Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στη Λάρνακα τρίχρονο κοριτσάκι υπέστη κακοποίηση, από τον φίλο της μητέρας του.

Ο Χρήστος Ζαχαρίου 26 ετών από το Καλό Χωριό, οδηγός ταξί, ο οποίος συζεί με την μητέρα του κοριτσιού, ενοχλήθηκε από το συνεχές κλάμα της μικρής και θεώρησε καλό να το στείλει στο νοσοκομείο με κατάγματα, ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό.

Σύμφωνα με την αστυνομία η υπόθεση καταγγέλθηκε στην αστυνομία από τη μητέρα της μικρής.

Ο Ζαχαρίου, συνελήφθη και το πρωϊ οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον του πενθήμερο διάταγμα κράτησης.

Το κοριτσάκι εξέτασε σήμερα ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος διαπίστωσε κάταγμα στο μέτωπο και μώλωπες σε όλο το κορμάκι του παιδιού.

Εναντίον του Ζαχαρίου εκκρεμεί καταγγελία και για ξυλοδαρμό της εικοσι- πεντάχρονης μητέρας.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη σήμερα την αυγή στο δρόμο Πάφου-Λεμεσού, παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν διπλοκάμπινο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Σοφοκλής Δημητρίου, 20 ετών με συνεπιβάτη τον Μάριο Δημητρίου, 22 ετών κτηνοτρόφο από το Πισσούρι, παρεξέκλινε της πορείας του σε ανηφορικό σημείο του δρόμου, κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού, κτυπώντας στο προστατευτικό κιγλκίδωμα.

Το αυτοκίνητο σφηνώθηκε στο κιγκλίδωμα, με αποτέλεσμα ο Μάριος Δημητρίου να βρει ακαριαίο το θάνατο.

Ο Σοφοκλής Δημητρίου τραυματίστηκε ελαφρά.

Οι δύο νέοι δεν έφεραν ζώνες ασφαλείας.


Υπόθεση ρίψης πυροβολισμών εναντίον της οικίας του Νίκου Νικολάου 32 ετών, από το συνοικισμό Κολοσσίου, διερευνά η Αστυνομία Λεμεσού.

Οι δράστες έριξαν τα ξημερώματα εναντίον της οικίας του Νικολάου, δύο πυροβολισμούς με κυνηγετικό όπλο προκαλώντας ελαφρές ζημιές στο φωταγωγό της κουζίνας.

Την στιγμή εκείνη ο Νικολάου, η σύζυγος και τα δύο ανήλικα παιδιά του κοιμόντουσαν.

Την σκηνή απέκλεισαν εμπειρογνώμονες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού και του Αρχηγείου.


Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι ενδεχόμενη επίθεση κατά της Κύπρου με σκοπό την καταστροφή των πυραύλων Ες-300, θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στις Αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, απηύθυνε ο ειδικός συντονιστής στο Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών Τόμας Μίλλερ.

Ο αμερικανός συντονιστής ο οποίος μιλούσε σε συνέδριο για το Κυπριακό, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις Τουρκικές απειλές για στρατιωτική επίθεση.

Δήλωσε επίσης ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο κάτι όμως, που όπως είπε, δεν μπορεί να συμβεί αμέσως, αλλά στο πλαίσιο μιάς λύσης που θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.

Η Αρχη προς μια τέτοια κατεύθυνση, πρόσθεσε ο Τόμας Μίλλερ, θα μπορούσε να γίνει με την απαγόρευση των υπερπτήσεων πάνω από την Κύπρο, με αντάλλαγμα την μή εγκατάσταση των πυραύλων Ες-300.

Ο κύριος Μίλλερ ανέφερε επίσης ότι η Αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, λαμβάνει χώραν υπό την ομπρέλλα των Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ξεκαθάρισε δε ότι το κλειδί της όποιας λύσης για το Κυπριακό βρίσκεται στην Αγκυρα.


Οι δηλώσεις του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλλερ, μιλούν από μόνες τους και ο οποιοσδήποτε σχολιασμός το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να τις αποδυναμώσει, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να τις σχολιάσει.

Απέφυγε από την άλλη να σχολιάσει την αναφορά του κύριου Μίλλερ σε συζήτηση πρώτα για εναέρια στοιχεία, επικαλούμενος το εμπάργκο δηλώσεων που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, και επεσήμενε ότι είναι γνωστές οι προσπάθειες των αμερικανών, ώστε να βρεθούν διάφορες φόρμουλες για να μειωθεί η ένταση στο νησί.

Σχολιάζοντας από την άλλη τις απειλές του κατοχικού ηγέτη ότι θα καλέσει την Τουρκία να εποικίσει πλήρως τα κατεχόμενα εάν έρθουν οι Ες-300, ο κύριος Στυλιανίδης, τόνισε ότι οποιαδήποτε αντίμετρα ή εκβιασμοί της τουρκικής πλευράς δεν είναι δυνατό να επηρεάσουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Την ανάγκη για εξεύρεση φόρμουλας που να εγγυάται την ασφάλεια στο νησί, επισήμανε ο Καναδός υπουργός εξωτερικών Λόϊντ Αξουγουέρθι, κατά τις σημερινές επαφές του στην Κύπρο.

Ο αξιωματούχος της καναδικής κυβέρνησης συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο της δημοκρατίας και στη συνέχεια με το Ραούφ Ντεκτάς.

Το μεσημέρι, είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Εξάλλου, συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε το πρωί και ο ειδικός αντιπρόσωπος της Φινλανδίας για το κυπριακό Τζάκκο Μπλόμπεργκ.

Σε δηλώσεις του ο Φινλανδός αξιωματούχος δήλωσε πως υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Στο σκοτάδι θα βυθίσουν την Κύπρο, οι υπάλληλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού, αν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των θέσεων τους.

Αυτό ανεφέρε σε διάσκεψη τύπου ο Γιάγκος Παναγίδης Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ.

Οι υπάλληλοι της ΑΗΚ πραγματοποίησαν σήμερα μονόωρη στάση εργασίας και στις 23 του μηνός κατέρχονται σε εικοσι-τετράωρη προειδοποιητική απεργία, ενώ δεν αποκλείουν και περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ικανοποιητικές διευθετήσεις για το ζήτημα.

Κυβερνητικές προσπάθειες για αποφυγή της σημερινής στάσης εργασίας απέβησαν άκαρπες, ενώ οι Υπουργοί Εμπορίου και Οικονομικών, ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση ουδέποτε είχε αποδεχθεί τους όρους της συμφωνίας που είχε υπογραφεί ανάμεσα στις συντεχνίες και την Διοίκηση της ΑΗΚ, για την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Το θέμα, όπως δήλωσε ο καθ'ύλην αρμόδιος Υπουργός Εμπορίου, Νίκος Ρολάνδης, θα παρεπεμφθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα πρέπει να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις και ευθύνες της κυβέρνησης.


Την μείωση των καθυστερημένων φόρων, από εκατόν-πενήντα εκατομύρια λίρες, σε ενενήντα εκατομύρια, έχει καταφέρει το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, δήλωσε ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στα γραφεία του Τμήματος, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ο κύριος Χριστοδούλου αφού εξήρε το έργο που επιτελεί το προσωπικό, σημείωσε ότι από τα 90 εκατομμύρια λίρες που αναμένεται να εισπραχθούν, τα 55 εκατομύρια βρίσκονται στην οδό της είσπραξης.

Επίσης, ανέφερε ότι οι εισπράξεις φόρων το 1997, αυξήθηκαν κατά επτά τοις εκατόν, ενώ η αύξηση για τους πέντε μήνες του 1998, είναι τοις τάξεως του 13 τοις εκατόν, σε σύγκριση με 10 τοις εκατόν που είναι ο στόχος.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, εντός δεκαπέντε ημερών, από την επιβεβαίωση του φόρου, επιστρέφει τα οφειλόμενα, χαρακτηρίζοντας τον χρόνο ως παγκόσμιο ρεκόρ.


Η διερεύνηση του θέματος των προσυμφωνημένων προσφορών στο δημόσιο θα συνεχιστεί δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης στην επιτροπή ελέγχου της βουλής.

Η συζήτηση στην επιτροπή είχε θυελλώδη χαρακτήρα μετά την ανάγνωση από τον Γενικό Εισαγγελέα της πρώτης εκτίμησης από τις ανακρίσεις της αστυνομίας, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για ποινικές διώξεις.

Οι βουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου, Νίκος Κλεάνθους και Αριστοφάνης Γεωργίου, οι οποίοι ενέγραψαν το θέμα υποστήριξαν ότι υπάρχει προσπάθεια για "κουκούλωμα" του θέματος αφού η κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή τον περασμένο Οκτώβριο, άφηνε ξεκάθαρα να διαφανεί ότι υπήρχε αποδεδειγμένα θέμα καταδολίευσης του δημοσίου.

Ο βουλευτής Σωκράτης Χάσικος ζήτησε να καταθέσει στοιχεία, έπειτα από προσέγγιση από τον άγνωστο πληροφοριοδότη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αποκάλυψε ότι λήφθηκαν μόνο τρεις καταθέσεις από δημόσιους λειτουργούς ενώ δεν λήφθηκε καμία κατάθεση από στελέχη των οκτώ μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών, που υπάρχει υποψία ότι εξασφάλιζαν έργα στο δημόσιο, με υπερκοστολόγημα κατόπιν προσυνεννόησης.

Ο Γενικός Ελεγκτής Σπύρος Χρίστου ανέφερε ότι το δημόσιο εξοικονόμησε πέραν των 15 εκατομμυρίων λιρών από την καθιέρωση των ανοικτών προσφορών, ενώ το κόστος των δημοσίων έργων μειώθηκε από 15 μέχρι 20%.


Ριζική αναδόμηση του νομοσχεδίου για το ΑΤΙ, θα επιφέρει η υπεπιτροπή της βουλής για το ανώτερο τεχνολογικό ινστιτούτο.

Ολα τα κόμματα πλην του ΔΗΚΟ διαφωνούν με το υφιστάμενο νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά θεσμοθετεί το υφιστάμενο καθεστώς.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της υπεπιτροπής Αριστοφάνης Γεωργίου, υπάρχει διαφωνία για τη σύνθεση και της αρμοδιότητες του συμβουλίου του ιδρύματος, καθώς και σε ποιό υπουργείο θα υπαχθεί.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση, ότι με σκληρή δουλειά πριν την νέα σχολική περίοδο θα διευθετηθεί το ζήτημα.


Το θέμα του Ντίνου Μιχαηλίδη και των υπολοίπων μελών έκλεισε οριστικά για το ΔΗΚΟ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού, αναχωρώντας το πρωϊ για τη Σουηδία, όπου θα μετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των κοινοβουλίων των χωρών της Ευρώπης.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά πολιτικό, για το οποίο έχουν ήδη αποφασίσει τα όργανα του κόμματος.


Σε πεδία μάχης έχουν μετατραπεί στην Αθήνα αλλά και σε πόλεις της Επαρχίας τα εξεταστικά κέντρα, στα οποία διαγωνίζονται αύριο, οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί για την πρόσληψη τους στο Δημόσιο.

Καθηγητές, δάσκαλοι και αδιορίστοι εκπαιδευτικοί που αντιτίθενται στην κατάργηση της επετηρίδας, επιχείρησαν να καταλάβουν τα κτίρια για να εμποδίσουν την διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Τα μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια, έγιναν έξω από το δέκατο-όγδοο Λύκειο Πατησίων, το οποίο εφρουρείτο από νωρίς από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Επακολούθησαν συμπλοκές.

Δέκα αυτοκίνητα τα οποία ήταν σταθμευμένα εξω από το σχολείο υπέστησαν ζημιές.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων ενώ προέβη και σε συλλήψεις.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Κοζάνη.

Η κυβέρνηση καταδίκασε τα γεγονότα τόσο δια του Εκπροσώπου της όσο και δια του Υπουργού Παιδείας.

Ο Γεράσιμος Αρσένης επέμεινε πάντως ότι ο διαγωνισμός θα γίνει και ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά.


Πολύ κοντά στην επιλογή της στρατιωτικής δράσης, για αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, βρίσκονται οι δεκαέξι Υπουργοί Αμύνης του ΝΑΤΟ, οι οποίοι, συναντώνται σήμερα στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

Και ενώ τα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, κυριαρχούν στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, στο διπλωματικό πεδίο, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, επισκέπτεται την Μόσχα, την ερχόμενη Δευτέρα, για να συζητήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο τις τελευταίες εξελίξεις.

Σήμερα πάντως, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στρατηγός Κλάους Νάουμαν, λαμβάνοντας για πρώτη φορά, ανοικτά θέση, στο θέμα της προσφυγής της βίας, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, μπορεί να σταματήσουν αμέσως με στρατιωτικά μέσα.

Αφησε δε σαφώς να νοηθεί, ότι επικρατέστερο σενάριο στους κόλπους της Συμμαχίας, αυτή τη στιγμή, είναι οι αεροπορικές επιδρομές, προειδοποιώντας μάλιστα ότι οι επιθέσεις αυτές, μπορεί να πραγματοποιηθούν σε μερικές ημέρες.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις προς τον Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, απηύθυνε λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου και ο Υπουργός Αμύνης της Βρετανίας.

Ωστόσο διαφορετική άποψη για τον τρόπο αντιμετώπισης της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, έχει ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Ντέϊτον, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Ο κύριος Χόλμπρουκ, προειδοποίησε μεν ότι η κατάσταση στη Σερβική περιοχή είναι σοβαρή, αλλά τόνισε, δεν έχει φθάσει ακόμη στα επίπεδα ενός γενικευμένου πολέμου.


Στη Δυτική Ινδία, οι αρχές άρχισαν σήμερα, το θλιβερό έργο του απολογισμού των ζημιών, που προκάλεσαν ο καταστροφικός κυκλώνας και οι καταρρακτώδεις βροχές της περασμένης Τρίτης.

Τουλάχιστον πεντακόσια-πενήντα άτομα έχασαν τη ζωή τους, από τον ισχυρότερο κυκλώνα που έπληξε τα τελευταία εικοσι-πέντε χρόνια, την παράκτια περιοχή Γκου-γιαράτ, η ταχύτητα του οποίου ξεπερνούσε τα εκατόν- πενήντα χιλιόμετρα την ώρα.

Χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν, δρόμοι αποκλείστηκαν και οι τηλεπικοινωνίες διακόπησαν.

Πολλά χωριά παραμένουν μέχρι σήμερα, αποκλεισμένα από τον υπόλοιπο κόσμο ενώ τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη, να μεταβούν στις πληγείσες περιοχές, για τον απολογισμό των θυμάτων και των καταστροφών.


Την μνήμη του Αποστόλου Βαρνάβα του Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου, τιμά σήμερα η εκκλησία μας.

Ο Απόστολος Βαρνάβας, ένας από τους επιφανέστερους ιεροκήρυκες της πρώτης Εκκλησίας, μαζί με τον Απόστολο Παύλο

επέδειξαν σπουδαία ιεραποστολική δράση, κηρύσσοντας το Λόγου του Ευαγγελίου σε διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας.

Το 51 μετά Χριστόν, ο Απόστολος Βαρνάβας ήρθε και στην γενέτειρα του Κύπρο, όπου μαζί με μαθητές του δίδαξαν τον Χριστιανισμό, από τη Σαλαμίνα μέχρι την Πάφο.

Δεν γλίτωσε όμως από φανατικούς Ιουδαίους, οι οποίοι τον λιθοβόλησαν έξω από την πόλη της Σαλαμίνας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός ια είναι κυρίως αίθριος.

Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια και στους 21 βαθμούς στα νότια.

Αύριο, ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος.

Γύρω στο μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες βροχές κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ως δυτικούς μέτριους, 4 μποφόρ και τοπικά το απόγευμα 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 20, στη Λεμεσό 27 με 21 στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 11 June 1998 - 17:27:14 UTC