Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χωρίς να προβεί σε δηλώσεις ή διευκρινίσεις, αναφορικά με την αισιοδοξία που εξέφρασε στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού, την περασμένη Παρασκευή, έφθασε σήμερα από την Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είχε εκφράσει αισιοδοξία αναφορικά με την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, μετά από σύντομη συνάντηση που είχε με τον Τόμας Μίλλερ.

Ωστόσο, με συνέντευξη του στην αθηναϊκή εφημερίδα" ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης ρίχνει φως στους λόγους που η κυβέρνηση δεν είναι παντελώς απαισιόδοξη για το σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Υπογραμμίζοντας εκείνα τα δεδομένα που επιτρέπουν αισιοδοξία, ο Υπουργός των Εξωτερικών ανεφέρε την άμεση εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, την παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον και το γεγονός ότι ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ δεν διακυβεύει την φήμη του ως μεσολαβητή.

Ο κύριος Κασουλίδης καθιστά σαφές ότι δεν έχει γίνει συζήτηση επί της ουσίας με τον Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος κινείται προς την κατεύθυνση συγκεκριμένου σχεδίου για τις βασικές πτυχές του κυπριακού.


Κατανόηση της πραγματικότητας γύρω από το κυπριακό, ζήτησε προκλητικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Πρωθυπουργός της εισβολής, Μπουλέντ Ετζιεβίτ από νέους διπλωμάτες, αναφερμενος ειδικά στον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ και στον Αμερικανό Υπουργό Αμυνας, Ουϊλιαμμ Κοέν.

"Οι συνθήκες που δημιούργησαν το κυπριακό", είπε ο Μπουλέντ Ετζιεβίτ "και οι εξελίξεις πριν και μετά το 1974, θα πρέπει να εξηγηθούν σε ξένους νέους διπλωμάτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ή προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα".

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Κύπρο, καθιστούν την προοπτική λύσης σε διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, μη-ρεαλιστική.


Το αίτημα για δημιουργία του νέου σοσιαλδημοκρατικού χώρου στην Κύπρο, ήταν το αντικείμενο πολιτικού συμποσίου που οργάνωσε η ΕΔΕΚ στη Λευκωσία.

Στο συμπόσιο μίλησαν ακαδημαϊκοί και πολιτικοί του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συμποσίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε ότι ο σοσιαλισμός ως ανθρωποκεντρικό σύστημα, στρέφεται προς τις προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας ζωής.

"Η επανάσταση μπορεί να πέθανε", είπε χαρακτηριστικά ο Βάσος Λυσσαρίδης, "αλλά η επαναστατική αλλαγή είναι τώρα επιβεβλημένη".

Το συμπόσιο παρακολούθησαν πολιτικές προσωπικότητες του ευρύτερου κεντρώου χώρου, οι οποίοι εξέφρασαν υποστήριξη στην ιδέα της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και προβληματισμό για την υλοποίηση της.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ, Στάθης Κιττής ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο επόμενο συνέδριο του κόμματος, ενώ ο υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΚΟ, Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει η ιδέα αυτή.

Ο Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι το κόμμα του, είναι έτοιμο για ένα δημόσιο διάλογο της κοινωνίας επί του θέματος.

Στο συμπόσιο μίλησαν οι καθηγητές Παπανικολάου, Πασιαρδής και Τσούκας ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσάτσος και ο διευθυντής του ΑΠΕ Αντρέας Χριστοδουλίδης.


Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του εθνοφρουρού Γρηγόρη Τζιόγκουρου, ο οποίος τραυματίστηκε την Παρασκευή, πέφτοντας από τον δέκατο τρίτο όροφο στο έβδομο όροφο του κτιρίου Μαγκλή στην οδό Λήδρας.

Ο Τζιόγκουρος είναι συνδεδεμένος με αναπνευστήρα, και οι θεράποντες ιατροί δεν κρίνουν επί του παρόντος ότι θα πρέπει να διακόψουν την μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά, φαίνεται ότι ο Γρηγόρης Τζιόγκουρος έχασε την ισορροπία του κατά την διάρκεια γυμναστικών ασκήσεων, κοντά στο κιγκλίδωμα.

Με τον ίδιο τρόπο, όπως λέχθηκε, συνήθιζαν να γυμνάζονται και άλλοι στρατιώτες, παρόλο που δέχθηκαν έντονες παρατηρήσεις από αξιωματικούς τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ο Τζιόγκουρος ήταν από τους παλαιότερους εθνοφρουρούς στην περιοχή, δεν επιθυμούσε να μετατεθεί και δεν αντιμετώπιζε οποιαδήποτε προβλήματα.

Τον εθνοφρουρό επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο και σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.


Την άκρη του νήματος φαίνεται ότι άρχισε να ξετυλίγει η Αστυνομία, σε σχέση με τις δύο χθεσινές περιπτώσεις ρίψης χειροβομβίδων σε σπίτια.

Ο Μαρίνος Πολυδώρου, 24 ετών και ο Ρένος Κυριάκου, 35 ετών συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού και τέθηκαν υπό κράτηση, ως ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι στόχοι ήταν και οι δύο στην Λεμεσό, στην Επισκοπή, με θύμα την εξηντάχρονη Παντελού Κυριαζή και στον Υψωνα, με θύμα τον Ανδρέα Αλκιβιάδη, πενήντα δύο ετών.

Οι δύο υποθέσεις, σύμφωνα με τους ανακριτές, δεν σχετίζονται μεταξύ τους.


Ιδιοκτήτης μπυραρίας συνελήφθη από την Αστυνομία για προαγωγή σε πορνεία εικοσι-τετράχρονης Βουλγάρας η οποία είχε τελέσει πολιτικό γάμο με το γιό του.

Ο συλληφθείς είναι ο Μιχαλάκης Παύλου, γνωστός ως Κίτσιος, από το Παλιομέτοχο, σαράντα-τριών ετών. Το πρωί ο Κίτσιος οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης κράτησης του.

Ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η Βουλγάρα ήλθε παράνομα στην Κύπρο, με τη βοήθεια του υπόπτου, και εργαζόταν στην μπυραρία του, στην Αγλαντζιά, για περίοδο εννέα μηνών.

Οπως κατήγγειλε η ίδια, ύστερα από ξυλοδαρμό της από τον ύποπτο, αυτός την παρότρυνε να εκδίδεται, απειλώντας ότι θα την έστελλε πίσω στη χώρα της εάν αρνείτο.

Ο ανακριτής είπε ότι στο διάστημα των εννέα μηνών, ο Κίτσιος έδωσε στη νεαρή αλλοδαπή το μερίδιο που της αναλογούσε - δηλαδή τριάντα λίρες για κάθε πελάτη- και το οποίο συνολικά ανέρχεται στις τρείς χιλιάδες λίρες.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε, επίσης, ότι και δεύτερη αλλοδαπή κατήγγειλε πως ο Κίτσιος την εξωθούσε σε πορνεία με τον ίδιο τρόπο.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης κράτησης του Ιρανού Νάσερ Αμποφάζ, σαράντα-τριών ετών, σχετικά με εισαγωγή και διάθεση χασίς και οπίου σε σπουδαστές και φοιτητές στην Κύπρο.

Λοχίας της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών κατέθεσε στο δικαστήριο, ότι ο Ιρανός κατονομάσθηκε ως ο προμηθευτής των ναρκωτικών, από Ρώσο σπουδαστή, ο οποίος κρατείται για την ίδια υπόθεση.

Ο ανακριτής πρόσθεσε πως ο Ιρανός βρίσκεται παράνομα στην Κύπρο και πιστεύεται πως είναι μέλος διεθνούς σπείρας διακίνησης ναρκωτικών.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία αναζητεί συνεργάτες του υπόπτου, ενώ παράλληλα, διεξάγει έρευνες για την ανεύρεση μεγάλης ποσότητας οπίου, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της, είχε στην κατοχή του ο Ιρανός.


Η Κύπρος θα πρέπει να ζητήσει προενταξιακή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στα πρότυπα της βοήθειας που έλαβαν οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Το σημείο αυτό περιλαμβάνεται σε ειδική μελέτη που εκπόνησε το Κυπριακό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου, αναφορικά με τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την εναρμονισιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η μελέτη του ΚΕΒΕ συστήνει την αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων, οι οποίες, όπως αναφέρει, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την βάση της οικονομίας και την προοπτική διαφόρων κλάδων της.

Η μελέτη θα υποβληθεί στην κυβέρνηση.


Συνεχίστηκε και σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, από το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και συγγενείς αγνοουμένων, η ενημέρωση των τουριστών για τις θηριωδίες του Τούρκου εισβολέα.

Κανένας από τους τουρίστες που είχαν πρόθεση να επισκεφθούν τις κατεχόμενες περιοχές δεν το έπραξαν όταν πληροφορήθηκαν τις βαρβαρότητες του κατοχικού στρατού.

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ και ένα χρόνο, έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία του ψευδοκράτους, αφού οι τουρίστες που περνούσαν το οδόφραγμα, άφηναν τεράστια ποσά στους παράνομους οικοδεσπότες των ελληνοκυπριακών περιουσιών.


Ογδοντα-τρία χρόνια κλείνουν φέτος από την αποτρόπαια γενοκτονία του αρμενικού λαού από τους τούρκους.

Η αρμενική κοινότητα στην Κύπρο, τίμησε σήμερα, σε εκδήλωση μνήμης, στη σχολή τυφλών, το ενάμισυ εκατομμύριο ομοεθνείς τους που σφαγιάστηκαν το 1915 στον βωμό του τουρκικού επεκτατισμού και της πραγματοποίησης του σχεδίου για παντουρκισμό ολόκληρης της Μικράς Ασίας.

Μέσα από την εκδήλωση, οι αρμένιοι της Κύπρου κατέστησαν σαφές ότι η αρμενική γενοκτονία που βαραίνει την συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας δεν πρέπει να παραμείνει ατιμώρητη.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ελλαδίτης βουλευτής και πρόεδρος του Ελληνο-αρμενικού Συνδέσμου Φιλίας, Θεόδωρος Κατσανέβας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής προς τους σφαγιασθέντες.

Στον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, τον οποίον μετέφερε στην εκδήλωση ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, τονίζεται ότι Αρμένιοι και Κύπριοι, θα πρέπει να διαφυλάξουν την ενότητα τους, με στόχο τη δικαίωση των δύο λαών.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, διάβασε ο ο διευθυντής του προεδρικού γραφείου της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, στον οποίο επισημαίνονται οι ταυτόσημοι στόχοι των δύο λαών με κύρια επιδίωξη την εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Νέο γύρο συνομιλιών για επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου και άρση του αδιεξόδου στο Μεσανατολικό, άρχισε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντένις Ρός, ο οποίος αφίχθη χθες στο Ισραήλ.

Ο αμερικανός διπλωμάτης εγκαινίασε τον νέο κύκλο συνομιλιών με συνάντηση του χθες βράδυ με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Οπως εκτιμάται, βασικός στόχος της αμερικανικής διπλωματικής εμπλοκής στο Μεσανατολικό, είναι η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην περιοχή, ο Ντένις Ρος, ο οποίος συνοδεύεται από τον ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Ιντικ, αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέσουν τοπικές βροχές, ενώ αναμένονται μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και γύρω στους 14 στα νότια παράλια.

Αύριο θα πέσουν και πάλι τοπικές βροχές και πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ το πρωί και δυνατοί 4 ως 5 Μποφόρ και τοπικά μέχρι 6 Μποφόρ το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 16, στη Λεμεσό 23 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 12 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 26 April 1998 - 15:27:58 UTC