Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Βαθαίνει η κρίση στο ΔΗΚΟ με νέα επιστολή τελεσίγραφο του αντιπροέδρου Ντίνου Μιχαηλίδη προς τον Πρόεδρο του κόμματος Σπύρου Κυπριανού, επιστολή την οποία σχολίασε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέρχεται στο θέμα της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου, για παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση απαράδεκτη, νομικά και πολιτικά αστήρικτη και αυθαίρετη.

Με χθεσινή επιστολή του, που απευθύνεται στον Σπύρο Κυπριανού, ο Ντίνος Μιχαηλίδης ζητεί όπως μέχρι μεθαύριο Παρασκευή, ανακληθεί η απόφαση για τον ίδιο, όπως και για άλλους αξιωματούχους τους κόμματος που διώκονται ή διαγράφονται.

Στην αντίθετη περίπτωση, συνεχίζει μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, στην επιστολή του, επιθυμώ να σας καταστήσω γνωστό, ότι θα είμαι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος, να αγωνισθώ και θα αγωνισθώ, για την θεμελίωση μέσα στο κόμμα μας, των συνθηκών εκείνων που απρόσκοπτα θα επιτρέψουν τον διάφανο και παραγωγικό διάλογο.

Με έντονη φρασεολογία που απευθύνεται στον Σπύρο Κυπριανού, ο κύριος Μιχαηλίδης εκφράζει παράλληλα την αντίθεση του για την επιλογή της υποστήριξης του Γιώργου Ιακώβου.

Σχολιάζοντας την επιστολή, πριν από λίγο, ο Εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Αντρέας Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι αποτελεί συνειδητή πράξη υπόσκαψης του κόμματος και αποπροσανατολισμού από τα κρίσιμα θέματα.


Ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου απέρριψε τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, ότι είναι όργανο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Κυπριανού, ο κύριος Χαζηλοϊζου ανέφερε ότι δεν θεωρεί άξιους σχολιασμού, τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς του κυρίου Κυπριανού.

Σέβομαι το θεσμό του, πρόσθεσε, και δεν θα ανταποδώσω τους ισχυρισμούς του.

Ο κυπριακός λαός, κατέληξε ο κύριος Χατζηλοϊζου, κρίνει γνώμη και εντιμότητα.


Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου δήλωσε το μεσημέρι ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού πέτυχε με τις συχνές εξορμήσεις του την συσπείρωση των οπαδών του ΔΗΚΟ, γύρω από την υποψηφιότητα Ιακώβου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κύριος Ιακώβου απέκρουσε την άποψη ότι η παρουσία του Σπύρου Κυπριανού στην προεκλογική του εκστρατεία, την αποδυναμώνει αντί να την ενισχύει.

Ο κύριος Ιακώβου απαντούσε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την εκδήλωση στην οποία τιμήθηκε από τη Συνομοσπονδία "ΠΟΝΤΟΣ" των Ομόσπονδων Ελληνικών Κοινοτήτων, Πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες περί ρουσφετιού τις τελευταίες ημέρες, ο κύριος Ιακώβου υποστήριξε ότι εάν εκλεγεί, θα επιβάλει αξιοκρατία με θεσμικές αλλαγές, και αν υπάρξει λόγος συμπλήρωσε, θα επιβάλει ακόμα και νομοθετικές αλλαγές.

Σχετικά με την απόφαση της έκτης Μαρτίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, ο κύριος Ιακώβου σημείωσε ότι σε αυτήν, υπάρχουν εκτός από θετικά και αρνητικά στοιχεία, για τα οποία, όπως είπε, ο κύριος Κληρίδης με τις άκαιρες δηλώσεις του, δεν επέτρεψε στην Ελληνική κυβέρνηση να κάνει τους σωστούς χειρισμούς που ήθελε ο Αντρέας Παπαντρέου.


Προτάσεις για αφανισμό της αναξιοκρατίας εξήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, καλώντας τους μονομάχους των προεδρικών εκλογών, να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Η ΕΔΕΚ, ανέφερε ο Βάσος Λυσσαρίδης, προτείνει μεταξύ άλλων, όπως η επιλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων να περνά και από τη Βουλή για λόγους διαφάνειας.

Σε ότι αφορά την παιδεία, ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε πως τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα πρέπει να αναδιαμορφώνονται.


O υποψήφιος για την προεδρία, Αλέξης Γαλανός, επανέλαβε και σήμερα τις επικρίσεις του σχετικά με την επιλογή του Δημοκρατικού Κόμματος, να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Επικαλούμενος τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο κύριος Γαλανός εξέφρασε την άποψή του, ότι η επιλογή του ΔΗΚΟ αποδεικνύεται λανθασμένη, επειδή, όπως είπε κανένας υποψήφιος δεν είναι δυνατό να αναδειχθεί πρόεδρος, από τον πρώτο γύρο.

Ο κύριος Γαλανός υποστήριξε, παράλληλα, ότι η επιλογή του Δημοκρατικού Κόμματος, μόλις και ξεπερνά την υποστήριξη, του ενός τρίτου των ψηφοφόρων του κόμματος.


Ικανοποιήση για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξέφρασε ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού.

Ο κύριος Κουτσού σε σημερινές του δηλώσεις απέδωσε την προβλεπόμενη άνοδο των ποσοστών του, στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος του, αλλά και στην αποδοχή του πολιτικού του προγράμματος.

Πάραλλήλα, ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, σημείωσε ότι οι μετεκλογικές εξελίξεις στο κυπριακό, θα λάβουν χώρα ενωρίτερα, για αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.


Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Αβραάμ Αντωνίου κατηγόρησε την κυβέρνηση Κληρίδη για αναξιοκρατία και ευνοιοκρατία.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κύριος Αντωνίου ανέφερε ότι από σύνολο χιλίων επτακοσίων προσλήψεων στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, κατά την τελευταία πενταετία, μόνο 232 άτομα ή ποσοστό 12,5% ανήκουν στην ΠΕΟ.

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ μίλησε για έλλειψη βούλησης από πλευράς κυβέρνησης για την εισαγωγή του γενικού σχεδίου υγείας, ενώ αντέκρουσε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα της ΑΤΑ και των φόρων.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διαφοροποιήσει το θεσμό της ΑΤΑ και ότι επί διακυβερνήσεως Κληρίδη, επιβλήθηκαν στο λαό φορολογίες δεκάδων εκατομμυρίων λιρών.


Την επιβεβαίωση, ότι η συμφωνία για την αγορά και τοποθέτηση του πυραυλικού συστήματος ΕΣ-300 θα τηρηθεί πλήρως, έδωσε η ρωσική κυβέρνηση δια στόματος του πρέσβη της στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτωφ.

Ο κύριος Μουράτωφ τόνισε επίσης την θέση της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία είναι, όπως είπε, κοινή με την θέση της κυπριακής κυβέρνησης, ότι δηλαδή η συμφωνία δεν θα υλοποιηθεί, μόνο σε περίπτωση υπογραφής σχεδίου για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η δήλωση του βρετανού Υπουργού Εξωτερικών και προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών, Ρόμπιν Κουκ, ήταν προσωπική άποψη, ανέφερε ότι μέχρι την άφιξη των πυραύλων, υπάρχει αρκετός χρόνος για πρόοδο και για επίτευξη αποτελεσμάτων, μέσα από τις συνομιλίες για λύση του κυπριακού.

Την δήλωση του κυρίου Κουκ σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα, Δημήτρης Ρέππας, αναφέροντας ότι η δήλωση του κυρίου Κουκ είναι προσωπική γνώμη του ιδίου και επεσήμανε ότι ο βρετανός Υπουργός, έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα της Κύπρου να ενισχύσει την άμυνά της.


Η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει την αμυντική της θωράκιση ενώ ευελπιστεί και αισιοδοξεί ότι θα εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, οπότε τα αμυντικά προγράμματα καθίστανται άνευ αντικειμένου.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, έχουν ολοκληρωθεί προγράμματα που προσφέρουν μια ζηλευτή αμυντική θωράκιση.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η κυπριακή κυβέρνηση συμφωνεί με την εκτίμηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ότι η ένταση δεν είναι δημιουργική σε περίοδο συνομιλιών.

Εξάλλου, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της χαιρετίζει τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνγκελ, ότι η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου τη Βόρεια Κύπρο.

Ο Μανώλης Χριστοφίδης ανέφερε ότι τέτοιες δηλώσεις επιβεβαιώνουν την στροφή πιέσεων του διεθνούς παράγοντα προς τη Τουρκία, για λύση του Κυπριακού.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η συνετή πολιτική Κληρίδη, δικαιούται σημαντικό μερίδιο γι'αυτές τις εξελίξεις.


Σημαντική ποσότητα εκρηκτικών υλών ανευρέθηκε σήμερα σε αγροτική περιοχή του χωριού Αχέλεια, έπειτα από τηλεφώνημα αγνώστου στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου.

Πρόκειται για τρεις πλάκες δυναμίτιδας, 39 κοινούς πυροκροτητές και 39 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων.

Ολα τα ανευρεθέντα βρίσκονται σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση και έχουν παραληφθεί από τους πυροτεχνουργούς της αστυνομίας για εξετάσεις, ενώ στη συνέχεια θα σταλούν για βαλλιστικό και δακτυλοσκοπικό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ, λόγω του ότι η περιοχή στην οποία ανευρέθησαν οι εκρηκτικές ύλες γειτνιάζει με το αεροδρόμιο Πάφου, η αστυνομία δίνει ιδιαίτερη σημασία στις έρευνες.


Νέος εμπρησμός αυτοκινήτου διαπράχθηκε στις 4.15 το πρωί, στη Λευκωσία.

Στόχος των εμπρηστών ήταν το αυτοκίνητο του Στέλιου Νικολαϊδη, από τη Λευκωσία, υπαλλήλου της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Το όχημα, αξίας 13.000 λιρών, καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ δύο άλλα αυτοκίνητα υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Ολα τα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας, στην οδό Μνασιάδου.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου δήλωσε, ότι εκ πρώτης όψεως, τα ελατήρια της κακόβουλης ενέργειας φαίνεται να είναι προσωπικά.


Ζημιές πέραν των πέντε εκατομμυρίων λιρών προκαλούνται κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν το πρωί κατά τα εγκαίνια του αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην περιοχή Λακατάμιας.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ενώ

ενωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τέλεσε αγιασμό.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήρε τη σημαντική προσφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μίλησαν, επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ο αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου και ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γεώργιος Καρύδης, οι οποίοι τόνισαν ότι η Υπηρεσία έχει εκσυγχρονισθεί και αναβαθμισθεί.


Στο Διεθνή χώρο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο, προειδοποίησε τον Ιρακινό ηγέτη Σάνταμ Χουσέϊν, να σταματήσει να παρενοχλεί το έργο των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, που ελέγχουν το Ιρακινό οπλοστάσιο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει δυσάρεστες συνέπειες.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του Ιράκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "το τραίνο έχει φύγει απ'το σταθμό", ενώ χιλιάδες Ιρακινοί έχουν ήδη αρχίσει να κατατάσσονται στο στρατό.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές και θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Στο Τρόοδος θα χιονίσει.

Οι άνεμοι θα είναι στην αρχή νοτιοανατολικοί και αργότερα νοτιοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο αναμένονται και πάλι τοπικές βροχές και νέα χιονόπτωση στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 16 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 17 με 12 στη Λεμεσό 19 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 28 January 1998 - 16:27:20 UTC