Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης συναντάται σε μια ώρα με τον Ραούφ Ντενκτάς, στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Κόφι Ανάν, για το κυπριακό, Γκουστάβ Φεϊσσέλ.

Η τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ θα μεταδώσει απευθείας την έναρξη και την λήξη της συνάντησης.

Να συνδεδούμε όμως τώρα με τον συνάδελφο Μιχάλη Παυλίδη ο οποίος βρίσκεται στον χώρο της συνάντησης, στην οικία Φεϋσέλ.


Εν όψει της συνάντησής του με τον κατοχικό ηγέτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε το πρωϊ αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους στενούς συνεργάτες του.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Επίτροπο για ανθρωπιστικά θέματα, ενώ το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας.

Στο προεδρικό ήταν ο Παναγιώτης Καπαρής και μας ενημερώνει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την ελπίδα ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα μεταβεί τελικά στο Μοντρέ για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, εξέφρασε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν, μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Αναφορικά με τις απειλές Ντενκτάς που ακολούθησαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κύριος Μάντεν δήλωσε, ότι η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι καινούργια και υπενθύμισε την απόφαση της 6ης Μαρτίου του Ι995.

Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει την αποψινή απ' ευθείας συνάντηση Κληρίδη Ντενκτάς, ο κύριος Μάτεν την χαρακτήρισε εξαιρετική πρωτοβουλία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα πάει καλά.

Ο Βρεττανός Υπατος Αρμοστής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθούν και μέτρα καλής θέλησης από τους δύο ηγέτες, θέμα το οποίο όπως είπε εξαρτάται από τους ίδιους.

Εν τω μεταξύ ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, δεν θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Την απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος, σύμφωνα με συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Τέρκις Ντέϊλι Νιούς, την ερχόμενη Τετάρτη, στους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να απόσχει από τις διαπραγματεύσεις για όσο διάστημα η Ελληνική πλευρά, δεν δέχεται τις λεγόμενες θεμελιώδεις απαιτήσεις των τουρκοκυπρίων.

Ως θεμελιώδεις απαιτήσεις ο Ραούφ Ντενκτάς, περιγράφει τη διατήρηση του σημερινού σχήματος εγγυήσεων, την προστασία των λεγόμενων ειδικών σχέσεων με την Τουρκία και τη διατήρηση της εσωτερικής και εξωτερικής ισορροπίας, που δημιουργήθηκε με τις συμφωνίες του 60.


Ταυτότητα απόψεων σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και την πορεία επίλυσης του κυπριακού, διαπιστώνεται μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μσανώλης Χριστοφίδης, επιχειρώντας να διαψεύσει χθεσινοβραδυνό ρεπορτάζ του ΛΟΓΟΥ, σύμφωνα με το οποίο, η επιλογή επικέντρωσης στη μια πορεία ή στην άλλη, έχει καταστεί εστία διχογνωμιών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ωστόσο, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι, κατά την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, στην Αθήνα, παρουσιάστηκαν διαφορές σε εκτιμήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του ΛΟΓΟΥ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέγνωσε δήλωση του Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έγινε ερμηνεία της φραστικής διατύπωσης "σύγκλιση απόψεων" σε όλα "σχεδόν" τα θέματα, που χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.


Μαχητικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατέπεσε γύρω στις έντεκα, ανοικτά της Σκύρου, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη εκπαιδευτική πτήση.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια του δυστυχήματος.

Στην περιοχή βρίσκονται δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος και παραπλέοντα πλοία τα οποία εντείνουν τις έρευνες για εντοπισμό του πιλότου, ενώ τα συντρίμια του αεροσκάφους, έχουν ήδη εντοπιστεί βορειοανατολικά της Σκύρου.

Το μαχητικό, τύπου Μιράζ δύο χιλιάδες, με πιλότο τον υποσμηναγό Ιωακείμ Παντελάκη, είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση Τανάγρας μαζί με ένα άλλο μαχητικό ιδίου τύπου, για διατεταγμένη εκπαιδευτική αποστολή αναχαιτήσεως.


Την επιθυμία του όπως ο Γλαύκος Κληρίδης επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης σχολιάζοντας χθεσινή συναφή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Ο κύριος Χριστοφίδης ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν εξέφρασε πρόθεση καθόδου στην εκλογική κονίστρα, τονίζοντας ότι εναπόκειται στον ίδιο, κατά πόσον θα πράξει κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση του ΛΟΓΟΥ, κατά πόσον ο ίδιος εκτιμά ότι πληρούνται οι τρεις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε προ πολλού ο Πρόεδρος, ο κύριος Χριστοφίδης αρνήθηκε να απαντήσει.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η πείρα, η προσφορά και η γνώση του Γλαύκου Κληρίδη θα είναι προς το συμφέρον του τόπου, διευκρινίζοντας ότι η δήλωση αυτή αποτελεί μια προσωπική εκτίμηση.


Οικτρό θάνατο βρήκαν χθες βράδυ, δώδεκα άτομα, σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Φαρινταμπάντ, τριάντα χιλιόμετρα νότια του Νέου Δελχί, στην Ινδία, ενώ άλλα ογδόντα-δύο τραυματίστηκαν.

Το δυστύχημα συνέβη όταν ταχεία αμαξοστοιχία που μετέφερε επιβάτες, συγκρούστηκε με μία άλλη.

Συγκεκριμένα, το τραίνο Καρνατάκα Εξπρές, πραγματοποιώντας το δρομολόγιό του, συγκρούστηκε με τον συρμό Χιμ-σαγκάρ Εξπρές ο οποίος τη στιγμή εκείνη, ήταν σταματημένος στον σιδηροδρομικό σταθμό, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν πέντε βαγόνια.

Εκπρόσωπος των Ινδικών σιδηροδρομικών γραμμών, ανέφερε ότι το πρώτο τραίνο είχε καθυστέρηση περίπου δώδεκα λεπτών και αγνόησε το προειδοποιητικό σήμα.


Ωρα με την ώρα, αυξάνεται η πίεση των υδάτων στα αναχώματα των πλημμυρισμένων περιοχών της Ανατολικής Γερμανίας, καθιστώντας ιδιαίτερα επισφαλή, την ανθεκτικότητά τους, κατά μήκος του ποταμού 'Οτερ.

Παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εκατοντάδων εργατών και εθελοντών, οι οποίοι με σάκκους άμμου, αγωνίζονται να ενισχύσουν τα τοιχώματα, εντούτοις κανένας, δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει για πόσο ακόμη θα κρατήσουν στις πιέσεις των ορμητικών υδάτων του 'Οτερ.

Εν τω μεταξύ, οι Γερμανικές αρχές εξετάζουν την άμεση απομάκρυνση εννέα χιλιάδων κατοίκων, τα σπίτια των οποίων απειλούνται από τα νερά του ποταμού.

Παράλληλα, πλήμμυρες πλήττουν πολλές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης κυρίως στη Ρουμανία, την Πολωνία και την Τσεχία, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές, για την αποκατάσταση των οποίων, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, θα χρειαστούν πέραν των δέκα δισεκατομμυρίων δολλαρίων.


Την αλλαγή του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και του συστήματος προαγωγών στην εκπαιδευτική υπηρεσία, εισηγούνται τα μέλη της εκπαιδευτικής επιτροπής, στην ετήσια τους έκθεση για το Ι996, την οποία επέδωσαν στον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σταύρος Ολύμπιος ανέφερε ότι στόχος είναι να ανακοπεί η γήρανση στην εκπαίδευση λόγω του διορισμού μεγάλων σε ηλικία εκπαιδευτικών.

Ακόμη ο κύριος Ολύμπιος ανέφερε ότι η εφαρμογή του νόμου για μονοετή εκπαίδευση στο παιδαγωγικό ινστιτούτο, των εκπαιδευτικών που πρόκειται να διοριστούν, ίσως αποτελέσει αιτία για τη μείωση του αριθμού των ενδιαφερομένων για διορισμό.

Ο πρόεδρος της επιτροπής δεν ξεκαθάρισε αν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα πληρώνονται ή όχι οι εκπαιδευτικοί.


Υπέρ της παραχώρησης υποτροφιών και όχι της δωρεάν μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τάσσεται το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αφού τυχόν εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, που ψήφισε η Βουλή και αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξυπακούει τεράστια οικονομική δαπάνη, για το κράτος.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιος Χατζημικολάου, τόνισε ότι η απόφαση της Βουλής δεν ήταν σωστή, αφού όπως εξήγησε δεν μπορούν όλοι αδιάκριτα να έχουν το ευεργέτημα της δωρεάν μεταπτυχιακής σπουδής.

Η κοινωνία έχει, όπως ανέφερε ο υπουργός, υποχρέωση να εξασφαλίσει δωρεάν φοίτηση στα άτομα που προέρχονται από χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, τα οποία είναι άριστα και θα μπορούσαν να σταδιοδρομήσουν.

Αυτοί που έχουν ωστόσο την οικονομική δυνατότητα πρέπει, σύμφωνα με τον κύριο Χατζηνικολάου, να καταβάλλουν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για τα δίδακτρα.


Πρώτη ημέρα ξεπουλημάτων η σημερινή και η αγοραστική κίνηση στις εμπορικές οδούς της πρωτεύουσας, υπήρξε αρκετά ικανοποιητική.

Οι καταναλωτές έδωσαν το παρόν τους, στα μαγαζιά, επωφελούμενοι της ευκαιρίας και έκαναν τα ψώνια τους με ιδιαίτερη προτίμηση όπως πάντα, στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Οι καταστηματάρχες δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρώτη μέρα των ξεπουλημάτων και αισιοδοξούν ότι η αγοραστική κίνηση θα αυξηθεί, τις επόμενες μέρες.

Αρκετά ευχαριστημένοι από τις χαμηλές τιμές δηλώνουν με τη σειρά τους και οι καταναλωτές.

Η περίοδος των ξεπουλημάτων θα διαρκέσει φέτος έξι, αντί τέσσερις εβδομάδες και αναμένεται ότι θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της αγοράς.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές παράλιες περιοχές, θα εμφανισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις δυτικές προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 23 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλιν αίθριος. Τοπικές νεφώσεις που θα αναπτύσσονται το απόγευμα, ενδέχεται να δώσουν μερικές βροχές στο ορεινά.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά νοτιοδυτικοί μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ και δυνατοί 5 Μποφόρ στα νότια παράλια το απόγευμα.

Η θάλασσα επίσης θα καταστεί ταραγμένη το απόγευμα και στις νότιες προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 23, στη Λεμεσό 32 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 21 και τέλος στον Πρόδρομο 26 με 16 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 28 July 1997 - 14:27:48 UTC