόπουλος δήλωσε ότι αποδέχεται την τιμή για λογαριασμό ολόκληρου του ελληνισμού, ενώ σημείωσε ότι είναι η μεγαλύτερη τιμή που δέχθηκε μέχρι σήμερα.


Στις έξι και τριάντα-πέντε ο ΛΟΓΟΣ σε απευθείας σύνδεση θα μεταδόσει την τελετή κατάθεσης στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, που επίσης θα μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση.

Τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο θα υποδεχθούν στα προπύλαια της Αρχιεπισκοπής ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τα μέλη της Ιεράς Συνδοου, ο κλήρος της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας και λαός.

Ακολούθως, οι επίσημοι θα ανέλθουν στο Μέγα Συνοδικό, όπου ο Μακαριώτατος θα προσφωνήσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, και θα του επιδώσει αναμνηστικό δώρο.

Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος θα ξεναγηθεί από τον Μακαριώτατο στο διαμέρισμα του Εθνάρχη Μακαρίου, στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου, και στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Μακαρίου.

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Στεφανόπουλου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και στην προτομή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού.


Αγρια δολοφονία διεπράχθη τα ξημερώματα στη Λεμεσό με θύμα τον Μιχάλη Ευαγγέλου 22 ετών, οικοδόμο από το Ζακάκι.

Το θύμα βρέθηκε από διερχόμενο πολίτη, μέσα στο αυτοκίνητο της αρραβωνιαστικιάς του στην περιοχή του Λέιντις Μάϊλ, με πολλαπλά τραύματα, τα οποία προήλθαν από μαχαίρι.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, της δολοφονίας προηγήθηκε πάλη μεταξύ θύματος και δράστη.

Τα ελατήρια του εγκλήματος πιθανόν να οφείλονται σε θέματα τιμής, ενώ ο δράστης αναζητείται από το περιβάλλον του θύματος.

Εν τω μεταξύ, επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ των ιατροδικαστών Πανίκου Σταυριανού και Μάριου Ματσάκη κατά τη διάρκεια της αυτοψίας.

Ο κυβερνητικός ιατροδικαστής αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η αυτοψία, θέτοντας θέμα τάξης για την παρουσία του κυρίου Ματσάκη, ο οποίος είχε κληθεί από το Αρχηγείο Αστυνομίας.

Εξάλλου, ο αδελφός του θύματος επιτέθηκε εναντίον τηλεοπτικών συνεργείων, τραυματίζοντας μάλιστα κινηματογραφιστή.


Συκοφαντικές, σκανδαλώδεις και ανυπόστατες οι κατηγορίες του Κίκη Γιάγκου, κατά την χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, δήλωσε σήμερα ο Νίκος Σιακόλας, εκφράζοντας παράλληλα, θλίψη και οργή για τους ισχυρισμούς, του βουλευτή του ΑΚΕΛ.

Ο γνωστός επιχειρηματίας απέρριψε τις κατηγορίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ, ότι η έγκριση παραχώρησης, από το Υπουργικό Συμβούλιο, άδειας ανέγερσης πολυσύνθετου εμπορικού κέντρου στην είσοδο της Λευκωσίας από το συγκρότημα εταιρειών Σιακόλα, έγινε με παρεμβάσεις, και ότι Υπουργοί που ψήφισαν υπέρ των χαλαρώσεων, είχαν πολιτικά συμφέροντα.

Ο Νίκος Σιακόλας, υποστήριξε ότι ανταγωνιστικοί λόγοι πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου, ενέπλεξαν τον Κίκη Γιάγκου σε αυτή την εκστρατεία, ο οποίος, όπως είπε, κατοχυρωμένος από το βουλευτικό άσυλο προβαίνει σε σκανδαλώδεις και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Κάλεσε παράλληλα, τον Κίκη Γιάγκου, να αποποιηθεί του βουλευτικού του ασύλου, για να τεκμηριώσει και ενώπιον της δικαιοσύνης τους ισχυρισμούς του.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κίκης Γιάγκου, δήλωσε ότι δίδει λογοδοσία στον λαό, ο οποίος τον εξέλεξε βουλευτή και κάλεσε τον Νίκο Σιακόλα να διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις του, και να μην δίνει διαταγές για το πώς θα ενεργήσει.


Στην επόμενη συνεδρία της ολομέλειας της βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη, παρεπέμφθηκε, λόγω διαδικαστικών κωλυμάτων, η ψήφιση του νόμου περί δικαιώματος υποβολής έφεσης από την Γενική Εισαγγελία σε αθωωτικές αποφάσεις του Κακουργιοδικείου.

Η ψήφιση του σχετικού νόμου έχει ιδιαίτερη σημασία, εφόσον ο Γενικός Εισαγγελέας, δήλωσε ότι εφόσον ψηφισθεί ο νόμος θα εφεσιβάλει την απόφαση του κακουργιοδικείου για τους αδελφούς Αεροπόρου.

Σύμφωνα με τον νόμο, η Εισαγγελεία μπορεί να εφεσιβάλει απόφαση δικαστηρίου εντός χρονικού διαστήματος δεκατεσσάρων ημερών από την έκδοση της, επομένως, εάν την ερχόμενη Πέμπτη, ψηφισθεί ο νόμος, παρέχεται η δυνατότητα στον Γενικό Εισαγγελέα, να εφεσιβάλει την αθωωτική απόφαση των αδελφών Αεροπόρου.


Αρχισε τις εργασίες της στην Πάφο, η έκτη Συνδιάσκεψη Αδελφοποιημένων πόλεων της Μεσογείου, που διοργανώνει ο Δήμος Πάφου, σε συνεργασία με τον ιταλικό τομέα του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, και την Ενωση Δήμων Κύπρου.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης κήρυξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Κόσης, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, αναφέρθηκε στην Ευρωμεσογειακή συνεργασία, η οποία έχει σαν στόχο, την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Αντιπρόεδρος του ιταλικού τμήματος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών Φράνκο Πούνζι, εξέφρασε την επιθυμία, όπως η Κύπρος καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, και η περιοχή γίνει εστία δημοκρατίας και διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος, αλλά σε μερικές παράλιες περιοχές, θα εμφανισθεί αργότερα χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, δύο μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγοι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21 στα νότια παράλια και στους 19 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο μποφόρ το πρωί για να καταστούν νοτιοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ γενικά και ισχυροί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ στα νότια παράλια, το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους τριάντα δύο στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 28 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 20, στη Λεμεσό 33 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 18,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 25 June 1998 - 17:27:11 UTC