Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε το απόγευμα στην πρώτη του συνεδρία μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενημέρωσαν το σώμα για τις εξελίξεις στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, μετά τις επαφές των Χάνς Βαν Ντεν Μπρουκ και Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Το Εθνικό Συμβούλιο, συζήτησε επίσης προκαταρκτικά και το θέμα της σύστασης του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.


Ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες που είχε με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναχώρησε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κύπρο, με διάσκεψη τύπου που έδωσε το πρωϊ στο Λήδρα Πάλας.

Ο κύριος Βαν Ντεν Μπρουκ, δήλωσε ότι αποκόμισε την αίσθηση, ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην προσπάθεια διευθέτησης του θέματος της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου- Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε πάντως, ότι χρειάζεται και η συνεργασία των τουρκοκυπρίων και εξέφρασε εκ νέου την λύπη του, γιατί ο Ραούφ Ντενκτάς δεν δέκτηκε να τον συναντήσει.

Επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα των διεργασιών, απέφυγε να αναφερθεί επί της ουσίας του θέματος, ξεκαθάρισε όμως, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν, ανεξαρτήτως της ανταπόκρισης των τουρκοκυπρίων.

Ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ήταν κατηγορηματικά αρνητικός αναφορικά με το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση, να αναγνωρίσει τους τουρκοκύπριους, ως οντότητα.

Πάντως, μία παρέμβαση του εκπροσώπου της βρετανικής Προεδρίας, Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο οποίος συνόδευσε τον Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ στο ταξίδι του, ξεκαθάρισε ότι, η πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για το θέμα της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα επιδωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.


Η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση ακόμη, να ορίσει πότε θα υποβληθεί η πρόταση για την συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μετά την σημερινή πρώτη συνεδρία του νέου υπουργικού συμβουλίου, δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμα γι'αυτό το θέμα από την ευρωπαϊκή ενωση.

Εξάλλου, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τον επίσημο διορισμό του Γιώργου Βασιλείου, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα για τον διορισμό του Γιώργου Βασιλείου, αποτέλεσε κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου.

Οπως ανέφερε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο διαπραγματευτής με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ενεργεί σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική και τις εκάστοτε θέσεις της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ο Γιώργος Βασιλείου, δεν θα έχει εξουσία ανάληψης δεσμεύσεων, χωρίς εντολή και συγκατάθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο υπουργός εξωτερικών, είναι το κατ'εξοχήν πρόσωπο που εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία και ασκεί την εκτελεστική εξουσία, ενώ ο Γιώργος Βασιλείου δεν θα υποκαθιστά τον Υπουργό εξωτερικών, σε θέματα επικυρώσεων ή θέματα που αφορούν θεσμικές καταστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Εξαιρετικά τεταμένη είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, έπειτα από στρατιωτικές επιχειρήσεις Σερβικών στρατευμάτων, στις οποίες έχουν σκοτωθεί είκοσι Αλβανοί και δύο αστυνομικοί.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας, ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις, που διεξάγονται στην ορεινή περιοχή Ντρένιτσε, έχουν στόχο τον εντοπισμό και την σύλληψη μελών του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου".

Σε μία άλλη εξέλιξη, το Αλβανικό Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε, ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, στις βόρειες περιοχές της χώρας που συνορεύουν με την Γιουγκοσλαβία, λόγω της αυξημένης έντασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο διέψευσε πληροφορίες ότι συζητείται η πιθανότητα αποστολής Αμερικανικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κέβιν Μπέϊκον, είπε ότι το θέμα, αποτελεί αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων με συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν τω μεταξύ, σε μία προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και αργότερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Σέρβων Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.


Ο Διοικητής της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, απέρριψε ως εντελώς ανυπόστατους και αβάσιμους τους ισχυρισμούς που μετέδωσε ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός, ότι η ανακοίνωση της ανεύρεσης των ογδόντα κιλών ναρκωτικών, έγινε σε προεκλογική περίοδο, για να παραπλανηθεί πιθανόν το εκλογικό σώμα.

Εν τω μεταξύ, η συνέχεια της υπόθεσης διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από τη Βουλγαρία στην Κύπρο, δόθηκε στο Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο ανανέωσε για άλλες έξι ημέρες την κράτηση του Στέλιου Γεωργίου Καττή, 57 ετών, εστιάτορα από την Ορμήδεια.

Ο αστυνομικός ανακριτής ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα ναρκωτικά διοχετεύονταν στην Κύπρο, σε σάκκους καρβούνων και σε αποσκευές εργατριών και καλλιτέχνιδων και ο Καττής παραλάμβανε τα ναρκωτικά και τα διέθετε προς πώληση.

Ο εγκέφαλος της σπείρας Δημήτρης Φράγκου, τριαντα-τριών ετών, από την Αραδίππου, κρατείται από τις ελληνικές αρχές και αναμένεται να εκδοθεί στην Κύπρο εντός των ημερών.


Συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, έδωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Σε απογευματινές του δηλώσεις, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν ήταν στόχος του να θίξει ή να πληγώσει τον κύριο Λυσσαρίδη, και γι'αυτό το λόγο δεν χρειαζόταν, όπως είπε, ούτε ή επίθεση, ούτε τα επίθετα.

Ο κύριος Κυπριανού, πρόσθεσε, ότι δεν είναι σωστό να υπονομεύει ο ένας τον άλλο, ενώ αναφερόμενος στην επιλογή της ΕΔΕΚ, όπως είπε, για υποστήριξη Γλαύκου Κληρίδη, τόνισε ότι δεν ήταν έκπληξη για το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού και στις εκλογές του 1993, τα δεδομένα της εποχής επέβαλλαν και πάλι την επιλογή Κληρίδη.


Οικογενειάρχης βιοπαλαιστής, πατέρας τεσσάρων ανήλικων παιδιών εγκαταστάθηκε το πρωί, αυθαίρετα, σε προσφυγική κατοικία στον Συνοικισμό Ανθουπόλεως, δίπλα από το σπίτι στο οποίο διαμένει η πεθερά του και αρνείτο επίμονα να αποχωρήσει.

Ο Βάσος Στυλιανού ζητούσε επίμονα από τις αρμόδιες αρχές να του παραχωρήσουν έγκριση, για εγκατάσταση στην συγκεκριμένη κατοικία, από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Η αρμόδια υπηρεσία, μετέβη στον Συνοικισμό Ανθουπόλεως, επιμένοντας στην αποχώρηση του Στυλιανού και της οικογένειας του, από την εν λόγω κατοικία, η οποία έχει παραχωρηθεί σε άλλη επταμελή προσφυγική οικογένεια.

Το τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως παραχώρησε άλλη κατοικία στην οικογένεια του Στυλιανού, στον Συνοικισμό Στρόβολος Δύο, όμως ο τελευταίος επιμένει να εγκατασταθεί στην συγκεκριμένη κατοικία, η οποία βρίσκεται δίπλα από το σπίτι της πεθεράς του.


Εκκληση για ήπιο κλίμα στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, για την ανανέωση των συμβάσεων απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας.

Ο Ανδρέας Μουσιούττας μιλούσε στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ προηγουμένως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δέχθηκε χωριστά τις εκτελεστικές επιτροπές του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.


Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη πέρασε στην αιωνιότητα, σαν μία πραγματική Θεά της Ελλάδος.

Σήμερα, συγγενείς, αγαπημένα της πρόσωπα αλλά και απλοί φίλοι, βρέθηκαν στο πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας, για να τοποθετήσουν στον τάφο της λίγα λουλούδια, εκφράζοντας έτσι, την απέραντη εκτίμησή τους για το έργο που άφησε πίσω της.

Το πρωί, εψάλη στον τάφο της μεγάλης αυτής Ελληνίδας, επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 στα παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Αργότερα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν με ενδεχόμενο να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθνείς, 3 μποφόρ, το πρωϊ και μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 20 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 7, στη Λεμεσό 21 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 5 και τέλος στον Πρόδρομο 14 με 5 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 6 March 1998 - 18:27:13 UTC