Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-11-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος άγει σήμερα τα ονομαστήριά του.

Στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία τελέστηκε το πρωί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προέστη ο Μακαριώτατος συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος ανήλθε στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου δέχτηκε τις ευχές και τα συγχαρητήρια λαού και επισήμων.

ΦΥΣΙΚΟΣ ΗΧΟΣ "ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Το εντυπωσιακό πρόγραμμα των κινήσεων του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αμερικανική πρωτοβουλία στην προσπάθεια προώθησης λύσης του κυπριακού.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες αυτές συνάδουν με τις συμφωνίες κορυφής Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού Ντενκτάς.

Επίσης, ο κύριος Χριστοφίδης αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι η αμερικανική διπλωματία δεν επιδιώκει την ισότιμη συμμετοχή τους, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να βρεθεί κάποια φόρμουλα συμπερίληψής τους.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα σε χωριστές συναντήσεις τους κυρίους Αναστασιάδη, Χριστόφια και Βασιλείου για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεών του με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη σημειώνοντας παράλληλα και την ικανοποίηση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ανησυχία του και άφησε ερωτηματικά για τον χρόνο και τον σκοπό της καθόδου Χόλμπρουκ.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου σημείωσε ότι ο ίδιος είδε με καλό μάτι την επίσκεψη Χόλμπρουκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι μακρύς ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού.


Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη είχε σήμερα το απόγευμα ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για να ανοίξει τις εργασίες του συμποσίου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ενημέρωσε την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτεικών για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στη Λευκωσία και ενημερώθηκε από τους δύο αξιωματούχους της ελληνικής διπλωματίας για τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Αργότερα, το απόγευμα ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα συναντηθεί με τον Κοινοτικό Επίτροπο, υπεύθυνο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.


Ενημερωτικό χαρακτήρα θα έχει η επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, που φθάνει στην Κύπρο την Τρίτη.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεισέλ, ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης Κόρντοβεζ, δεν αναμένεται πραγματοποίηση κοινής συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, ωστόσο δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ακόμη ότι νωρίτερα σήμερα είχε συνάντηση και με τον Ραούφ Ντενκτάς.


Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν είναι διαπραγματεύσιμη η υποψηφιότητα Κληρίδη, δήλωσε κατηγορηματικά σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι οι συνεργασίες θα πρέπει να είναι στη βάση αρχών και όχι προσωπικών πικριών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη φημολογούμενη υποψηφιότητα Μαρκίδη, ο κύριος Ανασταστιάδης ανέφερε ότι ο κύριος Μαρκίδης δεν εξεδήλωσε ενδιαφέρον, παρά μόνο προέβη σε δήλωση ότι του έγινε εισήγηση να κατέλθει ως υποψήφιος.

Εξάλλου σε δηλώσεις του για το θέμα των Προεδρικών Εκλογών, ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ Δημήτρης Χριστόφιας, επανέλαβε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου και δεν συζητεί με κανένα για εξεύρεση τρίτου υποψηφίου.

Ο κύριος Χριστόφιας απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς το ΔΗΚΟ για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ιακώβου.

Τέλος, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα απόσυρσης της δικής του υποψηφιότητας και πως ο ίδιος δεν προτίθεται και δεν λαμβάνει μέρος σε διεργασίες για τις Προεδρικές.


Ως πυροσβέστης για να αντιμετωπίσει προκλήσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν έλαβε σοβαρά υπόψη και για τις οποίες δεν έλαβε προληπτικά μέτρα, ήρθε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Την άποψη αυτή διετύπωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές, Γιώργος Ιακώβου, στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασε το πρόγραμμά του.

Ο κύριος Ιακώβου, συνέδεσε επίσης την επίσκεψη Χόλμπρουκ με το θέμα της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Εξάλλου, ο κύριος Ιακώβου ανήγγειλε ότι θα προωθήσει πρωτοβουλίες επαναπροσέγγισης με τους τουρκοκυπρίους, οι οποίες, όπως είπε, δεν θα οδηγούν σε άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης συναντήθηκε το πρωί στη Λευκωσία με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Φαρούκ Καντούμι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναταλλάγησαν απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών για τις προσπάθειες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί μίλησαν για τους φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, καθώς και για την συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη που απορρέουν από τους κοινούς αγώνες για εγκαθίδρυση και διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.


Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Θάνου Μιχαήλ υπέρ του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαήλ και της συνέχισης της συγκυβέρνησης.

Η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιδης, δεν βρίσκουν οτιδήποτε μεμπτό στη συμπεριφορά του κυρίου Μιχαήλ και κάνουν λόγο για συναισθηματική ομιλία.

Αντιθέτως, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, μετά την εξέλιξη αυτή, σε ανακοινώσεις τους εκτιμούν ότι δεν μπορεί ο κύριος Μιχαήλ να αναλάβει τις αρμοδιότητες του γενικού εφόρου εκλογής κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού διευκρινίζουν ότι δεν ζητούν την κεφαλή του κυρίου Μιχαήλ επί πίνακι, αλλά ζητά την απομάκρυνσή του από το Υπουργείο Εσωτερικών.


Πενήντα-μία πλάκες μαριχουάνας, βάρους 5 περίπου κιλών, εντοπίστηκαν στο λιμάνι Λεμεσού, κρυμμένες σε μηχανή αυτοκινήτου, η οποία εισήχθη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εντοπισμός των ναρκωτικών έγινε κατορθωτός την ώρα που διενεργείτο ο νενομισμένος τελωνειακός έλεγχος.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν ο Μιχάλης Σελλάς από τα Πολεμίδια και ο θείος του Τάκης Σελλάς, τη στιγμή που διευθετούσαν την εκτελώνιση της μηχανής.

Ο Μιχάλης Σελλάς, ισχυρίσθηκε ενώπιον της Αστυνομίας, ότι ουδέποτε παρήγγειλε την μηχανή και ότι τίποτε δεν γνώριζε για τα ναρκωτικά.


Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των αδελφών Πανίκου, Αντρου και Χαμπή Αεροπόρου ήταν σήμερα ο Αντώνης Φανιέρος.

Ο μάρτυρας, που προσήλθε στο Κακουργιοδικείο συνοδευόμενος από δέκα σωματοφύλακες, αναφέρθηκε στα γεγονότα της απόπειρας κατά της ζωής του, αλλά είπε ότι δεν αναγνώρισε τους δράστες.

Ο Φανιέρος κατέθεσε ότι τη νύχτα της 29ης Μαίου 1997 ενώ βρισκόταν στη λέσχη του, στη Λάρνακα, με το βουλευτή Κίκη Γιάγκου και ακόμη ένα πρόσωπο, άκουσε δυνατό μαρσάρισμα μοτοσυκλέτας.

Τότε, κοίταξε από το παράθυρο και είδε δύο πρόσωπα να επιβαίνουν μεγάλης μοτοσυκλέτας.

Την ίδια στιγμή, ο συνοδηγός τον πυροβόλησε με αυτόματο όπλο με αποτέλεσμα να δεχθεί μία σφαίρα στο λαιμό.

Παρόλο που αιμορραγούσε, πρόσθεσε ο Φανιέρος, προσπάθησε να καταδιώξει με το αυτοκίνητο του τους δράστες.

Ο μάρτυρας ανέφερε στη συνέχεια ότι δύο ημέρες μετά το έγκλημα, οι κατηγορούμενοι Χαμπής και Πανίκος Αεροπόρος τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο και του ευχήθηκαν περαστικά.

Στην κατάθεσή του ο Φανιέρος αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε παλαιότερα με το Χαμπή Αεροπόρο με σκοπό την άρση παρεξηγήσεων αναφορικά με τα όσα λέγονταν περί εγκληματικών φατριών και είπε ότι τον ενίσχυσε οικονομικά.

Η κατάθεση του μάρτυρα θα συνεχισθεί αύριο.


Παρά το χθεσινό ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επέβαλε περιορισμό στα ταξίδια Ιρακινών αξιωματούχων, η Βαγδάτη απαγόρευσε και σήμερα σε Αμερικανούς επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να επιθεωρήσουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις, η Ουάσιγκτον ενδέχεται να εκμεταλλευτεί την αδιαλαξία αυτή της Βαγδάτης, θεωρώντας ότι εξάντλησε να διπλωματικά μέσα και να προχωρήσει σε αεροπορικές επιδρομές.

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη του τόνισε ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει εντός εικοσιτεσσάρων ωρών.

Από την Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ Τάρεκ Ασίζ απορρίπτοντας το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, διεμύνησε στην Ουάσιγκτον ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Αμερικανούς να κατασκοπεύουν το Ιρακινό οπλοστάσιο με την κάλυψη των Ηνωμένων Εθνών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι, αλλά τοπικά θα σχηματισθεί ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες παροδικες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι βορειοανατολικοί 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 23 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 23 με 13, στη Λεμεσό 24 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 10.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 13 November 1997 - 16:27:16 UTC