Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν θέμα παροχής εγγυήσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που ακυρωθεί η άφιξη των πυραύλων Ες-300 στην Κύπρο.

Αυτό άφησε να νοηθεί με δηλώσεις του το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ.

Ο αμερικανός διπλωμάτης απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της πρότασης και δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με την Κυπριακή κυβέρνηση και όχι με τους δημοσιογράφους.

Ο κύριος Μίλερ πρόσθεσε ότι δεν ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση, απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει την στάση του Ραούφ Ντενκτάς για τις συνομιλίες.

Ο Τόμας Μίλερ σημείωσε επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει συνομιλίες αύριο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, την Τρίτη με τον Ραούφ Ντενκτάς και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα και την Αγκυρα.


Εμπλοκή της Κύπρου στην Ιρακινή κρίση παρουσιάζει ο Βρετανικός τύπος, δημοσιεύοντας πληροφορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ιρακινές εταιρείες που εδρεύουν στη Λεμεσό.

Σε σημερινό της δημοσίευμα, η εφημερίδα "Ντέηλυ Τέλεγκραφ" δημοσιεύει σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το Ιράκ έχει αναπτύξει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο από εταιρείες "βιτρίνα" και Νοτιοαμερικανικές τράπεζες.

Η Βρετανική εφημερίδα, η οποία δεν επικαλείται συγκεκριμένη πηγή, αναφέρει ότι πολλές Ιρακινές επιχειρήσεις "βιτρίνα" έχουν συσταθεί στη Λεμεσό, οι οποίες επιβλέπουν την επιχείρηση "ξεπλύματος" εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλάριων.

Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ τα ποσά αυτά χρησιμοποιούνται για αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, παραβιάζοντας έτσι τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη.

Η διαδικασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχίζει με την μεταφορά τεράστιων χρηματικών ποσών σε δηνάρια πρός την Ιορδανία, όπου μετατρέπονται σε δολλάρια, και μεταφέρονται σε Νοτιοαμερικανικές τράπεζες, κυρίως στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Στο ίδιο το Ιράκ, για πρώτη φορά έπειτα από την επίτευξη της συμφωνίας με τα Ηνωμένα Εθνη, ο Ιρακινός ηγέτης Σάνταμ Χουσέιν, πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση εκτός της πρωτεύουσας Βαγδάτης, περιοδεύοντας στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Ο Σάνταμ Χουσέιν επισκέφθηκε την περιοχή της Μοσούλης, όπου και έτυχε θερμής υποδοχής από πλήθος πολιτών.


Να περάσουμε τώρα στο συγκλονιστικό θέμα της διακρίβωσης της τύχης του αγνουμένου Ανδρέα Κασάπη.

Ο αμερικανός διπλωμάτης Τόμας Μίλερ δήλωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι μόνο τα οστά του Κασάπη βρέθηκαν σε τάφο έξω από την Ασσια.

Στη Λευκωσία το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική εξέλιξη τη διακρίβωση της τύχης του 16χρονου, το 1974, αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε για το ίδιο θέμα, ότι η διακρίβωση της τύχης ενός μόνο αγνουμένου, δεν είναι αρκετή.

Οι αγνοούμενοι είναι πάρα πολλοί και υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετοί ζούσαν στη Μικρά Ασία μετά την εισβολή, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Επομένως, πρόσθεσε, υπάρχουν άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και αγωνιζόμαστε για την επιστροφή τους στις πατρογονικές τους εστίες.


Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα την ημέρα της Ορθοδοξίας.

Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία προέστη της θείας Λειτουργίας η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ορθοδοξία, στην αίθουσα τελετών του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις έξι και δεκαπέντε και θα μεταδοθεί απ'ευθείας από την τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε το πρωί το νόημα της σημερινής εορτής.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Το μήνυμα της λαϊκής ενότητας υλοποιείται στις πλατειές μάζες του λαού, δήλωσε σήμερα στην Πάφο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Σχολιάζοντας εξάλλου, δημοσιεύματα που αναφέρονται στη συμμετοχή πραξικοπηματιών στην κυβέρνηση Κληρίδη, ο κύριος Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι εάν υπάρχουν στοιχεία θα πρέπει να κατατεθούν για να διερευνηθεί το θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος στον χώρο του κέντρου, δεδομένης της κρίσης στις σχέσεις ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, ο κύριος Λυσσαρίδης τόνισε ότι αυτό αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη, και καμιά ηγεσία δεν μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη αυτού του στόχου, από τη στιγμή που το ζητεί η βάση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά το πέρας του μνημοσύνου των ηρώων της Τσάδας, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Βλαδίμηρου Ηρακλέους και Ανδρέα Χριστοδούλου.


Το Δημοκρατικό Κόμμα, είτε μόνο είτε με άλλα κόμματα, θα προωθήσει την ιδέα δημιουργίας νέου σοσιαλδημοκρατικού σχήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των διαγραφέντων, ο κύριος Κυπριανού, είπε ότι αυτό θεωρείται παρελθόν για το ΔΗΚΟ, και αρνήθηκε να σχολιάσει εάν στο συνέδριο του κόμματος θα συμμετάσχουν ο Αλέξης Γαλανός και ο Ντίνος Μιχαηλίδης.

Ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το συνέδριο θα αποτελέσει την απαρχή για μια νέα πορεία και θα επιφέρει ριζικές αλλαγές τόσο στην ηγεσία, όσο και στη βάση της.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής, προέβη σε δηλώσεις μετά το μνημόσυνο των ηρώων της Κισσόνεργας.


Εάν οι ξένοι ενδιαφέρονται για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή προς την Τουρκία και όχι προς τη δική μας πλευρά, δήλωσε ο Υπουργός Αμύνης Γιαννάκης Ομήρου.

Τα εξοπλιστικά μας προγράμματα προχωρούν κανονικά εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ανέφερε ο κύριος Ομήρου, επισημαίνοντας ότι θέματα εθνικής ασφάλειας δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται.

Αναφορικά με την ημερομηνία τέλεσης των εγκαινίων της αεροπορικής βάσης "Ανδρέας Παπανδρέου", ο Υπουργός Αμύνης είπε ότι θα καθοριστεί μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, και τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία, δεν είναι τα εγκαίνια, αλλά ότι η βάση είναι ήδη επιχειρησιακά έτοιμη για να ανταποκριθεί στον σκοπό δημιουργίας της.


Αλλοιώτικο ήταν το κλίμα που επικρατούσε σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, αφού στη σκέψη όλων των παρευρισκομένων, ήταν το γεγονός της συγκλονιστικής εξακρίβωσης της τύχης του αγνοουμένου, Ανδρέα Κασάπη.

Μπροστά από το συρματόπλεγμα του Αττίλα, ψάληκε το πρωί δέηση, για ελευθερία και επιστροφή και για εξακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

Η αντικατοχική εκδήλωση που ακολούθησε, ήταν αφιερωμένη, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις εκατόν-δεκαέξι αγνοούμενες γυναίκες της τουρκικής εισβολής.

Με δηλώσεις του στο ΛΟΓΟ, ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Αντικατοχικού Κινήματος, Αρης Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι αντιπροσωπεία μελών του ΠΑΚ και συγγενών αγνοουμένων πρόκειται να μεταβεί τον Μαϊο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου με επαφές που θα έχει με γερουσιαστές ή ακόμη και με τον Πρόεδρο Κλίντον, θα αξιώσει την υπόσχεση της αμερικανικής κυβέρνησης για άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, τόσο για το θέμα των αγνοουμέων, όσο και για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.


Διεξήχθη σήμερα η αναπληρωματική εκλογή Δημάρχου του κατεχόμενου δήμου της Λύσης με υποψήφιους τους Ανδρέα Τοφιά και Κωστή Κωστέα.

Σε μία, περίπου, ώρα αναμένεται να γίνει γνωστό το τελικό αποτέλεσμα.

Το ρεπορτάζ ετοίμασε ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους οκτώ στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικές όμως νεφώσεις που θα σχηματισθούν το απόγευμα, δυνατό να δώσουν λίγες βροχές στις ορεινές κυρίως περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί, ασθενείς 3 μποφόρ το πρωϊ, και μέτριοι 4 ως 5 μποφόρ, το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιό χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 9, στη Λεμεσό 20 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 8 March 1998 - 15:27:14 UTC