Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-07-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ολοκληρώνονται σήμερα στην Νέα Υόρκη οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος Κληρίδης είχε πρίν από λίγο νέα συνάντηση με τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει συνάντηση και με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντεντκτάς θα έχει επίσης σήμερα και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ντιέγκο Κορτοβέζ.

Για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Τράουτμπεκ, ο κύριος Κορτοβέζ θα ενημερώσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη τύπου στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Χθες βράδυ ο Πρόεδρος Κληρίδης, είχε συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Μετά τη συνάντηση, ο Βρετανός διπλωμάτης περιορίσθηκε να δηλώσει ότι είχε μια χρήσιμη συνομιλία με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών.


Σε καμιά περίπτωση δεν θα προτιμήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία εάν βλέπουμε ότι κινδυνεύουν τα Εθνικά μας συμφέροντα, τόνισε από την Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Εξάλλου ο κύριος Κασουλίδης αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών που θα γίνει στο Μοντρέ της Ελβετίας, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς θα αρχίσουν την συζήτηση επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού.

Ο κύριος Κασουλίδης πρόσθεσε ότι εκτός του συντάγματος, οι δύο πλευρές θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες θέσεις και επί των υπολοίπων πτυχών που προνοεί το έγγραφο Κορτοβέζ.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης μόλις επιστρέψουν στην Κύπρο, θα προχωρήσουν στον καταρτισμό επιτροπών εμπειρογνωμόνων, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και ξένοι εμπειρογνώμονες.


Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις τους για το Κυπριακό.

Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε κυνικά ότι οι πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ειδικότερα, είπε ότι η ομοσπονδία που θα δημιουργηθεί θα είναι διζωνική, και υποστήριξε ότι στη διζωνικότητα δεν τίθεται θέμα επιστροφής των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, αυτή την περίοδο μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει ύφεση.

Ωστόσο, σε μια άλλη έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες δεν θα έχουν νόημα αν η Κύπρος γίνει δεκτή στην Ευρωπαική Ενωση, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, οι οποίες πηγάζουν από νόμιμα, όπως ισχυρίστηκε, δικαιώματα.


Συνάντηση με αντιπροσωπεία των Ενωμένων Δημοκρατών είχε στα γραφεία του κόμματος το πρωϊ, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μάριος Ηλιάδης.

Η συζήτηση περιεστράφηκε γύρω από τα πέντε σημεία τα οποία υπέβαλαν πρόσφατα οι Ενωμένοι Δημοκράτες και αφορούν διαφωνίες τους για το προκαταρκτικό προεκλογικό πρόγραμμα του Μάριου Ηλιάδη.

Σε δηλώσεις μετά τις διαβουλεύσεις, ο υποψήφιος του Συνασπισμού εξέφρασε την χαρά του γιατί ο διάλογος έγινε όπως είπε, σε πνεύμα κατανόησης και σε θετικό κλίμα ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύντομη κατάληξη σε οριστικές αποφάσεις.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου, ανέφερε ότι εκφράστηκαν κάποιες απόψεις και παρατηρήσεις από τον υποψήφιο όσον αφορά τις διαφωνίες τους και ανέφερε ότι θα κοινοποιήσει το περιεχόμενο της συζήτησης στα συλλογικά όργανα του κόμματος.


Πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχή κοντα στο Πέρα Πεδί στη Λεμεσό.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία άρχισε στή μία μετά το μεσημέρι, εργάζονται οκτώ πυροσβεστικά οχήματα, δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων και εκατό δασονόμοι.

Μέχρι στιγμής η πυρκαγιά κατέκαυσε δασώδη έκταση και άγρια βλάστηση.


Αρχισε σήμερα η κατάταξη στην Εθνική Φρουρά των νεοσυλλέκτων της 97 ΕΣΣΟ, που γεννήθηκαν το 1979.

Η προσέλευση των στρατευσίμων κατά την πρώτη ημέρα στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων ήταν ικανοποιητική.

Σε δηλώσεις τους οι νεοσύλλεκτοι ανέφεραν ότι η στρατολόγησή τους έχει στόχο την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας.

Η κατάταξη των νεοσυλλέκτων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δέκα ημέρες.


Η Αστυνομία εντόπισε σε πολυκατοικία στην περιοχή Αμαθούντας, το αυτοκίνητο του ασυνείδητου οδηγού ο οποίος την περασμένη Τρίτη, κτύπησε θανάσιμα τον Ιταλό τουρίστα Τζιοβάνι Κάρλο Τακκάνι, και τον εγκατέλειψε αβοήθητο.

Στη συνέχεια το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στην Τροχαία Λεμεσού, όπου ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός διενήργησε αυτοψία.

Από προκαταρκτικές εξετάσεις η Αστυνομία διαπίστωσε ότι ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου είναι Βρετανός στρατιωτικός, ο οποίος το πώλησε πριν από τρεις μήνες σε γραφείο πώλησης αυτοκινήτων.

Στο αυτοκίνητο βρέθηκε επίσης άδεια οδήγησης γυναίκας, η οποία πιστεύεται ότι είναι σύζυγος ιδιοκτήτη ή διευθυντή υπεράκτιας εταιρίας.

Η Αστυνομία αναζητεί και τους δύο.


Στα επτά εκατομμύρια λίρες θα ανέλθει το συνολικό κόστος του νέου νοσοκομείου Αμμοχώστου, το οποίο θα είναι χωρητικότητας πενηντα-δύο νοσηλευτικών κλινών.

Τα συμβόλαια για το σχεδιασμό του έργου υπογράφηκαν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας από τον αρμόδιο Υπουργό Χρίστο Σολωμή και τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων εταιρειών.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Ανδρέας Παρισσινός, μέλη της, καθώς και οι δήμαρχοι της επαρχίας Αμμοχώστου.

Το νέο νοσοκομείο, που θα αποτελεί βασικά επέκταση του υφιστάμενου νοσοκομείου Παραλιμνίου, θα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μελλοντικής αύξησης των κλινών σε εκατόν-είκοσι.

Η έναρξη των κατασκευαστικών έργων τοποθετείται περί τα τέλη του 1998 και η αποπεράτωσή του, στα μέσα του 2001.


Οι τηλεφωνητές των κρατικών νοσοκομείων απειλούν να κατέλθουν σε απεργία αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει το αίτημα τους, για μισθολογική αναβάθμιση και πρόσληψη νέου προσωπικού.

Εκπρόσωπος των τηλεφωνητών δήλωσε στο ΛΟΓΟ πως η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αφού για να λειτουργήσουν σωστά τα τηλεφωνικά κέντρα, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργάζονται διπλές βάρδιες.

Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα της μη επαρκούς στελέχωσης των τηλεφωνικών κέντρων στα νοσοκομεία, δήλωσε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στον τομέα της υγείας και προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει, αλλά ήδη οι δαπάνες είναι όπως είπε, τεράστιες και συνεχώς αυξάνονται.


Την τελευταία στιγμή απετράπησαν επεισόδια από αγανακτισμένους καταστηματάρχες της οδού Αγίας Ζώνης στη Λεμεσό, λόγω των συνεχιζόμενων οδικών έργων που άρχισαν πριν από τέσσερις περίπου μήνες.

Τα έργα στην περιοχή γίνονται για σκοπούς ανανέωσης και ενίσχυσης των δικτύων ηλεκτροδότησης και υδροδότησης της Λεμεσού, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου.

Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται για την πρόθεση των δημοσίων έργων όπως οι σκαπτικές εργασίες στην Οδό Αγίας Ζώνης διακοπούν στο τέλος του μηνός και για ολόκληρο των Αύγουστο, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Η διαφορά που προέκυψε διευθετήθηκε έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη και του βουλευτή Ρίκκου Ερωτοκρίτου, όπως οι σκαπτικές εργασίες γίνουν σταδιακά.


Την υποβολή συγκεκριμένων αντιπροτάσεων από τους κυβερνητικούς ιατρούς αναμένει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να εξευρεθεί μια μέση λύση στο θέμα της ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

Ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει με βάση τις δυνατότητες του κράτους.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως κάποια από τα αιτήματα των ιατρών δεν μπορούν στο παρόν στάδιο να ικανοποιηθούν, κάνοντας συγκεκριμένα αναφορά στο αίτημα για μείωση των ετών υπηρεσίας για παροχή πλήρους σύνταξης.

Εκεί που τα αιτήματα είναι λογικά, τόνισε ο κύριος Σολωμής, η πολιτεία έχει υποχρέωση να τα αντιμετωπίσει θετικά.


Τη βοήθεια της Πολιτείας ζητούν οι εκατόν-είκοσι-εννέα δημόσιοι υπάλληλοι, οι θέσεις των οποίων βρίσκονται στο κενό μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα το ανώτατο δικαστήριο, ύστερα από προσφυγή κάποιων παραπονούμενων έκρινε άκυρη τη μονιμοποίηση από τη Βουλή των εκατόν-είκοσι- εννέα υπαλλήλων το 1991, οι οποίοι τότε εργάζονταν ως ωρομίσθιοι υπάλληλοι.

Ως εκ τούτου, οι εκατόν είκοσι-εννέα υπάληλλοι θα έχουν σειρά επαφών σε συνεργασία με την ΠΑΣΥΔΥ, τη Γενική Εισαγγελία, το Υπουργείο Οικονομικών, τα κόμματα και τη βουλή, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται στη δημόσια υπηρεσία ως μόνιμοι υπάλληλοι.

Να αναφέρουμε ότι μερικοί από αυτούς εργάζονται στη δημόσια υπηρεσία από το 1976 ενώ άλλοι έχουν ήδη αφυπηρετήσει.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά τοπικά θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 19 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους ως δυνατούς 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα ταραγμένη στα νότια παράλια.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στου 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 31 με 21, στη Λεμεσό 33 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 19 και τέλος στον Πρόδρομο 29 με 17 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 14 July 1997 - 15:27:26 UTC