Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, απέρρριψε σήμερα την αίτηση που είχαν καταχωρήσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι γονείς του Λευτέρη Ανδρονίκου και της Ελσης Κωνσταντίνου, σχετικά με τη γνωστή υπόθεση της Χλώρακας.

Ο Λευτέρης και η Ελση είχαν σκοτωθεί το Δεκέμβριο του 1993 ύστερα από επιχείρηση της ΜΜΑΔ.

Η απορριπτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδόθηκε με πλειοψηφία.

Πέντε μέλη του δικαστηρίου τάχθηκαν υπέρ της απαλλαγής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τέσσερα εναντίον.

Ανάμεσα στους τέσσερις δικαστές, που ζήτησαν την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι και ο Κύπριος δικαστής, Γεώργιος Πικής.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ΜΜΑΔ δεν χρησιμοποίησε περιττή βία στην επιχείρηση.

'Εκρινε επίσης, ότι το κράτος δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, που απορρέουν από το άρθρο δύο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο δικηγόρος των συγγενών του Λευτέρη και της Ελσης, Μιχαλάκης Κυπριανού, σε σημερινές δηλώσεις του ανέφερε ότι μένει εμβρόντητος από την απόφαση.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι οι συγγενείς εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα καταχώρησης αγωγών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, με δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα, είπε ότι η Δημοκρατία απηλλάγη των ευθυνών, για παραβίαση του δικαιώματος στην ζωή, όπως περιγράφεται στο άρθρο δύο, της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Πολύνεκρο δυστύχημα συνέβη σήμερα το μεσημέρι στον κύριο δρόμο Γυαλιάς - Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς.

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν αυτοκίνητο ενοικιάσεως στο οποίο επέβαιναν έξι τουρίστες, προσέκρουσε βίαια σε φορτηγό αυτοκίνητο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

Τέσσερις από τους τουρίστες, βρήκαν ακαριαίο θάνατο ενώ οι άλλοι δύο τραυματίσθηκαν σοβαρά.

Από τη φοβερή σύγκρουση το αυτοκίνητο μετετράπη σε άμορφη μάζα σιδερικών, με αποτέλεσμα ο απεγκλωβισμός των θυμάτων να γίνει κατορθωτός μια ώρα μετά, με επέμβαση της υπηρεσίας πυροσβεστικής.


Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ο Μιχάλης Ευσταθίου Πανή, σχετικά με την υπόθεση φόνου που διεπράχθη χθες στο Κοιλάνι, με θύμα τον Ματθαίο Χριστοφή.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, παρουσιάζοντας τον ύποπτο ενώπιον του Δικαστηρίου, ανέφερε ότι στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν τεκμήρια, τα οποία αναμένεται να ευκολύνουν τη διαλεύκανση του εγκλήματος, καθώς και δύο ρολόγια χεριού, εκ των οποίων το ένα ανήκει στον ύποπτο.

Ο ανακριτής, ανέφερε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, οι αναφορές του υπόπτου περιείχαν αντιφάσεις ως προς τις χθεσινές του κινήσεις.


Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και τα Ηνωμένα Εθνη θα ασχοληθούν με το κυπριακό, μετά τις προεδρικές εκλογές.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται, για να συμμετάσχει στην Δεύτερη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο διάστημα, μέχρι τον Φεβρουάριο, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, οι διεθνείς μεσολαβητές θα ασχοληθούν με την διατήρηση ήπιου κλίματος στο νησί.

Αναφέροντας επίσης ότι η προετοιμασία για την αμερικανική παρέμβαση, συνεχίζεται, με άμεσο στόχο την δημιουργία καλού κλίματος, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκτιμά ότι με τη στρατηγική αυτή, συμφωνούν και τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενέταξε τις αμερικανικές προσπάθειες για προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο της επιδίωξης τους, για δημιουργία καλού κλίματος.

Αναφορικά με τον διάλογο για θέματα ασφάλειας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η άποψη της πλευράς μας, με την οποία συμφωνούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ότι πρέπει να συζητηθεί η ευρύτερη έννοια του θέματος, αντίθετα με τον Ντενκτάς, που περιορίζει τις πτυχές του θέματος.


Τίποτα δεν μπορεί να γίνει εάν δεν κατοχυρώνει την υφιστάμενη συνταγματική τάξη, κατέστησε σαφές ο Υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και αξιωματούχων του κράτους, με τον Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ και άλλους οινομικούς παράγοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας το μεσημέρι στους δημοσιογράφους, ο κύριος Χριστοδούλου δήλωσε ότι στη συνάντηση τονίστηκε πρώτον, η ισχυρή βάση και η ικανοποιητική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και δεύτερο, προβλήθηκε η Κύπρος ως ένα σημαντικό κέντρο, περιφερειακό και διεθνές, υπεράκτιων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες και τραπεζικοί παράγοντες έκδηλωσαν έντονο ενδιαφέρον, σημείωσε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνέχεια στην ανταλλαγή πληροφορίων μέσω της πρεσβείας της Κύπρου, στην Ουάσιγκτων.

Οσον δε αφορά την αμερικανική ιδέα για κοινές επενδύσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, ουδέν ελέχθη στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών.


Ενισχύεται το αντιεροπορικό πυραυλικό σύστημα Ες-300 για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές απειλές, με κόστος δεκάδες εκατομμύρια λίρες.

Το σχετικό κονδύλι ενεκρίθη ομόφωνα από την Επιτροπή Αμύνης της Βουλής και σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Αντώνη Καρά, το ποσό αυτό, θα ενισχύσει τις αντιεροπορικές δυνατότητες της Κύπρου.

Ο κύριος Καράς διευκρίνισε ότι το συμβόλαιο για τους Ες-300 υλοποιείται κανονικά, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία υπεγράφη με τη Ρωσία και όχι με οποιαδήποτε εταιρεία.

Η Επιτροπή Αμύνης της Βουλής, σημειώνει ότι η απάντηση στους Αμερικανούς για εμπορικές πράξεις με τα κατεχόμενα, δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά μόνο εμπορικές πράξεις, για την ενίσχυση της άμυνας μας.


Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η άσκηση Νικηφόρος που αρχίζει αύριο και στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από εννέα χιλιάδες έφεδροι.

Η έντονη παρουσία αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, η ρίψη αλεξιπτωτιστών και η χρησιμοποίηση για πρώτη φορά της Αεροπορικής Βάσης της Πάφου, προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην φετινή άσκηση.

Παράλληλα με τον Νικηφόρο, θα διεξάγεται στα όρια του FIR Λευκωσίας και της Ρόδου και η άσκηση Τοξότης των Ελληνικών Αεροπορικών Δυνάμεων.

Τη Δευτέρα εξάλλου, φθάνει στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος και θα παρακολουθήσει την άσκηση.


Ο φάκελλος της Κύπρου, όπως συντάχθηκε από την Βουλή των Ελλήνων έρχεται στην Κύπρο με αίτημα της κυπριακής Βουλής, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια στις έρευνες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, ανέφερε ότι απέστειλε ήδη σχετική επιστολή, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ζητώντας τα πρακτικά του φακέλλου της Κύπρου.

Σχετικό αίτημα διατύπωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ενώ τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ζητούν τη συζήτηση του θέματος από το Σώμα.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε επίσης, ότι τα κόμματα, τάσσονται κατ' αρχήν υπέρ της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας της Βουλής, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, ενώ ο χρόνος της αναστολής θα καθοριστεί σε επόμενη συνεδρία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συγκυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι το κόμμα μπορεί να ωφελήθηκε, αλλά είχε και πολιτικό κόστος, ενώ επιφυλάχθηκε να επεκταθεί επί του θέματος αμέσως μετά την ξεκαθάριση των προθέσεων του Προέδρου Κληρίδη.


Για άλλες έξι ημέρες ανανεώθηκε η κράτηση του πρώην ειδικού αστυφύλακα Ανδρέα Φλουρέντζου, κατοίκου του συνοικισμού Αγίου Ελευθερίου Λατσιών - εικοσι-τεσσάρων ετών, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για εισαγωγή και εμπορία οκτώμισυ κιλών ναρκωτικών.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε στο δικαστήριο ότι τον ύποπτο κατονόμασε, ένας εκ των συλληφθέντων για την ίδια υπόθεση.

Κατέθεσε επίσης, ότι καταζητούνται τέσσερα πρόσωπα τα οποία φέρονται ως οι προμηθευτές των ναρκωτικών από την Ολλανδία.

Οπως είναι γνωστό, τα οκτώμισυ κιλά κάνναβης, βρέθηκαν στις αποσκευές του Νίκου Νικολάου, από το Γέρι, είκοσι ετών, σιδερά, κατά την επιστροφή του από την Ολλανδία μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας.

Εν τω μεταξύ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, κατόπιν οδηγιών του Αρχηγού Αστυνομίας, τερμάτισε τις υπηρεσίες του έκτακτου ειδικού αστυφύλακα Λούκα Κακούρη, από τα Λατσιά, τριαντα-ενός ετών, ο οποίος κατηγορήθηκε πρόσφατα για κατοχή και χρήση ναρκωτικών.


Η ενημέρωση Κυπρίων για τις διεθνείς εξελίξεις αναφορικά με το δίκαιο του διεθνούς εμπορίου είναι ο βασικός στόχος διήμερου σεμιναρίου, τις εργασίες του οποίου κήρυξε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης.

Αναφερόμενος στη σημασία του σεμιναρίου για την Κύπρο, ο κύριος Μαρκίδης επεσήμανε την ανάγκη ενημέρωσης για τις εξελίξεις, λαμβάνοντας υπόψην τον διαρκή καταιγισμό νέων γνώσεων και τεχνολογικών εξελίξεων, για τις οποίες θα πρέπει να υπάρχει συνεχής προσαρμογή.

Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.


Εάν χαθούν οι Κυπριακές Αερογραμμές θα χάσει η Κύπρος, δηλώνει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Τάκης Κυριακίδης στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα πενηντάχρονα της εταιρίας.

Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο για ανάπτυξη και επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών ο κύριος Κυριακίδης είπε ότι η εφαρμογή του εξαρτάται από την συναίνεση των εμπλεκομένων φορέων.

Συναφώς προσδιόρισε τους τέσσερις βασικούς άξονες του σχεδίου και συγκεκριμένα την αύξηση των εισοδημάτων, την μείωση των κόστων, την αναδιοργάνωση της εταιρίας και την αύξηση της κεφαλαιουχικής βάσης.


Ελικοπτέρο των Ρωσικών μεθοριακών δυνάμεων επλήγη σήμερα από την Τουρκική μεθόριο, κατά την απογείωσή του από στρατιωτική βάση αυτόνομης περιοχής της Γεωργίας.

Το ελικόπτερο υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ ο πιλότος του κατάφερε να το προσγειώσει στο αεροδρόμιο του Μπατούμι.

Σύμφωνα πάντως με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, το ελικόπτερο τήρησε αυστηρά τους κανονισμούς που ισχύουν στη μεθόριο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν σημειωθεί, τουλάχιστον τρία επεισόδια, κατά τα οποία Ρωσικές μεθοριακές δυνάμεις έχουν δεθχεί Τουρκικά πυρά, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Γεωργία και την Αρμενία.


Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συνέχισαν και σήμερα τις επιδρομές τους, βομβαρδίζοντας θέσεις των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.

Στόχος των Τουρκικών αεροπορικών επιδρομών είναι η διάλυση των βάσεων των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.

Τα αεροσκάφη - τύπου Εφ-16, απογειώθηκαν από το Ντιγιαρμπακίρ στη Νοτιοανατολική Τουρκία και έπληξαν στρατόπερο των Κούρδων ανταρτών, κοντά στη πόλη Χουακούρκ, κοντά στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν.


Δύο στρατιώτες του Ισραήλ και ένα μέλος του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με Φιλοϊρανούς αντάρτες της οργάνωσης Χεζμπολλάχ, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ ζώνη ασφαλείας του Νοτίου Λιβάνου.

Από την επίθεση, τραυματίστηκαν επίσης οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες.

Νωρίτερα στην ίδια περιοχή, αντάρτες της Φιλοϊρανικής Οργάνωσης, πυροδότησαν βόμβα, την οποία είχαν τοποθετήσει στον δρόμο, με αποτέλεσμα άλλοι δύο στρατιώτες να τραυματιστούν.

Από την αρχή του χρόνου, τουλάχιστον 37 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Νότιο Λίβανο.

Στο διπλωματικό πεδίο - έπειτα από την χθεσινή συνάντηση κορυφής του Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Γιασέρ Αραφάτ, το Ισραήλ συμφώνησε σήμερα, να αποδεσμεύσει όλα τα Παλαιστινιακά κεφάλαια και τις καταθέσεις που είχαν δεσμευθεί, μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις της Χαμάς.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοι ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλιν αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν δυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια και ανατολικά παράλια, και στους 27 στις άλλες παράλιες περιοχές.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 31 με 19, στη Λεμεσό 31 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 16, και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 9 October 1997 - 15:27:23 UTC