Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία ζητείται αναζωογόνηση της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού, επέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Ο κύριος Κόρντοβεζ, ύστερα από το γεύμα που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών και η δική του αποστολή διέπονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το κυπριακό, τα οποία αναφέρονται σε διακοινοτικές συνομιλίες.

Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ μπορεί να αλλάξει το στάτους της διαδικασίας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ενημέρωσε ήδη το Συμβούλιο Ασφαλείας, για την πρόθεση του Ραούφ Ντενκτάς, να επιδιώξει αλλαγή του στάτους των συνομιλιών, από διακοινοτικές σε διακρατικές.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, επιφυλάχθηκε να σχολιάσει την συνάντηση Κληρίδη-Κόρντοβεζ, της νέας συνάντησης του Ντιέγκο Κόρντοβεζ με τον Ραούφ Ντενκτάς, σήμερα το απόγευμα και την αυριανή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Εξωπραγματική και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της βουλής Σπύρος Κυπριανού την θέση του Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ότι επαφίεται στις δύο κοινότητες η εξεύρεση βάσης για διάλογο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι η θέση της τουρκικής πλευράς που διατυπώθηκε χθές από τον Ραούφ Ντενκτάς, περί συνομιλιών δύο κρατών, είναι πρόκληση όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.

Ενωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως η πλευρά μας, θα πρέπει να εμμείνει στην μή αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών.

Καταλήγοντας σημείωσε, ότι ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ανέφερε πως ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού για το κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του, καθώς εκπροσωπεί ένα διεθνή οργανισμό.


Ελλάδα και Κύπρος επαναβεβαίωσαν σήμερα την σταθερή απόφαση των δύο Κυβερνήσεων για ενίσχυση και αναβάθμιση του ενιαίου αμυντικού χώρου και προώθηση του εξοπλιστικού προγράμματος της Κύπρου.

Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου είχε το μεσημέρι στην Αθήνα, πολύωρη συνάντηση με τον ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε και με τον υφυπουργό εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

Από την Αθήνα ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ Μάριος Παπαηλία μεταδίδει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αφέθηκαν στις τέσσερις το απόγευμα, ελεύθεροι από το κατοχικό καθεστώς οι δύο ψαράδες Ανδρέας Κωνσταντίνου και Γεώργιος Λευτέρη Ζέλου από την Δερύνεια.

Οι ψαράδες μεταφέρθηκαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών.

Ενωρίτερα, οι Κωνσταντίνου και Ζέλου είχαν προσαχθεί ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Οι Τούρκοι αρνήθηκαν μέχρι στιγμής να παραδώσουν και την βάρκα των δύο ψαράδων, οι οποίοι είχαν απαχθεί στην θαλάσσια περιοχή Κάππαρη, στο Παραλίμνι, το περασμένο Σάββατο.


Οι Βρετανοί ανέβαλαν τις στρατιωτικές ασκήσεις στον Ακάμα, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για την περίοδο από τις εικοσιτρείς μέχρι τις εικοσιεπτά Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Δημήτρης Ηλιάδης, δήλωσε ότι η απόφαση, λήφθηκε από τους Βρετανούς σήμερα το πρωί και ήδη ενημερώθηκε σχετικά, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Η διεξαγωγή των ασκήσεων στον Ακάμα έχει αναβληθεί μέχρι τον Απρίλιο, μέχρις ότου εξευρεθεί εναλλακτικός χώρος για τα Βρετανικά γυμνάσια.


Απέτυχε τουρκοκυπριακή προσφυγή σε βρετανικό δικαστήριο, που είχε ως στόχο την παρεμπόδιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, βάσει πρόνοιας στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.

Τουρκοκυπριακές οργανώσεις προσέφυγαν σε βρετανικό δικαστήριο, ζητώντας από τη Βρετανία να παρέμβει, με σκοπό την παρεμπόδιση της ένταξής της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση και με νομικό επιχείρημα ότι η Συμφωνία Ζυρίχης- Λονδίνου, δεν επιτρέπει την ένταξη της Κύπρου, σε οργανισμό απ' όπου απουσιάζουν η Ελλάδα και η Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φόρεϊν Οφις, το δικαστήριο δεν ασχολήθηκε καν με το κύριο νομικό επιχείρημα της προσφυγής, αλλά στήριξε την απόφασή του στη βρετανική νομοθεσία και συγκεκριμένα στον "Περί Κύπρου Νόμο 1960".

Η σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με το δικαστή, δεν περιέχει τίποτα που να υπονοεί συνέχιση κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Βρετανίας επί της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σε εξονυχιστικές έρευνες προέβη η Αστυνομία στην περιοχή Κολοσσίου, για ανεύρεση οπλισμού.

Οι έρευνες άρχισαν έπειτα από πληροφορία του Αρχηγείου Αστυνομίας, ότι χθες βράδυ, στην συγκεκριμένη περιοχή, θεάθηκαν άγνωστοι οι οποίοι ασχολούντο ύποπτα, σκάβοντας.

Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκαν ανιχνευτές μετάλλων και εκσκαφέας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν ανευρέθη ότιδήποτε.


Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την πάταξη της πορνείας και των ναρκωτικών, πραγματοποίησε χθες βράδυ η Αστυνομία Πάφου.

Ειδικά κλιμάκια του αρχηγείου και της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, ερεύνησαν όλα τα καμπαρέ, μπυραρίες και δισκοθήκες, μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καταγγέλθηκαν αρκετά νυκτερινά κέντρα, τα οποία, δεν είχαν άδεια ποτού και μουσικής και παραβίαζαν το ωράριο λειτουργίας τους.

Ελεγχος έγινε και προς τις ξένες καλλιτέχνιδες, σ'ότι αφορά τις άδειες παραμονής τους.


Τη λήψη δέσμης άμεσων και δραστικών μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας, πρότεινε το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό ανακοίνωσε σε σημερινές του δηλώσεις, ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Θεμιστοκλέους, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, η οποία τιμάται στις 22 Μαρτίου.

Οπως επισημαίνει σε μήνυμα του ο κύριος Θεμιστοκλέους, η υδατική κατάσταση πλησιάζει τα όρια ολέθρου, γι'αυτό και η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με την μείωση του παρεχόμενου νερού για σκοπούς άρδευσης και ύδρευσης, την αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων αφαλατωμένου θαλάσσιου νερού και την χρήση ανακυκλωμένου νερού, για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών.


Σε τρία περίπου χρόνια από σήμερα αναμένεται να είναι έτοιμο το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί, στο χώρο ανέγερσης του νέου νοσοκομείου, στην περιοχή Αθαλάσσας.

Το Νέο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας, ανέφερε ο κύριος Σολωμής, θα παραδοθεί δεκαεπτά μήνες νωρίτερα απο ότι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Το έργο θα στοιχίσει γύρω στα πενήντα εκατομμύρια λίρες και θα είναι χωρητικότητας τετρακοσίων-τριάντα κλινών, με δυνατότητα επέκτασης σε εξακόσιες.

Στο νέο νοσοκομείο θα απασχολούνται συνολικά χίλια-εξακόσια άτομα και όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, στόχος είναι να καταστεί ένα από τα αξιολογότερα νοσηλευτήρια της Μέσης Ανατολής.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο μικρά αεροσκάφη - ένα δικινητήριο Τσέσνα 310 και ένα μονοκινητήριο Τσέσνα 152 - συγκρούστηκαν, εν ώρα πτήσης, πάνω από το Λος Αντζελες, με τραγική συνέπεια, οι δύο πιλότοι τους και άλλο ένα άτομο να βρουν τραγικό θάνατο.

Τα συντρίμμια των δύο αεροσκαφών, έπεσαν πάνω σε μία μονοκατοικία και ένα τετραόροφο συγκρότημα κατοικιών, στο προάστειο Κορόνα, 64 χιλιόμετρα ανατολικώς του Λος Αντζελες.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Αεροπορίας, δήλωσε ότι τα αίτια της σύγκρουσης διερευνώνται, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, εάν ο τρίτος νεκρός ήταν επιβάτης του ενός εκ των δύο αεροσκαφών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και αναμένονται λίγες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά όπου κατά τόπους θα σχηματιστεί παγετός.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς.

Αύριο σταδιακά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και το απόγευμα θα πεσουν βροχές οι οποίες σε μερικές περιοχές πιθανόν να συνοδεύονται από βροντές, ενώ στα ορεινά και ημιορεινά θα πεσουν χιόνια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ και παροδικά σε μερικες περιοχές 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη για να καταστεί το απόγευμα μέχρι κυματώδης, ιδιαίτερα στα νότια και δυτικά.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 13 βαθμούς στο εωστερικό και στους 15 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 5, στη Λεμεσό 16 με 6 στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 3 και τέλος στον Πρόδρομο ένας με τρεις βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 20 March 1998 - 17:27:21 UTC