Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Καθοριστικές εξελίξεις για την έκβαση την προεδρικών εκλογών τροχιοδρομούνται αυτή την ώρα, καθώς συνέρχονται η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα και οι Ενωμένοι Δημοκράτες, στο ξενοδοχείο "Χίλτον", για να αποφασίσουν την στάση που θα τηρήσουν στον δεύτερο γύρο.

Παράλληλα, αυτή την ώρα αποφασίζει και το κόμμα των Φιλελευθέρων ποιόν θα υποστηρίξει την Κυριακή, ενώ αργότερα απόψε αναμένεται να αποφασίσουν και οι Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές.



Να δούμε τώρα αναλυτικά τις εξελίξεις της ημέρας και τις επαφές των Βάσου Λυσσαρίδη και Γιώργου Βασιλείου.

Νωρίς το απόγευμα ο Βάσος Λυσσαρίδης είχε συνάντηση στο Προεδρικό με τον Γλαύκο Κληρίδη.

Μετά τη συνάντηση, ο κύριος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης του επέδωσε γραπτώς την απάντηση του στην πρόταση της ΕΔΕΚ, για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και για συνεργασία σε άλλα θέματα.

Η απάντηση, είπε ο κύριος Λυσσαρίδης, είναι θετική, χωρίς οποιαδήποτε επιφύλαξη.

Στην επιστολή Κληρίδη, συνέχισε, δεν υπάρχει ούτε και η επιφύλαξη για το φορολογικό, την οποία είχε εκφράσει χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά στην εισήγηση Λυσσαρίδη για μετατροπή του Εθνικού Συμβουλίου σε Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διέψευσε κατηγορηματικώς φήμες, ότι είχε προσυμφωνήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη το θέμα πιθανής συνεργασίας.


Κρατώντας κλειστά τα χαρτία του και παραπέμποντας στις απογευματινές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου συναντήθηκε στη διάρκεια της ημέρα με τον Γιώργο Ιακώβου και τον Γλαύκο Κληρίδη.

Οπως ανέφερθηκε, μετά τη συνάντηση με τον κύριο Ιακώβου, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για το κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Βασιλείου ανέφερε πως η απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών, θα ληφθεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Βασιλείου μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με το πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Πάντως, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών αναχώρησε από το προεδρικό μέγαρο χώρις να ρίξει, με τις δηλώσεις του φώς στο παρασκήνιο.

Επέστρεψε αργότερα και είχε νέα συνάντηση με το πρόεδρο Κληρίδη.

Χαρακτηριστικό του προβληματισμού που διακατείχε τον πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, είναι το γεγονός ότι προτίμησε να περπατήσει για λίγο μετά το τέλος της συνάντησης.

Εξάλλου, νωρίς το πρωί ο κύριος Βασιλείου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

Οπως ανέφερε ο κύριος Βασιλείου εκτός από το δεύτερο γύρο των εκλογών, συζητήθηκε και η προοπτική μιας ευρείας συνεργασίας στο χώρο του κέντρου.


Την άμεση απομάκρυνση του Σπύρου Κυπριανού, από την Προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, ζήτησε ο Αλέξης Γαλανός σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι.

Ο κύριος Γαλανός δήλωσε ότι θα πρέπει μετά τις Προεδρικές εκλογές να συγκλιθεί εκλογικό συνέδριο, το οποίο, όπως είπε, να ετοιμαστεί από ανεξάρτητη επιτροπή, και να γίνει εκλογή νέας ηγεσίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της συνάντησης του με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Αλέξης Γαλανός διέψευσε ότι σκόπιμα δεν τον συνάντησε χθες, προσθέτοντας ότι σήμερα το πρωϊ είχε συνάντηση μαζί του, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για την ενότητα και την ενίσχυση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία ότι το ενενήντα τοις εκατόν που τον υποστήριξε στον πρώτο γύρο, στον δεύτερο γύρο θα υποστηρίξει τον Γλαύκο Κληρίδη.


Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού ανακοίνωσε το πρωί, λεπτομέρειες αναφορικά με την απόφαση της παγκύπριας συνδιάσκεψης του Κινήματος να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη.

Ειδικότερα, ο κύριος Κουτσού είπε ότι η απόφαση των Νέων Οριζόντων, λήφθηκε ύστερα από συμφωνία τους με τον Πρόεδρο Κληρίδη στο θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ευρείας αποδοχής.

Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ότι πιθανή λύση του Κυπριακού θα βασίζεται σε μετασχηματισμό του υφιστάμενου κράτους.

Εν τω μεταξύ, ο κύριος Κουτσού σχολιάζοντας το μικρό ποσοστό που εξασφάλισαν οι Νέοι Ορίζοντες, ανέφερε

ότι "Νιώθουμε δικαιωμένοι αδικαίωτοι.

Οι προτάσεις μας, είπε, δεσπόζουν, αλλά τα ποσοστά μας μειώθηκαν."


Απόψε ή αύριο, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αναμένεται να τοποθετηθεί κατά πόσο θα υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο, έναν εκ των δύο υποψηφίων.

Το πρωί, αντιπροσωπεία των Οικολόγων συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κληρίδη, στον οποίο επέδωσαν γραπτό κείμενο με τις θέσεις τους στο κυπριακό, αλλά και σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία, περίπου, ώρα, ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, κληθείς να απαντήσει αν οι Οικολόγοι θα τοποθετηθούν, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την αποψινή ή αυριανή συνεδρία της Παγκύπριας συντονιστικής γραμματείας του κινήματος.


Επίθεση από δύο λιοντάρια του Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού, δέχθηκε δεκαοκτάχρονος από τη Λεμεσό, όταν εισήλθε παράνομα τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά τραύματα στο χέρι.

Πρόκειται για τον εθνοφρουρό Αντώνη Ιγνατίου, ο οποίος προσπάθησε να χαϊδέψει τα δύο λιοντάρια, ενώ αυτά βρίσκονταν μέσα στο κλουβί τους.

Ο Ιγνατίου, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Η Αστυνομία, εξετάζει πώς ο Ιγνατίου και η φίλη του που τον συνόδευε, κατάφεραν να εισέλθουν στο χώρο του Ζωολογικού Κήπου ενώ ήταν κλειστός.


Και πέμπτο άτομο καταζητείται για την χθεσινοβραδυνή υπόθεση τοποθέτησης βόμβας στη Λεμεσό.

Ο Σάββας Ηλία, ο οποίος συνελήφθη επ'αυτωφώρω με την βόμβα στο χέρι, ομολόγησε ότι τον πλήρωσαν με το ποσό των διακοσίων λιρών για να τοποθετήσει την βόμβα, και κατονόμασε τους συνεργάτες του.

Εναντίον του Ηλία και των τριών άλλων συλληφθέντων Ευριπίδη Παφίτη, Γεώργιου Χαραλάμπους και Προκόπη Σεραφείμ, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εξέδωσε οκταήμερο διάταγμα προσωποκράτησής τους.


Εννέα βυζαντινές εικόνες ανακάλυψε στο Μόναχο η γερμανική αστυνομία στην κατοχή του ελλαδίτη εμπόρου έργων τέχνης Σεραφείμ Δρίτσουλα.

Οι εικόνες πωλήθηκαν στον Δρίτσουλα από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέτ.

Οι έρευνες έγιναν στην γκαλερί και στο σπίτι του Δρίτσουλα στο Μόναχο και επεκτάθηκαν στο εξοχικό του στη Σκιάθο, όπου μετέβη και ο αστυνόμος Τάσος Παναγιώτου.

Τις εννέα εικόνες αναγνώρισε ως προερχόμενες από εκκλησίες στα κατεχόμενα, ο ειδικός βυζαντινολόγος Θανάσης Παπαγεωργίου.


Μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών ανακάλυψε η Αστυνομία, έπειτα από πληροφορία στην τοποθεσία Μάζουλους μεταξύ Πάνω Πύργου και κρατικού δάσους.

Πρόκειται για ένα μαρσίπ, δύο μάουζερ, δύο μπρεν, ένα στεν, πέντε τυφέκια, μια σφαιροθήκη του στέρλιγκ, μία ξιφολόγχη, μία συσκευή τηλεφώνων, δύο σφαιροθήκες του μπρεν, δέκα σφαιροθήκες του στεν, τέσσερις σφαιροθήκες τυφεκίου, μία σφαιροθήκη του Μ-58 και τρεις χιλιάδες φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

Ολα τα ανευρεθέντα είναι σε μη χρησιμοποιήσιμη κατάσταση.

Ο οπλισμός μεταφέρθηκε στον αστυνομικό σταθμό Κάτω Πύργου και στη συνέχεια στο Αρχηγείο Αστυνομίας για επιστημονικές εξετάσεις.


Νέες αεροπορικές επιθέσεις κατά των Κούρδων σημειώθηκαν σήμερα, από Τουρκικά αεροσκάφη που σφυροκόπησαν θέσεις Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ.

Εκπρόσωπος των Τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας τόνισε ότι την επιδρομή πραγματοποίησαν αεροσκάφη τύπου Εφ-16, τα οποία είχαν απογειωθεί από το Ντιγιάρμπακίρ, εναντίον θέσεων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, στην ορεινή περιοχή Μετίνα, στην Ιρακινή πλευρά των συνόρων.

Η δήλωση αυτή, έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες διαψεύσεις της Τουρκίας, όσον αφορά τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ, το οποίο έπαψε να τελεί υπό τον έλεγχο της Βαγδάτης, μετά τον πόλεμο στον Κόλπο, το 1991.


Οι Αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, θα είναι έτοιμες να επιτεθούν στο Ιράκ, εντός μίας εβδομάδας, δήλωσε σήμερα ο στρατηγός των πεζοναυτών, Αντονι Ζίνι, εβρισκόμενος εντός του αεροπλάνου που μετέφερε τον Αμερικανό Υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν, στο Μπαχρέϊν.

Το Μπαχρέϊν αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του Αμερικανού Υπουργού, στις χώρες του Κόλπου, η οποία αποσκοπεί στην εξασφάλιση υποστήριξης των Αράβων, σε μία πιθανή Αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ.

Στους κόλπους της διπλωματίας

πάντως, έντονο είναι το παρασκήνιο για την αποφυγή μίας στρατιωτικής σύρραξης.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αναμένεται να συναντηθεί με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού τις εξελίξεις στην κρίση με το Ιράκ.

Ο Κόφι Ανάν έχει ανακοινώσει πως θα ήταν πρόθυμος να μετέβαινε στη Βαγδάτη, αλλά μόνο στην περίπτωση που τα πέντε μόνιμα μέλη, κατέληγαν σε μία κοινή πρόταση που θα ήταν αποδεκτή και από το Ιράκ.

Σε μία άλλη εξέλιξη το Ιράκ υποστήριξε σήμερα Ρωσική πρόταση, ώστε να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες της Ειδικής Επιτροπής, η επιθεώρηση όλων των επίμαχων προεδρικών τοποθεσιών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και ψυχρός και σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι, ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στον ένα βαθμό στο εσωτερικό και στους 3 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη για να καταστεί μέχρι το μεσημέρι τοπικά ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 16 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 1, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 16 με 3, στη Λεμεσό 17 με 4, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 3 και τέλος στον Πρόδρομο 5 βαθμούς με δύο υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 11 February 1998 - 16:27:18 UTC