Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την ανάγκη για εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, και ιδιαίτερα του αμερικανικού, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τονίζει η Κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, με αφορμή δηλώσεις του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό θα συνεχίσει μέχρι την επίλυση του προβλήματος, λόγω των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτείων και της παγκόσμιας κοινότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κληθείς να σχολιάσει τον διαχωρισμό που έκανε ο κύριος Χόλμπρουκ, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Σάββατο, μεταξύ της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κύριος Στυλιανίδης τόνισε πως είναι σαφές ότι τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν και διαπραγματεύονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους εκπροσώπους της.


Στην Αθήνα, ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι ο κύριος Χόλμπρουκ πρέπει να κατανοήσει πως η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος της Τουρκίας.

Κάλεσε επίσης τον κύριο Χόλμπρουκ να συμβάλει προκειμένου η Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κύριος Ρέππας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την συμβολή των ενδιαφερομένων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, για να λυθεί το Κυπριακό.


Ως θετικές αξιολογεί τις επαφές του Ρίτσιαρντ Χίλμπρουκ, ο Ραούφ Ντενκτάς, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές του θέσεις για διακρατικές συνομιλίες.

Περεταίρω εκτιμά ότι η ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό έχει μεταβάλει τις υφιστάμενες παραμέτρους.

Εξάλλου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, δήλωσε από την Αττάλεια όπου βρίσκεται για τις διακοπές του μπαϊραμιού, ότι το Κυπριακό δεν πρόκεται να λυθεί εύκολα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι χωρίς τίμημα είναι δύσκολο να πετύχει η Τουρκία στο Κυπριακό.

Ο Τζέμ παραδέχθηκε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει δυσκολίες τις οποίες όμως είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει.

Θέλουμε συμφωνία, υπέδειξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφεθούν στο έλεος οι Τούρκοι της Κύπρου.


Αξιολογώντας τη συσχέτιση των περιφερειακών εξελίξεων και των σχέσεων ανάμεσα στους πρωταγωνιστές τους, ο Αμερικανός Πρεσβευτής Κένεθ Μπριλ, παραπέμπει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου, για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κύριος Μπριλ, σημείωσε ότι μια από τις εξελίξεις που παρατηρήθηκε στην περιοχή και όχι μόνο στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Δεκέμβρη.

Ο κύριος Μπριλ μιλούσε ύστερα από φιλοφρονητική επίσκεψη στον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Κληθείς εξάλλου να διευκρινίσει την αναφορά του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, σε Κύπρο και Κυπριακή Δημοκρατία, ο κύριος Μπριλ είπε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ εκφράζει ο ίδιος άριστα τις θέσεις του.


Οι δηλώσεις του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ αποκάλυψαν τις σκέψεις και τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμά ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου στον ΛΟΓΟ, ο Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η ικανοποίηση των ευρωπαϊκών προσανατολισμών της Τουρκίας.

Ο κύριος Κυπριανού επεσήμανε ως αρνητικό στοιχείο τον διαχωρισμό της Κύπρου από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως διατυπώθηκε στις δηλώσεις Χόλμπρουκ και εξέφρασε την πρόθεση του να ζητήσει άμεσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου.

Ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι δηλώσεις Χόλμπρουκ αποκαλύπτουν τον πραγματικό στόχο της αμερικανικής πρωτοβουλίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι για τον ίδιο ήταν αναμενόμενες.


Ως μη σοβαρές και απογοητευτικές, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναφορικά με τη διάρκεια της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

Οι δηλώσεις του κυρίου Λυσσαρίδη έγιναν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα λάβει μέρος σε διάσκεψη των αρχηγών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης.

Ο κύριος Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι την εμπλοκή των ΗΠΑ επιβάλλουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και "όχι τα δικά μας" όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι αν φύγει ο Χόλμπρουκ, θα έρθει κάποιος άλλος.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε τον Ρίτσαρντ Χόμπρουκ να στραφεί προς τον Ντενκτάς και την Αγκυρα.


Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι τα συμφέροντα των Αμερικανών δεν θα εκλείψουν μέχρι το χρονικό περιθώριο που εκβιαστικά έθεσε ο κύριος Χόλμπρουκ και για λόγους άσκησης πιέσεων στη δική μας πλευρά για περαιτέρω υποχωρήσεις.

Σχολιάζοντας εξάλλου, τις δηλώσεις Χόλμπρουκ, ο κύριος Κουτσού επεσήμανε ότι η αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε από την Κυπριακή Κυβέρνηση και ως τέτοια την αποδέκτηκε η Ευρώπη.

Αποδοχή της λογικής που ανέπτυξε ο κύριος Χόλμπρουκ θα οδηγούσε την πλευρά μας σε επικίνδυνες ατραπούς σημείωσε ο Νίκος Κουτσού.


Να πάμε ξανά στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη και τον Τούρκο ομόλογό του στρατηγό Χακί Καρανταγί.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, την προεδρία της οποίας ασκεί αυτό το εξάμηνο η Ελλάδα.

Οπως δήλωσαν οι κύριοι Τζογάνης και Καρανταγί στο επίκεντρο της συζήτησης τους ήταν στρατιωτικά θέματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών που έχουν σχέση με το ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

Επίσης, ο Πτέραρχος Τζογάνης διέψευσε πληροφορία ότι η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη στρατιωτικού διαλόγου Ελλάδας- Τουρκίας.


Δεν θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για την ημέρα του Πάσχα, προσκύνημα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, λόγω των απαράδεκτων μέτρων που επέβαλαν οι κατοχικές αρχές.

Οπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, το κατοχικό καθεστώς αξιώνει την πληρωμή δεκαπέντε στερλινών, ως άδεια εισόδου από κάθε άτομο που μεταβαίνει στα κατεχόμενα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι εάν τα μέτρα ανακληθούν, τότε το Γραφείο θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για πραγματοποίηση του αναβληθέντος προσκυνήματος σε μεταγενέστερη ημερομηνία η οποία θα ανακοινωθεί στον Τύπο.


Διάταγμα τετραήμερης προσωποκράτησης εξέδωσε το πρωί το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στον Μάριο Στυλιανού και στον Ηρακλή Σωτηρίου από το Ζακάκι, σχετικά με τα αδικήματα που διερευνά εναντίον τους η αστυνομία και αφορούν βία στα γήπεδα και επίθεση με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης.

Οπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας, οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι λίγο μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΠΟΕΛ-Ομόνοιας το Σάββατο, συνεπλάκησαν με τέσσερις νεαρούς έξω από περίπτερο στο Στρόβολο, με αφορμή την έκβαση του αγώνα.

Ο Ηρακλής Σωτηρίου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα γι'αυτό και η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο κατά πόσο είχε εμπλακεί και ο ίδιος στα επεισόδια ή εάν δέχθηκε επίθεση από άλλους οπαδούς.

Τετραήμερη προσωποκράτηση επεβλήθη επίσης και στον τρίτο συλληφθέντα για τα επεισόδια στο Μακάρειο, Ζαχαρία Γεωργίου από τις Βρυσούλλες.


Ενας Λιβάνιος πολίτης νεκρός και άλλοι τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε το πρωί στα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ.

Η βόμβα εξερράγη σε δρόμο κοντά στο χωριό Μάρκαμπα, δεκαέξι χιλιόμετρα νότια της πόλης Μαρχαγιούν στη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.

Οπως πιστεύεται, η βόμβα τοποθετήθηκε από αντάρτες της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χισμπολλάχ.

Αναφορικά εξάλλου, με την πρόσφατη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της Χαμάς Μοχιεντίν Σαρίφ, Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε το πρωί ότι ο Σαρίφ δολοφονήθηκε από συνεργάτες του στην στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης λόγω διαφωνιών.

Για την δολοφονία του Σαρίφ κρατούνται πέντε Παλαιστίνιοι, ενώ οι αρχές ασφαλείας του Ισραήλ αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη στο επεισόδιο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τις αυγινές ώρες θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη σε μερικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 11 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23 στα νότια παράλια και στους 21 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 27 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 11, στη Λεμεσό 22 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 16 με 5.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 6 April 1998 - 16:27:31 UTC