Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκική πολεμική αεροπορία σημειώθηκε σήμερα,

καθ'ον χρόνο βρίσκονται σε εξέλιξη, οι στρατιωτικές ασκήσεις Νικηφόρος και Τοξότης.

Σαράντα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, παραβίασαν κατ'εξακολούθηση τον Ελληνικό εναέριο χώρο, νοτιο-ανατολικά της Ρόδου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα Τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν με επιτυχία από τα Ελληνικά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι πιλότοι ήταν τόσο προκλητικοί, ώστε αρνήθηκαν τη διαδικασία της αναχαίτισης και προχώρησαν σε εικονικές αερομαχίες.

Εξάλλου, τέσσερα αναγνωριστικά της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, παραβίασαν σήμερα τον εναέριο χώρο της Κύπρου και επιχείρησαν να φωτογραφήσουν περιοχές της Πάφου, όπου διεξάγεται η σημερινή φάση της Νικηφόρου.

Τα τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη, πέταξαν 13 μίλια νοτίως της Πάφου, στην συνέχεια κατευθύνθηκαν νοτίως της Λάρνακας, και διέσχισαν την χερσόνησο της Καρπασίας, κατευθυνόμενα προς τα βόρεια.


Αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας διέσχισαν σήμερα τους κυπριακούς αιθέρες, στο πλαίσιο της άσκησης "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 97".

Βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τύπου Αλφα επτά Κορσέαρ, έπληξαν εικονικά στόχους σε περιοχή της Πάφου,

όπου διεξάγεται η παρούσα φάση της άσκησης.

Τα κορσαίαρ συμμετέχουν στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων "Τοξότης", που διεξάγεται στα ανοικτά της Κύπρου, παράλληλα με τον Νικηφόρο και με βάση το σενάριο παρείχαν υποστήριξη σε τμήματα της Εθνικής Φρουράς, που σήμερα πραγματοποίησαν επιχείρηση κατάληψης εχθρικών υψωμάτων.

Για να παρακολουθήσει από κοντά την Νικηφόρο, φθάνει αύριο το απόγευμα στην Κύπρο, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.


Η επιδείνωση των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων και οι αρνητικές συνέπειες τους στο Κυπριακό, φαίνεται να είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Αμερικανός Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Μπίλ Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλλερ, επισκέπτονται σήμερα την Αγκυρα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν επαφές με την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.


Συνάντηση με τον Βρετανό Ειδικό Αντιπρόσωπο για το Κυπριακό Σερ Ντέηβϊντ Χάνει, θα έχει αργότερα σήμερα στο Λονδίνο ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο Ντέηβιντ Χάνεϊ, θεωρείται ο επικρατέστερος για να διορισθεί από την πρώτη του νέου έτους, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό.


Το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέστη σε συλλείτουργο στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ενώ χθες βράδυ παρέστη σε πανομογενειακή συγκέντρωση με την ευκαιρία συμπλήρωσης εβδομήντα-πέντε ετών, από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν θα υπογράψει λύση, η οποία θα υπονομεύει την ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού και θα υποθηκεύει το μέλλον της Κύπρου.

Χαιρετισμό στο δείπνο απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί το κύριο θέμα για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ενώ εκ μέρους της Βρετανικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Πολιτισμού Κρις Σμίθ, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος, απένειμε στον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κρις Σμιθ, τον Σταυρό των Θυατείρων.


Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να εξοπλίζεται, ενόσω συνεχίζεται η Τουρκική απειλή, η οποία πηγάζει από την κατοχή, τονίζοντας ότι και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου θα ολοκληρωθεί και οι ΕΣ-300 θα εγκατασταθούν.

Σε χαιρετισμό του, στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως Νίκος Κόσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι η πολιτική που ακολούθησε έχει βελτιώσει και αναβαθμίσει την θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς διεθνώς και έχει αφήσει εκτεθειμένη την Τουρκική πλευρά.

Ανέφερε ακόμη ότι εάν ο διεθνής παράγοντας κινητοποιηθεί πιο αποφασιστικά, θα ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση στο Κυπριακό.

Με την ενίσχυση της άμυνας, τονίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης, καθώς και την εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αυξάνονται και οι ικανότητες για διαπραγμάτευση.


Μεγάλη αντικατοχική πορεία διοργάνωσε σήμερα ο Δήμος Μόρφου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης για τον κατεχόμενο δήμο.

Το πρωϊ, κατά τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη, τελέστηκε δέηση για απελευθέρωση της Κύπρου, ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων.

Ακολούθως, πραγματοποίηθηκε εκδήλωση στον Αστρομερίτη, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμούς ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, εκπρόσωποι της βουλής των Ελλήνων, του εργατικού και συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, των μαρτυρικών πόλεων της Ευρώπης, δήμων και κοινοτήτων της Ελλάδας καθώς και η δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης.

Στη συνέχεια, οι Μορφίτες πορεύτηκαν στο οδόφραμα του Αστρομερίτη, όπου αγνάντευσαν τα κατεχόμεμα χωριά και κοινότητες της κατεχόμενης περιοχής της Μόρφου και επέδωσαν ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη.


Τα αποκαλυπτήρια μνημείου στα Φυλακισμένα Μνήματα και τα εγκαίνια του μουσειακού χώρου στις Κεντρικές Φυλακές, τέλεσε το πρωί ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιος Χατζηνικολάου.

Σε ομιλία του ο κύριος Χατζηνικολάου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το μνημείο στα Φυλακισμένα Μνήματα αποτελεί Εθνική κατάθεση στην ιστορία μας.

Ανέφερε επίσης ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ, είναι σταθμός στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού της Κύπρου και συνέχιση μιας παράδοσης χρέους και τιμής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων Γεώργιος Χαραλαμπίδης και εκ μέρους του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, ο κύριος Μαραθεύτης.


Ο Αρχηγός του Ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού Αμνόν Σαχάκ, μεταβαίνει απόψε στην Τουρκία για διήμερη επίσκεψη στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Στρατηγός Σαχάκ θα συζητήσει το θέμα των κοινών ναυτικών ασκήσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο τον Νοέμβριο.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος θα προτείνει επίσης στους Τούρκους συνομιλητές του, την απο κοινού κατασκευή των Ισραηλινών πυραύλων αέρος-αέρος "Πόπαϊ", καθώς και τον εκσυγχρονισμό των Τουρκικών αεροσκαφών Εφ-5.

Η Τούρκια το 1995 υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ, βάσει της οποίας επιτρέπεται στα Τουρκικά μαχητικά να εκτελούν εκπαιδευτικες πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.


Αεροπλανοφόρο και έξι πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών έφθασαν σήμερα στον Περσικό Κόλπο.

Το Πεντάγωνο είχε διατάξει το αεροπλανοφόρο "Νίμιτς" να αλλάξει πορεία και να πλεύσει εσπευσμένα προς τον Κόλπο, εξαιτίας της αυξημένης έντασης στην περιοχή των συνόρων Ιράν-Ιράκ.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που μεταφέρει εβδομήντα-πέντε μαχητικά αεροσκάφη, συνοδεύεται από δύο καταδρομικά, ένα αντιτορπιλικό, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο και ένα βοηθητικό πλοίο.

Η σημερινή άφιξη του "Νίμιτς", συμπίπτει με την έναρξη ιρακινών ναυτικών ασκήσεων, στο βόρειο τμήμα του Περσικού Κόλπου.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν πιθανότητες σύρραξης των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράκ, ο Υπουργός Αμυνας του Ιράν δήλωσε ότι "δεν βλέπουμε κανένα λόγο να γίνει αυτό, αλλά πρόσθεσε, δεν μπορούμε να μιλούμε εκ μέρους της άλλης πλευράς.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα συνεχιστούν οι παροδικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να πέσουν λίγες ελαφρές τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς βορειοανατολικοί 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 16 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν και πάλι παροδικές νεφώσεις που δυνατόν να δώσουν πολύ μεμονωμένες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από τα νότια, μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 28 στα νότια παράλια και τους 26 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 27 με 17, στη Λεμεσό 28 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 12 October 1997 - 15:27:17 UTC