Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη!

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, γιόρτασαν χθες βράδυ την Βασιλίδα των εορτών και την πανήγυρι των πανηγύρεων, την Ανάσταση του Κυρίου.

Στην Κύπρο, οι Ελληνες Χριστιανοί γιόρτασαν την Ανάσταση με την ελπίδα και την πίστη στην Ανάσταση της σκλαβωμένης πατρίδας μας.

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, της Ακολουθίας, πρόεστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου.

Σε Πασχαλινή εγκύκλιό του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι η Ανάσταση του Χριστού, προδιαγράφει και την δική μας Ανάσταση, αρκεί όλοι ενωμένοι να πιστέψουμε και να αγωνιστούμε για αυτήν.

Χέρι με χέρι, αναφέρει ο Μακαριώτατος, θα ανεβούμε τον Γολγοθά αδούλωτοι, ανυποχώρητοι και αποφασιστικοί, για να συναντήσουμε και εμείς τον Αναστημένο Χριστό σε κάθε γωνιά της σκλαβωμένης γης μας.

Μετά την Ακολουθία της Ανάστασης, συγγενείς αγνοουμένων και μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, οργάνωσαν λαμπαδηφορία, αφιερωμένη στους 1619 αγνοουμένους.

Η λαμπαδηφορία, ξεκίνησε από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη και κατέληξε στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Οι λαμπαδηφόροι μετέφεραν το Αγιο Φώς στο Οδόφραγμα και άναψαν πυρά, εκφράζοντας την ευχή, όπως η Ανάσταση του Κυρίου, φέρει την πολυπόθητη ελευθερία στην Κύπρο, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την ανεύρεση όλων των αγνοουμένων.


Στις 10.00 το πρωϊ στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Ενωρίτερα, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, έγινε η τελετή ένδυσης του Μακαριωτάτου με την αρχιερατική στολή, παρισταμένων ιερέων και επισήμων.

Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και η συνοδεία του κατήλθαν εν πομπή στον Ιερό Ναό, όπου τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης και διαβάστηκε το ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες.

Παρέστησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου και πλήθος κόσμου.

Αμέσως μετά τη λιτανεία, ο Μακαριώτατος ανήλθε στο Μέγα Συνοδικό, όπου αντήλλαξε ευχές και τσούγκρισε πασχαλινά αυγά με τους επισήμους και το λαό.


Στο πλευρό των εθνοφρουρών μας ήταν και αυτή την Κυριακή του Πάσχα, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο στο Σταυροβούνι, ευχήθηκε όπως η Ανάσταση του Κυρίου φέρει και την Ανάσταση για την Κύπρο, που δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την επανένωση του μοιρασμένου νησίου και η ειρήνη στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, επεσήμανε ότι τις δύσκολες τούτες ώρες που περνά ο τόπος μας, επιβάλεται να επικρατήσει ενότητα και περισσότερη επιμονή για λύση του κυπριακού.

Τις ευχές του για γρήγορη επίλυση του κυπριακού εξέφρασαν ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο αποχωρών αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο νέος αρχηγός του στρατεύματος.


Ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην πραγματοποίηση τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί προωθούν τετραμερή διάσκεψη, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι τέτοια διάσκεψη είναι απαράδεκτη και θα αποτελέσει φοβερό προηγούμενο.

Ωστόσο, ο κύριος Κυπριανού, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, συμφώνησε με την πραγματοποίηση διάσκεψης με συμμετοχή εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υπό το συντονισμό του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Εν τω μεταξύ, ο κύριος Κυπριανού χαιρέτισε τη δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναγκασθεί να δεχθεί ένταξη μιάς διχοτομημένης Κύπρου, αυτό θα σημαίνει κλείσιμο του δρόμου της Τουρκίας προς την Ευρωπαίκή Ενωση.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να κινήσει τους μοχλούς πίεσης προς την τουρκική πλευρά, προκειμένου να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί προς τις επιταγές τόσο των Ηνωμένων Εθνών, όσο και του διεθνούς δικαίου.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ο κύριος Κρανιδιώτης

ανέφερε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα μας προτείνουν οι Τόμας Μίλλερ και Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Εξάλλου, ο κύριος Κρανιδιώτης χαρακτήρισε ως συμπαθή τη δήλωση του Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.


Με τραυματισμούς από κροτίδες και συλλήψεις σημαδεύτηκε η Ανάσταση.

Στις 2.15 το πρωί, ο Ανδρέας Οδυσσέως 18 ετών από την Κάτω Δευτερά, τραυματίσθηκε στον αυχένα από βεγγαλικό που ρίφθηκε από άγνωστο, ενώ βρισκόταν στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Αστυνομικό όχημα μετέφερε τον Οδυσσέως στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε θλαστικό τραύμα στην αυχενική χώρα και του έγινε συρραφή.

Στη Λάρνακα, ο δωδεκάχρονος Σόλων Πολυβίου τραυματίσθηκε σοβαρά στο αριστερό μάτι, ενώ ασχολείτο με το άναμμα της λαμπρατζιάς, όταν ακούστηκε έκρηξη που πιθανόν να οφείλεται σε κροτίδα.

Στην Ξυλοφάγου, ο δεκαεξάχρονος Παναγιώτης Μαρίνος Σπετσιώτης, υπέστη σοβαρά εγκαύματα, όταν τα ρούχα του πήραν φωτιά ενώ βρισκόταν κοντά στην λαμπρατζιά.

Στην Λεωφόρο Τσερίου στην Λευκωσία, εξερράγη γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα εκρηκτικός μηχανισμός τύπου υδροσωλήνα, σε τηλεφωνικό θάλαμο καταστρέφοντας τον ολοσχερώς.

Εξάλλου, τα μεσάνυκτα στις Βρυσούλλες εξερράγη επίσης αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός τύπου υδροσωλήνα, στο αυτοκίνητο της Βάσως Μιχαήλ Ανδρέου.

Το αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι της Ανδρέου υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία κατέσχε χθες βράδυ μεγάλο αριθμό κροτίδων.

Στην κατοχή του Πανίκου Δημητρίου 36 ετών από τα Κονιά, βρέθηκαν 616 χειροποίητες κροτίδες.

Ο Δημητρίου συνελήφθη και αφού κατηγορήθηκε γραπτώς αφέθη ελεύθερος.

Στην Λεμεσό συνελήφθη το ζεύγος Ομήρου από τα Κάτω Πολεμίδια, σχετικά με υπόθεση παράνομης κατοχής και πώλησης κροτίδων έναντι του ποσού των 40 λιρών.

Ο Ανδρέας Ομήρου τέθηκε υπό κράτηση ενώ η σύζυγος του αφέθηκε ελεύθερη.


Μικρή επιδείνωση παρουσίασε μιάμισυ ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η κατάσταση της υγείας του Πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ύστερα από επιβράδυνση της καρδιο-αναπνευστικής λειτουργίας των πνευμόνων του.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του κυρίου Καραμανλή, το επόμενο 48ωρο, κρίνεται καθοριστικό για τη μετέπειτα κατάσταση της υγείας του, αποφεύγουν ωστόσο να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, που εκδόδηκε το μεσήμερι, αναφέρει επί λέξει "επισημάνθηκαν ανωμαλίες στη καρδιακή και νεφρική λειτουργία οι οποίες αποκαταστάθηκαν με τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις".

Οι ιατροί του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αντιμετώπισαν την κατάσταση με ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Στις δύο και τριάντα το πρωί, δημιουργήθηκε παροδική ανεπάρκεια στα νεφρά, γεγονός που ανησύχησε ιδιαίτερα.

Μία ώρα αργότερα, με τεχνική υποστήριξη αλλά και φάρμακα επετεύχθη ο καθαρισμός του αίματος, με αποτέλεσμα τα νεφρά να λειτουργήσουν απόλυτα φυσιολογικά.

Το ιατρικό δελτίο αναφέρει ότι το τελευταίο 24ωρο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνεχίζει να βρίσκεται υπό καταστολή και υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.


Στην Χεβρώνα, ένας εβραίος έποικος και ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκαν ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών, για ένα δια-φιλονικούμενο κομμάτι γής.

Το επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ τριών εβραίων εποίκων και οκτώ Παλαιστίνιων βοσκών, με αιτία τα θερμοκήπια που έκτισαν οι εβραίοι, γειτονικού οικισμού, στα νότια της Χεβρώνας.

Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών ένας έποικος σκοτώθηκε, ενώ δεύτερος τραυματίστηκε κρίσιμα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της περιοχής.

Εξάλλου, τραυματίσθηκε θανάσιμα ένας Παλαιστίνιος βοσκός και το πτώμα του βρέθηκε αργότερα από άνδρες της ισραηλινής αστυνομίας, οι οποίοι εξαπέλυσαν ανθρωποκηνυγητό για εντοπισμό και σύλληψη των Παλαιστινίων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα σχηματίζονται λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και τοπικά μέτριοι μέχρι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσε στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 12 στα νότια και ανατολικά.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες μόνο παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 22 στα νότια παράλια και τους 20 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 27 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 13, στη Λεμεσό 24 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 10 και τέλος στον Πρόδρομο 20 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 19 April 1998 - 15:27:56 UTC