Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σύσσωμο το ελληνικό έθνος τιμά σήμερα την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας και την θυσία των ηρώων του 1821.

Στην Κύπρο εψάλη το πρωί δοξολογία σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης νήσου και πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις στην παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατωτικής ηγεσίας του τόπου.

Στη Λευκωσία, η δοξολογία εψάλη στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος δίνουν τον διπλωματικό και πολιτικό αγώνα για την τελική δικαίωση, χωρίς να λογαριάζουν τις αντιξοότητες, τα εμπόδια και την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς.

Μετά τη δοξολογία, ο Μακαριώτατος ανέπεμψε δέηση για απελευθέρωση, επιστροφή, και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.


Τον χαιρετισμό της παρέλασης στην πρωτεύουσα, δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, πλαισιούμενοι από τον Πρέσβυ της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλους επισήμους.

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος η μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία, παλαιοί πολεμιστές, πρόσκοποι και σωματεία.

Συγκινητική ήταν η διέλευση μαθητών με πινακίδες στις οποίες αναγράφονταν τα ονόματα όλων των κατεχομένων σχολείων.

Σε δηλώσεις του ύστερα από την παρέλαση, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι στον αγώνα που διεξάγουμε για φυσική και εθνική επιβίωση, αντλούμε διδάγματα από την Ελληνική Επανάσταση.

Η σημερινή επέτειος, ανέφερε ο Μακαριώτατος, μας υποδεικνύει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, και τόνισε παράλληλα την ανάγκη για ενότητα και συστράτευση για αντιμετώπιση των κρίσιμων καιρών.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρέστησαν στην δοξολογία στην Μητρόπολη.

Στη συνέχεια, σύσωμη η ηγεσία παρακολούθησε τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην οδό Πανεπιστημίου.

Παρά την συνεχή βροχόπτωση χιλιάδες λαού παρακολούθησαν τα τμήματα του στρατού ξηράς, των τεθωρακισμένων, του πυροβολικού και άλλων σωμάτων που πήραν μέρος στην παρέλαση.

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος δήλωσε ότι η ενότητα και η ομοψυχία του ελληνικού λαού αποτελούν τις καλύτερες εγγυήσεις για την εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα, αλλά και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.


Ελυσε την σιωπή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στο θέμα κατά πόσον υπήρξε ή όχι συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση για την υποβολή πρότασης για τους Ες 300 από τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, στην αμερικανίδα ομόλογό του.

Κατ' αρχήν ο Πρόεδρος Κληρίδης, παρατήρησε ότι μια τέτοια μέρα, όπως η σημερινή, δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να αντλήσουμε διαφωνίες ή συμφωνίες και διευκρίνισε ότι υπάρχει μια τεράστια-κατά την έκφρασή του- συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και ότι το καθετί γίνεται κατόπιν συνεννόησης.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι ο κύριος Πάγκαλος δεν υπέβαλε εισήγηση ή πρόταση για τους Ες 300, αλλά απαντούσε σε επιχειρήματα, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι ένα μορατόριουμ υπερπτήσεων δεν μπορεί να λύσει το θέμα των πυραύλων.

Η Κύπρος, συνέχισε ο κύριος Κασουλίδης, χρειάζεται τους πυραύλους και θα τους φέρει, εκτός εάν εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η παραγγελία.

Επί του θέματος ερωτήθη και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για εξεύρεση τρόπων που θα μειώσουν την ένταση στην Κύπρο επαναλαμβάνοντας ότι το προβλήμα είναι καθαρά πολιτικό.


Διεθνές σκάνδαλο έχει ξεσπάσει με κατηγορούμενη την Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκο εναντίον του Ιράκ, μετά την αποκάλυψη ότι πετρέλαιο δισεκατομμυρίων δολλαρίων διοχετεύεται στη διεθνή αγορά από το Ιράκ μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν τα Ηνωμένα Εθνη, το Ιράκ προβαίνει σε παράνομες πωλήσεις ακάθαρτου πετρελαίου, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολλαρίων, μέσω των συνόρων του με την Τουρκία και την θαλάσσια πρόσβαση προς τον Περσικό Κόλπο, παραβιάζοντας τις κυρώσεις του Συμβούλιου Ασφαλείας.

Η μαζικότερη πώληση πετρελαίου γίνεται στα ιρανοτουρκικά σύνορα, και κυρίως στις ορεινές περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, οι οποίες διευκολύνουν την μυστική μεταφορά του πετρελαίου με φορτηγά και την μετέπειτα διοχέτευσή του στη μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με το εμπράγκο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ιρακινή κυβέρνηση έχει μόνο το δικαίωμα ανταλλαγής πετρελαίου αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολλαρίων στη διεθνή αγορά, έναντι φαρμάκων και τροφίμων.

Η ανταλλαγή επιτρέπεται κάθε έξι μήνες και διενεργείται υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.


Αίμα σε σχολείο.

Σε μικρή πόλη της Αμερικανικής πολιτείας Αρκάνσας, δύο αγόρια, έντεκα και δεκατριών ετών, οπλισμένα με αυτόματα όπλα, πυροβόλησαν εν ψυχρώ ομάδα μαθητριών.

Αποτέλεσμα ο θάνατος τεσσάρων από αυτές και μιάς καθηγήτριας και ο τραυματισμός άλλων έντεκα ατόμων.

Οι δύο νεαροί, ντυμένοι με στολές παραλλαγής, έστησαν ενέδρα στις μαθήτριες, λίγο μετά το μεσημέρι και έπειτα εξαφανίστηκαν μέσα σε κοντινό δάσος, για να συλληφθούν λίγο αργότερα από την αστυνομία.

Στην κατοχή των νεαρών βρέθηκαν εννέα πιστόλια και πυροβόλα όπλα, ενώ οι αρχές του σχολείου ανέφεραν ότι ένας από αυτούς είχε απενεργοποιήσει το σύστημα συναγερμού, για να παρασύρει τις μαθήτριες στον περίβολο του σχολείου.

Η επίθεση με πυροβόλα όπλα είναι η τρίτη που διενεργείται σε αμερικανικά σχολεία τους τελευταίους πέντε μήνες.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Εκπαίδευσης τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν έντεκα χιλιάδες βίαια επεισόδια σε σχολικούς χώρους με τη χρήση όπλων, από τα οποία επτά χιλιάδες ήταν ληστείες και τέσσερις χιλιάδες σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον, ο οποίος εκτελεί περιοδεία στην Αφρική, δήλωσε βαθιά λύπη και αποτροπιασμό για το επεισόδιο, το οποίο συνέβη στην πολιτεία απ' όπου κατάγεται και στην οποία είχε διατελέσει κυβερνήτης.

Στο ίδιο το σχολείο, μαθητές οργάνωσαν ολονύχτια αγρυπνία στην μνήμη των νεκρών μαθητριών και της καθηγήτριας τους.


Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ενωση αρχίζει οριστικά χωρίς την Ελλάδα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Δίδοντας το πράσινο φώς για την Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, στην οποία θα συμμετέχουν αρχικά έντεκα χώρες, η Επιτροπή σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη, που έχει καθορίσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, και θα τεθούν σε εφαρμογή την πρώτη Ιανουαρίου 1999.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά και η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για να εντάξει την δραχμή στον μηχανισμό του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Εκτός από την Ελλάδα, δεν θα συμμετάσχουν στη νομισματική ένωση, η Σουηδία, η Βρετανία και η Δανία, αποφασίζοντας οι ίδιες την αποχή τους.

Ο οικονομικός επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκθείασε την προσπάθεια των χωρών μελών να τηρήσουν τα κριτήρια και τόνισε ότι η Νομισματική Ενωση είναι το μεγαλύτερο βήμα για μεγαλύτερη Ευρωπαική Ενοποίηση.


Δύο νεαρά άτομα από τη Βρετανία συνελήφθησαν στη χώρα τους, με βάση στοιχεία που δόθηκαν στην ΙΝΤΕΡΠΟΛ, ως ύποπτοι για τρεις διαρρήξεις που διεπράχθησαν πρόσφατα στην Πάφο και για κλοπή διαμαντιών και άλλων ειδών αξίας πέραν των εβδομήντα χιλιάδων λιρών.

Συγκεκριμένα, ο Ρόμπερτ Τζον Τάλμποτ, 21 ετών και η φίλη του Κάθριν Λόϊς Κινγκ, είχαν έρθει στη Κύπρο στις 15 περασμένου Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την απόλυση του Τάλμποτ από τις βρετανικές φυλακές.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και τα αποτελέσματα των δακτυλοσκοπικών εξετάσεων, ο Τάλμποτ φέρεται να ενέχεται, μαζί με τη φίλη του, σε διαρρήξεις τριών καταστημάτων στην Πάφο.

Στον τόπο διαμονής των δύο υπόπτων, στη Βρετανία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα σχετικά με τα κλαπέντα.

Σύμφωνα με την κυπριακή Αστυνομία, θα κινηθούν αμέσως οι διαδικασίες για την έκδοση διατάγματος κράτησής τους στην Κύπρο.


Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε το πρωί εικοσιεννιάχρονος από την Αμμόχωστο για υπόθεση πλαστογράφησης εγγράφων και απόσπασης δεκάδων χιλιάδων λιρών.

Υποπτος είναι ο Ανδρέας Νικολαϊδης κάτοικος Λάρνακας, ο οποίος, σύμφωνα με τον αστυνομικό ανακριτή, πλαστογράφησε έγγραφα ενοικιαγοράς και απέσπασε από διάφορες τράπεζες στην Λάρνακα χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις τριανταδύο χιλιάδες λίρες.

Ο Νικολαϊδης παρουσιαζόταν ως αγοραστής, εγγυητής και μάρτυρας.


Διεξάγονται απόψε οι πρώτοι αγώνες τις ημιτελικής φάσης του ποδοσφαιρικού κυπέλου Κύπρου.

Στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος η Ανόρθωση αντιμετωπίζει τον Εθνικό Αχνας και στο Παφιακό στάδιο ο ΑΠΟΠ τον Απόλλωνα.

Οι δύο αγώνες αρχίζουν στις 7.00 το βράδυ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ως νοτιοανατολικοί μέτριοι, 4 ως 5 Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν και πάλι νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικιοί μέτριοι, 4 ως 5 Μποφόρ και τοπικά 6 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 2, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 3, στη Λεμεσό 16 με 5, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 2 και τέλος στον Πρόδρομο 4 με ένα βαθμό υπό το μηδέ.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 25 March 1998 - 15:28:12 UTC