Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το φάσμα ενός Βαλκανικού πολέμου βρίσκεται ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, δεδομένης της ολοένα εντεινόμενης κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, εφαρμόζει από σήμερα πάγωμα όλων των επενδύσεων προς τη Σερβία και σειρά άλλων οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Βελιγραδίου, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Δεκαπέντε, με ανακοίνωση που εξέδωσαν έπειτα από την συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, επιρρίπτουν ιδιαίτερη ευθύνη στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τη μη προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι αποφασισμένη να λάβει και πρόσθετα μέτρα, αν η κυβέρνηση του Βελιγραδίου δεν σταματήσει τη χρήση υπερβολικής ισχύος εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, απασχολεί και την σημερινή διαβαλκανική διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιείται στην Κων/πολη.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η Εξαεθνής Ομάδα Επαφής, θα εξετάσουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι πιθανόν να οδηγήσει σε νέο Βαλκανικό πόλεμο.

Οι ένοπλες συγκρούσεις στην ταραγμένη επαρχία της Γιουγκοσλαβίας, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από τριακόσια άτομα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ πενήντα χιλιάδες Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, καταφεύγοντας στη γειτονική Αλβανία.


Οι εκδηλώσεις για τον Κατακλυσμό κορυφώνονται απόψε σε όλες τις παράλιες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Από το πρωί και συναινούντος του υδράργυρου που ξεπέρασε τους 30 βαθμούς, χιλιάδες Κύπριοι αναζήτησαν δροσιά στις παραλίες, ενώ οι προετοιμασίες για τις αποψινές εκδηλώσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Η μεγαλύτερη εκδήλωση για τον Κατακλυσμό γίνεται στη Λάρνακα, και περιλαμβάνει το παραδοσιακό μέρος με κυπριακούς χορούς και τσιαττιστά, καθώς και την μεγάλη σύναξη των πορικο-πούληδων στην ακτή των φοινικούδων.

Παράλληλα, ο Δήμος της πόλης προγραμμάτισε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ναυταθλήματα.


 Την άλλη όψη της πρωτεύουσας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι προτίμησαν να περάσουν στην Λευκωσία, τη Δευτέρα του κατακλυσμού.

Ηταν μια από τις λίγες ημέρες, που η Λευκωσία δεν παρουσίασε μποτιλιάρισμα και πολυκοσμία και αντάμειψε αυτούς που την προτίμησαν, αφού τους πρόσφερε μια καθ'όλα ασυνήθιστη μέρα.

Πιστοί στο έθιμο του κατακλυσμού και έχοντας βοηθητική την υψηλή θερμοκρασία, μικροί και μεγάλοι αναζήτησαν δροσιά και διασκέδαση στις πισίνες της πρωτεύουσας και τα κολυμβητήρια.

Κάποιοι άλλοι αρκέστηκαν σε μια βόλτα στους πεζόδρομους των Λήδρας και Ονασαγόρου, απολαμβάνοντας το παγωτό τους.

Βεβαίως υπήρξαν και αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τη σημερινή αργία και κατέφυγαν στα ψώνια, αφού μερικά καταστήματα παρέμειναν ανοικτά για χάρη των καταναλωτών.

Υπήρξαν όμως και κάποιοι οι οποίοι πέρασαν την Ημέρα του Αγίου Πνεύματος μακρυά από τις παραλίες.

Είναι τα άτομα που εργάζονται στις ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία, την πυροσβεστική και την αστυνομία, καθώς και στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης.


Αρχισε νωρίς το απόγευμα η επιστροφή των χιλιάδων εκδρομέων στις πόλεις από τις παραλιακές περιοχές, όπου είχαν συρρεύσει για το τριήμερο του Κατακλυσμού.

Με σκοπό την ομαλή ρύθμιση της κυκλοφορίας και την αποφυγή δυστυχημάτων, το Τμήμα Τροχαίας πήρε έκτακτα μέτρα στους αυτοκινητόδρομους και σε άλλα καίρια σημεία.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στον ΛΟΓΟ, ότι κατά τη διάρκεια του τριημέρου, διακινήθηκαν περίπου τριακόσιες χιλιάδες άτομα με εκατόν-είκοσι χιλιάδες αυτοκίνητα.

Εν τω μεταξύ, τέθηκε από σήμερα σε ισχύ το διάταγμα που προνοεί την επιβολή αυξημένων εξώδικων προστίμων για παραβάσεις που αφορούν τις ζώνες ασφαλείας, τα κράνη, τα καυσαέρια και τα θορυβώδη εξώστ.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα αυξήθηκαν από δεκαπέντε λίρες σε τριάντα λίρες.


Τη σύσταση Διεθνούς Επιτροπής, η οποία θα μπορεί να ελέξγει τις ζημιές που προκλήθηκαν στα ανεκτίμητης αξίας μάρμαρα του Παρθενώνα, ζητεί με σημερινή ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο.

Υστερα από τις χθεσινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Βρετανού ακαδημαϊκού Ουίλιαμ Σέντ Κλερ, ότι τα ιστορικά μνημεία του Παρθενώνα, υπέστησαν σημαντικές ζημιές, πριν από 60 χρόνια, το Βρετανικό Μουσείο προχώρησε σήμερα, στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Με την ανακοίνωση το Μουσείο παραδέχεται ότι ελήφθησαν λανθασμένες τεχνικές, στη μεταχείριση των γλυπτών του Χρυσού Αιώνα του Περικλή, πριν από 60 χρόνια, από το προσωπικό του Μουσείου, κατόπιν εντολής.

Αποσαφηνίζει ωστόσο ότι οι τότε υπεύθυνοι της κακομεταχείρισης των μαρμάρων, είτε είχαν απολυθεί είτε τους είχαν επιβληθεί κυρώσεις.

Στο Λονδίνο πάντως, ο σημερινός τύπος ασχολείται εκτενώς με το θέμα.

Επιμένει όμως ότι η θέση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο το οποίο καλύπτεται με νομικό καθεστώς.


Σε συναγερμό η διεθνής κοινότητα λόγω της τρομακτικής αύξησης της διασποράς ναρκωτικών. Οι δε αριρθμοί προκαλούν τρόμο.

Κάθε χρόνο, σπέρνουν το θάνατο παγκοσμίως, πέντε χιλιάδες τόννοι οπίου, τριακόσιες χιλιάδες τόννοι κόκας και εκατοντάδες τόννοι μαριχουάνας και χασίς.

Ακόμη, επίσης σε παγκόσμια βάση, εκατόν σαράντα εκατομμύρια άτομα είναι χρήστες μαριχουάνας.

Εν τω μεταξύ, η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνέρχεται σε ειδική τριήμερη σύσκεψη, εγκύπτοντας στο πρόβλημα της έξαρσης του λευκού θανάτου.


Πρόταση που χαροποιεί τους ανά τον κόσμο φίλους του ποδοσφαίρου, έδωσαν οι απεργοί πιλότοι της Εαρ Φρανς στη διοίκηση της εταιρείας.

Οι Γάλλοι πιλότοι ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να εκτελέσουν πτήσεις από το εξωτερικό για να μεταφέρουν τους φίλους του ποδοσφαίρου οι οποίοι έχουν μείνει "στα κρύα του λουτρού", λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλου.

Οι πιλότοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή και προτείνουν στην Εαρ Φρανς να πουλήσει τα εισιτήρια σε μειωμένη τιμή.

Η εταιρία χαρακτήρισε κατ' αρχήν "θετική κίνηση" την προσφορά του συνδικάτου.


Τύχη βουνό, τύχη εξ ουρανού, είχαν οι κάτοικοι δύο εξαώροφων πολυκατοικίων σε μία πόλη στην Τσεχία.

Δύο παλαιά στρατιωτικά ΜΙΓΚ 21 συγκρούστηκαν στον αέρα και έπεσαν φλεγόμενα στις πολυκατοικίες.

Κανένας από τους ενοίκους δεν τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά ούτε και οι τρεις πιλότοι των αεροσκαφών, οι οποίοι πρόλαβαν και χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτόξευσης.


Κόντρα στην ινδική παράδοση της σιωπηλής διαμαρτυρίας, χιλιάδες ινδοί ξεχύθηκαν στους δρόμους, του Νέου Δελχί, ζητώντας νερό και ηλεκτρικό.

Αιτία ο καύσωνας ο οποίος σκορπά το θάνατο σε εκατοντάδες ινδούς.

Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία πληγώθηκαν 100 περίπου άνθρωποι.


Τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά κατακαίει χιλιάδες στρέμματα γεωργικής και δασικής γης στην Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την πυρκαγιά εκατοντάδες πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ πέραν των εβδομήντα κατοικιών κάηκαν.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, σύμφωνα όμως με τις αρχές, μια δεκαεπτάχρονη αγνοείται, δύο πρόσωπα νοσηλεύονται με εγκαύματα και δύο πυροσβέστες με υπερκόπωση.


Με αφορμή ένα συζυγικό καυγά και αιτία την ολιγόωρη εξαφάνιση του συζύγου, ειδοποιήθηκε η αστυνομία για ελλείπον πρόσωπο, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα για την ανεύρεσή του.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Κώστας Νικολάου, 22 χρόνων, ύστερα από λογομαχία με τη Βουλγάρα σύζυγό του στην παραλία του ΚΟΤ στην Λάρνακα, εγκατέλειψε την παρέα του.

Οταν γύρω στις 11 δεν εμφανίστηκε, ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι οικείοι του, τον αναζήτησε στην θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας, με τη βοήθεια ελικοπτέρου και ακάτων της λιμενικής αστυνομίας.

Τελικά, αφού ούτε οι από αέρος ούτε οι διά θαλάσσης έρευνες απέδωσαν, η αστυνομία στράφηκε αλλού και τον εντόπισε στον Αστρομερίτη, να κοιμάται στο σπίτι της γιαγιάς του, όπου προτίμησε να καταφύγει μετά τον συζυγικό καυγά.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές παράλιες περιοχές θα σημειωθεί αυξημένη υγρασία και ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους 19 στις υπόλοιπες περιοχές.

Αύριο και πάλιν ο καιρός θα είναι αίθριος, όμως γύρω στο μεσημέρι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται τοπικές νεφώσεις που ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές στα ορεινά και το εσωτερικό το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί το απόγευμα ταραγμένη στις νότιες προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια και τα ανατολικά παράλια και στους 27 στα λοιπά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 20, στη Λεμεσό 30 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 16,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 8 June 1998 - 15:27:14 UTC