Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα, επι-βεβαιώνει είδηση που κατ'αποκλειστικότητα μετέδωσε χθες βράδυ ο ΛΟΓΟΣ, ότι δεν θα επισκεφθεί το τρίγωνο Αθήνα- Αγκυρα-Λευκωσία τον Σεπτέμβριο, επειδή δεν θεωρεί ακόμη ώριμες τις συνθήκες για να παρέμβει στο Κυπριακό.

Ωστόσο, θα στείλει στην περιοχή το βοηθό του Τόμας Μίλερ, που έχει ορισθεί νέος ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, στο Αμερικανικό Υποργείο Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του στην Αθηναϊκή εφημερίδα "Καθημερινή", ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ανέφερε ότι το πλέον δύσκολο πρόβλημα αναφορικά με το Κυπριακό, παραμένει η σύνδεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, με την εξεύρεση συνολικής λύσης.

Αποκάλυψε ακόμη ότι είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο Κλίντον για το Κυπριακό την περασμένη Παρασκευή, κατά την οποία ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, του ανέφερε ότι θέλει να γίνει κατανοητό από όλους στην περιοχή, ότι υποστηρίζει την εξεύρεση μιας διζωνικής, δικοινοτικής λύσης.

Εν τω μεταξύ, διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η επίσκεψη Χόλμπρουκ δεν θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην περιοχή, ώστε να μην εμφανιστεί ως ναυαγοσώστης της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών.


Η Ενωμένη Ευρώπη απορρίπτει τους εκβιασμούς Ντενκτάς για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ενώ η Τουρκία επιμένει στη σύνδεση της επίτευξης προόδου στο Κυπριακό, με την ευρωπαική πορεία της Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών Ινάλ Μπατού δήλωσε ότι ο Ντενκτάς δεν ζήτησε να σταματήσει η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, αλλά συνέδεσε όπως είπε, την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό με την ευρωπαική πορεία της Τουρκίας.

Ωστόσο, ο Ντενκτάς, επιμένοντας στην αδιαλλαξία του, επανέλαβε σε δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη, ότι αν η Ενωμένη Ευρώπη αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, δεν θα έχουμε πιά όρεξη, όπως είπε, να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση του Βρετανού Αντιπροσώπου στο Κυπριακό Ντέηβιντ Χάνεϊ, ο οποίος τόνισε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να υπαγορεύουν στην Ευρωπαική Ενωση τι θα πράξει, ενώ επανα-βεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Στην Κύπρο εξάλλου όλα τα κόμματα θεωρούν ότι τα πράγματα για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι πιο δύσκολα, ενώ ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος θεωρεί την ενταξιακή διαδικασία ως ελπιδο-φόρο και θετικό βήμα.


Ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού, σε συνέντευξή του στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μοντρέ και τόνισε ότι ο Αμερικανός Προεδρικός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δεν πρέπει να επιβάλει σχέδιο στο Κυπριακό, αλλά να λειτουργήσει ως καταλύτης.

Ο Ινάλ Μπατού έθεσε ακόμη, την επίτευξη συμφωνίας στο συνταγματικό και το εδαφικό, ως προϋπόθεση για συζήτηση του θέματος της ασφάλειας του Κυπριακού περι-λαμβανομένης της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη για απο-στρατιωτικο- ποίηση.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, ανέφερε επίσης, πως ενδεχόμενη μείωση των κατοχικών στρατευμάτων είναι στρατιωτικό ζήτημα και θα διαταράξει δήθεν την ισορροπία στο νησί.


Οι Αμερικανοί και τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκουν να βρεθεί μια οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό, απλώς και μόνο για να κλείσει το πρόβλημα, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρατηρεί ότι δεν ενδιαφέρονται για το είδος της λύσης, αν αυτή θα είναι δίκαιη ή όχι.

Αναφερόμενος εξάλλου στις απευθείας συνομιλίες, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, επισημαίνει ακόμη ότι η διαδικασία που άρχισε στο Τράουτμπεκ και συνεχίσθηκε στο Μοντρέ, οδηγεί στον αποκλεισμό της επιστροφής των προσφύγων και στη δημιουργία ενός είδους συνδέσεως με την Τουρκία, αφού όπως είπε, ουσιαστικά θα υπάρχουν δύο κρατίδια με πολύ χαλαρή σύνδεση μεταξύ τους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παράλληλα προειδοποεί, ότι η λύση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα νομιμο-ποιήσει την τουρκική εισβολή και θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, στην τουρκο-ποίηση ολόκληρης της Κύπρου.


Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου καθίσταται πολύ δύσκολη μετά το Μοντρέ αφού συνδέεται με απειλές για διχοτόμηση της Κύπρου, εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφια.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι τόσο οι απειλές της Τουρκίας όσο και οι προοπτικές λήψης των κατάλληλων αποφάσεων στο κυπριακό, πρέπει να τεθούν στο Εθνικό συμβούλιο και την Ελλάδα.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν αρκεί η Ευρωπαϊκή ένωση να μην δεχθεί τις αντιδράσεις της Τουρκίας, αφού η ενταξιακή πορεία είναι δική μας υπόθεση.

Ακολούθως, ο κύριος Χριστόφιας έθεσε το ερώτημα αν η ευρωπαϊκή ένωση μπορεί να αποτρέψει διχοτομικά τετελεσμένα, και παρέπεμψε σε συνεδρία του εθνικού συμβουλίου, λέγοντας ότι δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει να ανασταλεί η ενταξιακή πορεία.

Αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι η κατάσταση στο κυπριακό, είναι πιο σοβαρή από ότι φαίνεται και γι'αυτό αυτή τη στιγμή θα πρέπει όλοι να επικεντρωθούν στο πρόβλημα.

Το ΑΚΕΛ, σημείωσε, επιμένει στην υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου και οι διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβρη.


Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα το πρωί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όταν ομάδα ελληνοκυπρίων επιχείρησε να μεταβεί στα κατεχόμενα για δήθεν επανα- προσεγγιστικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, οι οποίοι συνέχισαν και σήμερα την αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης, αντέδρασαν έντονα όταν αντελήφθησαν τους πραγματικούς λόγους της παρουσίας της λεγόμενης επανα-προσεγγιστικής ομάδας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΚ 'Αρης Χατζηπαναγιώτου σε δηλώσεις του, κάκισε την προσπάθεια μετάβασης της ομάδας στα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι με τις ενέργειες αυτές εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Η Αστυνομία επιβεβαίωσε το χθεσινό ρεπορτάζ του ΛΟΓΟΥ, σύμφωνα με το οποίο ο φόνος του Τουρκοκύπριου Τζιάν Νετζίπ, στη Λεμεσό, δυνατόν να διαπράχθηκε από πράκτορες των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Αρχηγείου Ναθαναήλ Παπαγεωργίου, ο οποίος βρισκόταν και σήμερα στη Λεμεσό, δήλωσε ότι διερευνάται το πιό πάνω ενδεχόμενο.

Οι έρευνες, πρόσθεσε, στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στο πλαίσιο των ερευνών λήφθηκαν αυστηρά μέτρα σε όλες τις διόδους προς τις κατεχόμενες περιοχές.

Ερευνες γίνονται, επίσης, σε όλες ελεύθερες περιοχές, με επίκεντρο τη Λεμεσό και το μικτό χωριό Πύλα.

Παρά το ανθρωπο-κυνηγητό, ο κουκουλοφόρος δολοφόνος παραμένει ασύλληπτος.

Για το έγκλημα αναζητείται άνδρας ηλικίας περίπου τριάντα ετών, ισχυρής σωματικής διάπλασης.

Εν τω μεταξύ, διενεργήθηκε σήμερα στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, νεκροψία στη σορό του θύματος.

Τη νεκροψία διενήργησε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, στην παρουσία παθολογο-ανατόμου των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και Τούρκου ιατρού που έφθασε από τα κατεχόμενα.

Η νεκροψία άρχισε στις ένδεκα το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα.

Από τη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι εναντίον του θύματος ρίφθηκαν πέντε σφαίρες.

Εν τω μεταξύ, έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και συγγενείς του Τζιάν Νετζίπ, που παρέλαβαν τη σορό του και τη μεταφέρουν στο Κιόνελι για ταφή.


Στην Τουρκία, το επίμαχο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, με το οποίο περιορίζεται η δράση των Ισλαμιστών και εξασφαλίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ψηφίστηκε τελικά από την Εθνοσυνέλευση της χώρας.

Εναντίον του νόμου ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος της ευημερίας του 'Ερμπακαν.

Δυσαρεστημένοι από την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, οι οπαδοί του Ερμπακαν βγήκαν στους δρόμους και εξεδήλωσαν την αντίθεσή τους.

Κρατώντας σημαίες και σύμβολα του ισλαμισμού, οι Ισλαμιστές φώναζαν συνθήματα εναντίον του κοσμικού κράτους και του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ.

Την ίδια ώρα, στα νοτιο-ανατολικά της Τουρκίας εντείνεται η δράση του Τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Δύο Τούρκοι στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο, όταν το ελικόπτερο του οποίου επέβαιναν δέχθηκε τα πυρά των ανταρτών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς

3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς.

Αύριο θα σχηματισθούν σταδιακά τοπικές νεφώσεις και το απόγευμα αναμένεται να πέσουν μερικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ αλλά δυνατοί 5 μποφόρ στα νότια παράλια το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασια θα ανέλθει γύρω στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 βαθμούς στα νότια παράλια και γύρω στους 28 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 21, στη Λεμεσό 31 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 20 και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 13 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 17 August 1997 - 17:27:29 UTC