Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Κύπριος Αρχιμανδρίτης, Ανθιμος Ελευθεριάδης, 55 ετών, από την Μύρτου, δολοφονήθηκε σήμερα το πρωί στην Αθήνα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, γύρω στις εννέα το πρωί, γυναίκα που κρατούσε περίστροφο είχε στήσει ενέδρα στον Αρχιμανδρίτη, τον οποίο και σκότωσε κατά την έξοδό του από το σπίτι όπου διέμενε στη Νέα Σμύρνη.

Ο Αρχιμανδρίτης Ανθιμος, ο οποίος υπηρετούσε τη Μητρόπολη Κιτίου, έφυγε από την Κύπρο το 1974 και εγκαταστάθηκε στο Παλαιό Φάληρο.

Είκοσι χρόνια αργότερα και μετά από διαφωνία του με τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης, πήγε στη Βρετανία, όπου και ιερουργούσε στον ελληνο-ρθόδοξο ναό Αγίου Νικολάου.

Τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν στην Αθήνα για διακοπές.

Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Ελληνικής Τηλεόρασης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η διακήρυξη Ετζεβίτ-Ντενκτάς, προτιμήθηκε ως ενέργεια εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, παρά η εγκατάλειψη της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών στο Μοντραί και είχε ως στόχο την πρόκληση εκνευρισμού στην ελληνο-κυπριακή πλευρά, και εξαναγκασμού της να εγκαταλείψει την διαδικασία.

Τη θέση αυτή διατύπωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επι-καλούμενος πληροφορίες της κυβέρνησης.

Ο κύριος Χριστοφίδης χαρακτηρίζοντας την διακήρυξη Ετζεβίτ-Ντενκτάς ως ένα μέρος του μείζoνος προβλήματος της εισβολής-κατοχής, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση άρχισε ήδη να προβαίνει σε διαβήματα σε διεθνή βήματα.

Επίσης, το θέμα, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, θα συζητηθεί στην επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την διάρκεια της οποίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα καταθέσει τις εκτιμήσεις και εισηγήσεις του, για ενδεχόμενες προσφυγές της Κύπρου, ακόμα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, η συμμετοχή στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, του Προέδρου των Νέων Οριζόντων και του Προέδρου των Φιλελευθέρων, οι οποίοι μετέβησαν στην Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες, αλλά δεν είναι μέλη του σώματος, εξετάζεται από τον Πρόεδρο Κληρίδη, με επι-κρατέστερη την πιθανότητα να παρευρεθούν ως παρατηρητές.


Χωριστές συναντήσεις είχε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουστάβ Φεϋσέλ, με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Φεϋσέλ ανέφερε ότι η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς θα πραγματοποιηθεί στην οικία του μέσα στο επόμενο δεκα-ήμερο και στην οποία θα συζητηθούν θέματα ανθρωπιστικού περιεχομένου.

Αργότερα, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είχε συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Σε δηλώσεις του ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε την αντίθεση του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, ενώ απέφυγε να απαντήσει αν θα μεταβεί στη Γενεύη για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών.


Τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού για το εθνικό θέμα επεξεργάζεται στην πρώτη συνεδρία της η Επιτροπή Μελετών και Παρακολούθησης του Κυπριακού η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ επισκέφθηκε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο και αντάλλαξε απόψεις.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κόμματος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η πολιτική μας χαράσσεται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και επεσήμανε ότι οι ψύχραιμοι χειρισμοί είναι επιβαλλόμενη πολιτική.

Με το Κυπριακό ασχολήθηκε σε σημερινή συνεδρία του και το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι το κόμμα θα αποστείλει τηλεγράφημα καταγγελίας των τουρκικών προκλήσεων στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Η λύση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να στηρίζεται στη δια-σφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Τη θέση αυτή κατέστησε σαφή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην δια- κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το πρωί.

Από την πλευρά του ο δεύτερος Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης δήλωσε ότι τις θέσεις αυτές θα μεταφέρει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, η δια-κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Παναγιώτης Σγουρίδης αναφερόμενος στις πληροφορίες περί θερμού στρατιωτικού επεισοδίου στην περιοχή, ώστε να εξαναγκαστεί η ελληνο-κυπριακή πλευρά σε οδυνηρούς συμβιβασμούς, δήλωσε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να απο-σταθερο-ποιηθεί η περιοχή.


Στην παρουσία και των Ηνωμένων Εθνών, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη, με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με κύριο αντικείμενο συζήτησης τα ανθρωπιστικά θέματα.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους, Οικονόμος Χριστόφορος, δήλωσε ότι οι απόψεις όλων αναφορικά με τη δια-δικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ήταν ομόφωνες.


Η συμμόρφωση στις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων διέπεται από κανονισμούς, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν Τούρκους αξιωματούχους να δηλώνουν, ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αποζημιώσει την Τιτίνα Λοϊζίδου, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την γνωστή υπόθεση.

Οι κανονισμοί αυτοί, είπε ο Εκπρόσωπος θα πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ πρόσθεσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης θα αποφασίσει για το πρακτέον, όταν θα έχει ενώπιόν του το θέμα.


Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Συνασπισμό της Ελπίδας απασχόλησαν σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, το οποίο προβληματίσθηκε σχετικά με την άρνηση των Ενωμένων Δημοκρατών να προχωρήσουν σε άμεση επικύρωση της υποψηφιότητας Μάριου Ηλιάδη.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι το Πολιτικό Γραφείο θα μεταφέρει ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής τους προβληματισμούς του σώματος οι οποίοι μπορεί, όπως είπε, να εμπεριέχουν και εισηγήσεις.

Αρνούμενος να αποκαλύψει το περιεχόμενο των εισηγήσεων, ο κύριος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε προτάσεις και αντιπροτάσεις μία εκ των οποίων είναι και η πρόταση της ΕΔΕΚ για διμερή συνεργασία.


Δύσκολες ώρες διέρχεται ο πληθυσμός της Κεντρικής Ευρώπης καθώς η στάθμη των νερών των ποταμών ανεβαίνει επικίνδυνα απειλώντας άμεσα πόλεις και χωριά.

Περισσότεροι από 1500 κάτοικοι που ζούν κατά μήκος του ποταμού Οντέρ στην Γερμανία, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για ενίσχυση των πρόχειρων φραγμάτων τα οποία έχουν δημιουργηθεί για να αποτρέψουν νέες καταστροφικές πλήμμυρες.

Τα νερά του Οντέρ απειλούν και την πόλη του Βραδεμβούργου, οι αρχές της οποίας έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους ότι ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.


Υπό έλεγχο τέθηκε το πρωί η μεγαλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει χθες σε δασική περιοχή στην Αττάλεια, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα και να αποτεφρωθούν έξι χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Η πυρκαγιά έγινε κατορθωτό να τεθεί υπό έλεγχο μετά από υπερ-άνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά κυρίως γιατί κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι είχαν επιταχύνει την επέκτασή της.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν πενήντα σπίτια και οι αρχές χρειάστηκαν να εκκενώσουν δύο οικισμούς και να απομακρύνουν πέντε χιλιάδες άτομα.

Οι τουρκικές αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να τέθηκε κακόβουλα, καθώς οι φλόγες ξεπήδησαν ταυτόχρονα σε τέσσερις εστίες.


Στην Νότιο Αφρική τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πτώματα εννέα ανθρακωρύχων από τα ερείπια του ορυχείου Αβκολντ, βορείως του Τζοχάννεσμπουργκ.

Η κατάρρευση του ορυχείου, δύο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γής, συνέβη τη Δευτέρα το πρωί, όταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υποχώρησαν ξαφνικά οι πάσσαλοι υποστήριξης, το έδαφος άρχισε να σείεται και τόνοι από χώμα πλάκωναν τους άτυχους εργάτες.

Τριαντα-εννέα ανθρακωρύχοι δεισώθησαν και μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο νοσοκομείο, ενώ άλλοι δέκα εξακολουθούν να αγνοούνται.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Σε μερικές περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, κυρίως βορειοδυτικοί, 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 23 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός μετά τη διάλυση της τοπικής ομίχλης, θα καταστεί κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα σχηματισθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στο εσωτερικό που δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές στα ορεινά.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, μέχρι δυνατοί 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 40 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 22, στη Λεμεσό 33 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 21 και τέλος στον Πρόδρομο 30 με 20 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 22 July 1997 - 15:27:22 UTC