Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέα προκλητική ενέργεια από τους Τούρκους είχαμε σήμερα.

Πρίν από μία ώρα περίπου, δύο τουρκικά μαχητικά τύπου ΕΦ-16 αποπειράθηκαν να παρενοχλήσουν το αεροσκάφος Σινούκ, το οποίο μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τζοχατζόπουλο από την Χίο στα Ψαρά.

Συγκεκριμένα, ενώ το υπουργικό αεροσκάφος πετούσε σε ύψος τεσσερισήμισυ χιλιάδων ποδών, τα δυο τουρκικά αεροσκάφη το ακολουθούσαν σε παράλληλη πορεία σε μεγαλύτερο ύψος.

Την ίδια στιγμή δύο ελληνικά μαχητικά ΕΦ -16, απογειώθηκαν και έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά με αποτέλεσμα να διεξαχθούν σκληρές αερομαχίες.

Νωρίτερα σήμερα, δεκατέσσερα τουρκικά Εφ 16 και Εφ 4, προέβησαν σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή της Ρόδου, της Κω και της Καρπάθου.

Αμεσα κινητοποιήθηκε και πάλι η Ελληνική πολεμική Αεροπορία και σε όλες τις περιπτώσεις ελληνικά F-16 και Μιράζ 2000 αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη.


Δύο τουρκικά στρατιωτικά φωτογραφικά αεροσκάφη ΑΡ-ΕΦ 4, παραβίασαν χθες τον εναέριο χώρο της Κύπρου πετώντας πάνω από την Πάφο.

Η ενέργεια αυτή των Τούρκων, εκτιμάται ότι σκοπούσε στη φωτογράφιση της αεροπορικής βάσης της Πάφου.

Τα αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Κύπρου από την περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα, προχώρησαν προς την Αμμόχωστο και από εκεί στη Λάρνακα, τη Λεμεσό, την Πάφο και επέστρεψαν στη βάση τους.

Ο Τουρκοκυπριακός Τύπος αποδίδει τις χθεσινές πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων Εφ-16, πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο, σε εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τα αεροπλάνα πετούσαν για αρκετά λεπτά πάνω από την κατεχόμενη Κερύνεια, την Καρπασία και τη Λευκωσία.

Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συμπίπτουν με την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι στις 24 Ιανουαρίου θα λειτουργήσει η αεροπορική βάση της Πάφου.


Υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, μέσα στα πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου,

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις χθεσινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά και το ενδεχόμενο αντίδρασης, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι, αυτή τη στιγμή υπάρχει συνετή αυτοσυγκράτηση.

"Δεν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν υπάρχει κηρυγμένος πόλεμος" είπε ο Εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η πολιτεία προσπαθεί να θωρακιστεί.

Αφού σημείωσε ότι το μήνυμα δίδεται από το Δόγμα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανείς δεν θέλει την έκρηξη πολέμου, επειδή, όπως είπε, ένα αεροπλάνο πέταξε πάνω από την Κύπρο.


Της πολιτικής του Γλαύκου Κληρίδη στο Κυπριακό, υπεραμύνθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης καλώντας ταυτόχρονα τον υποψήφιο προέδρο Γιώργο Ιακώβου να επιδεικνύει περισσότερη σοβαρότητα.

Απαντώντας σε επικρίσεις του κυρίου Ιακώβου, ο Μανώλης Χριστοφίδης εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με συνετούς, σοβαρούς και επιδέξιους χειρισμούς κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να βρισκόμαστε σήμερα στην πιο αποφασιστική καμπή του Κυπριακού.

Ανέφερε επίσης, ότι την άνοιξη αρχίζει νέος κύκλος αποφασιστικών, όπως τις χαρακτήρισε, διαδικασιών, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με ισχυρή συμπαράσταση χωρών, που έχουν και ρόλο και λόγο να διαδραματίσουν για την προώθηση λύσης του Κυπριακού.

"Το ΑΚΕΛ και ο εκλεκτός του", κατέληξε ο κύριος Χριστοφίδης, αναφερόμενος στον Γιώργο Ιακώβου, "μηδενίζουν αυτή την εξέλιξη".


Ο υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου με ανακοίνωση του γραφείου του, απαντά, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Κληρίδη για αναδίπλωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κύριος Κληρίδης και ο περίγυρος του, μιλούν τώρα για πρωτοβουλία μέσα στα πλαίσια παροχής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ότι, αντί για αμερικανική πρωτοβουλία, αναφέρονται σε υποβοηθητικό ρόλο του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ και του Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Ο Γιώργος Ιακώβου κατηγορεί επίσης τον Πρόεδρο Κληρίδη, για υποτονοκές και παθητικές αντιδράσεις.


Ο Αλέξης Γαλανός, διά της ίδιας οδού, απάντησε στις τελευταίες αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου, επαναλαμβάνοντας την θέση του να κατέλθει στις εκλογές, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι η υποψηφιότητα του εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του χώρου του κέντρου.

Ο Αλέξης Γαλανός προειδοποιεί, πάντως, ότι εάν το ΔΗΚΟ προχωρήσει σε προπηλακισμό και κατα-δυνάστευση, όπως αναφέρει, των μελών και οπαδών του, θα συρρικνωθεί περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΗΚΟ κάλεσε σε συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Κόμματος και υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου, τους Ντίνο Μιχαηλίδη, Αλέξη Γαλανό, Πέτρο Βοσκαρίδη και Κατερίνα Παντελίδου.

Τις σχετικές επιστολές απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Στάθης Κιττής.


Το πρόβλημα των κρουσμάτων εχινόκοκκου στις κατεχόμενες περιοχές εξακολουθεί να είναι αρκετά σοβαρό, αφού εντοπίσθηκαν κρούσματα στο εβδομήντα τοις εκατόν των ζώων.

Το στοιχείο αυτό έδωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και περιβάλλοντος, Ανδρέας Μαντοβάνης, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα της καταπολέμησης του εχινόκοκκου.

Σε αντίθεση με τα κατεχόμενα, ανέφερε ο κύριος Μαντοβάνης, τα κρούσματα εχινόκοκκου στις ελεύθερες περιοχές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, αφού έπειτα από έλεγχο που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες βρέθηκαν μόνο δώδεκα μολυσμένα ζώα.

Ο κύριος Μαντοβάνης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την καταστολή της εξάπλωσης της νόσου από τα κατεχόμενα.


Τις επιφυλάξεις τους για την ουσία των στοιχείων που έδωσαν οι τουρκοκύπριοι, για τετρακόσιους ελληνοκύπριους αγνοουμένους, τους οποίους θεωρούν νεκρούς, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων.

Επειτα από συνάντηση που είχαν με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλο, ο οποίος τους ενημέρωσε για τη νέα εξέλιξη, οι εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων επεσήμαναν ότι και στο παρελθόν ξεγελάστηκαν από ενέργειες του καθεστώτος Ντενκτάς.

Σημείωσαν ακόμη ότι οι όποιες πληροφορίες έχουν δοθεί, θα πρέπει να αξιολογηθούν πολύ σοβαρά από την πλευρά μας και τόνισαν την άμεση ανάγκη διορισμού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Διερευνητική Επιτροπή, καθώς και την σύσταση ερευνητικής ομάδας, ώστε να αρχίσει το ουσιαστικό έργο της διακρίβωσης της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη έχει καθοριστεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και των εκπροσώπων των συγγενών αγνοουμένων, με στόχο τον καθορισμό της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στην διαδικασία της ανταλλαγής των πληροφοριών.


Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να ενδώσει σε πιέσεις του ψευδοκράτους και να του παραδώσει τους Τουρκοκύπριους λαθρέμπορους όπλων Οσμάν Κοντόζ και Μουσταφά Βελή, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

Ο κύριος Κόσης τόνισε επίσης, κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο λαθρεμπόρων με τους δύο Ελλαδίτες που κρατούνται παράνομα στα κατεχόμενα.

Εξάλλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί σειρά μέτρων για αποτελεσματικότερη πάταξη των ναρκωτικών.

Ο κύριος Κόσης παρέστη σε εκδήλωση κατά την οποία ο Ροταριανός Ομιλος Λευκωσίας "Λήδρα" τίμησε όσους διετέλεσαν διοικητές της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου ανέφερε ότι η Αστυνομία κηρύσσει αμείλικτο πόλεμο εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών και για το σκοπό αυτό θα θέσει σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο δράσης.


Στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, η κίνηση των μετοχών σήμερα κύλησε κατά πολύ διαφορετικό τρόπο.

Ενοπλος ακροδεξιός, έσπειρε τον πανικό, όταν κατόρθωσε να μπει κρυφά στο κτίριο του Χρηματιστηρίου και υπό την απειλή περιστρόφου κρατούσε όμηρο για έξι περίπου ώρες, έναν αξιωματούχο του Ιαπωνικού Υπουργείου Οικονομικών.

Ο απαγωγέας, μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης, εργοδοτείτο παλαιότερα στο Υπουργείο Οικονομικών και αίτημά του ήταν όπως συναντηθεί με τον Ιάπωνα Υπουργό Οικονομικών.

Ζητούσε επίσης την αναβολή της απογευματινής συνεδρίας στην Ιαπωνική χρηματαγορά.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας, η διαφωνία του απαγωγέα στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας του και ο φόβος κατάληψης της, από ξένες χώρες, τον οδήγησαν στην ενέργειά του αυτή.

Η επιτυχής επέμβαση της Αστυνομίας, είχε ως αποτέλεσμα ο ένοπλος απαγωγέας να αφήσει ελεύθερο τον όμηρό και ο ίδιος να παραδοθεί στις αρχές ασφαλείας.

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο συνεχίστηκαν κανονικά.


Νέα στοιχεία έχουν προκύψει, τα οποία πιθανόν να φέρουν στο φως της δημοσιότητας, συγκλονιστικές αλήθειες, αναφορικά με τα πραγματικά αίτια του φοβερού δυστυχήματος που προκάλεσε το θάνατο στην Πριγκίπισσα Νταϊάνα, στις 31 Αυγούστου 1997.

Σύμφωνα με τον Βρετανό εμπειρογνώμονα Μάρεϊ Μακέϊ, επικεφαλής ειδικού κέντρου μελέτης τροχαίων ατυχημάτων, η μοιραία Μερσεντές, έτρεχε με πολύ μικρότερη ταχύτητα από ότι εκτιμούν οι Γάλλοι αρμόδιοι, οι οποίοι διεξάγουν τις σχετικές ανακρίσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μακέϊ, το σημείο στο οποίο κατέληξε το αυτοκίνητο, σε απόσταση πέντε μέτρων από την κολόνα στην οποία προσέκρουσε, δείχνει πως αυτό έτρεχε με ταχύτητα 96 χιλιομέτρων και όχι 150 έως 180, όπως πιστεύεται.

Εάν η Μερσεντές, υποστηρίζει ο Βρετανός ειδικός, κινείτο με τέτοια ταχύτητα, τότε ολόκληρη η καμπίνα των επιβατών θα είχε καταστραφεί.

Υποστηρίζει επίσης ότι τα τρία θύματα του δυστυχήματος, θα είχαν επιζήσει, είτε φορούσαν ζώνες ασφαλείας είτε όχι, εάν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα στο τούνελ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές τοπικές νεφώσεις μόνο.

Οι άνεμοι θα καταστούν βόρειοι ως βορειοανατολικοί μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, αλλά στις βόρειες και τις ανατολικές προσήνεμες περιοχές θα καταστεί ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 19 με 6, στην Κερύνεια και την Πάφο επίσης 19 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 10 με τέσσερις βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 13 January 1998 - 15:27:12 UTC