Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εφυγε ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στη μία και σαράντα τα ξημερώματα, ύστερα από ανακοπή καρδίας, στο θεραπευτήριο "Υγεία", όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες δεκαέξι ημέρες.

Αφήνοντας πίσω του πολιτική ιστορία εξήντα χρόνων, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκατέλειψε τα εγκόσμια προκαλώντας την συγκίνηση δεκάδων πολιτικών σε όλο των κόσμο, αλλά και απλών πολιτών ανά το πανελλήνιο.


Η κηδεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα γίνει αύριο στις 6.00 το απόγευμα σε μια σεμνή τελετή στον Ιερό Ναό Αγίας Φιλοθέης.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως ο ίδιος επιθυμούσε χωρίς επισημότητες και επικήδειους λόγους.

Αμέσως μετά, η σορός του προέδρου θα ενταφιαστεί σύμφωνα πάντα με την επιθυμία του, στον περίβολο του ιδρύματος Καραμανλή στη Φιλοθέη, όπου βρίσκεται και το αρχείο για το έργο του.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο Εθνικό πένθος για το θάνατο του τέως προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές.


Βαθεία θλίψη και συγκίνηση για το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εξέφρασε σύσσωμος ο Πολιτικός Κόσμος στην Κύπρο.

Σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε μία από τις μεγάλες πολιτικές φυσιογνωμίες της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η ιστορική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει την Ελλάδα στην Ευρωπαική Οικονομική Κοινότητα, όπως ονομαζόταν τότε, αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης, υπήρξε μεγάλος σταθμός στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Με το κυπριακό πρόβλημα, προστίθεται στην ανακοίνωση, συνδέθηκε την περίοδο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Είχε κατά καιρούς την ευκαιρία να συμμετάσχει αποφασιστικά στη χάραξη της στρατηγικής αλλά και σε χειρισμούς του.

Υπήρξε μεγάλος πολιτικός με πανευρωπαική ακτινοβολία, κατηλήγει ο Γλαύκος Κληρίδης, που συνέβαλε σημαντικά στη σωστή προετοιμασία της Ελλάδας για την είσοδο της στον 21ο αιώνα.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την διασφάλιση της ελευθερίας και της άμυνας των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, θα συνεχίζονται μέχρι την υπογραφή της λύσης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε, επίσης, ότι η Εθνική Φρουρά έχει κάνει τεράστια άλματα στο θέμα του εξοπλισμού της με σύγχρονα μέσα, αλλά ταυτόχρονα και με τη στελέχωση νέων μονάδων και την εξύψωση του ηθικού της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τις δηλώσεις αυτές σε στρατόπεδο στον Κόρνο, όπου παρέστη στον εορτασμό για τον Μεγαλομάρτυρα Αγιο Γεώργιο, Προστάτη του Στρατού Ξηράς.

Σε δηλώσεις του στο ίδιο στρατόπεδο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι ο στρατός μας εξοπλίζεται με σύγχρονο οπλισμό.

"Θα δούμε, όμως στην πράξη όταν έλθει η μέρα," τόνισε ο Μακαριώτατος.


Ελλάδα και Κύπρος δεν επιθυμούν την ύπαρξη ενδεχομένου πολέμου στην περιοχή, αλλά σε τέτοια περίπτωση οι δύο χώρες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, Πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης, ύστερα από πρωινή συνάντηση του με τον Υπουργό Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ τόνισε επίσης ότι η αμυντική θωράκιση Ελλάδας και Κύπρου θα συνεχισθεί έως ότου βρεθούν συμφωνίες ή συνθήκες, που να διασφαλίζουν την ακεραιότητα των δύο χωρών και τα εθνικά τους συμφέροντα.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αμυνας, επεσήμανε τον συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης του κυρίου Τζογάνη, η οποία όπως είπε, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τους ακατάλυτους αδελφικούς και αγωνιστικούς δεσμούς Ελλάδας-Κύπρου.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ο κύριος Ομήρου, επιβεβαιώνει την σταθερή απόφαση του έθνους να συμπαραταχθεί για να ανακοπεί ο τουρκικός επεκτατισμός.


Οι αμερικανοί αξιωματούχοι που επισκέπτονται την Κύπρο, μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβάλει καμία συγκεκριμένη πρόταση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η εκτίμηση συνέχισε ο κύριος Κυπριανού είναι ότι συγκεκριμένες προτάσεις θα φέρει ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, όταν θα επισκεφθεί την Κύπρο την πρώτη Μαίου.

Αμεσος στόχος των αμερικανών συνέχισε ο κύριος Κυπριανού, είναι η επανέναρξη των συνομιλίων και σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις η πρόσκληση θα επιδοθεί πρίν από την Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Κάρτιφ, η πρώτη συνάντηση όμως θα ορίζεται μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί, συναντήθηκε και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος σημείωσε ότι οι προσπάθειες των αμερικανών, στρέφονται προς την σωστή κατεύθυνση.

Η ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο συνέχισε περιστράφηκε γύρω από τη δυναμική παρέμβαση των αμερικανών και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση, ώστε η διαχείρηση του Κυπριακού, να παραμείνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.


Με την κοινή τοποθέτηση ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν εξαρτάται από τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρχισαν σήμερα στη Λευκωσία οι εργασίες της δέκατης-τρίτης συνόδου της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Κύπρου- Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην ομιλία του ο συμπρόεδρος της επιτροπής Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Μονφίς, ανέφερε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι ένας στρατός κατοχής εμποδίζει την ενταξιακή πορεία ενός αναγνωρισμένου από τη διεθνή νομιμότητα κράτος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσφωνώντας την έναρξη των εργασιών, επανέλαβε την πρόσκληση προς τους τουρκοκυπρίους για συμμετοχή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαφορές που παρουσιάστηκαν στο θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων των οικοδόμων, αφού σήμερα έληξε η προθεσμία που είχαν θέσει, οι συντεχνίες στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να υποβάλει την μεσολαβητική του πρόταση.

Ο Υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Μουσιούττας δήλωσε το πρωί από την Λάρνακα ότι το υπουργείο αδυνατεί να υποβάλει οποιαδήποτε μεσολαβητική πρόταση γιατί και οι δύο πλευρές, παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους:

η μεν εργατική πλευρά ζητεί αυξήσεις της τάξης του δύο τοις εκατόν, η δε εργοδοτική πλευρά επιμένει σε μηδενικές αυξήσεις.

Οι συντεχνίες των οικοδόμων προειδοποίησαν σήμερα ότι θα λάβουν απεργιακά μέτρα, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις από την πλευρά τους, θα πάρουν τις αποφάσεις τους σε επίπεδο συλλογικών οργανώσεων.


Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν οι μόνιμοι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, από τις εννέα μέχρι τις έντεκα το πρωί.

Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι ζητούν την εφαρμογή της συμφωνίας που έγινε με τη κυβέρνηση το 1990 και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης ζητούν μεταξύ άλλων την πλήρωση ενενήντα έξι κενών θέσεων και την βελτίωση των προοπτικών ανέλιξης τους.

Ηδη, με την σύμφωνη γνώμη της ΠΑΣΥΔΥ και την έγκριση του ταχυδρομικού προσωπικού, η συντεχνία των υπαλλήλων αποφάσισε την αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία από τις τέσσερις Μαίου και Παγκύπρια εικοσιτετράωρη απεργία στις επτά Μαίου.


Στην Γαλλία, σαραντα-δύο τουρίστες τραυματίστηκαν, όταν το λεωφορείο τους ανατράπηκε μέσα σε σήραγγα, σε αυτοκινητόδρομο του Παρισιού.

Οι τουρίστες προέρχονταν από τον Καναδά, την Νέα Ζηλανδία και την Νότιο Αφρική, και επτά από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά όταν παγιδεύθηκαν στα συντρίμμια του λεωφορείου.

Οι επτά επιβάτες απεγκλωβίστηκαν από σωστικά συνεργεία, ενώ το δυστύχημα προκάλεσε συγκοινωνιακό χάος, αφού προκλήθηκε σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 10 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 23 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 12, στη Λεμεσό 24 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 23 April 1998 - 16:27:45 UTC