Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ολοκληρώνοντας τις επαφές του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, αναχώρησε πριν από λίγο από την Κύπρο, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Επόμενος σταθμός του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών θα είναι η Αθήνα, όπου θα έχει μονοήμερες επαφές και στη συνέχεια η Αγκυρα.

Ακολούθως ο κύριος Κόρντοβεζ θα μεταβεί στη Γενεύη όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού για ανασκόπηση των αποτελεσμάτων των επαφών του για το Κυπριακό.

Με αντικείμενο επίσης το αποτέλεσμα της περιοδείας Κόρντοβεζ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Λονδίνο του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών με τον εκπρόσωπο της Βρετανικής Κυβέρνησης για το Κυπριακό Ντέιβητ Χάνεϋ.


Είναι πολύ νωρίς να μιλά κανείς για ναυάγιο των προσπαθειών για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, εκτιμά ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της αποστολής του Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι θέσεις του Ντενκτάς, αλλά η αντικειμενικότητα και η έκθεση που θα υποβάλει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και η μετέπειτα συμπεριφορά του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η τουρκική αδιαλλαξία, παρατήρησε ο κύριος Αναστασιάδης, είναι δεδομένη, και συνεπώς βαραίνει όσους έχουν την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας να δείξουν αποφασιστικότητα και να πάρουν μέτρα όσον αφορά ένα διεθνές πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο για 24 χρόνια.


Εάν δεν εγκριθεί η αύξηση της εισφοράς για την άμυνα, θα υπάρξει πρόβλημα για τους εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς στο μέλλον, υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Σε πρωϊνές δηλώσεις του ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι για τους εξοπλισμούς που έχουν προγραμματιστεί δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα, αλλά, επισήμανε, θα υπάρξει ανάγκη μείωσης των δαπανών, στο μέλλον.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή η οικονομία της Κύπρου μπορεί να αντέξει τη μικρή αύξηση της εισφοράς που προτείνεται, κατά μία δηλαδή, ποσοστιαία μονάδα.

Ανέφερε, επίσης, ότι από τις μέχρι τώρα επαφές που είχε με τα τρία από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα απεκόμισε την εντύπωση ότι θα υπάρξει θετική στάση στο θέμα της αύξησης της εισφοράς για την άμυνα.

Ο κύριος Χριστοδούλου συναντήθηκε ήδη με τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, και, όπως είπε, ελπίζει ότι θα υπάρξει επίσης θετική προσέγγιση από το ΑΚΕΛ και τους Ενωμένους Δημοκράτες.


Ο Θεός να μας καταξιώσει να ψάλλουμε τον Εθνικό Υμνο στην Κερύνεια και σε όλα τα σκλαβωμένα μας μέρη, ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετά το πέρας του μνημοσύνου των Κυπρίων εθελοντών που αγωνίστηκαν κατά την εθνική παλιγγενεσία του 1821 καθώς και σε όλους τους αγώνες του έθνους.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλουριώτισσα, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, των κομμάτων, άλλων αρχών και πλήθους κόσμου.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, εξήρε την προσφορά των συμπατριωτών μας που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας καθώς καί όλων των ηρώων της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας.


Στην Πάφο, στα Χανδριά και στην Ορά εξάλλου, τελέστηκαν μνημόσυνα ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Στον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στα Χανδριά, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, τελέστηκε το μνημόσυνο των τριών ηρώων της Πιτσιλιάς, Στυλιανού Λένα, Σωτήρη Τσαγγάρη και Δημητράκη Χριστοδούλου.

Τους αγώνες και τη θυσία των τριών ηρώων εξήρε στο επιμνημόσυνο λόγο ο πρώτος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

Στην Ορά στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας, τελέστηκε το μνημόσυνο του ήρωα Πετράκη Κυπριανού.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδη.

Στην Πάφο, στον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου, τελέστηκε το μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Γερούδη.


Στη Λευκωσία, τελέσθηκε το πρωί στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης το εικοστό-όγδοο ετήσιο μνημόσυνο του τομεάρχη της ΕΟΚΑ και πρώην Υπουργού Εσωτερικών Πολύκαρπου Γιωρκάτζη.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, υπουργοί, άλλοι επίσημοι και εκπρόσωποι κομμάτων ή οργανώσεων.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ενώ μετά το πέρας του μνημοσύνου τελέσθηκε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο Κληρίδη, τους οικείους του Γιωρκάτζη, επισήμους και συνεργάτες του δολοφονηθέντος αγωνιστή.


Αφιερωμένη στον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων ήταν και σήμερα η εκστρατεία διαφώτισης στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, από το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και τους συγγενείς αγνοουμένων.

Στο οδόφραγμα βρίσκονταν το πρωί τουρίστες από το Ισραήλ, οι οποίοι αφού έτυχαν διαφώτισης για τις θηριωδίες του Αττίλα, σε ένδειξη συμπαράστασης δεν μετέβησαν στα κατεχόμενα.

Την προσπάθεια διαφώτισης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από τους Τούρκους, ενίσχυσαν σήμερα μέλη του Πολιτιστικού Συνδέσμου "Η Ασσια".


Στο πλαίσιο του δεκατου-τέταρτου μαραθωνίου Αγάπης αγνοουμένων, κυκλοφορησαν σήμερα σε όλες τις εκκλησίες ειδικά δελτάρια για ενίσχυση του ταμείου αγννουμένων.

Τα έσοδα των εισφορών θα διατεθούν για τις ανάγκες των άπορων οικογενειών των αγνοουμένων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με εγκύκλιό του σε όλους τους ναούς της ελεύθερης Κύπρου, κάλεσε τον κυπριακό λαό να συνειδητοποιήσει τον αγαθοεργό σκοπό του μαραθωνίου και να ενισχύσει την ευγενή αυτή πρωτοβουλία των κέντρων νεότητας του νησιού.

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε να είναι ο τελευταίος μαραθώνιος για τους αγνοουμένους και σύντομα όλοι οι αγνοούμενοι ελεύθεροι και υγιείς να ενωθούν με τις οικογένειές τους.


Καλλιτεχνική αγωνιστική εκδήλωση διοργάνωσαν το πρωί στο αμφιθέτρο της Σχολής Τυφλών η συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων Κερύνειας και η Ομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης της κατεχόμενης πόλης.

Στόχος της εκδήλωσης, όπως ανέφερε η Δήμαρχος Ελλη Λεπτού, είναι η γνωριμία των παιδιών της Κερύνειας με τον τόπο τους, η ενδυνάμωση της θέλησης για επιστροφή στη γη των πατέρων τους και η εμμονή στην διεκδίκηση των καταπατημένων δικαιωμάτων τους.

Σε χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος παρότρυνε τους νέους να συνεχίσουν τον αγώνα για τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και τόνισε ότι ο λαός της Κύπρου σε αυτούς στηρίζεται για τη διατήριση άσβεστης της φλόγας της επιστροφής και της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί.


Σε κεντρικό δρόμο του Δήμου Δαλιού δόθηκε το όνομα της αστυνομικού λοχία Φλωρίνας Κώστα Παπακώστα, η οποία παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και σκοτώθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος της.

Στη διάρκεια εκδήλωσης στο Δάλι τιμήθηκε η μνήμη της αδικοχαμένης αστυνομικού της Τροχαίας, καθώς και του τέως δημάρχου Δαλιού Γιάννη Γρούτα, ο οποίος είχε πάρει την πρωτοβουλία για τίμηση της μνήμης της Φλωρίνας.

Την απόφαση υλοποίησε ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Νικολάου σε συνεργασία με τον Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο.

Μετά την τελετή, έγινε αποκάλυψη της οδικής πινακίδας, σε σημείο του παλαιού δρόμου Λεμεσού-Λευκωσίας.


Πυρκαγιά κατέκαυσε εργοστάσιο επίπλων και ταπετσαρίας στην Οδό Ομήρου στον Στρόβολο.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυκτα, προσλαμβάνοντας μεγάλη έκταση.

Για την κατάσβεσή της χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, απεσόβησε τον κίνδυνο επέκτασής της σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, το εργοστάσιο δεν ήταν ασφαλισμένο, τα δε αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου για την εκλογή προέδρου και μελών στο Κοινοβούλιο, σε μια εκλογική διαδικασία, η οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζεται ούτε από το Βελιγράδι ούτε και από τη Διεθνή Κοινότητα.

Στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά και η προσέλευση είναι μαζική.

Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ηγέτης της Δημοκρατικής Ενωσης του Κοσσυφοπεδίου είναι ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα αφού τις εκλογές μποϋκοτάρουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Εν τω μεταξύ, ενώ τα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από το πρωί, αύριο οι Σέρβοι θα πραγματοποιήσουν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του αιτήματος των Αλβανών για απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Γιουγκοσλαβία.


Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην έρημο του Κουβέιτ, πραγματοποιούν από σήμερα οι Αμερικανικές δυνάμεις με τον στρατό του Εμιράτου, ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στόχος των γυμνασίων είναι να αυξηθεί το επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας.

Στην διάρκεια ανάλογων γυμνασίων που είχαν πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου είχαν σκοτωθεί δύο Κουβεϊτιανοί στρατιώτες.

Εξάλλου, την πρώτη του επίσκεψη στη Βαγδάτη, έπειτα από τη συμφωνία Ιράκ- Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τις επιθεωρήσεις οπλικών συστημάτων, πραγματοποίησε σήμερα ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ, επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του διεθνούς οργανισμού.

Κατά την άφιξη του, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι επικρατεί ένα νέο πνεύμα συνεργασίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που θα έχει με Ιρακινούς υπευθύνους, θα είναι εποικοδομητικές.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα δίνουν τοπικές βροχές καθώς και χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά και ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο και πάλιν οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα με ενδεχόμενο να πέσουν τοπικές βροχές και χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα, κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 9, στη Λεμεσό 17 με 9 στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο τρεις με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 22 March 1998 - 16:27:37 UTC