Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-08-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε ακόμη ένα αδιέξοδο οδήγησε η ακόρεστη αλαζωνεία της τουρκικής πλευράς τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

Το ναυάγιο των συνομιλιών του Μοντρέ, αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως σε τριάντα λεπτά από τώρα, σε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ ο οποίος διηύθυνε τις συνομιλίες εκ μέρους του Γενικού

Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ηδη, ο Πρόεδρος Κληρίδης πριν από λίγο, και ο Ραούφ Ντενκτάς ενωρίτερα το απόγευμα, αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους, στην αποτυχία της προσπάθειας.

Οι συνομιλίες έληξαν με συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι χωρίς να καταστεί δυνατή, ούτε καν η επίτευξη κοινής δήλωσης.

Ο απεσταλμένος του ΛΟΓΟΥ στο Μοντρέ, Μιχάλης Παυλίδης, βρίσκεται στην τηλεφωνική μας γραμμή και έχει τις τελευταίες πληροφορίες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


'Εκκληση στους πιστούς να πείσουν την πολιτική ηγεσία να σταματήσει να συζητά διχοτομικές λύσεις, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κηρύσσοντας το θείο λόγο στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Κύκκου.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι επιδιωκόμενη λύση διζωνικής δι-κοινοτικής ομοσπονδίας, θα καταστεί η απαρχή των κακών της Κύπρου.

Ο Προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου, τόνισε ότι στις δύσκολες στιγμές που περνούμε, τα βλέμματα μας θα πρέπει να είναι μόνιμα στραμμένα στην Υπέρμαχο Στρατηγό, η οποία αποτελεί τη μόνη μας ελπίδα για διευθέτηση του προβλήματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε επίσης, ότι χρειάζεται επανα-τοποθέτηση του κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής, ως θέματος ελευθερίας και δικαίωσης.

Πρόσθεσε εμφαντικά ότι πρέπει να καθαρθεί η πορεία που ακολουθούμε από τη νοθεία που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια.

Τέλος, ανέφερε ότι η επιδιωκόμενη ενότητα δεν πρέπει να στηρίζεται σε πρόσωπα αλλά σε αρχές, δεν πρέπει να είναι μόνο στα λόγια αλλά να είναι πράξη ζωής.

Χιλιάδες πιστοί είχαν συρρεύσει στην Ιερά Μονή Κύκκου, όπου παρακολούθησαν τη θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Ο Μακαριώτατος ανέπεμψε δέηση στη Θεοτόκο για απελευθέρωση και ειρήνη στην Κύπρο, καθώς και για ανέρευση των αγνοουμένων και επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους.


Με ανάμεικτα συναισθήματα πέρασαν σήμερα στα κατεχόμενα για να μεταβούν στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, εξακόσιοι-δεκα-εννέα ελληνοκύπριοι προσκυνητές, καθώς επίσης και σαράντα-επτά ελληνοκύπριοι υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών.

Στο κατεχόμενο Μοναστήρι τελέστηκε Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος.

Τη θεία λειτουργία παρακολούθησαν και αρκετοί εγκλωβισμένοι.

Ενημέρωση από τον Μάριο Παπαηλία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Επίκεντρο των εκδηλώσεων στην Ελλάδα για την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου και των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν και φέτος η Τήνος.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τζοχατζόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς, απηύθυνε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι το Αιγαίο και τα Ελληνικά δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα.

"Οποιος προσπαθήσει", πρόσθεσε να αμφισβητήσει τα Ελληνικά σύνορα θα έχει να κάνει με τους διεθνείς οργανισμούς".

Ενωμένοι όλοι οι 'Ελληνες, ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, μπορούν να μεγαλουργήσουν ενώ οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια του 'Εθνους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ενωρίτερα, ο κύριος Τσοχατζόπουλος μετέβη με πολεμικό πλοίο στο σημείο, όπου το 1940, Ιταλικό υποβρύχιο βύθισε το αντιτορπιλλικό πλοίο "ΕΛΛΗ" του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, και έριξε δάφνινο στεφάνι στην θάλασσα τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς.


Εξάλλου, η ημέρα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, γιορτάστηκε και στην Κύπρο, στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στην Μαλούντα.

Το πρωί, τελέσθη στην εκκλησία του στρατοπέδου Θεία Λειτουργία και ακολούθησε επιμνηνόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της ΕΛΔΥΚ.

Σε δηλώσεις του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος, τόνισε ότι κάθε τέτοια ημέρα, επέτειο των ενόπλων δυνάμεων, θα πρέπει να έχουμε περισσότερη περισυλλογή και προβληματισμό.


Κατέπλευσε σήμερα στο Λιμάνι Λεμεσού το εκπαιδευτικό πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, "Αρης".

Η επίσκεψη του πλοίου "ΑΡΗΣ" πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκπαίδευσης των μαθητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, σε επτά λιμάνια της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Στους Ναυτικούς Δοκίμους που επιβαίνουν του πλοίου περιλαμβάνονται έντεκα μαθητευόμενοι από την Κύπρο, καθώς και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και Αφρικής.

Αύριο, οι Δόκιμοι Ναυτικοί θα επισκεφθούν τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και το Παραλίμνι, όπου θα τιμήσουν τους νεκρούς που αγωνίσθηκαν για την ελευθερία της Κύπρου.

Το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί το πλοίο "Αρης", σήμερα και αύριο από τις έξι μέχρι τις οκτώ το βράδυ.


Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωϊ στην περιοχή Λατσιών ο Κώστας Μιχαήλ τριάντα- εξι ετών, από το Στρόβολο, υπάλληλος σε αρτοποιείο.

Ο Μιχαήλ στην προσπάθεια του να προσπεράσει προπο-ρεύομενο όχημα έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε σε ηλεκτρικό πάσσαλο.

Στην συνέχεια το αυτοκίνητο του Μιχαήλ, ανατράπηκε και κτύπησε σε σωρό από κεραμμύδια, που βρίσκονταν σε παρα-κείμενο ξυλουργείο.

Το αυτοκίνητο του Μιχαήλ καταστράφηκε ολοσχερώς.


Πέντε νεκροί και οκτώ τραυματίες, από τους οποίους οι τέσσερεις σοβαρά, είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα σε συμμορίες στην πόλη Ελμπασάν, πενήντα χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά των Τιράνων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αλβανικής αστυνομίας, οι νεκροί ήταν μέλη μίας συμμορίας που εισέβαλε σε κτίριο, το οποίο είχαν προηγουμένως καταλάβει δύο μέλη άλλης συμμορίας.

Τα μέλη των συμμοριών είχαν στην κατοχή τους αυτόματα, χειροβομβίδες και αντιαρματικά όπλα.

Εξάλλου, οι τραυματίες που χτυπήθηκαν από αδέσποτες σφαίρες, είναι κάτοικοι της περιοχής.


Στην Ινδία συνεχίστηκαν σήμερα οι εορτασμοί για την πεντηκοστή επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας από τους Βρετανούς.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Ιντέρ Κουράλ, στην ομιλία του προς το έθνος κάλεσε τους πολίτες της Ινδίας να αγωνιστούν εναντίον της διαφθοράς, που όπως δήλωσε, απειλεί την χώρα.

Ο Γκουράλ, ο οποίος ηγείται του κεντρο-δεξιού συνασπισμού, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει την Παγκόσμια συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, εκτός και εάν οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις δεσμευτούν να καταστρέψουν τα πυρηνικά τους όπλα.

Εν τω μεταξύ, τέσσερεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια συγκρούσεων στην Βορειο-ανατολική Ινδία, όταν αυτονομιστές αντάρτες ανατίναξαν μία γέφυρα και έβαλαν φωτιά σε ένα σταθμό τραίνου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές περιοχές δυνατό να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και στα νότια παράλια πέντε μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια και στους 29 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 21, στη Λεμεσό 31 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 20 και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 14 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 16 August 1997 - 16:27:30 UTC