Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με δριμύ ψύχος, δυνατούς ανέμους, αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και σφοδρή χιονόπτωση, η οποία σήμερα έφτασε μέχρι και τις παρυφές της πρωτεύουσας, έκανε την εμφάνιση του ο Ιανουάριος, δίνοντας αισιόδοξα μηνύματα, ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι χειμερινοί μήνες.

Σημειώνεται ότι το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Τρόοδους είναι δέκα εκατοστά και στην πλατεία πέντε.

Η σημερινή χιονόπτωση προκάλεσε προβλήματα στις συγκοινωνίες, αφού όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος παρέμειναν κλειστοί για όλα τα οχήματα, ενώ επικίνδυνοι για την τροχαία κατέστησαν οι πλείστοι δρόμοι προς τα ορεινά.


Ενας νεκρός και ένδεκα τραυματίες, από τους οποίους οι τρεις κρίσιμα, είναι ο απολογισμός δύο νέων οδικών δυστυχημάτων.

Το θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη στη μία το μεσημέρι παρά την Κοκκινοτριμιθιά, με θύμα τον Δημήτρη Χρυσάνθου Σολωμού, από τον Αγιο Δομέτιο, 50 ετών, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούσθηκε μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο.

Ο Σολωμού παγιδεύθηκε στο αυτοκίνητο του και απεγκλωβίσθηκε από συνεργείο της Πυροσβεστικής.

Ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, Γεώργιος Τσιάρτας, από το Παλιομέτοχο, η σύζυγος του Αργυρούλα, και τα τρία παιδιά τους τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το ένα από τα παιδιά, ο Μάριος Τσιάρτας, ηλικίας μόλις δύο μηνών, εισήχθη στον νευροχειρουργικό θάλαμο αφού η κατάσταση της υγείας του είναι αρκετά σοβαρή.

Το άλλο δυστύχημα, το οποίο συνέβη στις τέσσερις το πρωί, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, παρά τη Νήσου, τραυματίσθηκαν κρίσιμα οι Ντάνης Τσολάκης, από τη Λευκωσία, 27 ετών, και Ανδρέας Ανδρέου, από τα Κελλιά, 21 ετών.

Ο Ανδρέου ήταν οδηγός αυτοκινήτου σαλούν και ο Τσολάκης επιβάτης διπλοκάμπινου οχήματος τα οποία, ενώ κατευθύνονταν προς τη Λεμεσό, παρεξέκλιναν της πορείας τους και ανατράπηκαν σε χαντάκι.

Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίσθηκαν ακόμη τέσσερα πρόσωπα.


Ετοιμος για δημόσιο διάλογο με τον Γιώργο Ιακώβου και τους άλλους υποψήφιους για την προεδρία της δημοκρατίας, δηλώνει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την Πάφο, ξεκαθάρισε ότι αποδέκτηκε την δημόσια αντιπαράθεση και αυτό που αναμένεται, όπως είπε, είναι η συνεννόηση των καναλιών.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, σχολιάζοντας την θέση του Γιώργου Ιακώβου, για μη ύπαρξη πρωτοβουλιών στο κυπριακό, υπενθύμισε την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη, στις έξι Ιανουαρίου, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα, Κόφι Ανάν.


Ο Σπύρος Κυπριανού και ο Γιώργος Ιακώβου συνέχισαν και σήμερα να αμφιβάλλουν για την ύπαρξη πρωτοβουλιών για το κυπριακό, αναφερόμενοι στην εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κύριος Ιακώβου, επικαλούμενος την πρόσφατη έκθεση του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον για το κυπριακό, είπε ότι, σε αυτήν δεν αναφέρεται τίποτε για πρωτοβουλία, αλλά για ενδιαφέρον, ενώ ο Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του για την κατεύθυνση της κινητικότητας.

Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Ιακώβου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια προγραμματισμού αναφορικά με τον θέμα της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης και χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης Κληρίδη, απλοϊκή.

Εξέφρασε δε την άποψη, ότι η επίσκεψη Κασουλίδη στην Αθήνα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το συγκεκριμένο θέμα.


Εν τω μεταξύ από την Πάφο, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, απαντώντας στα μη υπαρξης πρωτοβουλιών, που ανέφερε ο κύριος Ιακώβου δήλωσε, ότι, κάποιος που παλιννοστεί ύστερα από τέσσερα χρόνια είναι φυσικό να μην έχει την αντιληψη που χρειάζεται.

Το ζήτημα όμως, πρόσθεσε, δεν είναι αυτό, αλλά ότι ο κύριος Ιακώβου είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με κύριο στόχο την προληπτική πολιτική.

Ο κύριος Αναστασιάδης εξέφρασε την απορία, πώς είναι δυνατόν, ο κύριος Ιακώβου, να εφαρμόσει αυτή την πολιτική όταν δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν εν εξελίξει πρωτοβουλίες.


Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι θα αποδεκτεί να συμμετέχει σε δημόσιο διάλογο, μόνο εάν πράξει το ίδιο και ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Ο Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις προσκλήσεις για δημόσια συζήτηση, από άλλους υποψήφιους, πρόσθεσε ότι ο αντίπαλος του είναι ο Γλαύκος Κληρίδης και χωρίς την συμμετοχή του, δεν μπορεί να διεξάγει προεκλογικό αγώνα.

Ο Γιώργος Ιακώβου επανέλαβε την πεποίθηση του, ότι θα εκλεγεί στην προεδρία της δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ απέρριψε ως ανυπόστατα, σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει γίνει κατανομή των υπουργείων μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, ενώ την Προεδρία της Βουλής θα πάρει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ως αντάλλαγμα για την έκφραση υποστήριξης προς τον Γιώργο Ιακώβου.

Ο Γιώργος Ικαώβου μιλούσε στη Λευκωσία, μετά από την λειτουργία στον ναό της Παναγίας των Χαρίτων και στην Λεμεσό, μετά από συνδιάσκεψη του ΔΗΚΟ.


Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αποφασίζει τελικά το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, για το θέμα του Αλέξη Γαλανού, του Ντίνου Μιχαηλίδη και άλλων στελεχών του κόμματος που διεφώνησαν με την απόφαση για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα, ότι αναμένεται ακόμη η επίσημη απάντηση των διαφωνούντων.

"Αν υπάρξει άρνηση στην έκκληση του κόμματος", πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, "τότε αναπόφευκτα θα λειτουργήσει το Καταστατικό και οι σχετικές του πρόνοιες".

Ο Σπύρος Κυπριανού είπε ακόμη ότι το Εκτελεστικό Γραφείο είχε καθήκον να δώσει μια ευκαιρία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είχε καμιά απευθείας επαφή με τον Αντιπρόεδρο, Ντίνο Μιχαηλίδη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απέρριψε με την σειρά του τα δημοσιεύματα περί προσυμφωνημένης κατανομής των υπουργείων μταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, όπως επίσης και για την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία της Βουλής.


Με ανοικτή επιστολή προς τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, ο υποψήφιος πρόεδρος Αλέξης Γαλανός, τους καλεί να στηρίξουν τη δική του υποψηφιότητα, γιατί, όπως αναφέρει, μόνο με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται πραγματικά τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κόμματος και του τόπου γενικότερα.

Ο κύριος Γαλανός τονίζει ότι η υποψηφιότητα του προσφέρει στους αγνούς και ανιδιοτελείς δηκοϊκούς ψηφοφόρους τη δική τους επιλογή μπροστά στην κάλπη και εξασφαλίζει την αυτόνομη παρουσία του ΔΗΚΟ στην κρίσιμη εκλογική μάχη του Φεβρουαρίου για συνέχιση του αντιπολοτικού και ρυθμιστικού ρόλου του.


Λύνει τη σιωπή του ο Τάσσος Παπαδόπουλος και απαντά στις φήμες που τον φέρουν, να υποστήριξε την υποψηφιότητα Ιακώβου κατόπιν πιέσεων.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, σε συνέντευξη του στη εφημερίδα "Χαραυγή", τάσσεται υπέρ της επιλογής του ΔΗΚΟ, υποδεικνύοντας, ότι, όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν καλά, πως δεν είναι εύκολο, να του εκμαιεύσουν δηλώσεις κάτω από εξαναγκασμό.

Ο κύριος Παπαδόπουλος χαρακτηρίζει τον Γιώργο Ιακώβου ως άτομο μεθοδικό και με πνεύμα συλλογικότητας.

Επιμελώς, αποφεύγει να επικρίνει τους Αλέξη Γαλανό και Ντίνο Μιχαηλίδη για τη στάση τους.

Για τον μεν αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ δηλώνει ότι βρίσκει βάσιμα τα επιχειρήματα του, υποδεικνύοντας όμως ότι λόγω της θέσης του, όφειλε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του κόμματος.

Για τον δε Αλέξη Γαλανό παραπέμπει στη δήλωση του ιδίου ότι η υποψηφιότητά του, είναι σύμφωνη με τη φιλοσοφία του ΔΗΚΟ.

Για το επίμαχο ζήτημα της ύπαρξης ή όχι πρωτοβουλιών για το κυπριακό, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε διεργασίες, όπως η ευρωπαϊκή πορεία και η λεγόμενη, όπως είπε, αμερικανική πρωτοβουλία, οι οποίες μπορεί να αποβούν προς όφελος της ελληνοκυπριακής πλευράς ή να μετατραπούν σε μοχλούς πίεσης.


Η αεροπορική βάση στην Πάφο είναι απαραίτητη για να υπερασπίσουμε την Κύπρο αν παραστεί ανάγκη και δεν πρόκειται να ανασταλεί η λειτουργία της.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Αμυνας, Γεώργιος Χαραλαμπίδης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, αναφορικά με την αεροπορική βάση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου.

Ο Υπουργός Αμυνας είπε ακόμη ότι η βάση θα είναι έτοιμη επιχειρησιακά, όταν θα τελεστούν τα εγκαίνια της, στις 24 Ιανουαρίου.


Το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας επισκέφθηκαν το πρωί ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης και μέλη της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης, οι οποίοι δήλωσαν συμπαραστάτες της εκστρατείας που διεξάγεται για διαφώτιση των ξένων τουριστών και επισκεπτών στο κατοχικό οδόφραγμα.

Ο κύριος Λυσσαρίδης εξήρε τον αγώνα του Παγκυπρίου Αντικατοχικού Κινήματος τονίζοντας ότι αν εμείς δεν πάρουμε τις ευθύνες μας, αν δεν τροχιοδρομήσουμε τις εξελίξεις, με συνέπεια, σύνεση και χωρίς υπερβολές, δεν θα καταφέρουμε μια δίκαιη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Αντικατοχικού Κινήματος, Αρης Χατζηπαναγιώτου, δίνοντας την υπόσχεση ότι ο αγώνας που διεξάγει το ΠΑΚ, θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί η Κύπρος, κάλεσε τους υποψηφίους προέδρους να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γιατί, όπως τόνισε, μια σφοδρή αντιπαράθεση θα βλάψει το εθνικό μας θέμα.


Οι Τουρκικές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από χίλιους τριακόσιους λαθρομετανάστες, στην πλειοψηφία τους Κούρδους, σε μια προσπάθεια ανακοπής του κύματος φυγής πρός τη Δυτική Ευρώπη.

Η εκκαθαριστική επιχείρηση της Τουρκικής Αστυνομίας διεξήχθη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, και είναι η τελευταία μιας σειράς ενεργειών, η οποία έχει οδηγήσει στη σύλληψη τριών χιλιάδων λαθρομεταναστών.

Εκτός από Κούρδους, ανάμεσα στους λαθρομετανάστες περιλαμβάνονται Πακιστανοί και Ιρανοί, οι οποίοι έχουν συλληφθεί κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η Τουρκία έχει εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα της για εντοπισμό λαθρομεταναστών, αφού είχε δεχθεί σημαντικές πιέσεις από Ευρωπαικές χώρες.


Στην Κίνα, σαρανταοκτώ νεκροί, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες τραυματίες και τριάντα χιλιάδες άστεγοι, είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού 6.2 στην κλίμακα Ρίχτερ, πού έπληξε χθές τη χώρα.

Ο σεισμός χτύπησε το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στο Σινικό Τείχος, και έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε δεκάδες πόλεις, ενώ έγινε αισθητός και στην πρωτεύουσα Πεκίνο.

Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος, το οποίο δυσχεραίνει περαιτέρω την δραματική κατάσταση των χιλιάδων αστέγων.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν προσπάθειες για ανεύρευση τυχόν επιζώντων ενώ αναμένονται δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις.


Βήμα πρόκρισης στην επόμενη φάση του κυπέλλου έκαναν σήμερα Εθνικός Αχνας και Εθνικός Ασσιας.

Η ομάδα της Αχνας στον πρώτο αγώνα του δευτέρου γύρου κέρδισε εκτός εδρας την Αλκή με 3-1.

Με το ίδιο σκορ νίκησε και η Ασσια στη Γερμασόγεια την τοπική Αναγέννηση.

Στο Μακάρειο, το ΑΠΟΕΛ επικράτησε του Παραλιμνίου με 1-0, ενώ η αναμέτρηση της ΑΕΛ με την Αναγέννηση Δερύνειας ελήξε χωρίς τέρματα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που δυνατόν να δώσουν λίγα χιόνια στις ορεινές κυρίως περιοχές.

Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί μέτριοι 3 και τοπικά 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη και στα προσήνεμα μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους δύο βαθμούς στο εσωτερικό και στους 4 στα παράλια. Σε αρκετές περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί παγετός.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό, αλλά θα εμφανίζονται κατά διαστήματα παροδικές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες βροχές ή χιονόνερο στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα βορειοανατολικά μέτριοι 4 ως 5 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 14 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 9 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 11 με 7, στη Λεμεσό 12 με 6, στην Κερύνεια και την Πάφο 12 με 5 και τέλος στον Πρόδρομο τρείς με πέντε βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 11 January 1998 - 16:27:12 UTC