Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος Γλαύκος Κληρίδης μιλώντας το πρωί σε παγκύπρια συγκέντρωση της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού δήλωσε πώς δεν διεκδικεί την ανανέωση της θητείας του για τον προεδρικό θώκο, αλλά γιατί νιώθει, όπως είπε, ότι έχει ακόμα να προσφέρει.

Ζητά την ανανέωση της θητείας του, συμπλήρωσε, γιατί πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει στο εθνικό θέμα, αλλά και γιατί, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν πρέπει να γίνουν άλλα λάθη.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις για να δηλώσει ότι η υποψηφιότητα του υποστηρίζεται όχι μόνο από τον ΔΗΣΥ αλλά και από αλλες δυνάμεις, από ομάδες του ΔΗΚΟ, του ΑΚΕΛ και της κίνησης πολιτικού εκσυχρονισμού.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ο οποίος επέκρινε την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου.

Ο κύριος Αναστασιάδης αναφερόμενος προς τους νέους ψηφοφόρους είπε ότι αυτοί προτιμούν την υποψηφίοτητα Κληρίδη και ευχαρίστησε τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία ομόφωνα ψήφισαν το νομοσχέδιο το οποίο δίδει το δικαίωμα ψήφου και στους δεκαοχτάχρονους.


Οδεύουμε σε κλείσιμο του Κυπριακού, σε συνθηκολόγηση υπό όρους τους οποίους δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, δήλωσε το πρωί ο Σπύρος Κυπριανού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Σωτήρα Αμμοχώστου.

Μιλώντας στην ίδια συγκέντρωση ο υποψήφιος για την προεδρία, Γιώργος Ιακώβου, χαρακτήρισε την πενταετία της διακυβέρνησης Κληρίδη άγονη.

Παράλληλα, ο κύριος Ιακώβου κατηγόρησε τον Πρόεδρο Κληρίδη για έλλειψη συνέπειας, για παλλινδρομήσεις και εκπτώσεις στο εθνικό θέμα.


Ευθύνες προς τους δύο υποψηφίους Κληρίδη και Ιακώβου για τις θέσεις και δηλώσεις τους αναφορικά με το θέμα της κυριαρχίας, επέρριψε το πρωί ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Δεν υπάρχει εξωτερική και εσωτερική κυριαρχία, δήλωσε ο κύριος Λυσσαρίδης, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Γλαύκου Κληρίδη, σημειώνοντας ότι αυτά είναι εκ του πονηρού.

Η κυριαρχία είναι μία και πηγάζει από την υπόσταση ενός κράτους και ανήκει στο σύνολο του λαού, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Αν αρχίσουμε να μιλάμε για χωριστές κυριαρχίες, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα μιλούμε για δύο κράτη και η Ευρώπη θα μας πει τότε ότι θα ενταχθούμε ως χωριστά κράτη.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για επαφές με τα υπόλοιπα μικρά κόμματα για τη δεύτερη Κυριακή, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι δεν γίνονται επαφές τώρα και τυχόν επαφές θα γίνουν μετά το δεύτερο γύρο.

Θα θέσουμε, κατέληξε, τους πολιτικούς μας όρους και ενώπιον των μονομάχων και ενώπιον των άλλων κομμάτων.


Απάντηση στον Πρόεδρο Κληρίδη, αναφορικά με το θέμα της κυριαρχίας, έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπάρχει μία μόνο κρατική κυριαρχία, είπε ο κύριος Κυπριανού, και τόνισε ότι δεν υπάρχει εσωτερική κυριαρχία.

Στο ομοσπονδιακό σύστημα, διευκρίνισε ο κύριος Κυπριανού, υπάρχουν μόνο εξουσίες και αρμοδιότητες που παραχωρούνται στα δύο ομόσπονδα μέρη και όχι εσωτερική κυριαρχία.


Νομικά ανυπόστατη χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τη θέση του Γλαύκου Κληρίδη για εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία χαρακτηρίζοντας την ως θεωρία του 19ου αιώνα, όταν ακόμη υπήρχαν συνομοσπονδίες.

Η σύγχρονη επιστήμη του διεθνούς και συνταγματικού δικαίου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, απορρίπτει τέτοιες αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Η πρόθεση του Γλαύκου Κληρίδη, συνεχίζει η ανακοίνωση, να εκχωρήσει εσωτερική κυριαρχία είναι πολιτικά ολέθρια, διότι στην πράξη σημαίνει ότι ο Ντεντκάς σε μια τέτοια περίπτωση να έχει δικό του σύνταγμα που να υπερέχει του ομοσπονδιακού συντάγματος και το ίδιο θα ισχύει για τη νομοθεσία και πολλούς άλλους θεσμούς.

Και η ανακοίνωση καταλήγει με την εισήμανση ότι η εκχώρηση εσωτερικής κυριαρχίας προσθέτει ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα των εκπτώσεων στο θέμα της κυριαρχίας και οδηγεί κατευθείαν σε συνομοσπονδία, δημιουργώντας ερωτηματικό κατά πόσον είναι προϊόν ανηλειμμέων δεσμέυσεων.


Στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της Κυριαρχίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Οσοι δεν αντιλαμβάνονται τις δηλώσεις του Γλαύκου Κληρίδη είπε είναι δικό τους πρόβλημα και εξήγησε τη θέση του.

Οταν ο κύριος Κληρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά μιλούσε για εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία, αναφερόταν στις εξουσίες και τις αρμοδιότητες των ομοσπονδων κρατών.

Από την άλλη ο κύριος Αναστασιάδης χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις προτάσεις τις οποίες πιθανό θα υποβάλει η ΕΔΕΚ στο δεύτερο γύρο των εκλογών με στόχο να συμπληρώσουν το πρόγραμμα του Γλαύκου Κληρίδη.

Ο κύριος Αναστασιάδης ο οποίος σχολίαζε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις δεσμεύσεις που ζητά ο κύριος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί δεσμεύσεις τις προτάσεις της ΕΔΕΚ.

Εκείνο το οποίο ζητά η ΕΔΕΚ συμπλήρωσε ειναι εθνική στρατηγική την οποία ο Γλαύκος Κληρίδης εφάρμοσε τα τελευταία πέντε χρόνια σε στενή συνεργασια με την Ελλάδα.

Συνεπώς δήλωσε οι προτάσεις της ΕΔΕΚ είναι ευπρόσδεκτες αφού θα κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματική τη συνεργασία με την Ελλινική Κυβέρνηση.


Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν θα πρέπει να αφίσταται από το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Κουτσού.

Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, προέβη σε ανάλυση των προτάσεων και των θέσεων του κόμματός του, μιλώντας σε παγκύπρια συγκέντρωση υποστήριξης της υποψηφιότητάς του.

Ο κύριος Κουτσού στην ομιλία του σημείωσε ότι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές θα είναι σημαντικές καθώς το εθνικό θέμα εισέρχεται πλέον σε μια κρίσιμη καμπή.


Ενθερμος υποστηρικτής ενός νέου κεντρώου, σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού σχήματος, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία Αλέξης Γαλανός.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Πάφο, ο κύριος Γαλανός κατήγγειλε κομματικά στελέχη του ΔΗΚΟ ότι έσχιζαν μητρώα μελών από τοπικούς γραμματείς, οι οποίοι αρνούνται να υπακούσουν στην απόφαση του ΔΗΚΟ για υποστήριξη Ιακώβου.

Με την υποψηφιότητά του, ανέφερε ο κύριος Γαλανός, όχι μόνο δεν πλήττει την ενότητα του ΔΗΚΟ, αλλά διασώζει την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια των μελών του, η οποία που αμφισβητείται σήμερα.


Την εκτίμηση ότι εντός ολίγων ημερών θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με την εξακρίβωση των στοιχείων που αντάλλαξαν οι συσταθείσες επιτροπές για το θέμα των αγνοουμένων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου.

Χαρακτήρισε επίσης κρίσιμο το γεγονός ότι έχουν ανταλλαγεί πληροφορίες για την τύχη ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, η αξιολόγηση των οποίων βρίσκεται, όπως ανέφερε ο κύριος Θεοδοσίου, σε θετικό δρόμο.

Ο κύριος Θεοδοσίου, προέβη στις δηλώσεις αυτές, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και συγγενείς αγνοουμένων συνεχίζουν την εκστρατεία διαφώτισης των ξένων επισκεπτών.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν σημαντική ισχύ σε βάρος του Ιράκ, εάν αποτύχουν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της ιρακινής κρίσης, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, η Αμερικανιδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, περιοδεύει στη Μεση Ανατολή επιχειρώντας από τη μια την επίλυση διά της διπλωματικης οδού της κρίσης με το Ιράκ και από την άλλη στοχεύοντας να ανοίξει γέφυρα για το Μεσανατολικό.

Για το σκοπό αυτό είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ και τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ διά του Υπουργού Αμύνης δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα της αντίδρασης σε επίθεση που πιθανώς να δεχθεί από ιρακινούς πυραύλους στο έδαφός του.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και δυνατό να πέσουν λίγες τοπικές βροχές ή λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 στα παράλια.

Αύριο κατά διαστήματα θα εμφανίζονται νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν και πάλι λίγες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοανατολικοί, ως ανατολικοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοανατολικούς μέτριους ως δυνατούς 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 18 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 16 με 5, στη Λεμεσό 17 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 1 February 1998 - 16:27:14 UTC