Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ομοβροντίες δηλώσεων και αντι-δηλώσεων ακολουθούν την χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για διάλυση του τριμερούς Συνασπισμού των Κομμάτων της αντι-πολιτευσης υπό το βάρος αποφάσεων των Ενωμένων Δημοκρατών.

Βάσος Λυσσαρίδης και Μάριος Ηλιάδης απευθύνουν έκκληση προς τά στελέχη του ΑΚΕΛ για διατήρηση του Συνασπισμού και υπερ-ψήφιση της κοινής προσπάθειας κατά την Συν-διάσκεψη του ΑΚΕΛ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις δύο Αυγούστου.

Από την πλευρά των Ενωμένων Δημοκρατών ο Γιώργος Βασιλείου σε σημερινές δηλώσεις του εξέφρασε την λύπη του για τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ και ανέφερε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συγκαλέσει τα συλλογικά του όργανα εν αναμονή οριστικών αποφάσεων του ΑΚΕΛ.

Απαντώντας στις δηλώσεις Λυσσαρίδη και Ηλιάδη και στην τακτική που ακολουθούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ του Δημήτρης Χριστόφιας πέρασε στην αντεπίθεση μιλώντας για αντι-δεοντο-λογική και πολιτικά απαράδεκτη συμπεριφορά.


Χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, επί συγκεκριμένων θεμάτων που η ελληνο-κυπριακή πλευρά θα χειριστεί στις συνομιλίες του Μοντρέ, έγινε στην Αθήνα, μεταξύ των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, κατά την εκεί σύντομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη και του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη.

Στις διαβουλεύσεις Αθηνών-Λευκωσίας παρουσιάστηκαν συγκλίσεις σε όλα σχεδόν τα θέματα, είπε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης ανέλυσε τα δύο έγγραφα του ειδικού συμβούλου του Κόφι Ανάν, Ντιέγκο Κόρδοβεζ.

Σύγκλιση, πρόσθεσε, ο Υπουργός Εξωτερικών, παρουσιάστηκε και στην συζήτηση για τις εκτιμήσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης της διακήρυξης Ετζεβίτ- Ντενκτάς, οι οποίες, σύμφωνα με τον κύριο Κασουλίδη ανα-προσαρμόζονται ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της τουρκικής ενέργειας.


Αγκυρα και Ψευδοκράτος άρχισαν συνομιλίες για την υλοποίηση πτυχών της κοινής διακήρυξης Ετζεβίτ- Ντενκτάς για μερική προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Στα κατεχόμενα, βρίσκεται από χθες πολυμελής τουρκική αποστολή, με επικεφαλής τον Τούρκο Υπουργό αρμόδιο για Κυπριακές υποθέσεις Σιουκρού Γκιουρέλ, για διαβουλεύσεις σχετικά με την υλοποίηση τουλάχιστον της οικονομικής πτυχής της διακήρυξης.

Σύμφωνα με τον Τουρκο-κυπριακό Τύπο, τα θέματα που θα συζητήσει ο Τούρκος Υπουργός, είναι η οικονομική ενίσχυση του ψευδοκράτους, η συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και των συγκοινωνιών και η αντιμετώπιση των αναγκών υδρο-δότησης του ψευδοκράτους από την Τουρκία.

Ο Γκιουρέλ δήλωσε ότι θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα, ώστε να καταστεί αποδοτική η οικονομία του Ψευδοκράτους.

Τόνισε ακόμη ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι είναι δυνατό ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο Τουρκο-κυπριακός λαός να μην αισθάνεται μόνος στο διεθνές πεδίο.


Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντι-κατοχικές εκδηλώσεις στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου έως και το μεσημέρι οι διοργανωτές ενημέρωναν τους ξένους περιηγητές για την κατοχή.

Την εκστρατεία στο οδόφραγμα ενίσχυσαν με την παρουσία τους και τον ενθουσιασμό τους ομάδα Κρητικών οι οποίοι έφθασαν στην Κύπρο για να μεταφέρουν μήνυμα συμπαράστασης και αγωνιστικότητας.

Οι Κρητικοί τραγούδησαν ακριτικά τραγούδια και ενημέρωσαν τους ξένους περιηγητές, ενώ απευθυνόμενοι προς τους Κυπρίους διαδηλωτές τόνισαν τον επι- ζήμιο ρόλο της επιδιώκομενης ομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Αντικατοχικού Κινήματος Αρης Χατζηπαναγιώτου ευχαρίστησε τους Κρητικούς για την συμπαράστασή τους και επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή.


Φιλλανδός τουρίστας έχασε τη ζωή του χθες το βράδυ, σε τροχαίο δυστύχημα, όταν η μοτοσυκλέττα της οποίας επέβαινε συγκρούστηκε με ταξί.

Το δυστύχημα συνέβη στην Αγία Νάπα, και θύμα είναι ο Φιλλανδός Μάρκο Αρι- κροντάλ, 27 ετών, μέλος της ειρηνετικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο.

Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίστηκε σοβαρά ο αδελφός του θύματος ο οποίος επίσης επέβαινε της μοτοσυκλέττας.


Σε φθίνουσα οικονομική κατάσταση και σε αδύνατη ανταγωνιστική θέση βρίσκεται ο Αερο-μεταφορέας της Κύπρου, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί ανα- ποτελεσματικός.

Οπως υπολογίζεται η ζημιά των Κυπριακών Αερογραμμών το 1997 θα ανέλθει στα επτά εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 1.8 εκατομμύρια περισσότερα, από το 1996.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Τάκης Κυριακίδης λογο-δοτώντας σήμερα ενώπιον της πεντηκοστής ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια εφησυχασμού, αλλά επιβάλλεται η λήψη άμεσων και ριζοσπαστικών μέτρων.

Ο συνεχής οικονομικός κατήφορος των Κυπριακών Αερογραμμών φαίνεται να προβληματίζει έντονα και την κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιερο-διακόνου προειδοποίησε ότι το κράτος δεν θα συνεχίσει να συντηρεί ένα ζημιο-γόνο οργανισμό.

Κάλεσε επίσης όλα τα μέλη της εταιρείας να προσαρμοστούν με το σύγχρονο τρόπο λειτουργίας ξένων αερογραμμών, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό.


Τους στόχους τους για την αντιμετώπιση του ισλαμικού ρεύματος επανα- βεβαίωσαν κατά την χθεσινή πρώτη τους συνάντηση μετά την ανάληψη της εξουσίας από την νέα κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ, τα μελη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η εφαρμογή αποφασιστικών μέτρων καταστολής των δραστηριοτήτων των φανατικών Ισλαμιστών, που βλάπτουν τον χαρακτήρα του κράτους και ζητήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο να προβεί σε περιστολή του ισλαμιστικού κύματος.

Το Κουρδικό ήταν επίσης ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο, το οποίο προβληματίστηκε για την αντιμετώπιση του αρνητικού αντίκτυπου από την διαρκή ένοπλη σύρραξη με τους Κούρδους μαχητές.

Το Συμβούλιο εξέτασε επίσης το ζήτημα της διχοτόμησης της Κύπρου, καθως και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Σε διάβημα προς τη διεθνή κοινότητα προέβη η Παλαιστινιακή αρχή, ζητώντας την άμεση υιοθέτηση μέτρων για τερματισμό της ανέγερσης εβραϊκών οικισμών στα αραβικά εδάφη.

Παράλληλα, η Παλαιστινιακή αρχή χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση για ανέγερση νέων οικισμών ως σοβαρή απειλή εναντίον της ίδιας ειρήνης.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη μετά από συνεδρία του Παλαιστινιακού Υπουργικού Συμβουλίου επισημαίνεται ότι η ανέγερση οικισμών θα οδηγήσει τους Παλαιστινίους στο να χάσουν την εμπιστοσύνη που τρέφουν στην ειρηνευτική διαδικασία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές παράλιες περιοχές, θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 19 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Το απόγευμα τοπικές νεφώσεις θα αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά, όπου και πιθανό να πέσουν μερικές βροχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε θαλάσσιους μέτριους μέχρι δυνατούς, 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί το απόγευμα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια και στους 30 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 22, στη Λεμεσό 33 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 18 και τέλος στον Πρόδρομο 29 με 17 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 26 July 1997 - 15:27:19 UTC