Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Παραδόθηκε σήμερα στην Εθνική Φρουρά η αεροπορική βάση της Πάφου.

Η βάση θα φέρει το όνομα του αείμνηστου πρωθυπουργού της Ελλάδας και εμπνευστή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, Ανδρέα Παπανδρέου.

Κατά την παράδοση, η οποία ήταν κλειστή για τα μέσα ενημέρωσης, δεν έγινε οποιαδήποτε επίσημη τελετή.

Τα επίσημα εγκαίνια της αεροπορικής βάσης αναμένεται να γίνουν στο τέλος Μαρτίου στην παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου.

Αναφορικά με την παράδοση της βάσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι επί του παρόντος θα διενεργηθεί ο νενομισμένος τεχνικός έλεγχος.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αμύνης Γιώργος Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι η βάση θα βρίσκεται σε επιχειρησιακή κατάσταση, μετά την ολοκλήρωση του τεχνικού ελέγχου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι η παράδοση της βάσης της Πάφου δημιουργεί νέες δυνατότητες στην αεροπορική κάλυψη της Κύπρου από την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για αυξημένη ετοιμότητα των τουρκικών στρατευμάτων, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει το θέμα, αλλά ούτε τον απασχολεί.


Η αναχώρηση του Προέδρου Κληρίδη για την Αθήνα, έδωσε αφορμή για νέους προεκλογικούς διαξιφισμούς.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι το ταξίδι του αποσκοπεί στο να αποφύγει την παρουσία του στο μνημόσυνο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κύριος Ιακώβου, η αποκατάσταση των εξηντα-δύο, δίδει το στίγμα της θέσης Κληρίδη.

Απαντώντας στις επικρίσεις του κυρίου Ιακώβου, ο Πρόεδρος Κληρίδης, υπέμνησε ότι παρευρισκόταν σε μνημόσυνα του Γεωργίου Γρίβα Διγενή, αλλά και του Εθνάρχη Μακαρίου, και διευκρίνισε ότι το ταξίδι του στην Αθηνα ήταν προκαθορισμένο.

Τις επικρίσεις Ιακώβου σχολίασε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος διερωτήθηκε ποιό είναι το παράπονο αυτών που κατηγορούν τον Πρόεδρο Κληρίδη επειδή δεν θα παραστεί στο αυριανό μνημόσυνο.

Σε μιά άλλη διάσταση της προεκλογικής διαμάχης, ο κύριος Ιακώβου κατηγόρησε τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη, για το προεκλογικό φιλμάκι που χρησιμοποιούν τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τις θέσεις του στο θέμα των ΕΣ 300.

Ο κύριος Ιακώβου χαρακτήρισε το εν λόγω φιλμάκι απαράδεκτο, τονίζοντας ότι ο ίδιος πάντοτε υποστήριζε την αγορά των ΕΣ 300 και διαβεβαίωσε ότι εάν εκλεγεί, το πυραυλικό σύστημα θα έρθει και θα εγκατασταθεί στην Κύπρο.


Εκκληση για ενότητα και αποφυγή των διαφωνιών απηύθυνε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας του κυπριακού λαού είναι και αγώνας επιβίωσης, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι μόνο με την ενότητα θα πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αγωνισθούμε για την ελευθερία μας.

Επανέλαβε επίσης εμφαντικά ότι η Εκκλησία δεν αναμιγνύεται στα προεκλογικά και δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την εκλογική διαμάχη.


Μέλος σπείρας αρχαιοκαπήλων, πιστεύεται ότι είναι ο Τουρκοκύπριος Αλί Τζιάν, 22 ετών, ο οποίος διαμένει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και σχετίζεται με την υπόθεση κλοπής εικόνων η οποία διεπράχθη το 1996 από επτά εκκλησίες της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο ανάμιξης του Τουρκοκύπριου στην αρχαιοκαπηλία των εικόνων, που βρέθηκαν πρόσφατα στην Γερμανία και κατά πόσο συνεργάστηκε με τον Αϊντίν Ντικμέν.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε το τρίτο κατά σειρά διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του Τζιάν, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 12 Ιανουρίου, οδηγώντας αυτοκίνητο με αριθμούς του ψευδοκράτους, στην Λάρνακα, στο οποίο ανευρέθησαν φωτογραφίες εικόνων από κατεχόμενες εκκλησίες.

Σε κατάθεσή του ο Τζιάν ομολόγησε ότι το 1996, μετά από διαταγή Τούρκου λοχαγού και μαζί με άλλους στρατιώτες διέρρηξαν επτά εκκλησίες της Αμμοχώστου και έκλεψαν 200 περίπου εικόνες καθώς και όλα τα ιερά σκεύη.

Ολα τα κλαπέντα είχαν μεταφερθεί στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην Αμμόχωστο.


Μέλη αντικατοχικών σωματείων από την Ελλάδα ήταν το πρωί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, υποστηρίζοντας τον αγώνα που διεξάγουν από κοινού το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και συγγενείς αγνοουμένων, για διαφώτιση των ξένων τουριστών.

Στη σημερινή διαφωτιστική εκδήλωση μετέσχαν επίσης μέλη του σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ειδικών Ελληνικών Δυνάμεων, συνοδευόμενη από μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, καθώς και μαθητές από το Γυμνάσιο Καλογεροπούλου στη Λεμεσό.


Πρόκληση - πρόσκληση, προς όλους τους υποψηφίους προέδρους, να καταθέσουν τον προϋπολογισμό που έχουν για την προεκλογική τους εκστρατεία, απηύθυνε ο υποψήφιος Πρόεδρος, Νίκος Κουτσού.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου των Νέων Οριζόντων, ο κύριος Κουτσού, ζήτησε πλήρη διαφάνεια από τους ανθυποψηφίους του σχετικά με τον προεκλογικό προϋπολογισμό.

Σχολιάζοντας εξάλλου, τις δημοσκοπήσεις, ο κύριος Κουτσού, ανέφερε ότι αναμένει να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που πήραν οι Νέοι Ορίζοντες στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές, εκτίμηση την οποία βασίζει, όπως είπε, σε έρευνες του κόμματός του.


"Η Ορθοδοξία, το ανθρώπινο πρόσωπο και η Κοινωνία" ήταν το θέμα του εικοστού πρώτου Θεολογικού συνεδρίου, το οποίο οργάνωσε η Παγκύπρια Ενωση Ελλήνων Θεολόγων.

Στο συνέδριο κατέθεσαν εισηγήσεις ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Φούσκας και ο Μητροπολίτης Ερζεγοβίνης Αθανάσιος.

Οι εισηγήσεις είχαν επίκεντρο τον άνθρωπο και τις δυνατότητες που μπορεί να αντλήσει από την Εκκλησία για την καταξίωσή του ως πνευματικό και κοινωνικό όν.


Τέσσερις νεαροί συνελήφθησαν σχετικά με χρήση και εμπορία ναρκωτικών, έπειτα από νυκτερινή επιχείρηση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, κατά την οποία ρίφθηκαν πυροβολισμοί.

Τρεις από τους συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Πρόκειται για τους Ολύμπιο Σοφοκλέους, κάτοικο του συνοικισμού Ανθούπολης, 26 ετών, Αντώνη Χριστοδούλου, 23 ετών και Αθανάσιο Σάββα, 23 ετών, και οι δύο από το Πέρα Χωρίο Νήσου.

Το δικαστήριο διέταξε την κράτηση του Σοφοκλέους για οκτώ ημέρες και των άλλων δύο για τέσσερις ημέρες.

Ανακριτής κατέθεσε στο δικαστήριο ότι και οι τρεις ύποπτοι είναι χρήστες ναρκωτικών και ότι πωλούσαν χασίς σε νεαρούς, στη Λευκωσία και το Δάλι, προς δέκα λίρες το τσιγάρο.

Ο τέταρτος συλληφθείς είναι ο Μηνάς Μηνά, από το Πέρα Χωρίο Νήσου, 27 ετών, ο οποίος δεν οδηγήθηκε στο δικαστήριο.


Εντεκα άτομα, εκ των οποίων εννέα έφηβοι, έχασαν τη ζωή τους από πτώση χιονοστιβάδας χθες το βράδυ, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Λέσορ στις Γαλλικές Αλπεις.

Αλλα δεκαπέντε άτομα, μέλη της ίδιας ομάδας εκδρομέων, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ομάδα εικοσιέξι μαθητών και έξι συνοδών τους, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής, παγιδεύτηκε κάτω από τη τεράστια χιονοστιβάδα, μήκους διακοσίων μέτρων, η οποία παρέσυρε όγκους βράχων και δέντρων.

Στον τόπο της τραγωδίας μετέβη αργά χθες το βράδυ, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Λιονέλ Ζιοσπέν, ενώ νωρίς το πρωί, κατέφθασαν στο χιονοδρομικό κέντρο, οι γονείς και συγγενείς των θυμάτων.


Ο Αμερικανός Πρόεδρος και το επιτελείο του, έχουν αποφασίσει ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ, είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί, μέσα σε διάστημα εβδομάδων - εάν η Βαγδάτη, συνεχίσει να παρεμποδίζει τους επιθεωρητές της Ειδικής Επιτροπής.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Ουάσιγκτον Πόστ και αποτελούν συνέχεια των δηλώσεων της Υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν, διευκρινίζοντας ότι η χώρα της, επιθυμεί μία διπλωματική λύση, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται άλλη διαδικασία.

Μία τέτοια κίνηση, εκτιμάται ότι ίσως βοηθήσει αυτή τη στιγμή τον Πρόεδρο Κλίντον, να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει από τις κατηγορίες οι οποίες του καταλογίζονται για σεξουαλικά σκάνδαλα.


Διεξήχθησαν σήμερα οι έξι επαναληπτικοι αγώνες του δεύτερου γύρου του κυπέλλου Κύπρου στους οποίους σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

ΑΕΚ - ΑΝΟΡΘΩΣΗ 1-1

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ - ΑΠΟΕΛ 1-1 στην παράταση, ο κανονικός αγώνας 1-0 για το Παραλίμνι

ΑΠΕΠ - ΑΠΟΛΛΩΝ 0-3

ΕΥΑΓΟΡΑΣ - ΑΠΟΠ 2-4

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ - ΑΛΚΗ 4-0 και

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΣΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑ 4-0

Στον επόμενο γύρο πέρασαν οι ομάδες της Ανόρθωσης, του ΑΠΟΕΛ, του Απόλλωνα, του ΑΠΟΠ, του Εθνικού Αχνας και του Εθνικου Ασσιας.

Αύριο θα γίνουν οι αγώνες

Σαλαμίνα - Ομονοια και

Δερύνεια - ΑΕΛ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους να χιονίσει.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, 3-4 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους εννέα στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι ασταθής με βροχές κατά διαστήματα και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται να χιονίσει.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι 3-4 μποφόρ και κατά διαστήματα δυνατοί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους δεκαπέντε βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους δεκαεπτά στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 16 με 8, στη Λεμεσό 18 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 3 με 0.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 26 January 1998 - 12:50:17 UTC