Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στην πιο κρίσιμή τους φάση έχουν εισέλθει οι σχέσεις κυβερνητικών γιατρών και ΠΑΣΥΔΥ.

Η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισε να προχωρήσει σε διαγραφή από την οργάνωση τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του κλάδου των κυβερνητικών γιατρών, επικαλούμενη διασπαστικές αντισυνδικαλιστικές ενέργειες εκ μέρους τους.

Σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία η γενική γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ, αποφάσισε τη σύγκληση αύριο, έκτακτης συνεδρίας της εκτελεστικής επιτροπής, στην οποία θα εισηγηθεί τη διαγραφή από τη συντεχνία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του κλάδου ιατρού Σταύρου Σταύρου, Πέτρου Πετρίδη και Χρυσούλη Χριστοφή, οι οποίοι κλήθηκαν να παραστούν στη αυριανή συνεδρία για απολογία.

Από την πλευρά του ο κλάδος ιατρών, χαρακτηρίζει ως σπασμωδική την κίνηση της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία προσπαθεί να καλύψει την αδικαιολόγητη συμπεριφορά της ως προς τα δίκαια, όπως αναφέρουν, αιτήματα των γιατρών.

Κατηγόρησε επίσης την ΠΑΣΥΔΥ, ότι προσπαθεί να επηρεάσει το αυριανό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των γιατρών οι οποίοι θα ψηφίσουν για το αν θα προχωρήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητης συντεχνίας.


Το Παγκύπριο συνέδριο του ΔΗΚΟ, που συνεχίζει τις εργασίες του στο συνεδριακό, ενέκρινε ομόφωνα νωρίς το απόγευμα, πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Τάσσου Παπαδόπουλου, για τη δημιουργία θέσης αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος καθώς και τριών θέσεων αντιπροέδρου.

Το συνέδριο συνεχίζεται αυτή την ώρα με συζήτηση εισήγησης της Κεντρικής Επιτροπής για σύγκληση εκλογικού συνεδρίου, με δύο απόψεις ενώπιόν του, η μία το εκλογικό συνέδριο να γίνει αμέσως, και η άλλη, το φθινόπωρο.

Το συνέδριο άρχισε το πρωί μέσα σε κλίμα έντονων προβληματισμών, ανησυχιών και διαφωνιών.

Επίκεντρο των συζητήσεων κατά τις πρωινές εργασίες του συνεδρίου ήταν ο καθορισμός του ιδεολογικού πλαισίου και η παραπέρα πορεία του ΔΗΚΟ.

Υστερα από μακρά συζήτηση αναβλήθηκε τελικά η λήψη οποιασδήποτε απόφασης για το ιδεολογικό πλαίσιο του κόμματος.

Το θέμα παραπέμφθηκε στην Κεντρική Επιτροπή η οποία θα το μελετήσει σε βάθος και θα υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί επιτροπή επαφής η οποία θα συζητήσει με άλλα κόμματα του Κέντρου το ενδεχόμενο συνεργασίας ή σχηματισμού σοσιαλ- δημοκρατικού κινήματος.


Ο Ντίνος Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στο συνέδριο του ΔΗΚΟ, δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του αντιπρόεδρο του κόμματος.

Εχω εκλεγεί, είπε ο Ντίνος Μιχαηλίδης, από το τακτικό παγκύπριο συνέδριο του Κόμματος, το οποίο αποτελείτο από χίλιους επτακόσιους σαράντα εκλέκτορες.

ΔΗΛΩΣΗ


Το ΑΚΕΛ δεν υποστηρίζει τον μετασχηματισμό της αριστεράς σε σοσιαλ- δημοκρατικό κόμμα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό.

Υποστηρίζοντας τη θέση του ο κύριος Χριστόφιας, είπε ότι, τα σοσιαλ- δημοκρατικά κόμματα, σήμερα, έχουν συμβιβασθεί με την κοινωνικο- οικονομική πολιτική των συντηρητικών κομμάτων.

Επίσης, ο κύριος Χριστόφιας, επέκρινε εμμέσως την ΕΔΕΚ, γιατί στηρίζει μια δεξιά συντηρητική κυβέρνηση, όπως είπε.


Αρχίζει αύριο στο Κάρντιφ της Βρετανίας η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο να δώσει ώθηση στην "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000" δηλαδή να διαμορφώσει τη μελλοντική μορφή της Ευρώπης.

Η Κύπρος δεν μετέχει ούτε είναι και προσκεκλημένη, αλλά το πρόβλημα της δεν θα είναι απών μετά τις δηλώσεις της Γαλλίας ότι θα εισηγηθεί την αναστολή της ενταξιακής πορεία της Κύπρου.

Στόχος των δηλώσεων είναι να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα να άρει το βέτο της στην απελευθέρωση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλου προς την Τουρκία.

Στη σύνοδο του Κάρντιφ η Ελλάδα αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για την Κύπρο, ενώ Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", επαναλαμβάνει τις προϋποθέσεις που η Ελλάδα θέτει για να συναινέσει προς τον σκοπό αυτό.

Το πρόβλημα της Τουρκίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Πάγκαλος, ξεκινά από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφερόμενος επίσης στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ο κύριος Πάγκαλος τόνισε πως είχε απευθύνει πολλές φορές σε Τούρκους συναδέλφους του, την πρόταση όπως κάθε μήνα, σε καθορισμένες ημερομηνίες, να μπορούν να διενεργούν πτήσεις στο ελληνικό ΦΙΡ, με τον όρο όμως να δικαιολογούν εξ αρχής τον λόγο των πτήσεων.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σχολιάζοντας τη στάση της Γαλλίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μονόπλευρο προσανατολισμό προς τους Αμερικανούς.

Ο κύριος Χριστόφιας υποστήριξε ότι πρέπει να αναληφθεί διεθνής εκστρατεία με προώθηση λύσης του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.


Επίσημη πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επισκεφθεί την Εκκλησία της Ελλάδος, "όποτε το αποφασίσει", απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, εκφράζοντας έτσι το μεγάλο σεβασμό του προς το Φανάρι και την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

"Η Κωνσταντινούπολις βασιλεύει αιωνίως στις καρδίες των ορθοδόξων ως σκήνωμα θεϊκής δόξης, πέραν των συνεχώς μεταλλασσομένων περιπετειών της ιστορίας", είπε ο Μακαριώτατος, απαντώντας στην προσφώνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο ναό του Αγίου Γεωργίου.

Η λαμπρή συλλειτουργία των δυο ιεραρχών στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου είχε ήδη δημιουργήσει την ψυχική και πνευματική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία οι δύο προκαθήμενοι αντάλλαξαν όχι μόνο ευχές αλλά και σκέψεις για τον τρόπο άσκησης του έργου τους ώστε να φανούν αντάξιοι των μεγάλων ευθυνών που τους ενεπιστεύθη η Εκκλησία.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε τη μεγάλη χαρά με την οποία το Φανάρι υποδέχεται το νέο αρχιεπίσκοπο.

Ο Παναγιότατος απέδωσε άλλωστε στους "εχθρούς παντός καλού", στο "ανθρωποκτόνον πονηρόν πνεύμα", όπως είπε, τις απόπειρες να ψυχρανθούν οι "αείποτε θερμές και αδελφικές" σχέσεις των δύο Εκκλησιών.


Στην Ελλαδική επικαιρότητα.

Με κύριο χαρακτηριστικό το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής που άγγιξε το 63 τις εκατό, σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα ο διαγωνισμός για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στο δημόσιο.

Ωστόσο δεν έλλειψαν ούτε σήμερα τα επεισόδια σε μικρότερη όμως έκταση με επίκεντρο το εξεταστικό κέντρο στα Πατήσια.

Ομαλά διεξήχθη ο διαγωνισμός στην περιφέρεια εκτός από το Αγρίνιο όπου από την ένταση που προκλήθηκε, δύο καθηγήτριες υπέστησαν σοκ και αποχώρησαν από το εξεταστικό κέντρο

Εν τω μεταξύ, το Ανωτατο Συμβούλιο Αξιολογησης προσωπικού, κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα επανάληψης του διαγωνισμού.

Οι εξελίξεις ωστόσο συμπεριλαμβανομένης και της αυριανής απεργίας της ΟΛΜΕ ενδέχεται όπως εκτιμάται, να επηρεάσουν την έναρξη των γενικών εξετάσεων.


Στο Κολόσσι, τρία πρόσωπα τραυματίστηκαν από έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή υγραερίου σε βοηθητική κατοικία.

Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της κατοικίας Νίκο Αντωνίου, 58 ετών, τη σύζυγό του Αλκιστη, 54 ετών, και την πεθερά του Καλλιόπη Θρασυβούλου, 76 ετών, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λεμεσού.

Σοβαρή κρίνεται η κατάσταση της υγείας του Αντωνίου, ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

Από τις εξετάσεις των εμπειρογνωμόνων διαπιστώθηκε ότι η διαρροή υγραερίου οφειλόταν σε φθορά που προκλήθηκε στο λάστιχο διανομής πιθανώς από ποντίκι και η έκρηξη προκλήθηκε όταν ο Αντωνίου επεχείρησε να ανάψει την γκαζιέρα.


Με σοβαρό τραύμα στην κοιλιά από μαχαίρι, μεταφέρθηκε το πρωί στο νοσοκομείο Λάρνακας, ο Αυξέντης Νικολάου, 42 χρόνων, από τη Βάσα Κοιλανίου, κάτοικος Λάρνακας.

Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή, αλλά εκτός κινδύνου, ωστόσο, ο ίδιος αρνείται να μιλήσει στην αστυνομία για το επεισόδιο.

Το επεισόδιο συνέβη στις έξι και σαραντα- πέντε το πρωί σε ξενυχτάδικο, στο οποίο εργάζεται το Νικολάου, και όπου την ώρα εκείνη βρίσκονταν τέσσερις θαμώνες.

Η Αστυνομία έχει καλέσει διάφορα πρόσωπα για ανάκριση και λίγο μετά το μεσημέρι συνέλαβε ως ύποπτη την Ελένη Καλογέρη από τη Λάρνακα, η οποία αναμένεται αυτή την ώρα να προσαχθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος κράτησης.


Με δύο μολότωφ επιτέθηκαν τα ξημερώματα εγκληματικά στοιχεία εναντίον της οικίας της Ξένιας Σωκράτους, στον Υψωνα.

Η νέα εγκληματική ενέργεια αν και διεπράχθη γύρω στις δύο και τριάντα το πρωί, έγινε αντιληπτή από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού, έξι ώρες αργότερα.

Η μία μολότωφ ρίχθηκε στη βεράντα προκαλώντας ζημιές στην είσοδο, και η δεύτερη η οποία δεν εξερράγη, ρίχθηκε στη στέγη.

Κλιμάκιο του τμήματος ανιχνεύσεως εγκλημάτων, παρέλαβε την βόμβα, καθώς και άλλα τεκμήρια για εξετάσεις.

Οπως εκτιμάται, δακτυλικά αποτυπώματα που εντοπίστηκαν στην βόμβα, ενδεχομένως να οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών.


Τελέστηκε σήμερα στον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου στα Σπήλια, εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ, Αλέκου Κωνσταντίνου, Παναγιώτη Γεωργιάδη, Ανδρέα Πατσαλίδη και Κωνσταντίνου Αναξαγόρα.

Οι ήρωες των Σπηλιών σκοτώθηκαν στις είκοσι Ιουνίου 1958, κατά την ώρα που εκπαιδεύονταν στον χειρισμό ναρκών.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος Κωνσταντινίδης και παρέστησαν, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, αξιωματικοί της Εθνικής φρουράς, εκπρόσωποι οργανώσεων, συγγενείς των ηρώων και πλήθος κόσμου.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος τόνισε ότι σαράντα χρόνια μετά από την θυσία των ηρώων, εξακολουθούμε να παραμένουμε στις επάλξεις του αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου.

Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο των τεσσάρων ηρώων, καλλιτεχνικό αγωνιστικό πρόγραμμα και κατάθεση στεφάνων, ενώ προηγήθηκε ποδηλατικός αγώνας εις μνήμη των ηρώων.


Παρά την αυξημένη ζέστη, συνεχίστηκε και σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η διαφωτιστική εκστρατεία που διοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα με τη συνεργασία συγγενών των αγνοουμένων και άλλων σωματείων και οργανώσεων.

Η διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα συνεχίζεται εδώ και είκοσι-δύο μήνες, και έχει επιφέρει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στο κατοχικό καθεστώς του Ντενκτάς, αφού περιορίστηκε στο ελάχιστο ο αριθμός τουριστών που επισκέπτεται τα κατεχόμενα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων τουριστών που προτίθενται να επισκεφθούν τα κατεχόμενα, αποφεύγουν να το πράξουν αφού τύχουν ενημέρωσης για τις θηριωδίες των Τούρκων στη Κύπρο και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.


Ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών, στην Ιταλία, για τα αυριανά αεροπορικά γυμνάσια που θα πραγματοποιήσει, στα Σκόπια και την Αλβανία.

Τα γυμνάσια εκτιμώνται και ως προειδοποίηση προς το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι θα ακολουθήσει στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, αν δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Εν τω μεταξύ, η Γιουγκοσλαβική πολεμική αεροπορία, πραγματοποίησε σήμερα αεροπορική επίδειξη, κοντά στο Βελιγράδι, ενέργεια που θεωρείται απάντηση προς το ΝΑΤΟ.

Στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ, θα λάβουν μέρος, σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", περίπου σαράντα αεροπλάνα, ενώ σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα και Τουρκία.

Σημειώνεται ότι την ώρα που τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο του Κοσσυφοπεδίου, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα έχει στη Μόσχα κρίσιμες συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν σε μια ύστατη διπλωματική προσπάθεια να αποτραπεί η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.


Στην Τουρκία, οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους, από τις εκτεταμένες πλημμύρες που σημειώθηκαν στην νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Επίσης, είκοσι άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι ότι έχουν πνιγεί.

Τον περασμένο μήνα, επίσης καταστροφικές πλήμμυρες είχαν σαρώσει περιοχή βορειοδυτικά της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν είκοσι άτομα, και χιλιάδες άλλα να μείνουν άστεγα, λόγω των εκτεταμένων ζημιών που είχαν προκληθεί.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιή τοπική ομίχλη και πιθανόν χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως βορειοδυτικοί, ασθενείς 2 εως 3 μπωφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις δυτικές περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς.

Αύριο, ο αίθριος καιρός θα συνεχιστεί με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι το πρωί μεταβλητοί, ασθενείς, 2 μς 3 μπωφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε δυτικούς μέχρι νοτιοδυτικούς, μέτριους, 3 με 4 μπωφόρ.

Η Θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιό χάμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 21, στη Λεμεσό 28 με 22 στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 19


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 14 June 1998 - 15:27:12 UTC