Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις τρεις και τριάντα το απόγευμα στο κτίριο της Οδού Νικοδήμου 2 στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η βόμβα εξερράγη έξω από το γραφείο του Πρώην Υπουργού Δημοσίας Τάξεως και νυν βουλευτή Στέλιου Παπαθεμελή.

Την περιοχή έχουν αποκλείσει αστυνομικές δυνάμεις ενώ μέσα στο κτίριο έχει εγκλωβιστεί μία γυναίκα.

Για την ύπαρξη βόμβας στο κτίριο, προειδοποίησε άγνωστος με τηλεφώνημά του την Αστυνομία, δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί την οργάνωση "Επαναστατικοί Πυρήνες".

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, ο κύριος Παπαθεμελής απουσίαζε από το γραφείο του και βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη.


Τον ερχόμενο Μάρτιο τοποθετεί χρονικά την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβητ Χάνεϋ, επιβεβαιώνοντας ότι θα αρχίσει διαπραγμάτευση επί των νομικών εγγράφων της λύσης.

Συναφώς, ο κύριος Χάνεϋ, διευκρίνισε ότι τα έγγραφα τα οποία ετοιμάζονται από τα Ηνωμένα Εθνη, θα καλύπτουν πτυχές, όπως η συνταγματική, η ασφάλεια, το εδαφικό, το προσφυγικό και οι αποζημιώσεις.

Ο κύριος Χάνεϋ μιλούσε σε συνέντευξη στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου, χθες το απόγευμα, μετά τη συνάντησή του με τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Εκτιμώντας ότι οι μέχρι τώρα συνομιλίες δεν ήταν εντελώς άσκοπες, λαμβανομένης υπ' όψιν της έναρξης διαλόγου για τα ανθρωπιστικά θέματα, ο κύριος Χάνεϋ, ανέφερε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία εισέρχεται σε νέα φάση, με κινητικότητα η οποία θα διαφανεί το Φθινόπωρο.

Περίοδο κατά την οποία θα επισκεφθεί την Κύπρο, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, αλλά και εκπρόσωποι άλλων χωρών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και προεργασίας των νέων διαπραγματεύσεων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κύριος Χάνεϋ, εκτιμώντας ότι η άσκηση πιέσεων στην Τουρκία αποτελεί μια πολύ απλοποιημένη προσέγγιση, σημείωσε ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν Αγκυρα και Ντενκτάς στις διαπραγματεύσεις, ότι οι ουσιαστικές ανάγκες τους, λαμβάνονται υπόψη, εξίσου με τις ανάγκες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κύριος Χάνεϋ επαναβεβαίωσε την εμμονή της χώρας του στην απόφαση της έκτης Μαρτίου, προσθέτοντας ωστόσο, ότι είναι προτιμητέα η ένταξη της Κύπρου ως ομοσπονδίας, παρά διαιρεμένης.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδοκιμάζουν την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, εκτιμώντας ότι θα αποβούν χρήσιμες.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζέημς Ρούμπιν, διευκρινίζοντας ότι το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει να ενημερωθεί από τον εκπρόσωπό του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οπως εγνώσθη, αύριο Τετάρτη, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα προβεί σε ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών στο Μοντραί.


Η Κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά την αυριανή του σύνοδο θα αποδώσει την πραγματική εικόνα για την τουρκική αδιάλλακτη στάση στις συνομιλίες στο Τράουτ-πεκ και στο Μοντρέ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης λήψης μέτρων για την εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαδικασίας, ο εκπρόσωπος, σημείωσε ότι μετά τις συνομιλίες στην Ελβετία και τη νέα αδιάλλακτη στάση Ντενκτάς, είναι πρόδηλο ότι υπάρχει πρόβλημα εδώ και δεκαετίες, για την εφαρμογή των ψηφισμάτων είτε της Γενικής Συνέλευσης, είτε του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μπροστά στα επανειλημμένα αδιέξοδα, συμπλήρωσε, είναι καιρός το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει όλους τους προσφερόμενους τρόπους για σπάσιμο των αδιεξόδων.


Σε χαμηλούς τόνους απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ και του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, για τις συνομιλίες του Μοντρέ και την καθυστέρηση στην ενημέρωση για τα έγγραφα Κόρντοβες.

Χαρακτηρίζοντας πολύ χρήσιμη την παρουσία του Εθνικού Συμβουλίου στο Μοντρέ, ο κύριος Χριστοφίδης διευκρίνισε ,ότι δόθηκαν τα έγγραφα για ανάγνωση και ενημέρωση στο Μοντρέ, ενώ στην Κύπρο, δόθηκαν αντίγραφα όπως είχε τότε συμφωνηθεί.

Εξάλλου, σημειώνοντας ότι τα έγγραφα Κόρντοβες είναι άτυπα έγγραφα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν θέλησε να σχολιάσει την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ότι αυτά αποτελούν παρελθόν, όπως και την εκτίμηση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη ότι παραμένουν στο τραπέζι.

Τέλος ο κύριος Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι η βάση του κόμματος του, πιέζει για αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση, περιορίστηκε να αναφέρει ότι τα δύο κόμματα, συνεχίζουν τη συνεργασία στην κυβέρνηση, για το καλό του τόπου.


Την αδιάλλακτη στάση του κατοχικού ηγέτη στις απευθείας συνομιλίες, υποστήριξαν τόσο ο Πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, όσο και ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς 'Ερογλου.

Συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού, ενώ αντιθέτως, επικρότησε τις προσπάθειες που δήθεν κατέβαλε ο Ντενκτάς, για επίτευξη συμφωνίας.

Ο 'Ερογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ορθώς ο Ντενκτάς απέρριψε το έγγραφο Κόρντοβεζ, παρατηρώντας ότι δεν μπορεί να διακρίνει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα από το δεύτερο γύρο των συνομιλιών.

Διαφοροποιημένος από τον Ετζεβίτ και τον 'Ερογλου, παρουσιάστηκε ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος επέκρινε τον Ντενκτάς γιατί δεν αποδέχθηκε συζήτηση των προσχεδίων που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Παράλληλα, κάλεσε τον Ντενκτάς να εγκαταλείψει την τακτική του "παρακάθομαι στις συζητήσεις για να μην κατηγορηθώ ότι τις αποτρέπω".


Διάταγμα εξαήμερης κράτησης, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εναντίον του Ανδρέα Μαλτέζου από το Τσέρι και του Σωτήρη Χαραλάμπους από τα Λύμπια, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομο λαθρεμπόριο εκατόν έξι αιγοπροβάτων, από τα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, με βάση την μαρτυρία του Λοχία Πέτρου Νικολάου, οι δύο κατηγορούμενοι συνόδευαν, στη μια και σαρανταπέντε τα ξημερώματα, κοπάδι από αιγοπρόβατα, τα οποία παρέλαβαν από τα κατεχόμενα, στην νεκρή ζώνη Λυμπιών.

Στη συνέχεια, ο Μαλτέζου και ο Χαραλάμπους αντιλαμβανόμενοι ότι εντοπίστηκαν από ομάδα αστυνομικών, τράπηκαν σε φυγή προς το ναρκοπέδιο, κοντά στη νεκρή ζώνη και εξαφανίστηκαν, εγκαταλείποντας το κοπάδι.

Τρείς ώρες αργότερα συνελήφθη ο Μαλτέζου και γύρω στις έντεκα ο Χαραλάμπους.

Τα αιγοπρόβατα περιορίστηκαν σε χωράφι και το μεσημέρι αποφασίστηκε η θανάτωσή τους ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης οποιασδήποτε μολυσματικής ασθένειας.


Νέος εμπρησμός σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Λεμεσό, σε αυτοκίνητο που ανήκει στον οικοδόμο Μωυσή Ανδρέου, πενηντα-ενός ετών.

Το αυτοκίνητο βρισκόταν σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στην οδό Φωκίωνος και τη φωτιά αντελήφθησαν στις τρείς το πρωί, γείτονες, οι οποίοι και βοήθησαν στην κατάσβεση της.

Από έρευνα που διεξήγαγε η Αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα, αφού στη σκηνή του επεισοδίου βρέθηκαν υπολείμματα έφλεκτης ύλης, που πιστεύεται ότι είναι βενζίνη.

Οι δράστες φέρεται να περιέλουσαν με βενζίνη το αυτοκίνητο και το δάπεδο και άναψαν τη φωτιά αρκετά μέτρα, έξω από το χώρο στάθμευσης.

Το αυτοκίνητο του Ανδρέου υπέστη εκτεταμένες ζημιές στο μπροστινό μέρος.

Ο ίδιος σε κατάθεση του στην Αστυνομία δήλωσε ότι δεν υποψιάζεται κανένα και ούτε έχει διαφορές με οποιονδήποτε.


Μέσα σε ατμόσφαιρα βαθυτάτου πένθους τελέστηκε το μεσημέρι, δημοσία δαπάνη, η κηδεία του δασοφύλακα Παύλου Ιησού, ο οποίος είχε τραυματισθεί κρίσιμα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, στον Πύργο Τηλλυρίας.

Οι σοβαρές επιπλοκές, λόγω των πολλών εγκαυμάτων που υπέστη ο δασοφύλακας, οδήγησαν τελικά στο μοιραίο.

Ο επίλογος της τραγωδίας γράφτηκε σήμερα στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον κυβερνητικό οικισμό Ανθούπολης.

Στην κηδεία παρέστησαν εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, συγγενείς και φίλοι του Παύλου και πλήθος κόσμου.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Σάββας Θεοφάνους.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά την οικογένεια του Ιησού.


Την πρώτη επαφή με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είχαν σήμερα περίπου 560 υποψήφιοι φοιτητές, οι οποίοι προσήλθαν για εγγραφή στους κλάδους σπουδών που εξασφάλισαν θέση.

Η εγγραφή άρχισε το πρωί χωρίς προβλήματα, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν, από το Υπουργείο Παιδείας, οι κενές θέσεις που ενδεχομένως να παρουσιαστούν από μη εγγραφή φοιτητών.

Ο προϊστάμενος Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Χριστοφίδης, ανέφερε ότι φέτος έχει προστεθεί ακόμη μια κατηγορία που θα περιλαμβάνεται στα ειδικά κριτήρια, αυτή των φοιτητών με ειδικές ανάγκες.

Οι θέσεις για αυτή την ομάδα θα ανακοινωθούν στις δέκα Σεπτεμβρίου, από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θα αρχίσει στις οκτώ Σεπτεμβρίου, χρονιά κατά την οποία θα φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου περί τους δύο χιλιάδες διακόσιους φοιτητές.


Ενα εικοσιτετράωρο μετά την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας, του επίμαχου νομοσχεδίου για υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση, ο Μεσούτ Γιλμάζ ήταν στόχος βομβιστικής απόπειρας δολοφονίας.

Οπως ο ίδιος απεκάλυψε στην εφημερίδα Τζουμ Χουριέτ, η επίθεση με βόμβα κατά της ζωής του, επρόκειτο να εκδηλωθεί την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από ομιλία του σε περιοχή της Κεντρικής Τουρκίας.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο και εξουδετετώθηκε από την Αστυνομία.

Την ευθύνη, για την αποτραπείσα αυτή απόπειρα κατά της ζωής του Τούρκου Πρωθυπουργού, δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση.


Απάντηση των ισλαμιστών στη νέα έκρηξη βίας στο Νότιο Λίβανο, εκτιμάται ότι αποτελεί η σημερινή επίθεση με ρουκέτες, εναντίον της Γαλιλαίας, στο Βόρειο Ισραήλ.

Νωρίς το πρωί, αντάρτες της Φιλο-ιρανικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ εκτόξευσαν πυραύλους Κατιούσα, με αποτέλεσμα δύο πολίτες να τραυματιστούν και να προκληθούν υλικές ζημιές.

Από τον χθεσινό βομβαρδισμό του λιμανιού της Σιδώνας, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, σκοτώθηκαν δέκα άτομα.

Σήμερα, πάντως, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τους αντάρτες που έπληξαν στόχους στο Βόρειο Ισραήλ, ότι η χώρα του, θα προβεί σε αντίποινα, για τις επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αμάχους.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός στρατός, ενόψει νέων βομβαρδισμών, κάλεσε τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών του Ισραήλ, να κλειστούν στα καταφύγια, ενώ τα νοσοκομεία τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής.

Στο διπλωματικό πεδίο τέλος, οι εκκλήσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών συνεχίζονται.

Το Στέϊτ Ντιπάρντμεντ κάλεσε για άλλη μιά φορά, τις εμπλεκόμενες πλευρές, να επιδείξουν μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και κυρίως να αποφεύγουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.


Η καταστροφική πορεία του τυφώνα Γουϊννι στην Ταϊβάν πέρασε σήμερα στην Κίνα, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει σαφής εικόνα, για το μέγεθος τους.

Τοπικοί πάντως αξιωματούχοι, δήλωσαν ότι αρκετά άτομα έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους και επίσης ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των τραυματιών.

Με ανέμους, που έπνεαν με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα, ο τυφώνας Γουϊννι, έπληξε παράκτιες περιοχές στα ανατολικά της χώρας.

Στη πόλη Ούνλινγκ, η οποία δέχθηκε πρώτη το χτύπημα του τυφώνα, κατέρρευσε ένας λιμενοβραχίονας και βυθίστηκαν αρκετά σκάφη, εξαιτίας των τεραστίων κυμάτων που προκάλεσε ο Γουϊννι.

Το ύψος της βροχής έφθασε στα 450 χιλιοστά, τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει και περισσότερο από χίλια σπίτια, έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Στη γειτονική εξάλλου πόλη Σαοσίνγκ, οι αρχές απομάκρυναν εγκαίρως από τα σπίτια τους, 47 χιλιάδες πολίτες, προτού ο τυφώνας κτυπήσει.

Προβλέψεις πάντως της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας εκτιμούν πως πρόκειται για τη χειρότερη καταιγίδα που έπληξε τη χώρα τα τελευταία ενενήντα χρόνια.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές παράλιες κυρίως περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 19 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα σχηματιστούν τοπικές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 Μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα τοπικά ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και τους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 22, στη Λεμεσό 33 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 17 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 19 August 1997 - 14:27:29 UTC