Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πυκνά πυρά δέχθηκαν σήμερα οι δηλώσεις Κυπριανού περί μικρής χούντας από πλευράς της ηγεσίας του ΔΗΣΥ αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του ο Γλαύκος Κληρίδης αποκάλυψε ότι ο Σπύρος Κυπριανού ζήτησε να κρατήσει ως στενούς συνεργάτες του, αυτούς που σήμερα αποκαλεί χούντα, εάν ο ίδιος αποδεχόταν να αποχωρήσει υπέρ της υποψηφιότητας του Σπύρου Κυπριανού.

Στην άρνησή μου να αποσυρθώ, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο κύριος Κυπριανού διαμαρτυρήθηκε για έλλειψη ενημέρωσης, παρόλο που, όπως ανέφερε είχε συναντήσεις μαζί του και τον ενημέρωνε.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού, δήλωσε ότι είναι υποχρεωμένος να εκφράσει τον οίκτο του, προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

Ο κύριος Χριστοφίδης στις δηλώσεις του τόνισε ότι οι υβριστικές και έντονα προσβλητικές δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού, εναντίον μελών της κυβέρνησης και κυβερνητικών αξιωματούχων, κρίνονται από κάθε άποψη απαράδεκτες, γιατί, όπως είπε, δεν επιτρέπεται το ασχημονείν στους αιρετούς άρχοντες και στους πολιτικούς που σέβονται τον εαυτό τους, την αποστολή τους και τον κυρίαρχο λαό.

Ακόμη, ο κύριος Χριστοφίδης διερωτήθηκε γιατί σήμερα ο κύριος Κυπριανού βλέπει τους συνεργάτες του Προέδρου Κληρίδη ως χούντα, αφού χθες τους έστελλε μήνυμα πως δεν θα ήταν αγνώμων έναντι τους αν εργάζονταν για την εκλογή του, αφού προηγουμένως ο ίδιος θα τιμούσε τον κύριο Κληρίδη για τη μεγάλη προσφορά του στον τόπο;

Στην κατηγορία του Σπύρου Κυπριανού περί μικρής χούντας στο Προεδρικό, αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε υποσχεθεί να αξιοποιήσει πλήρως όλα τα μέλη της λεγόμενης χούντας, αν ο Πρόεδρος Κληρίδης αποσυρόταν και υποστήριζε τη δική του υποψηφιότητα.


Σε περίπτωση επανεκλογής του Γλαύκου Κληρίδη, στο ύπατο αξίωμα του κράτους στις Προεδρικές εκλογές, θα σχηματιστεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιλέξει καταξιωμένες προσωπικότητες, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Σε ερώτηση γιατί δεν προέβη ο Πρόεδρος Κληρίδης σε σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, σ' αυτήν την πενταετία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η παρούσα θητεία ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Εξάλλου, κληθείς να απαντήσει αν η πρόταση αυτή στηρίζεται και από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι αυτό ήταν θέση του ΔΗΣΥ, σε προηγούμενο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος σε συγκέντρωση ανώτατων στελεχών του ΔΗΣΥ, έστειλε μηνύματα προς την βάση του ΔΗΚΟ, θέτοντας τους προ του διλήμματος ενός άπειρου πολιτικού όπως ο Γιώργος Ιακώβου, σε αντιπαράθεση με την πολύχρονη εμπειρία του Γλαύκου Κληρίδη.


Αλλα τρία ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος διαφοροποιήθηκαν δίνοντας το σημερινό στίγμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, που έχει ξεσπάσει με την απόφαση για στήριξη της υποψηφιότητας Ιακώβου.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Ντίνος Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι του είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να βρεθεί στην θέση να επικρίνει το έργο της Κυβέρνησης, στην οποία μετείχε ως Υπουργός, καθυπόδειξη του κόμματός του.

Οπως σημείωσε ο κύριος Μιχαηλίδης, ουδέποτε απέκρυψε τις απόψεις του, ενώ πρόσθεσε ότι εμμένει σε αυτόνομη κάθοδο του κόμματος με υποψήφιο τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ή άλλο κομματικό στέλεχος.

Εγγραφες δηλώσεις διαφοροποίησης κατέθεσαν σήμερα ο δήμαρχος Λάρνακος Γεώργιος Λυκούργος και ο Πέτρος Βοσκαρίδης, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Κυπριανού.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης θα επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές Ιανουαρίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη Κρανιδιώτη δεν έχει σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

Παρόλη την προεκλογική εκστρατεία και παρόλη την προεδρολογία, είπε ο κύριος Κασουλίδης, δεν πρέπει να ξεχνούμε όλοι ότι υπάρχει Κύπρος και Κυπριακό πρόβλημα, το οποίο δεν έχει τεθεί σε χειμερία νάρκη.

"Εάν χρειαθεί, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών, θα μεταβώ και εγώ στην Αθήνα."


Επίθεση εναντίον του Γιώργου Ιακώβου εξαπέλυσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, κατηγορώντας τον για ισοπεδωτική πολιτική.

Τα έργα που έχουν επιτελεστεί στον τομέα της υγείας την τελευταία πενταετία είναι σημαντικά, ανέφερε ο κύριος Σολωμής επικρίνοντας τον κύριο Ιακώβου ότι αγνοεί βασικά γεγονότα και με ειρωνικά σχόλια προσπαθεί να παρουσιάσει μιαν εικόνα που είναι εκτός πραγματικότητας.

Σε ότι αφορά το επίμαχο ζήτημα της εισαγωγής νέου Γενικού Σχεδίου Υγείας, για το οποίο η κυβέρνηση Κληρίδη δέχεται έντονες επικρίσεις, ότι απέτυχε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχουν γίνει σοβαρά έργα υποδομής, τα οποία είναι αναγκαία για να υλοποιηθεί το μεγαλεπίβολο αυτό εγχείρημα.

Ο Χρίστος Σολωμής διερωτήθηκε εξάλλου, γιατί ο κύριος Ιακώβου ο οποίος για δέκα ολόκληρα χρόνια υπήρξε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν προώθησε την εφαρμογή του σχεδίου.


Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου κάλεσε εκ νέου σήμερα τον Γιώργο Ιακώβου και το ΔΗΚΟ, να δημοσιοποιήσουν τη συμφωνία που έχουν συνάψει, για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Ο λαός πρέπει να κάνει τις επιλογές του γνωρίζοντας τις θέσεις και το πρόγραμμα κάθε υποψηφίου, ανέφερε ο κύριος Βασιλείου.

Διερωτήθηκε, εξάλλου, ποιά είναι η βάση στην οποίαν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ που για τόσα χρόνια διαφωνούσαν, τελικά έχουν συμφωνήσει, αλλά και ποιά είναι η πολιτική που υποστηρίζει ο Γιώργος Ιακώβου.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών

κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, να εξηγήσει για ποιόν λόγο δεν δέκτηκε να εντάξει στους κόλπους του ΔΗΚΟ τον Γιώργο Ιακώβου, όταν αυτός ζήτησε, όπως απεκάλυψε χθες ο ίδιος ο κύριος Κυπριανού, να γίνει μέλος του κόμματος.


Αρχισε η εφαρμογή του προγράμματος εξιχνίασης του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, το πρόγραμμα θα καλύψει εκατόν-εξηνταπέντε χιλιάδες γυναίκες, ηλικίας εικοσιπέντε έως εξηνταπέντε ετών.

Ηδη έχουν κληθεί για εξέταση δυόμισυ χιλιάδες γυναίκες της υπαίθρου, ενώ σταδιακά το πρόγραμμα θα καλύψει και τις γυναίκες των αγροτικών και αστικών δήμων.

Οι ενδιαφερόμενες θα υποβάλλονται σε δωρεάν εξέταση Παπανικολάου και μαστογραφία, σε ιδιώτες γυναικολόγους, με στόχο την πρόληψη του καρκίνου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 350 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.


Στη Βραζιλία, τετρακόσια άτομα εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από καταδίκους, στην υψίστης ασφαλείας φυλακή Σοροκάπα.

Η βίαιη εξέγερση των κρατουμένων, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, έχει κοστίσει τη ζωή σε δύο άτομα.

Οι κρατούμενοι απαιτούν την απελεύθερωση των φυλακισμένων ηγετών τους και είναι οπλισμένοι με όπλα, μαχαίρια και χειροβομβίδες.

Σήμερα οι κρατούμενοι απελευθέρωσαν τριάντα-τρία γυναικόπαιδα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύεται με τους κρατουμένους, ανακοίνωσε ότι δεν είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει κανένα απο αυτούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπερπληρότητα της φυλακής, η οποία στεγάζει οκτακόσιους-εξήντα φυλακισμένους, πιθανόν να συνέβαλε στην εξέγερση.


Συνεχίζονται οι σφαγές κοτόπουλων και άλλων πουλερικών στο Χονγκ Κόνγκ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί ο στόχος για ολοκληρωτική εξόντωση των πουλερικών, αφού μόνο ποσοστό δώδεκα τοις εκατό έχει εξολοθρευτεί.

Στο μεταξύ, οι Κινεζικές αρχές αναφέρουν ότι ύστερα από εξετάσεις, δεν έχει βρεθεί καμμιά ένδειξη του ιού σε Κινεζικά κοτόπουλα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Κινέζων αρμοδίων, οι αρχές του Χονγκ-Κονγκ επιμένουν ότι ο ιός έχει εισαχθεί από την ενδοχώρα.

Ως εκ τούτου, έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές πουλερικών από την Κίνα.

Μέχρι στιγμής ο ιός δεν έχει εντοπιστεί εκτός του Χόνγκ Κόνγκ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές.

Αργότερα όμως οι νεφώσεις θα αραιώσουν σταδιακά και ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα καταστούν δυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό όπου δυνατό να σχηματισθεί παγετός και στους 7 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 17 στα παράλια.

Σήμερα, στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαημηλή 6, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 18 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 5 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 30 December 1997 - 17:27:13 UTC