Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Γενεύη αποτελεί κριτήριο για την επίτευξη ή όχι, προόδου στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν αίρονται οι επιφυλάξεις για μετάβαση της πλευράς μας κατά το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στη Γενεύη.

Παράλληλα, ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι στον δεύτερο γύρο θα συζητηθούν οι βασικές πτυχές του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι χωρίς την επίτευξη σύγκλισης επί των βασικών πτυχών δεν είναι δυνατή η συζήτηση επί της συνταγματικής πτυχής.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο δεύτερο έγγραφο Κορτοβέζ, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι αυτό δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Κυπριανού ενημερώθηκε επίσης για την επικοινωνία του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για την συμφωνία της Μαδρίτης, και δήλωσε ότι επιθυμεί να μεταβεί ο ίδιος στην Αθήνα για να συζητήσει τη συμφωνία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.


Ως μια χρήσιμη αρχή των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού θεωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλίων στο Τράουτ-πεκ δήλωσε ο Κένεθ Μπρίλ.

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία υπέδειξε παράλληλα ότι η χώρα του θα ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να οικοδομήσουν σ'αυτή τη χρήσιμη αρχή.

Ερωτηθείς εάν οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού πρέπει να συμβαδίζουν με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κύριος Μπρίλ περιορίστηκε να πεί μόνο ότι, ως μη Ευρωπαίος, προσπαθεί να μην σχολιάζει δημόσια το τί πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως εξήγησε η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ αυστηρή στην προώθηση των συμφερόντων της και δεν της αρέσουν σχόλια από εξωτερικούς παράγοντες, σημειώνοντας όμως ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι οφθαλμο-φανώς πολύ σημαντική.

Ερωτηθείς εξάλλου, για τα σχέδια επίσκεψης στην Κύπρο του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, είπε ότι αυτά ακόμη δεν έχουν οριστικο-ποιηθεί, και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να επισκεφθεί το νησί πρίν από τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλίων στη Γενεύη.


Απόψεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, θα ανταλλάξει με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, ο αντιπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ ο οποίος έφθασε το μεσημέρι στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κύριος Τσιζόφ, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα συνεχίσει τις επαφές που άρχισε με τις δύο πλευρές στο Τράουτ-μπεκ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρατήρησε ότι για να υπάρξει δεύτερος γύρος στην Γενεύη, σημαίνει ο πρώτος γύρος στην Νέα Υόρκη δεν ήταν αποτυχία.


Επιστολή του Προέδρου Κληρίδη στον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Λιονέλ Ζιοσπέν μεταφέρει ο Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος αναχώρησε το πρωί για την Γαλλία.

Οπως ο ίδιος ανέφερε η επιστολή είναι ειδικού περιεχομένου και αφορά στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά του, είπε ο Προέδρος της ΕΔΕΚ, στοχεύει και σε ενεργότερη εμπλοκή της Γαλλίας στην πορεία αυτή, όπως και στην αποφυγή της σύνδεσης του θέματος της ένταξης, με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.


Ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος.

Ο πρωθυπουργός της εισβολής και αντι-πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να παραστεί στις διήμερες εκδηλώσεις του ψευδοκράτους για την εικοστή-τρίτη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις αρχές του Ψευδοκρατους, παράλληλα με την άφιξη Ετζεβίτ, θα καταπλεύσουν στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας και έξι τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ στις εκδηλώσεις θα παραστεί και ο αρχηγός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, στρατηγός Αχμέτ Κορετ-κτσί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ετζεβίτ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο εγκληματίας συνηθίζει να περιπλανάται στον τόπο του εγκλήματος.

Επίσης ως ενδεικτικό της απουσίας ενδιαφέροντος της Τουρκίας για την ευημερία των Τουρκο-κυπρίων, εκτιμά ο κύριος Χριστοφίδης τις εντεινόμενες απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, με την έναρξη των ενταξιακών δια-πραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Ξεχωριστό γεγονός για τη σημερινή εορτή της Αγίας Μαρίνας, ήταν το προσκύνημα που πραγματοποιήθηκε στο ομώνυμο εκκλησάκι στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Δερύνειας.

Το προσκύνημα, έγινε με την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης.

Την ευκαιρία να προσκυνήσουν τη χάρη της Αγίας Μαρίνας είχαν πλειάδα πιστών από τις γύρω περιοχές, οι οποίοι μεταφέρονταν με αυτοκίνητα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ειρηνευτική δύναμη είχε θέσει ως όρο, ο αριθμός των προσκυνητών μέσα στο ξωκκλήσι να μη ξεπερνά τους διακόσιους.

Το προσκύνημα άρχισε από το πρωί και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.


Τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά που σημειώθηκαν πρόσφατα, επέκρινε σήμερα ο Κυβερνητικός Επρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας.

Το φαινόμενο αυτό, σημείωσε ο κύριος Ρέππας αντίκειται στο πνεύμα που διέπει τη συμφωνία της Μαδρίτης, και κάλεσε τις δυνάμεις της Τουρκίας που τάσσονται υπέρ του πνεύματος της συμφωνίας, να εργασθούν για να μην υπονομευθεί και ανατραπεί.

Παράλληλα, ο κύριος Ρέππας, ανέφερε ότι οι ενέργειες αυτές εκθέτουν την Τουρκία.


Πενήντα δύο ατομα έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μπατούγκ της Δυτικής Ιάβας.

Συγκεκριμένα, αεροσκάφος των αερογραμμών της Ινδονησίας, τύπου Φόκερ 27, συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το Μπατούγκ με προορισμό τη Τζιακάρτα.

Νεκροί είναι όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος, καθώς και δύο κάτοικοι του Μπατούγκ.

Κατά τη πτώση του αεροσκάφους, εξάλλου, τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της περιοχής, άλλοι 26 κάτοικοι του Μπατούγκ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το δυστύχημα οφείλεται πιθανότατα σε βλάβη η οποία παρουσιάστηκε σε ένα εκ των δύο κινητήρων του αεροσκάφους.


Στις εικοσι-επτά Αυγούστου θα πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις οι Ενωμένοι Δημοκράτες για τις ερχόμενες Προεδρικές εκλογές, ημέρα κατά την οποία θα συγκαλέσουν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του κόμματος.

Εξηγώντας σήμερα την απόφαση, ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι στο τέλος Αυγούστου θα ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών οπόταν θα απο-κρυσταλλωθεί και η κατάσταση στο Κυπριακό.

Παράλληλα, ο κύριος Βασιλείου, ανέφερε ότι το κόμμα θα αναμένει τις τοποθετήσεις του κυρίου Ηλιάδη για τις εξελίξεις.


Απόρρητη έκθεση με εισηγήσεις για τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν για πρόληψη και πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, ήταν στο επίκεντρο συζήτησης κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, δήλωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο κύριος Κόσης διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία των εφέδρων καταδρομέων με την Αστυνομία, δεν θα υποκαταστήσει με κανένα τρόπο το έργο της Αστυνομικής Δύναμης.

Εξάλλου, ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου χαρακτήρισε σαν ασύστολο ψεύδος, δημοσίευμα εφημερίδας στό οποίο αναφερόταν ότι ο ίδιος και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Νικόλαος Βορβολάκος, προήδρευσαν σύσκεψης εφέδρων καταδρομέων.

Το δημοσίευμα διέψευσε και το Υπουργείο Αμυνας.


Εξηντα-πέντε και πλέον χιλιάδες ασθενείς επισκέφθηκαν το 1996, τα εξωτερικά ιατρεία του Μακάρειου Νοσοκομείου και άλλες δέκα χιλιάδες νοσηλεύθηκαν στα διάφορα νοσοκομειακά τμήματα.

Ωστόσο, παρά το έργο που επιτελείται από το προσωπικό του νοσοκομείου, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, για τις οποίες ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής επισκεπτόμενος σήμερα το νοσοκομείο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σολωμής δια-βεβαίωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που παρουσιάζονται, επισημαίνοντας ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας είναι και η λειτουργία τρίτου χειρουργείου στο Μακάρειο Νοσοκομείο, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στη λίστα αναμονής.


Κρίσιμη και καθοριστική θα είναι η αυριανή ημέρα για τον ζωτικό χώρο της υγείας.

Οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών αναμένεται να γνωστο-ποιήσουν τις τελικές τους θέσεις, για τις αντιπροτάσεις που υπέβαλε η ΠΑΣΥΔΥ, αναφορικά με τα αιτήματα του Κλάδου Κυβερνητικών Ιατρών.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, ξεκαθάρισε, πως ένα τουλάχιστον από τα αιτήματα των ιατρών, το οποίο αφορά τη μείωση των ετών υπηρεσίας για πλήρη σύνταξη, δεν πρόκειται στο παρόν στάδιο να ικανοποιηθεί.


Νομική συμβουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα ζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ως προς τις ενέργειες που θα πρέπει να προβεί σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα παυθέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχης Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα μελετήσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ακύρωση της απόφασης παύσης των έξι της ΑΗΚ, και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες συμμορφούμενο με τα δεδικασμένα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα εμφανισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις δυτικές προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 23 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα ενδέχεται να δώσουν μερικές βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά νοτιοδυτικοί μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ και δυνατοί 5 Μποφόρ στα νότια παράλια το απόγευμα. Η θάλασσα επίσης θα καταστεί ταραγμένη το απόγευμα στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια, και στους 29 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 21, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 22, στη Λεμεσό 32 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 20 και τέλος στον Πρόδρομο 24 με 15 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 17 July 1997 - 15:27:26 UTC