Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι Τουρκικές απειλές δεν μας φοβίζουν. Ενωμένος ο απανταχού Ελληνισμός θα τις εξουδετερώσει.

Αυτό τόνισε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά τις Τουρκικές απειλές, διότι είμαστε έτοιμοι και καλά προετοιμασμένοι για να τις αντιμετωπίσουμε.

Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα τελέσει στο Χιούστον του Τέξας, τα εγκαίνια του Ιερού ναού Αγίου Θεμωνιανού, στον οποίο τοποθετήθηκαν δυο τοιχογραφίες τις οποίες είχαν κλέψει οι κατακτητές από το ομώνυμο ξωκκλήσι στην κατεχόμενη Λύση, και βρέθηκαν αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μακαριώτατος θα έχει σειρά επαφών με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, με παράγοντες της ομογένειας καθώς και με πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε συναφώς ότι κατά τις εκεί επαφές του θα ζητήσει την ορθή τοποθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την υποστηρίξη της θέσης ότι επιβάλλεται η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την έκταση της Κύπρου.


Την απόλυτη ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Ρώσου Εκπροσώπου για το Κυπριακό Γενάτι Ταράσωφ, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Οι δηλώσεις Ταράσωφ, ανέφερε ο κύριος Χριστοφίδης, επανατονίζουν την πάγια ρωσική θέση, που συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αναγνωρίζει, μόνο, το κυρίαρχο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ψευδοκράτος, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, θεωρείται κατασκεύασμα που δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλον, εκτός από τον κατασκευαστή του.

Κληθείς να σχολιάσει το ευρύτερο θέμα που τίθεται από ρωσικής πλευράς, για σεβασμό της συμφωνίας του Μοντρέ από την Τουρκία, η οποία προβλέπει ελεύθερο διάπλου εμπορικών πλοίων, από τα στενά του Βοσπόρου, ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε, πως η Κυβέρνηση δεν έχει ανάμιξη στο θέμα.

Θέση της κυβέρνησης ανέφερε, είναι ότι οι διεθνείς συμφωνίες, πρέπει να τηρούνται.

Οσο δε, αφορά την αγορά των πυραύλων Ες-300, ο Κυβερνητικός Εκπρόσπος υπέδειξε ότι δια του συμβολαίου εξασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά και εγκατάστασή τους, στην Κύπρο.

Παράλληλα σημείωσε, πως η Κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεση της οποιεσδήποτε πληροφορίες, ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτείων, του Ισραήλ και του Αζερπαϊζάν, δίδουν στοιχεία στην Τουρκία, για τη μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο.

Σημείωσε ωστόσο, ότι οι πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας διερευνώνται με διακριτικότητα, μέσω της διπλωματικής οδού.


Οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε έλεγχο σε υπό κυπριακή σημαία πλοίο στα στενά του Βοσπόρου, με την υποψία ότι μετέφερε τμήματα των πυραύλων ΕΣ- 300.

Το πλοίο "Ντάϊμοντς Εϊττς" ελληνικής ιδιοκτησίας, το οποίο μετέφερε σίδερο στην Αίγυπτο, υπέστη νηοψία για υγειονομικούς, όπως ανακοινώθηκε λόγους.

Η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι το θέμα δεν την αφορά άμεσα, αλλά παρακολουθεί διπλωματικά το θέμα.

Εκπρόσωπος του τμήματος εμπορικής ναυτιλίας εκτιμά ότι τίθεται θέμα αποζημιώσεων.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση τήρησε αποστάσεις και από τα δημοσιεύματα που φέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, και το Αζερπαϊζάν να δίνουν πληροφορίες στην Τουρκία για τη δήθεν μεταφορά τμημάτων των ΕΣ-300 στην Κύπρο.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο κατοχικός ηγέτης, θυμήθηκε τον Μακάριο και την παράδοση όπλων μέσω Αιγύπτου, για αμφισβητήση των διαβεβαιώσεων που έδωσε η χώρα αυτή στην Τουρκία.


Αριστο ήταν το κλίμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης Κληρίδη- Κυπριανού.

Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν όλα τα θέματα σε πνεύμα φιλίας, συνεργασίας και καλής θέλησης.

Ο κύριος Χριστοφίδης δεν θέλησε να μιλήσει για το περιεχόμενο της συνάντησης, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν και άλλη ή άλλες συναντήσεις.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον το πνεύμα αυτό ισχύει και στο συγκυβερνών κόμμα, ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι στο διάλογο υπάρχουν δύο άτομα.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, το οποίο ενημερώνεται από τον Πρόεδρο του κόμματος Σπύρο Κυπριανού για την χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Αθήνα θα αναλάβει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, διακατέχει την ελληνική αποστολή μετά τη σημερινή παρουσίαση της υποψηφιότητας της Αθήνα στα 107 μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι εντυπώσεις που άφησε η ελληνική υποψηφιότητα θεωρούνται άριστες.

Κρυφό όπλο της Αθήνας στην προσπάθεια ανάληψης της ολυμπιάδας είναι η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης από και προς τις πατρίδες τους, καθώς και των εξόδων διαμονής των δεκαέξι χιλιάδων αθλητών και παραγόντων που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος.

Δεύτερο στοιχείο που χαρακτήρισε την υποψηφιότητα της Αθήνας, είναι η εξαγγελία για αναβίωση της πολιτιστικής ολυμπιάδας.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε οπτικογραφημένο του μήνυμα, ανέφερε ότι η σύγχρονη Ελλάδα είναι πανέτοιμη να αναλάβει τη διοργάνωση, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση καλύπτει πλήρως το οικονομικό μέρος της ολυμπιάδας.

Η πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ολοκλήρωσε την παρουσίαση της Αθήνας λέγοντας στους "αθανάτους" "Δώστε μας την ευκαιρία να σας κάνουμε υπερήφανους".

Η ανακοίνωση της πόλης που θα αναλάβει την ολυμπιάδα του 2004 θα γίνει απόψε στις οκτώ παρά εννέα λεπτά, από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ.

Ευχή και ελπίδα όλων μας η πόλη αυτή να είναι η Αθήνα.


Αρχίζει από αύριο η παράδοση των τίτλων ιδιοκτησίας των προσφυγικών οικιών και οικοπέδων, στους πρόσφυγες κατόχους τους.

Σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο προεδρικό θα παραδοθούν οι εκατό πρώτοι τίτλοι οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης.

Συνολικά θα δοθούν Ι2 χιλιάδες, 500 τίτλοι οικοπέδων και Ι4 χιλιάδες, 500 τίτλοι σπιτιών, ενώ αυτοί τη στιγμή είναι έτοιμοι προς παράδοση 3 χιλιάδες, 500 τίτλοι.

Ανακοινώνοντας την απόφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σημείωσε ότι η απόφαση εμπίπτει στις προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου της δημοκρατίας, ενώ δεν θέλησε να διευκρινήσει κατά πόσο ο πρόεδρος θα ολοκληρώσει την διαδικασία κατά την παρούσα διακυβέρνηση ή θα χρειαστεί και νέα θητεία.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η παράδοση όλων των τίτλων θα είναι μία μακροχρόνια και επίπονη διαδικασία.

Ο κύριος Χριστοφίδης τόνισε εξάλλου ότι δεν έχει σχέση με το αίτημα του Ντενκτάς για ανταλλαγή περιουσιών, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το παράλογο, όπως το χαρακτήρισε, αίτημα του κατοχικού καθεστώτος.


Η δασκάλα Ελένη Φωκά, μετέβη σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, σε μια συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση από το κατοχικό καθεστώς, να της επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση, προς το κατεχόμενο χωριό της, την Αγία Τριάδα Γιαλούσας.

Σε δηλώσεις της η Ελένη Φωκά, τόνισε ότι έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να μεταβεί στο χωριό της και στους τέσσερεις μαθητές που βρίσκονται εκεί, οι οποίοι την περιμένουν να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά.

Ακόμη, η δασκάλα του 'Εθνους εξέφρασε την θλίψη της, για το γεγονός ότι, ενώ ήρθε πριν τρεις μήνες στις ελεύθερες περιοχές για λόγους υγείας, εντούτοις, δεν κατέστη δυνατό να πεισθεί το κατοχικό καθεστώς, τόσο από τα Ηνωμένα 'Εθνη, όσο και τις μεγάλες δυνάμεις, να της επιτρέψει και πάλι τη μετάβαση στα κατεχόμενα.


Κάτι περισσότερο από τραγική, χαρακτήρισε την κατάσταση σήμερα στα φράγματα, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Πετρίδης.

Ο κύριος Πετρίδης, μιλούσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής επίσκεψης στα φράγματα του Διπόταμου, των Πολεμιδιών, της Γερμασόγειας, του Ασπρόκρεμμου και της Καλαβασού.

Οπως τόνισε στη διάσκεψη ο Υπουργός Γεωργίας, σε περίπτωση συνέχισης των συνθηκών λειψυδρίας, η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι τραγικότατη και οι επιπτώσεις δυσμενέστατες, αφού μέχρι τον Δεκέμβριο, σε πολλά από τα μεγάλα φράγματα, θα υπάρχει μόνο λάσπη.

Τέλος ο κύριος Πετρίδης, κάλεσε το κοινό να συνειδητοποιήσει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νερού και να συμβάλει στην εξοικονόμησή του.


Αυτοσχέδια βόμβα εκρηκτικής ισχύος που πυροδοτήθηκε χωρίς να εκραγεί, τοποθέτησαν χθες βράδυ άγνωστοι, στο μπαλκόνι του σπιτιού του Πιερή Χριστοφή, ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου στην Αγία Νάπα.

Ο Χριστοφή ο οποίος υπήρξε στόχος βομβιστικής επίθεσης την περασμένη εβδομάδα, εντόπισε την βόμβα στο μπαλκόνι του γύρω στις δέκα το βράδυ.

Επί τόπου μετέβη ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας Αντώνης Σιακαλλής.


Οι Ισραηλινοί απάντησαν τα ξημερώματα, στη χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, η οποία σημειώθηκε στη Δυτική Ιερουσαλήμ και προκάλεσε το θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό άλλων, εκατόν εβδομήντα δύο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Αράβων ανταρτών.

Αερο-μεταφερόμενη δύναμη επίλεκτων Ισραηλινών στρατιωτών, επιτέθηκε εναντίον θέσεων της Χεζμπολλάχ, ενώ το

Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, βομβάρδισε περιοχές της Σιδώνας.

Εντεκα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ ένας αγνοείται, όταν επεχείρησαν με ελικόπτερα, να προσγειωθούν σε χωριό κοντά στη Σιδώνα, του Νοτίου Λιβάνου.

Μία Λιβανέζα, έχασε επίσης τη ζωή της, στη διάρκεια των συγκρούσεων, που κράτησαν περίπου τέσσερις ώρες.

Εξαιτίας των συγκρούσεων, οι Ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, τέθηκαν σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας από το πρωί, στη μεθόριο με το Λίβανο.

Η κίνηση αυτή, έγινε υπό το φόβο για επιθέσεις με ροκέτες, εναντίον των βόρειων περιοχών του Ισραήλ.

Εκπρόσωπος πάντως του Ισραηλινού στρατού, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει, τις πληροφορίες που έδωσαν τα Λιβανικά μέσα ενημέρωσης, για 11 νεκρούς και 4 τραυματίες Ισραηλινούς στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία του Ισραήλ, συνέλαβε εξηντα-εννέα Παλαιστινίους, οι οποίοι θεωρείται ότι ανήκουν στις τάξεις των φανατικών Ισλαμιστών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ορκίστηκε ότι το Ισραήλ, θα αναλάβει δράση κατά των Παλαιστίνιων εξτρεμιστών, σε περίπτωση που ο Γιάσερ Αράφατ, όπως είπε, αποτύχει να το κάνει.


'Επειτα από μία εβδομάδα απομόνωσης, στα Ανάκτορα Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισσάβετ, έφθασε σήμερα στο Λονδίνο, όπου αύριο, θα τελεστεί η κηδεία της Πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Αρχικά, είχε προγραμματισθεί όπως η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, αναχωρήσει απόψε, με τραίνο της Βασιλικής οικογένειας, για να φθάσει αύριο πρωί - ημέρα της κηδείας της Νταιάνα - στο Λονδίνο.

Ωστόσο, μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από σύσσωμο τον Βρετανικό τύπο, λόγω της σιωπής αλλά και της απόστασης που τήρησε η Βασιλική Οικογένεια, από το πένθος ολόκληρου του Βρετανικού Εθνους, για τον ξαφνικό θάνατο της Πριγκίπισσας της Ουαλλίας, η Βασίλισσα Ελισσάβετ, έχει επισπεύσει την άφιξή της στο Λονδίνο, και απόψε στις οκτώ θα απευθύνει, έκτακτο τηλεοπτικό μήνυμα προς το Βρετανικό Εθνος.

Οι Πρίγκιπες Ουίλλιαμ και Χάρρυ, μαζί με τον πατέρα τους, αναμένεται εξάλλου να μεταβούν στο παρεκκλήσι του Σαιντ Τζέϊμς της Βρετανικής πρωτεύουσας, όπου εκεί βρίσκεται η σορός της Λαίδη Νταϊάνα.

Εν τω μεταξύ, έξω από τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον, βρίσκονται εκατοντάδες Βρετανοί, μία ημέρα πριν από την κηδεία της αγαπημένης τους Πριγκίπισσας, με σκοπό να παραμείνουν εκεί.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους 2 ως 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι γενικά αίθριος. Ο άνεμοι θα πνέουν αρχικά από τα βορειοανατολικά μέτριοι 3 Μποφόρ, αλλά αργότερα θα καταστούν θαλάσσιοι 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια και στους 28 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 20, στη Λεμεσό 32 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 14 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 5 September 1997 - 14:27:27 UTC