Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-10-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πρέπει όλοι να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, να συστρατευθούμε και να ενωθούμε, γιατί διεξάγουμε αγώνα επιβίωσης.

Στην έντονη αυτή παραίνεση, προς την ηγεσία και τον λαό, προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξη του στην Κύπρο, έπειτα από πολυήμερη επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, επέστρεψε ενωρίς το απόγευμα στην Κύπρο, μετά από πολυήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου δήλωσε ότι, κατά τις επαφές που πραγματοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο με τον αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και με μέλη του Κογκρέσσου, πρόταξε την ανάγκη για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.

Αυτό, είπε, ο Μακαριώτατος πρέπει να είναι κοινή και σταθερή θέση ολοκλήρου του ελληνισμού, επειδή οι ξένοι, όπως τόνισε, θα διαλέξουν το ευκολότερο, για τα συμφέροντα τους, αίτημα μας.

Πρώτιστος λόγος της επίσκεψης του Μακαριωτάτου, ήταν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Θεμωνιανού στο Χιούστον του Τέξας, όπου φυλάσσονται τοιχογραφίες που είχαν κλαπεί από το ομώνυμο κατεχόμενο παρεκκλήσι στη Λύση.

Σειρά επαφών είχε επίσης με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα.

Ακόμη λειτούργησε και κήρυξε σε διάφορους ιερούς ναούς και παρέστη σε πολλές εκδηλώσεις των ομογενών, τους οποίους και ενημέρωσε για την πορεία του Κυπριακού, καλώντας τους σε ενότητα και αγωνιστική συστράτευση προς απελευθέρωση και σωτηρία των σκλαβωμένων εδαφών μας, αλλά και προς προάσπιση ολων των εθνικών μας δικαίων.


Με μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Λευκωσία, τιμήθηκε η τριακοστή-έβδομη επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε από ειδική εξέδρα στην λεωφόρο Τροόδους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο.

Στην παρέλαση, την οποία παρακολούθησαν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου, εκκλησιαστικές αρχές, ξένοι διπλωμάτες και χιλιάδες λαού, πήραν μέρος μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, καθώς και ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.

Ενθουσιασμό προκάλεσε η διέλευση των Ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-80, τα οποία είναι από τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο καθώς επίσης των Εθνοφυλάκων και των εφέδρων καταδρομέων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και μαθητών Ανωτάτων Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών της Ελλάδος.

Σε λίγη ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεξιωθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη του διπλωματικού σώματος, ενώ στις επτά θα δεχθεί τις ευχές του κοινού.


Την απόλυτη ικανοποίησή του για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και γενικά για την πορεία ενίχυσης της άμυνας μας, εξέφρασε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν στο "ΛΟΓΟ" οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε την παρέλαση ως μία εντυπωσιακή επίδειξη δυνάμεως και πρόσθεσε πως αυτό το οποίο επιδείχθηκε, δεν είναι το σύνολο του οπλισμού της Εθνικής Φρουράς.

Τόνισε δε ότι καμία πολιτική εξέλιξη δεν μπορεί να διαφοροποιήσει την άσκηση Νικηφόρος.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης ανέφερε ότι η Εθνική Φρουρά αναβαθμίζεται συνεχώς και έχει δημιουργήσει μίαν αποτρεπτική δύναμη.

Εξάλλου, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντι-στράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος, εξήρε τις θυσίες του κυπριακού λαού για την ενίσχυση της άμυνας του.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδος στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται πάντοτε στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ενισχύει σε όλα τα μέτωπα.

Οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας, πρόσθεσε, αποδεικνύουν ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η ενίχυση της άμυνας είναι επιτακτική ανάγκη.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, δήλωσε ότι οι πύραυλοι ΕΣ-300 θα έλθουν σε ένα χρόνο, όπως προβλέπει το συμβόλαιο.

Σχολιάζοντας τις απειλές της Τουρκίας, ότι θα βυθίσει τα ρωσικά πλοία που θα μεταφέρουν στην Κύπρο εξαρτήματα των πυραύλων ΕΣ-300, ο κύριος Μουράτοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τουρκικές δηλώσεις γίνονται για εντυπωσιασμό.

Ταυτόχρονα όμως, απηύθυνε προς την Τουρκία την ακόλουθη προειδοποίηση:

" Ξέρετε τί σημαίνει να βυθίσει μία χώρα τα πλοία άλλης χώρας και ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση, που δύο χώρες είναι γειτονικές ".


Μαχητικό αεροσκάφος τύπου ΜΙΡΑΖ 2000 κατέπεσε και συνετρίβη χθες βράδυ στην θαλάσσια περιοχή της Σκύρου, σε απόσταση δύο μιλίων από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη εκπαιδευτική πτήση.

Από την πτώση του μαχητικού αεροσκάφου σκοτώθηκε ο πιλότος Δημήτρης Στρατάκιας, εικοσιεννέα ετών.

Το πτώμα του άτυχου πιλότου απεγκλώβισαν το πρωϊ από τα συντρίμια του αεροσκάφους, βατραχάνθρωποι.

Ο άτυχος πιλότος δεν χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του, νομιζόμενος πως προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο του νησιού.

Πρόκειται για το τέταρτο ατύχημα στην Ελληνική πολεμική αεροπορία τους τελευταίους δύο μήνες.


Σε νέες προκλητικές ενέργειες σε βάρος του Ελληνισμού προέβησαν σήμερα οι Γκρίζοι Λύκοι, στην Αγκυρα.

Σε εκδήλωση, που πραγματοποίησαν έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα, τα υποκινούμενα από το Τουρκικό φασιστικό καθεστώς, εθνικιστικά στοιχεία, απαιτούσαν προκλητικά από την Ελλάδα να παραδώσει την Κύπρο στους Τούρκους.

Τα πενήντα άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση, φώναζαν προκλητικά συνθήματα, όπως " κάτω τα χέρια από την Κύπρο " και " θα δώσουμε την ψυχή μας για την Κύπρο".

Οι Γκρίζοι Λύκοι επέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Πρεσβείας και στην συνέχεια διαλύθηκαν.


Οι αρχές του Ισραήλ άφησαν σήμερα ελεύθερο, τον πνευματικό ηγέτη της ένοπλης Ισλαμιστικής οργάνωσης ΧΑΜΑΣ, Σείχη Αχμέντ Γιασίν, προβάλλοντας ως λόγο για την απελευθέρωσή του, την επιδείνωση της υγείας του.

Ο Γιασίν, ο οποίος εκρατείτο από τις Ισραηλινές αρχές για επτάμισυ χρόνια, μετεφέρθη με Ιορδανικό ελικόπτερο στο Αμμάν και εισήχθη στο ιατρικό κέντρο "Αλ Χουσέϊν", ύστερα από αίτημα του Βασιλιά της Ιορδανίας.

Ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι την απελευθέρωση του καθηλωμένου σε αναπηρικό καρότσι Γιασίν, εισηγήθηκε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Βασιλιά Χουσέϊν.

Στους κόλπους της ΧΑΜΑΣ, η λεγόμενη απελευθέρωση του ιδρυτού της, προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, κατεδίκασε εξάλλου την ενέργεια να απομονωθεί στην Ιορδανία, ο πνευματικός ηγέτης της ΧΑΜΑΣ και χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου, ως πράξη απέλασης.


Στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας πραγματοποιείται η άτυπη σύνοδος των δεκαέξι Υπουργών Αμύνης των χωρών-μελών της Βορειοατλανικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ.

Την άτυπη σύνοδο θα απασχολήσουν η συζήτηση θεμάτων γενικότερης ασφάλειας στη Βοσνία, η μελλοντική - στρατιωτική δομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καθώς επίσης και η επικείμενη συνάντηση των Υπουργών 'Αμυνας των Βαλκανίων στη Σόφια, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

Πηγές της Συμμαχίας χαρακτήρισαν τις συνομιλίες στο Μάαστριχτ στρατηγικού χαρακτήρα, καθώς οι αποφάσεις θα ληφθούν όχι ενωρίτερα από τον προσεχή Δεκέμβριο.


Η Δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, έθεσε υπό τον έλεγχό της τέσσερεις αναμεταδότες της Ραδιο-τηλεόρασης των Σερβοβοσνίων με αποτέλεσμα να διακοπεί η αναμετάδοση των προγραμμάτων της Σερβοβοσνιακής τηλεόρασης.

Από το Μάαστριχτ της Ολλανδίας ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι, οι αναμεταδότες που κατελήφθησαν βρίσκονται υπό την έλεγχο των οπαδών της προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς, στη Μπάνια Λούκα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η κατάληψη των αναμεταδοτών αποφασίστηκε μετά τον απαράδεκτο χειρισμό, από τη Σερβοβοσνιακή τηλεόραση της συνέντευξης τύπου που έδωσε στις 26 Σεπτεμβρίου, η Ειαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου, για την πρώην Γιουσκοσλαβία.


Μία απο τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας του σημείωσε χθες βράδυ ο ΠΑΟΚ, με την πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, εις βάρος της φημισμένης 'Αρσεναλ.

Ο Δικέφαλος του Βορρά που παρατάχθηκε στο Χάϊμπουρι, με καλή αμυντική διάταξη και έξυπνο στήσιμο, άντεξε στην πίεση της 'Αρσεναλ και κατάφερε, σε μια από τις λιγοστές φάσεις που απείλησε την Αγγλική ομάδα, να σκοράρει, παγώνοντας το γήπεδο.

Το χρυσό για τον Δικέφαλο του Βορρά τέρμα, πέτυχε τρία λεπτά πρίν από την λήξη του αγώνα, ο Ζήσης Βρύζας.

Η 'Αρσεναλ είχε προηγηθεί στο εικοστό τρίτο λεπτό με τον Ολλανδό Ντένις Μπέργκαμπ.

Με την λήξη του αγώνα σ'ολόκληρη τη Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη, ξέσπασαν ξέφρενοι πανηγυρισμοί.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται νεφώσεις κυρίως στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 περίπου βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 18 στα νότια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέτριους 4 και το απόγευμα σε δυνατούς 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη και το απόγευμα στα νότια παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 περίπου βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 26 στα δυτικά.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 27 με 18, στη Λεμεσό 27 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 16, και τέλος στον Πρόδρομο 15 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 1 October 1997 - 17:27:22 UTC